Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Jumalanpilkka

Valtion rahoittamaa Jumalan pilkkaa

Valtionosuuksilla rahoitettu Kouvolan kaupunginmuseo Poikilo esittelee juhlanäyttelyssään ristillä roikkuvaa, sädekehän ympäröimää pyylevää sikaa. Sikamessias-teoksen omistaa Kansallisgalleria – siis Suomen valtio.

En pidä asiallisena, että itsenäistä Suomea juhlistava näyttely pilkkaa Jeesusta. Suomessa olisi syytä kunnioittaa Jumalaa jo ilman lakiakin, mutta kummallista on, jos valtion rahoilla ylläpidetään laitonta taideteosta. Kyseinen teos nimittäin tuotti 1974 korkeimmassa oikeudessa tekijälleen tuomion jumalanpilkasta.

Valtakunnansyyttäjä vaarallisilla vesillä

Valtakunnan syyttäjänä nyt määräaikaisesti toimiva Raija Toiviainen astui eilen median eteen osana establishmentin kansaa syvästi jakavaa vihapuhekampanjaa.

Varsinainen viranhaltija Matti Nissinen odottaa oikeudenkäyntiä, jossa oikeuskansleri syyttää häntä veljensä firman suosimisesta.

Tarvitsemme Vihapuhepäivän

Nyt on muutama päivä kohistu poliisien privana keskenään harjoittamasta "vihapuheesta."

Käsittääkseni jokaisessa ammatissa samat setit mitä poliiseillakin. Puretaan höyryjä vähän raffimmalla kielenkäytöllä.

Opettajatkin vapaa-ajalla puhuvat oppilaista vähän törkeämmin sanankääntein. Ihan normaalia.

 

Itse poliisien jutuista tulkitsin, että itsemurha-yritys ärsytti, koska poliisien mielestä kyseessä oli show, eikä oikea yritys.

Jumalanpilkka elää ja voi hyvin Suomessa


Tulevana palmusunnuntaina kirkoissa kautta maan kerrotaan, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin.
Suomalainen tekstiilialan yritys Finlayson sen sijaan ratsastaa (rahastaa) Jeesuksen nimellä Helsingin Sanomien kannessa. Jos en jo boikotoisi Finlaysonia, niin aloittaisin nyt. Minulle, kristittynä Jeesuksen nimi on sen verran erityinen, että puistattaa sen valjastaminen pussilakanoiden myynnin edistämiseksi  –vieläpä pääsiäisen alla. Finlaysonilta puuttuu tyylitajun lisäksi kunnioitus kristillisiä arvoja kohtaan.

Jumalanpilkka poistettava rikoslaista

Suomi on niitä harvoja länsimaita, josta löytyy edelleen jumalanpilkka rikosnimikkeenä. Olisiko vihdoin aika korjata tämä häpeäpilkku ja naurettavuus?

Muita samassa veneessä olevia mm. Puola, Pohjois-Afrikan maat, Venäjä, Saudi-Arabia. Hienoja maita!

http://iheu.org/nordic-humanist-associations-call-danish-government-abol...

Kuinka uhriutumista suhteutetaan?

Moitin usein uskontoja. Tässä yhteydessä usein korostuvat itselleni läheiset ja omaa elämää koskeneet aiheet. Erityisesti kristinuskosta tulee tämän vuoksi kirjoitettua. Tätä tulkitaan usein "signaloimisteorian" kautta siten että en haluaisi moittia islamia koska siinä ei tulisi "signaloitua" samalla tavalla. Että fatwakateus vaan jyllää "suvakilla".

Jumalanpilkkapäivien merkityksestä

Syyskuun 30. päivänä on pidetty ns. jumalanpilkkapäivää. Päivän ytimessä on se, että jumalanpilkka liittyy asioiden kritisoimiseen. Uskontoa ja uskonnollista retoriikkaa vaikka politiikassa ei saa pitää ei-kritisoitavissa olevana. Tabuja on rikottava. Tässä on helppoa nähdä kaikenlaista.

byrokraatin uskonnonvapaus

Suomen facebookissa on tänään puhuttu melko paljon Amerikan lainsäädännöstä. Syynä on se, että Kim Davis on joutunut vaikeuksiin. Hän ei ole uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi suostunut kirjaamaan homoseksuaalejen avioliittoon liittyviä papereita. Ja hän on tämän vuoksi vangittuna.

Skeptikonvapaudesta

Kun puhutaan uskonrauhasta, tarkoitetaan usein uskonnollista uskoa. Tässä mielessä tieteellinen asia jäisi aina vapaasti moitittavaksi. Ja näin voisi ajatella että skeptikoita ei tarvitsisi erityisesti suojella. Toisaalta jos "tiedeuskokin on vain uskoa" niin sitten samojen oikeuksien pitäisi tietysti koskea skeptikkojakin. Näin voisi ajatella sivistysmaassa. Mutta jos asiaa katsoo laajemmin, voi kenties tiedostaa että skeptikonvapauden oikeutus syntyykin kenties jostain muusta.

Islantilaiset poistivat jumalanpilkan, joko olisi aika Suomessa?

Islannin parlamentti on poistanut jumalanpilkkapykälän rikoslainsäädännöstään. Mainio homma! Propsit paikalliselle Piraattipuolueelle, joka laittoi asian alulle. Voisimmeko me Suomessa ottaa mallia asiasta? Täällä mm. demarit ovat ehdottaneet asiaa vuonna 1910, mutta mitään ei ole tapahtunut. Jumalanpilkkapykälien poistaminen on ollut Suomen Piraattipuolueen ohjelmassa jo pitkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä