Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Elämänkatsomustieto

Uskonnonvapaus koululaisille - polvillaan rukoilu ei kuulu peruskouluun

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi 24. helmikuuta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä, jonka mukaan ortodoksiseen kirkkoon kuuluva oppilas ei saanut siirtyä elämänkatsomustiedon opetukseen. Syynä opetusryhmän vaihtamiselle oli se, että uskonnonopetus sai uskonnon harjoittamisen piirteitä, mikä on opetussuunnitelmassa kielletty. Oppilas oli mm. laitettu rukoilemaan polvillaan ja suutelemaan maata.

Uskonnonopetus remonttiin

Uskonnonopetuksesta keskusteleminen herättää tunteita ja keskustelua.

Kuuntelin kuinka yksi huolestunut vanhempi kyseli miksi hänen lapsella on koulussa kaksi uskontotuntia, mutta vain yksi historiasta! Sama halusi tietää moni muu vanhempi. Vastaukseni on se, että se on enemmän poliittinen kuin kasvatuksellinen päätös. Saatan erehtyä, mutta joka tapauksessa kannattaisi pohtia sitä miksi historian opetus on niin vähän. Jos itse ei arvosta oma historiansa niin kuka sen tekisi.

Kaksi erilaista uskon käsitettä

Ihmiset, jotka eivät tieteestä tieteestä hölkäsen pöläystä möläyttelevät jatkuvasti, että tiedekin perustuu uskoon. He eivät ymmärrä, että uskonnot selittävät tuntematonta asioilla, joista ei voi olla tietoa. Tiede yrittää selittää tuntematonta tiedettävissä olevilla asioilla. Tyhmimmät etsivät sanakirjat termin usko ja voilà! Toiset tyhmät luottavat Wikiin ja menevät täysin sekaisin.

 

Elämänkatsomustietoa ja uskontoa ei pidä yhdistää

Koulukeskustelussa vaaditaan yhä kovemmin äänenpainoin, että uskontojen opetus ja uskonnottomille tarkoitettu elämänkatsomustieto pitäisi sulauttaa yhdeksi, kaikille yhteiseksi aineeksi.

Olemmeko me hyväntahtoisia hölmöjä

 

 

Mitä on olla uskonnoton?

 

No omasta puolestani ymmärrän sen uskonnottomana olemisena, joka tarkoittaa sitä, että jos olisin oppilaana valintatilanteessa, en haluaisi osallistua minkään tietyn uskonnon opetukseen missään instituutiossa siitä syystä, koska olen uskonnoton. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä