MessuMielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta
Mika Niikko
Vantaa
Perussuomalaiset
Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi
Kuntaliitto julkaisi perjantaina laskelmat siitä, mitä maksaisi, jos oppivelvollisuus alkaisi 6-vuotiaana ja eskari 5-vuotiaana. Kuntien pitäisi tehdä noin 300 miljoonan investoinnit ja tämän päälle vuosikustannukset kasvaisivat pysyvästi 210 miljoonalla eurolla. Laskelmat ovat ajankohtaisia, koska Vihreät ja OAJ etunenässä ovat vaatineet eskarin aloittamista jo 5-vuotiaana.
Moni näyttää ajattelevan, että kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi, lapsi ei tarvitsee varhaiskasvatusta tilanteessa kuin tilanteessa.
Hiljattain Helsingissä on ilmennyt, että kotihoidon asiakas oli jätetty oman onnensa nojaan ja hän virui viikkoja kuolleena. Kotihoitaja ei ollut käynyt paikalla viikkoihin. Helsingin kotihoidon tila on laitettava selvitykseen. Eduskunta valmistautuu tällä hetkellä tekemään historiallisen sote-uudistuksen. Miten sote-uudistus varmistaa sen, että ihmisiä ei jää heitteille kuten tässä Helsingin kotihoidon vakavassa laiminlyönnissä? Kuinka monta rikosilmoitusta olisi tosiasiallisesti vireillä, jos kaikki laiminlyönnit ja puutteet kotihoidossa tulisivat päivänvaloon?
Kotihoidossa Suomessa on paljon vanhuksia. Hoitohenkilökunnan mukaan kotihoidossa on merkittävässä määrin niin huonokuntoisia henkilöitä, että he eivät kuuluisi kotihoidon piiriin.
Hoitajilla on liian vähän aikaa asiakasta kohden. Joskus pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Siirtymiin paikasta toiseen ei aina ole varattu lainkaan aikaa. Tee siinä sitten työsi hyvin?
Sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset ovat 2413 sivua paksu nippu. Asia on monitahoinen, mutta siitä tulee kuitenkin paljon ymmärrettävämpi, kun katsoo, mistä raha tulee ja minne se menee. Nostan tältä näkökulmalta tässä esiin kaksi suurta riskiä, jotka ehdottomasti vaativat huomiotamme.
Voi sitä ihanuutta kun sitten vanhana saa istuskella keinustuolissa reinot jalassa ja kiikutella itseään ja muistella nuoruutta. Lapset ja lapsenlapset vierailevat ahkerasti ja osallistuvat papan arkeen. Kotihoitajilla on aikaa juoda kupponen kahvia keittiön pöydän äärellä ja yhdessä katsellaan valokuvia papan nuoruuden ajoista ja muistellaan menneitä. Tuoreen pullan tuoksu valtaa pienen asunnon.
Helsingin Sanomat hätkähdytti taas tänään otsikollaan: "Vanhus löytyi kylmissään ja kuivuneena vessasta". Kaksi vuorokautta vanhus virui ilman ravintoa ja lääkkeitä, kun avaimet olivat Helsingin kotihoidolta hukassa ja asiakkaan kohdalla oli merkitty virheellinen tieto, että muistisairas vanhus avaa itse ovensa. Tässä kohtaa herääkin kysymys, että miten voidaan ylipäätään ajatella, että vanhus, joka tarvitsee apua kaikissa päivittäisissä toimissaan, olisi koko ajan kykenevä avaamaan itse myöskin ovensa? Se onkin se olennaisin kysymys!
Jälleen tänään saimme järkyttäviä uutisia vanhusten kotihoidosta Helsingistä. Vanhus oli jäänyt ilman apua useiksi päiviksi avainnipun hävittyä eikä vanhuksen tilaa oltu tarkistettu tilaamalla huoltoyhtiötä avaamaan ovea. Helsingin sotevirasto selvittää nyt perin pohjin mitä on tapahtunut ja miksi, se on hyvä asia. Mutta..
3.2.18 Vantaan Sanomissa uutisoitiin kotihoitajista, jotka itkevät saatuaan työvuorolistat käteen. Minusta 60 prosentin välitön työaika on utopiaa, edustaa aikamme kovia arvoja. Kunnat ja valtio eivät voi mennä toistuvasti niukan budjetin taakse piiloon, kun samaan aikaan juhlapuheissa ennen vaaleja kaikki ovat vanhustenhoidon asialla.
Kun ihminen sairastuu vakavasti, seurauksena on yleensä taloudellisen tilanteen heikentyminen, koska ansiotyössä käyminen estyy. Tavallinen palkansaaja ei silloin pysty välttämättä maksamaan terveyhoitomaksuja kuten sairaala-ja laitoshoitomaksuja. Valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoidon laskua. Määrä on 20 suurempi kuin edellisenä vuonna.
Eilen Ylellä uutisoitiin Vuosaaren vanhusten kotihoidon hyvin onnistuneesta työaikakokeilusta, joka on leviämässä myös muihin Helsingin kotihoidon yksiköihin.
Vuosaaren toimintamallissa työpäivät on muutettu yhdeksän tuntia pitkiksi, ja viikonloppuisin henkilökuntaa on töissä lähes kuten arkenakin. Lisäksi työpäiviä saa olla peräkkäin enintään neljä, minkä jälkeen on oltava vähintään kaksi vapaapäivää.
Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Kansanedustaja,ps ja Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. www.mikaniikko.fi