Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Tupakkalainsäädäntö

Tupakkalaki perustuslain vastainen?

Uusi tupakkalaki antaa mahdollisuuden terveysviranomaisen kieltää tupakointi parvekkeella. Kuitenkin Korkein Hallinto-oikeus toteaa päätöksessä (KHO 29.2.2012 T 431 ja T 432), että parveke kuuluu yksityisyyden suojan piiriin, eikä parveketupakoinnin kieltoa voida antaa aistinvaraisiin havantoihin perustuen. Siten siis pelkkä tupakan haju tai sen epämiellyttävyys ei riitä todistamaan terveyshaittaa.

Missä määrin siis yksityisyyden suojaa voidaan rajoittaa ja miten perustellen?

Hallituksen terveyspoliittinen linja poukkoilee

Samaan aikaan, kun nelosolut vapautetaan ruokakauppoihin niin kiristetään roimasti tupakkaveroa ja rajoitetaan tupakan polttamista mm. parvekkeilla. Tupakkapakkauksissa on kuvia alastomista miehistä ja pelotellaan impotenttiydellä sekä kuvia kaulan avanteista ja kerrotaan syövästä. Koska saadaan olut- ja viinapulloon kuvia alkoholisteista ja kerrotaan alkoholin haitoista sekä nostetaan reippaasti alkoholiveroa? Alkoholin haitat ovat jopa 7 mrd. euroa vuositasolla.

Hallituksella ei ole johdonmukaista terveyspolitiikkaa.
 

Lainsäädännön harha-askelia, Osa 1

Uusi tupakkalaki nyt sitten tulee voimaan maanantaina. Ja siinä onkin painittavaa, tulkittavaa, selitettävää ja selvitettävää. Noin vuoden verran nyt on tuon lain sisältö ollut julkinen, eikä se ole oikeastaan olennaisesti muuttunut, huolimatta useista yrityksistä korjata sen ilmiselviä virheitä ja perusteita.

Tupakkaterrorismi lopetettava

Uusi tupakkalaki hyväksyttiin viime kuussa, ja se astuu voimaan elokuun puolivälissä. Oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Aurejärvi kirjoitti tällä foorumilla lasten oikeudesta savuttomaan elämään.

Vaikeuttaako eduskunta tupakoinnin lopettamista?

Tänään lähetekeskustelussa oleva hallituksen esitys tupakkalaiksi sisältää monia tiukennuksia sähkösavukkeita koskevaan lainsäädäntöön. Sähkötupakkaa käytetään ensisijaisesti tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä, ei liukumäkenä tupakointiin. On tyhmää hankaloittaa tupakoinnin lopettamista rajoittamalla turhan tiukasti yhtä tehokkaimmista vieroituskeinoista.

Sähkösavukkeet - Ollako vaiko eikö?

Kysymys sähkösavukkeista on Avoimen Vaalikoneen kuumin peruna tällä hetkellä.

Pitäisikö sähkösavukkeiden myyntiä helpottaa lakimuutoksilla?

Tämän hetken noin 800 vastaajasta noin 70% haluaa sähkösavukkeiden myyntiin helpotuksia ja vastaavasti noin 30% ei sitä halua.

"Savuttomuutta" vastaan, savuttomuuden puolesta

Lapin Kansa uutisoi eilen, että kaikki Lapin kunnat Enontekiötä ja Keminmaata lukuun ottamatta ovat julistautuneet savuttomiksi. Uutisen mukaan myös Enontekiöllä ja Keminmaassa valmistellaan päätöksiä asiaan liittyen. En tiedä Keminmaan tilanteesta, mutta Enontekiöllä tällaista päätöstä ei valmistella enkä tule kunnan johtavana viranhaltijana sitä edistämäänkään millään tasolla.

Piiperrystä ja kiusantekoa ranskalaisittain

Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Suomen sosiaali- ja terveyssektori omine ministeriöineen (tai Terveyden ja hyysä..., anteeksi, hyvinvoinnin laitos THL) ottaisi jo aivan lähitulevaisuudessa oppia toisen EU-maa Ranskan tuoreimmista "tupakointipoliittisista" linjauksista. Mitä isommat edellä, sitä pienemmät perässä.

Valtion on lupa hyötyä nautintoaineiden käytöstä

Pelkästään nykytilanteen valossa harvinaisen surkeasti epäonnistunut päihdeainepolitiikkamme kaipaisi tyystin toisenlaista lähestymistapaa. Suomesta ei koskaan tule kunnianhimoisesta tavoitteesta huolimatta savutonta saati raitista. Ei ainakaan kieltämällä, rajoittamalla ja hysterisoimalla. Ei, mikäli rajavartiolaitoksen toimintaan ei keskitetä ennennäkemättömän paljon resursseja ulkomailta tuotujen/tuotettujen tupakka- tai alkoholituotteiden maahanpääsyn estämiseksi, mutta olisiko sekään kaiken vaivan arvoista?

Miksi suomessa kaikesta pitää tehdä vaikeaa. Sähkötupakalla kuukausi menty.

Sähkötupakka on ollut minulla käytössä nyt yhden kuukauden. Oikeaa tupakkaa en ole polttanut tämän aikana yhtään. En väitä etteikö välissä ole tehnyt mieli oikeaa tupakkaa. Välillä on tullut tilanteita, jossa on haluttanut vetää myrkkyjä keuhkojen täydeltä, mutta olen pitänyt itseni kurissa.

Sähkötupakasta tuli hyvin helposti korvike tupakille ja minun mielestäni se on paljon terveelisempi vaihtoehto kuin tupakki, näin ollen jatkan höyryttelyä tästä eteenpäinkin niin kauan kuin se on mahdollista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä