Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Väärinajattelijoiden oikeudet

  • Mielipidebannerolli Hiekkaharjun asemalla
    Mielipidebannerolli Hiekkaharjun asemalla

Prideaktivistit parhaansa mukaan mustamaalaavat ja pyrkivät tuhoamaan jopa yksilön elinkeinon "väärän" mielipiteen vuoksi. Tällainen kehitys on huolestuttavaa, eikä sellaista tule hiljaisesti hyväksyä. Vähiten siksi, että väärän mielipiteen omaavia vaaditaan erotettavan työstään tuon tuosta.

Bloggaaja Maria Nordin fb-päivityksen voi halutessaan ymmärtää myös toisin. Hän ilmaisee huolensa nuorille suunnatuista lääkkeellisistä ja kehoa muokkaavista hoidoista, joilla on peruuttamattomia vaikutuksia. Maria kertoo mielipiteenään identiteetin ristiriitojen syntyvän pintaa syvemmällä, ja miksipä ei näin olisi.

Vaikka Maria kirjoituksessaan hakee vastausta ihmisen henkiseen tasapainoon osin myös ehkä ei niin kristillisistä lähteistä, on hän vilpitön mielipiteessään. Ihmisen henkinen tasapaino löytyy hyväksymällä itsensä sellaisenaan kuin on.

Mielenkiintoinen on aktivistien, yrityksille suunnatun julkisen kirjeen sisältö jonka Suomen Uutiset julkaisi. Viesti on hyvin ylimitoitettu, manipuloiva ja ristiriitainen. Keskustelu mielipiteistä viedään tuon tuostakin tahallisen väärinymmärryksen kierteeseen. Omasta arvomaailmasta poikkeava mielipide halutaan yhä useammin nähdä synonyymina  vihapuheelle. Myös yritykset joutuvat massiivisten joukkoviestien painostamiksi yhä herkemmin. Joskus jopa vain siksi, että he eivät ole näkyvä osa pridea.

Laajan aktivistijoukon allekirjoittamasta viestistä löytyy väite, jota en erityisesti ymmärtänyt. "Transsukupuolisuus ei ole sairaus. Siihen usein liittyvä kehollinen sukupuoliristiriita vaatii kuitenkin lääketieteellistä hoitoa ja on hoitamattomana pahimmillaan hengenvaarallinen tila."

Usein olen kuullut kysyttävän, että jos transsukupuolisuus ei ole sairaus, miksi kehoa koskevia toimenpiteitä hoidetaan julkisin verovaroin? Yhden transpotilaan hoito voi maksaa jopa satoja tuhansia, ja ne eurot ovat poissa taas jostakin muusta. 

Jos transsukupuolisuus on sairaus, mistä se johtuu tai alkaa? Perusteluksi on usein esitetty "väärään kehoon syntyminen" ja toisaalta samaan aikaan sanotaan kyseessä olevan jokaisen omasta halusta määrittää sukupuolensa vapaasti. Näinhän on annettu ymmärtää hiljattain jopa ministerin kertomana. Voidaanko transsukupuolisuutta siis jatkossa kutsua sairaudeksi ja jos ei, niin voidaanko kehoa muokata julkisin varoin ja missä määrin?

Päättäjänä ja isänä en ole niinkään kiinnostunut aikuisten halusta muokata kehoaan vaan sananvapaudesta ja  eritoten lapsista ja nuorista. Heidän mieltään ja kehoaan pitää suojella peruuttamattomilta vahingoilta. Vahingoilta, joita yhä useampi sokeana vaatii tai tuottaa lapsillemme ihmisoikeuksiin vedoten. 

Ennekuin trikkeröidyt huomaa, että tämäkin kirjoitus oli yksi mielipide. Minun mielipiteeni. Voiko mielipide olla väärä vai onko seksuaalisuuden, maahanmuuton, Perussuomalaisten, vihervasemmiston jne. mielipiteiden vastustamisessa aidosti kyse yksin siitä miten se esitetään? Lukijasta riippuen ei edes lainsäätäjällä ole oikeutta eriäviin mielipiteisiin tai sitten on.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvä mielipide. Se asemoi persut sinne, minne ne kuuluvatkin: Venäjälle, Puolaan, Unkariin, Turkkiin, Sharialakiin, Täydelliseen Pimeyteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Enpä ole ennen moista mielipidebannerollia nähnyt ja vieläpä Hiekkaharjun asemalla !

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#2. Mikäli kommentoija viittaa rivien välissä “mielipidebanderollin” kirjoitusasuun, se on varmasti puhdas typo, mutta hauska sellainen: siitä saattaisi syntyä rikkaaseen ja ilmaisuvoimaiseen Puheenvuoro-jargoniin uusia kirjoitus- tai kommentointioikeuden poistamiseen liittyviä sanontoja, kuten vaikkapa “antaa t. saada bannerolli(t), “näyttää, heiluttaa, vilauttaa bannerollia” jne.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Myös yritykset joutuvat massiivisten joukkoviestien painostamiksi yhä herkemmin. Joskus jopa vain siksi, että he eivät ole näkyvä osa pridea."

Missä & milloin näin on käynyt?

"Yhden transpotilaan hoito voi maksaa jopa satoja tuhansia, ja ne eurot ovat poissa taas jostakin muusta."

Hoitojen kustannukset ei varmaankaan ole mielipideasia? Taksat on ihan julkista tietoa ja olisi kiinnostavaa tietää, miten loppusummaksi saadaan satoja tuhansia.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&u...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Pitäisi päättää onko se sairaus vai ei. Jos ei ole, niin miksi sitä hoidetaan, ja vieläpä yhteiskunnan rahoilla?

Toisaalta: Kukaan meistä ei ole oikea taho päättämään mikä on sairaus ja mikä ei ole. Lääketieteen korkeimmat kansainväliset organisaatiot ovat oikea taho siihen.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Vasta hyväksytyssä uudessa ICD-11 -sairauskuokituksessa ( https://ranneliike.net/uutiset/15374/icd-11-tautil... )transsukupuolisuus ei ole määritelty sairaudeksi, vaan hoitoa vaativa asia (l. sairaus) on joillekin syntyvä pahaa oloa aiheuttava ristiriidan kokemus. Eikö tuo ole ihan selkesti hahmotettava?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #54

Ei ole ihan selkeää, vaan menee vähän kikkailun puolelle, jos halutaan jollain motiivilla erityisesti korostaa että ei ole sairaus, ja silti toisella motiivilla halutaan korostaa että on hoitoa vaativa asia. Kuulostaa kikkailulta joka ei ole perinteistä lääketieteelle.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #56

Raskaus ei ole sairaus, mutta ilman suunnitelmallista lääketieteellistä toimenpiteistöä saattaa olla hengenvaarallinen. Voisiko tässä olla riittävän selkeä rinnastus sille, että transsukupuolisuus ei ole sairaus, vaan mahdollisesti lääketieteellistä toimenpidettä vaativa tila.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Sananvapauskeskustelussa sekoitetaan välillä kaksi eri asiaa. Sananvapaus suojelee oikeutta sanoa asioita jotka jotkut kokevat loukkaavana. Siinä on kyse lähinnä lainsäädännöllisistä asioista. Nordinin kohdalla puhutaan eri asiasta. Ivan Puopolo kirjoitti hyvin twitterissä.

"Eppu Normaali ja kumppanit käyttävät vain väärää termiä, kun puhuvat sananvapauden kaventumisesta.

Kyllä Suomessa sananvapaus on, mutta julkinen mielipidediversiteetti on suhteettoman kapea siihen nähden, mikä on todellisuus "tuolla ulkona"."
https://twitter.com/ivanpuopolo/status/11474879790...

Se, että Nordinin tapauksessa ei ole kyse sananvapaudesta, ei tee siitä yhtään vähemmän huolestuttavaa. Tietynlainen yhteiskunnallinen itsesensuuri on välttämätöntä ja sitä on harrastettu kautta ihmiskunnan historian. Se on ollut välttämätöntä ihmisyhteisöjen yhtenäisyyden kannalta, mutta rajansa tietysti kaikella. Lainatakseni Puopoloa "julkinen mielipidediversiteetti" on kaventunut viimeisten vuosien aikana huolestuttavaa tahtia. On käsittämätöntä, että samat ihmiset, jotka puolustavat kovaan ääneen liberaalia demokratiaa, eivät näe siinä mitään ongelmaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Mielipiteitä maailmassa on, eikä kaikki ole samaa mieltä kaikesta. Pidän outona sitä, että "maalittamisen" rangaistavaisuutta ajavat itse "maalittavat", tuhoavat toisten tulot ja pakottavat yritysten antamaan lopputilejä työntekijöidensä mielipiteistä.

Olemme ilmeisesti dystopiasta siirtymässä okloratiaan hyvää vauhtia.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Oklokratia

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Vastauksena kysymykseen "voiko mielipide olla väärä?": tietysti voi - esim. mielipide 1+1=3 on väärä.

Ihmisarvosta ja -oikeuksista riippumatta mielipiteissä on laadullisia eroja eivätkä kaikki mielipiteet ole samanarvoisia. Kyllä tämä kreationisti Niikollekin pitäisi olla jo selvää.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Niin, Riipinen paljasti erinomaisesti korttinsa, että ihmisarvo ja ihmisoikeus libadaaba on vain mielipidekysymys, ei mikään kiveen hakattu arvo ja niissäkin on ateistisia laadullisia eroja.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Lausuit jälleen väärän todistuksen lähimmäisestäsi.

Ihmisoikeus on kiistaton eli ero on mielipiteissä, ei esittäjissä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #8

Ihmisoikeus ei ole kiistaton, minun ihmisoikeuksiini kuuluu arvostella jopa loukkaavasti ja YK julistuksessaan on minun puolella. Noh, mites on?.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #10

Tietysti sinulla on oikeus arvostella. Niin on muillakin, ja sinun maailmankuvasi on tunnetusti harhaista roskaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #11

Kuten kaikki tietävät: Riipisen kommentit ovat vain harhaista roskaa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #16

Jotta voin arvioida sen oikeellisuutta.

Riston maailmankuva on roskaa, koska hän kiistää useita tieteen käsityksiä nojautuen mielikuvitusystäväänsä. Perun toki puheeni jos tuon mielikuvitusystävän olemassaolo todistetaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #18

Toki sinä itse kiistät tieteen käsityksiä nojautuen siihen omaan uskontoosi. Sellaista se on.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #20

Sano yksikin kiistämäni tieteen paradigma.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #22

En jaksa tänään nähdä vaivaa vastailla kysymyksiisi. Kommenttisi ovat kuitenkin todella huonoja. Olet jo aiemmin esittänyt omat uskonnolliset käsityksesi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #24

Älä nyt jätä mainitsematta esimerkkiä kiistämästäni tieteen paradigmasta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #25

Oletko ehkä tieteen kuvalehden irtonumerojen verkkolukija, vai millainen tiedemies itse olet, montako tieteellistä tutkimusta olet julkaissut? Laita mielellään lähdeviite omiin tutkimuksiisi niin voidaan arvioida tarkemmin. Ei se tee sinusta tiedemiestä että epämääräisesti mainitset sanan tiede näissä kommenteissasi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #27

En väittänyt olevani tiedemies, vaan pyysin esimerkkiä tieteen paradigmasta, jonka kiistän.

Oletan, ettet sellaista pysty esittämään.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #33

En tietenkään esittänyt, että sinä olisit tiedemies. On aivan selvää että et ole.

Oletko edelleen sitä mieltä, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi? Jos olet niin perustele näkemyksesi tieteellisillä lähteillä. Otathan huomioon, että tieteellisen tutkimuksen merkitys riippuu siitä, hyväksyykö tiedeyhteisö tutkimuksen tuloksen vai eikö hyväksy.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #34

Olen edelleenkin sitä mieltä, että tuo "2 sukupuolta" antaa asiasta väärän kuvan, koska sukupuolen määrittely ei läheskään aina ole mikään diskreetisti pääteltävissä oleva asia. Ja tämä on biologisten tieteiden paradigma.

Esim.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%2...

""Abstract

The belief that Homo sapiens is absolutely dimorphic with the respect to sex chromosome composition, gonadal structure, hormone levels, and the structure of the internal genital duct systems and external genitalia, derives from the platonic ideal that for each sex there is a single, universally correct developmental pathway and outcome. We surveyed the medical literature from 1955 to the present for studies of the frequency of deviation from the ideal male or female. We conclude that this frequency may be as high as 2% of live births.""

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #38

Kuten edellä on todettu, tieteellisen tutkimuksen merkitys riippuu siitä, hyväksyykö tiedeyhteisö tutkimuksen tuloksen vai eikö hyväksy.

Ei siltä näytä, että tiedeyhteisö olisi Riipisen uskomuksien puolella. Riipinen saa toki edelleen uskoa mihin haluaa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #39

Toisin kuin epärehellisyyttäsi tai ihan silkkaa ymmärtämättömyyttäsi väität, tiedeyhteisö näyttää hyväksyvän artikkelin vallan mainiosti.

Se on läpäissyt vertaisarvioinnin, se on julkaistu arvostetussa tiedejournalissa ja artikkeliin on viitattu ainakin 131 muussa tiedeartikkelissa.

Eipä siltä näytä, että tiedeyhteisö jakaisi Janhusen harhaisen hölynpölyn.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #40

Eli mikä siis on käsityksesi sukupuolten lukumäärästä. Onko sukupuolia mielestäsi enemmän kuin kaksi? Kyllä vai ei. Perustele vastauksesi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #41

Jospa sinä esittäisit nyt sen tieteen paradigman, jonka olen kiistänyt.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #43

Idea on siinä, että koska sukupuoli ei ole täsmällisesti määritelty eikä poikkeuksetta diskreetisti pääteltävissä, ei niiden määrääkään voida sanoa.

Ja nyt, ettet jäisi valehtelijan kirjoihin, kerro yksikin tieteen paradigma, jonka kiistän. Noista aito avioliitto-sekoiluistasi jatkamme vasta, jos vastaat omista väitteistäsi.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #44

Voi hyvin olla, että sinun uskontosi mukaan sukupuolten määrää ei voida sanoa. Täällä uskonnollisen kuplan ulkopuolella asiat ovat toisin. Sukupuolten tasa-arvosta säädetään esimerkiksi Euroopan Unionin perusoikeuskirjan 23 artiklassa. Naisen ja miehen lisäksi ei ole mainittu muita sukupuolia, joten sukupuolien lukumäärä on kaksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #45

Se että ei mainita, ei tarkoita ettei olisi.

Mikä on esimerkiksi tämän sukupuoli? https://fi.wikipedia.org/wiki/Intersukupuolisuus#/...

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #45

Poliittiset julistukset tai sopimukset eivät ole tiedettä.

Koska et kykene esittämään sitä tieteen paradigmaa, jonka kiistäisin, joudun pahoitellen toteamaan, ettei sinussa ole miestä vastaamaan huutoosi (sic!).

Öitä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #49

Voimassaolevasta oikeudesta esitetyt tulkinnat ovat tiedettä. Koska et kykene hyväksymään sitä, että todellisuus ei vastaa uskonnollisia käsityksiäsi, joudun toteamaan ettei asiasta kannata jatkaa enempää. Öitä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #50

>>Voimassaolevasta oikeudesta esitetyt tulkinnat ovat tiedettä.<<

Poliittiset tulkinnat laeista eivät ole edes oikeustiedettä, eikä koko kysymys sukupuolten määrästä ole juridinen vaan biologinen. Ja juridiikka seuraa kyllä biologian näkemysten perässä - ja juuri sehän tässä monia näyttää huolestuttavankin.

Kyvytön heittosi "minun uskonnollisista käsityksistäni" jääköön omaan arvoonsa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #59

Näköjään EU-lainsäätäjä ei luota sinun höpöjuttuihisi, miksi kenenkään pitäisi luottaa?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #65

EU-lainsäädäntö etenee kyllä sekin, ole huoleti.

Sinun luottamuksellasi en tee yhtään mitään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #41

Riippuu miten sukupuoli määritellään.

Jos se määritetään tuotettujen sukusolujen mukaan niin on kolmea erilaista mutta jos määritetään kromosomien mukaan niin on kai 4-5 erilaista.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #11

Kyllä sinulla on oikeus arvostella minua, mutta tiedän ehkä sinua paremmin mihin janaan kuulun https://www.politicalcompass.org/. Selvää on etten ainakaan kuulu sinne autistiseen neljännekseen tai Asperger-tapausten keskinäisen kehumisen kerhoon.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #19

Uskotko jumalan olemassaoloon? Kiistätkö ihmisen kehittyneen varhaisemmista eläinlajeista evoluution tuloksena?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #23

Sinä Juha keskustelet siitä, en ole sanallakaan keskustellut "mielikuvitus olennoista". Voit jatkaa yksin puheluasi ;)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #26

Ei sinun tarvitse vastata.

Sinun kannattaisi kuitenkin olla tekemättä ylläolevan kaltaisia olkiukkoja, joissa syytät ihmisoikeuksien kyseenalaistamisesta, kun puhe on mielipiteiden oikeellisuudesta ja arvosta. Ja kestää myös vastaus huutoosi YK:n ihmisoikeuksien julistukseen liittyvästä kommentistasi.

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #8

Euroopan ihmisoikeussopimus sallii kuolemanrangaistuksen. Miten tämä suhtautuu kommenttiisi?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #30

On sen kanssa ristiriidassa, mutta enpä minä ole sitä sopimusta tehnytkään.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #30

Tuo on kai sarkasmia. Uutisten mukaan EU vastustaa kuolemantuomiota.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #69

Pitää EU:n osalta paikkansa, mutta tuo viitattu ihmisoikeussopimus on Euroopan Neuvoston paperi ja jättää näemmä kuolemantuomion ja sen soveltamisen kansallisen lainsäädännön päätettäväksi, ikävä kyllä.

***
Osa I
2 artikla
Oikeus elämään

1. Jokaisen oikeus elämään on suojattava laissa. Keneltäkään ei saa riistää hänen elämäänsä tahallisesti, paitsi tuomioistuimen päätöksen täytäntöönpanemiseksi silloin, kun hänet on tuomittu rikoksesta, josta laissa määrätään tällainen rangaistus.

2. Elämän riistämistä ei voida katsoa tämän artiklan vastaiseksi teoksi silloin, kun se seuraa voimankäytöstä, joka on ehdottoman välttämätöntä:

a) kenen hyvänsä puolustamiseksi laittomalta väkivallalta;

b) laillisen pidätyksen suorittamiseksi tai laillisen vapaudenriiston kohteeksi joutuneen henkilön paon estämiseksi;

c) mellakan tai kapinan kukistamiseksi laillisin toimin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Niin, järjen mielipide 1+1=3 on väärä, nimenomaan matemaattisesti ajateltuna. Mutta kun tunne yksi plus yksi tekee sen kolmannen, eli lapsen....onko tämä "matematiikka" silloin oikein laskettua todellisuutta?

Jotkut eri sukupuolta olevat todella toivovat kahden ihmisen yhteisen mielipiteen johtavan uuteen elämään. Jos tätä "normaalia" ei olisi, ei sitten uuttakaan syntyisi.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Olisin valinnut numerot toisin, jos olisin ennakoinut tuollaiset mielleyhtymät. Lasten saamisella tai toiveilla sellaisesta ei nyt vaan ole mitään tekemistä sen kanssa, onko tuo väite oikea.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Vastauksena kysymykseen "voiko mielipide olla väärä?": tietysti voi - esim. mielipide 1+1=3 on väärä.”
1+1=3 ei ole mielipide – matematiikka ei tunne mielipiteitä – vaan väärin suoritettu yhteenlaskutoimitus. Tietenkin voisimme väittää, että kolme on oikea summa ykkösen korkeilla arvoilla.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tarkoitus olikin havainnollistaa virheellisten käsitysten olemassaoloa, ja sitä, että kaikki väittämät eivät ole yhtä arvokkaita.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #57

Puhe sukupuolista ja niiden määristä ei ole noin yksinkertaisessa muodossa kovin mielekästä tai hyödyllistä. Kun puhumme juridisista oikeuksista sukupuolen suhteen (mikä ymmärtääkseni on peruste, kun poliitikko niistä puhuu), on puhuttava niiden takana tarpeen tuottavista sukupuoli-identiteeteistä.

Niiden suhteen olen itse hahmottanut 1+1 -matematiikan sijasta vektorimatemaattisen mallin. Siinä miesidentiteetti on toinen vektori ja naisidentiteetti toinen - eivät siis saman jatkumon ääripäät. Tässä mallissa teoreettiset ääritapaukset ovat:

- Maksimaalinen miesidentiteetti + minimaalinen naisidentiteetti ("puhdas mies")

- Maksimaalinen naisidentiteetti + minimaalinen miesidentiteetti ("puhdas nainen")

- Molemmat identiteetit maksimaaliset (bigender/kaksisukupuolinen)

- Molemmat identiteetit nolla (asukupuolinen/sukupuoleton)

Useimmiten ihmisen identiteetti asettuu jonnekin näiden ääritapausten väliin ja painotuksen olleessa riittävän paljon tiettyyn suuntaan muodostuu ainakin identiteetit nainen, mies, kaksisukupuolisuus ja sukupuolettomuus. Väliin jää lukematon määrä erilaisia variaatioita, jotka voivat joillakin ihmisillä vaihdella aallottain tai elämänvaiheiden myötä. Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että näitä sukupuoli-identiteettejä on enemmän kuin kaksi - se on riittävä arvio määrästä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Äänekäs minivähemmistö. Minulle on aivan sama siitä vaan vaikka kasvattaa peeniksen otsaansa mutta touhun ei tulisi olla ilmaista kun edes suun terveys ei sitä ole (pois lukien tietysti nämä vuotuiset pari vauvaa jotka syntyvät geenivirheellä jne)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Tarkoittaako blogisti ”mielipidebanderollilla” sitä aito avioliitto -riepua, joka pilaa maisemaa Hiekkaharjun asemalla, vai sitä, että kyseinen kangaspala on joutunut mielipiteenilmauksen kohteeksi eli tullut töhrityksi? Joo, en minäkään kannata ilkivaltaa. Se on yhtä iljettävää kuin se, että perussuomalaiset mepit kuuntelevat Euroopan hymnin istuallaan. Milloin vahingonteko on tehty, ja liittyykö se Prideen?

Mitä transasioihin tulee, en ole niistä lainkaan perillä, mutta maalaisjärki sanoisi, että kukaan ei vain huvikseen rupea sukupuoltaan muuttamaan eli korjaamaan, sanoi blogisti Niikko tai Maria Nordin mitä hyvänsä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Transsukupuolisuus ei itsessään ole sairaus siinä mielessä, missä lääketiede tunnistaa eri sairaudentiloja, mutta osalle transsukupuolisista voi kehittyä jopa henkeä uhkaava sukupuolidysforia, jonka hoitomenetelmät ovat tällä hetkellä onneksemme jo varsin kehittyneitä. Myös elinympäristön asenteet vaikuttavat trans- ja muunsukupuolisten mielenterveyden tasapainoon ja ovat usein kielteisinä pääasiallisin syytekijä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien mielenterveyden häiriöissä ja siten tutkitustikin myös päällimmäinen syy trans- ja muunsukupuolisten itsemurhiin...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ihmisen henkinen tasapaino löytyy hyväksymällä itsensä sellaisenaan kuin on."

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat useimmiten haluaisivat tulla hyväksytyksi omina itseinään, mutta sosiaalinen ympäristö ei tätä useinkaan salli kohtalokkain seurauksin...

"Based on prior research and the findings of this report, we find that
mental health factors and experiences of harassment, discrimination, violence and rejection may interact to produce a marked vulnerability to suicidal behavior in
transgender and gender non-conforming individuals."

https://williamsinstitute.law.ucla.edu/wp-content/...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Aiemmin transsukupuolisuus määriteltiin mielenterveyshäiriöksi.
Transsukupuolisuus on nyt määritelty WHO:n listalla nimellä sukupuoliristiriita (gender incongruence). Se on seksuaaliterveyteen liittyvät terveydentilat-kategoriassa.

Transsukupuolisuus voi ainakin aiheuttaa mielenterveysongelmia kehodysforian vuoksi.
Kehodysforiaa hoidetaan hormoneilla ja leikkauksilla.
Voisiko nykyään olla mahdollista kehittää terapia, jolla voisi helpottaa ahdistusta kehosta ja auttaa selviämään ilman kehon muokkausta.
Tämä kysymys aiheuttaa helposti vastaväitteiden myrskyn.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itseasiassa "gender incongruence"-käsite kattaa kaikki sukupuolidysforiaan johtavat polut riippumatta henkilön sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolisesta ominispiirteistöstä. Noin viidesosalla intersukupuolisista ilmenee myös terveyttä heikentävää sukupuoliristiriitaa..

Käsittääkseni tällaisen terapian mahdollisuudet riippuvat täysin siitä, miten hyvin tieteellinen tutkimustieto sukupuolen kehittymisprosesseista osataan niveltää lääketieteen eettisiin perusteisiin ja myös viittamani sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden arjessaan kokeman identiteettiinsä kohdistuvan kielteisen palautteen lieventymisen voi ounastella ainakin tarjoavan kirurgisia hoitoja miettiville toisia etenemisvaihtoehtoja :)

"Tämä kysymys aiheuttaa helposti vastaväitteiden myrskyn."

Ymmärrettävästi näin käy, jos kysyjällä on taustoletuksenaan transsukupuolisuuden olevan jonkinlainen valinta tai persoonallisuuden kehittymishäiriö. No sukupuoli-identiteetti on varsin synnynnäinen ominaisuus - geneettinen peräti ydinalueeltaan - ja siinä mielessä trans- ja muunsukupuolisuutta on pidettävä normaalijakaumaan mahtuvina ilmiöinä, minkä tulisi ilmetä lainsäädännössäkin. Juridinen sukupuoli on siis itsemäärittelyyn perustuva ilmoitusasia...

https://theconversation.com/how-genes-and-evolutio...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #36

Pitäisikö kenen tahansa partaisen raavaan miehen saada ilmoittaa olevansa nainen ja saada naisten oikeudet?
Pitäisikö kenen tahansa naisellisen muodokkaan naisen saada ilmoittaa olevansa mies ja saada miesten oikeudet?
Järjellä ajatellen tämä on absurdia eli järjetöntä.
Hallitusohjelmassa sentään suunnitellaan tarvittavan perusteltu hakemus virallisen sukupuolen muuttamiseen vastakkaiseksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #61

Kyllä minäkin kannatan, että asepalveluksen tulee olla jokaiselle suomalaiselle jonkinlaisena palveluaikana. Ei saa olla mitään eriarvoisuutta.

Henkilötunnuksessa ei oikeastaan tarvitse edes mitään sukupuolta että ei sitten tarvitse ilmoitella mitään vaan olisi henkilökohtainen asia. Tuo poistaisi yhteiskunnasta sukupuolen mukaan ilmenevää eriarvoisuutta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #62

Useimmiten sukupuoli näkyy ulkoisesta olemuksesta.
Yksi ratkaisu sukupuoliongelmaisille olisi oikeus jättää henkilötunnuksen sukupuolen osoittava numero piilotetuksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #63

Tarkoittaako sukupuoli habitusta?

Tässähän on sekin juttu kun pitäisi määritellä myös se mitä se sukupuoli tarkoittaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #61

Kyllä.

Millaisia erillisiä oikeuksia miehillä ja naisilla on olemassa?

Lain väärinkäyttämistä esimerkiksi hetken mielijohteesta voidaan ehkäistä helposti siten, että juridisen sukupuolimerkinnän muutos tulisi voimaan vasta kohtuullisen käsittelyajan jälkeen ja koska juridisen sukupuolimerkinnän korjaaminen on lähtökohtaisesti ainutkertainen toimenpide, niin useampaan kertaan haettuna korjaus vaatisi hyvät perustelut.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #75

Ihan oikeasti tuli suora vastaus kysymykseen.
Eli ajatelkaa tosiaan, mitä järkeä.
Naisten ja miesten oikeuksien erot ovat ainakin asevelvollisuus, pesu- ja pukutilat, urheilun sarjat, sukupuolikiintiöt.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #76

Asevelvollisuus on muutettava sukupuolineutraaliksi velvollisuudeksi, minkä käytännön toteutus voidaan järjestää valikoivaksi. Norjassa toimitaan jo näin -kaikki palvelusikäiset ovat asevelvollisia, mutta aseelliseen koulutukseen valikoidaan ainoastaan tarvittava määrä motivoituneimpia ja sopivimpia henkilöitä...

Suomen tasa-arvolaki ja perustuslaki oikeuttavat jo nyt mm. transnaiset käyttämään naisten pukuhuone- ja pesytymistiloja huolimatta siitä, onko heillä selkeästi yksilöitävissä olevia maskuliinisia kehollisia piirteitä. Kilpaurheilussa sukupuoltaan korjanneilla on mahdollisuus osallistua oman luokkansa kilpailuihin lajin sääntöjen puitteissa eikä käsittääkseni näissä tapauksissa ole ilmennyt vilpillisyyttä.

Sukupuolikiintiöitä sovelletaan ainostaan julkishallinnossa ja sielläkin vain valmistelevien toimielinten kokoonpanoissa...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #77

Jos ei olekaan transnainen identiteetiltä, vaan on miesidentiteetti ja on muusta syystä vaihtanut juridisen sukupuolen.
Eikö opiskelijavalinnoissa ole sukupuolikiintiöitä missään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #78

Lain velvoittamana sukupuolikiintiöitä käytetään ainoastaan valmistelevisa toimielimissä ja muutoin näyttää sille, että oppilaitokset eivät enää kovinkaan ahkerasti suosi vähemmistönä sukupuoleltaan olevia hakijoita. Opettajakoulutukseenkaan ei haeta miesopiskelijoita tavoitteellisen kiintiön avulla...

"Jos ei olekaan transnainen identiteetiltä, vaan on miesidentiteetti ja on muusta syystä vaihtanut juridisen sukupuolen."

Päällepäinhän se identiteetti ei näykään aina suoraan - esimerkikis Caitlyn Jenneriä luultiin pitkään sporttiseksi ja raamikkaaksi mieheksi, vaikka hän todellisuudessa onkin biologinen nainen. Voidaanko nyt jälkikäteen sanoa, että hän erehdytti koko olympialiikettä voittamalla 10-ottelun olympiakultaa kilpailemalla ihan väärässä sarjassa?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #80

Bruce Jenner eli nykyään Caitlyn Jenner on biologinen mies. Hänessä ei ollut naisen ominaisuuksia kuin ehkä aivoissa tai aivokemiassa.
Hänellä on jostain syystä transnaisten identiteetti eli kokee olevansa nainen miehen kehossa ja siksi hän on käynyt kehon muutoksen naisen kaltaiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #76

Sinusta siis ihmisen sukupuoli ei määräydy niinkään henkilön oman kokemuksen perusteella, vaan ensisijaisesti sen mukaan, miltä tuon henkilön olemus näyttäytyy ulkopuolisille satunnaisissa tai jo vakiintuneissakin sosiaalisissa kohtaannoissa?

Tätä yksilön ja yhteisöjen välisten näkökantaerojen problematiikkaa ovat sukupuolentutkijat yrittäneet avata itseasiassa sen kummempaa yksiselitteistä vastausta saamatta - moniulotteisena ilmiönä sukupuoli onkin hankala asettaa selkeästi käsitteellistyvään lokeroon johtuen mm. juuri erilaisista tilannekohtaisista painotuksista.

Itse kannatan translain uudistamisen ohella arjessa tapahtuvaa sukupuolirajojen kyseenalaistavaa rikkomista ihan vaikka vain oman tietoisuuden laajentamiseksi :)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #79

Minusta ihmisen sukupuoli määräytyy kehon mukaan eli se todetaan ensisijaisesti sukuelinten perusteella.
Juridisesta sukupuolessa voidaan tehdä poikkeus, jos siihen on lääketieteelliset ja sosiaaliset perusteet.
Sosiaalisen sukupuolen määrittelee ympäristön suhtautuminen.
Sosiaalisia sukupuoleen liitettyjä rajoja voidaan laajentaa. Se ei kuitenkaan muuta biologian todellisuutta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #83

"Minusta ihmisen sukupuoli määräytyy kehon mukaan eli se todetaan ensisijaisesti sukuelinten perusteella."

Eli siis sukupuolia on kolme.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #85

Intersukupuolisuus on sukupuolen kehityshäiriö, eikä oikea sukupuoli.
Niiden vuoksi voisi olla juridinen sukupuolimerkintä "määrittelemätön".

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Herää kysymys, pitäisikö kansanryhmiin kohdistuvan vihapuheen lisäksi kriminalisoida yleisen syytteen alaisena myös järjestelmällisesti organisoitu henkilöön kohdistuva vihapuhe. Kyllähän trans-aktivistit olisivat voineet lausua tuosta puheenaiheesta oman eriävän mielipiteensä, hyökkäämättä toisenlaista viestiä tuovan sanansaattajan kimppuun henkilökohtaisesti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

En enää uskalla käydä uimahallissa uimassa, kun en voi olla varma siitä, kuka vain esittää miestä vaikka ei olekaan. Pelkään noloja tilanteita sekä saunassa että suihukussa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#35

Höpö höpö!

Nythän se uimahalli vasta alkaa elää nousukauttaan.

Minäkin voin....siis eräs kaverini voi mennä naisten saunaan ja sanoa tuntevan olevansa todellisuudessa nainen.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kyllä, Antikaisen mukaan näin pitää olla, jos sukupuoli saadaan ilmoitusasiaksi.
"Suomen tasa-arvolaki ja perustuslaki oikeuttavat jo nyt mm. transnaiset käyttämään naisten pukuhuone- ja pesytymistiloja huolimatta siitä, onko heillä selkeästi yksilöitävissä olevia maskuliinisia kehollisia piirteitä."
Sukupuoli ilmoitusasiaksi antaisi oikeuden kaikille miehille, jotka ilmoittavat olevansa virallisesti naisia.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #82

Eikö sitten olisi vaan parasta lopettaa erottelut uimahalleissa. Jokainen menee sekasaunaan ja sillä hyvä.
Muutoin olen sitä mieltä, että anorexa on samanlainen "sairaustila" kuin nyt nuo kolmansien sukupuolien syndroomat. Kukaan heistä ei nimittäin hyväksy omaa kroppaansa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #84

Uimahalleissa tarvittaisiin yksityistiloja niille, jotka eivät halua näyttää kehoaan muille.
Ehkä voisi olla myös sekatiloja niille, jotka haluavat näyttää kehonsa myös vastakkaiselle sukupuolelle tai ovat naturisteja, kunhan käytössääntöjä noudatetaan.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Voi Mika sinulla on oikea mielipide! Mielipiteitä on yhtä monta kuin meitä ihmisiä, sun mika täytyy vaan hyväksyä että jotkut on erimieltä sun kanssa. Ei sulla silti väärää mielipidettä ole, se pitäis olla helppo ymmärtää. Sun mielipide on sun mielipide ja joillain toisilla toinen mielipide. Tuntuu että persut oikein haluaa että heillä on väärä mielipide, miten se voi olla niin?. Mielipde voi olla tyhmä tai oikein fiksu, mutta aina sen ihmisen mielipide kenen se on. Vanhana rikollisena tämä pitäis mennä sinunkin kaaliin.
Jos sä sanot että homous on synti ja häpeä, niin mä sanon sulle että sanomalla noin saatat itsesi pahaan häpeään ja syntiin oman raamatun tulkintani mukaan. Niin yksinkertaista se on, tämä oli mun mielipide. Oliko se oikea tai väärä?

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#51. “(...) sun mika täytyy vaan hyväksyä että jotkut on erimieltä sun kanssa.”

Juuri niin. Ja monissa asioissa, kuten sukupuoli- ja seksuaalikysymyksissä, valtaenemmistö suomalaisista on eri mieltä blogisti Niikon kanssa.

Edit. Toki vähemmistöön kuuluvilla, kuten tässä tapauksessa blogisti Niikolla, on oikeus tuoda mielipiteensä julki.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

On toki.

Oikeasti millään mielipiteillä ei ole merkitystä ilman perusteluja.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ottamatta kantaa itse aiheeseen nämä loukkaantuja-masinoijat ovat kyllä vaarallisella tiellä. Avataan asiaa hieman käytännön esimerkillä:

Nakkikioskilla nahistellaan ja joku saa ns. turpaan. Ajallaan syyllinen saa tuomion, todennäköisesti päiväsakkoja. Hyväksyy tuomion, maksaa sen ja elämä jatkuu entisellään.

Toisessa tapauksessa loukkaan (jopa tietämättäni) jonkun ryhmän x jäsentä. Tämä alkaa masinoimaan liikettä ja sen seurauksena menetän työn/töitä ja toimeentuloni. Ilman minkään laillisen instanssin puuttumista asiaan. Tällainen voi, ja ajaakin, ihmisiä hyvin suuriin vaikeuksiin. Perheellisten ihmisten ollessa kyseessä sijaiskärsijöiksi joutuu koko perhe. Kommenttini tai möläytykseni ei edes ylitä poliisitutkinnan rajaa.

Kenestä tämä on reilua tai oikeudenmukaista vain sen takia, että jollekin saattoi tulla paha mieli? Vallastaan huumaantuneet loukkaantujat ovat suuri uhka ja moni, mm. julkisuuden henkilö ja monet yrittäjät, joutuvat olemaan todella kieli keskellä suuta sosiaalisessa mediassa.

Omalla lompakollaan saa boikotoida niin paljon kuin haluaa ja se minusta on täysin riittävä "rangaistus" pahasta mielestä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kunnianloukkaus on jo kauan ollut Kauppisen kuvaama möläys, josta voi päästä leivättömän pöydän ääreen tai sillä voi olla vaikutus kelvollisuuteen tietysissä tehtävissä. Nyky-yhteiskunta on siihen lisännyt viharikoselementin, jossa todennettu vihamotiivi voi olla peruste ankarammalle tuomiolle. Sama asia voi tapahtua siellä nakkikioskillakin, jos pahoinpitelijän motiivina on ollut viha kohteen edustamaa ihmisryhmää kohtaan.

Tutkinta- ja syytekynnys on vihapuheessa hyvin korkealla ja huonosti vakiintunut. Näin ollen merkittävä määrä tosiasiallisia rikoksia jää rankaisematta. Mediassa kampanjoita on masinoinut yksi jos toinen suuntaan tai toiseen, mutta perustetta vailla olevat kampanjat vähemmistöryhmää kohti ovat kovin harvinaisia.

Eri asia on, että kullakin firmalla on oikeus rekrytoida ihmisiä niin, että he edustavat firman arvoja. Poikkeuksena tästä on se, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolait rajaavat nämä arvot sellaisiksi, että niiden suojaamien vähemmistöjen syrjintä ei voi olla tällainen arvo.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Useasti näissä asioissa ei puhuta kunnianloukkauksesta tai mistään laittomuuksista jotka johtaisivat edes tutkintaan. Suomalaisena esimerkkinä riittää esim. että Kari Peitsamo fanittaa väärää presidenttiä.

Aika moni kohu, erityisesti ison veden tuolla puolen, on ollut aivan harmittomista sammakoista lähtöisin. Nyt siihen on myös siellä pikkuhiljaa "call-out cultureen" herätty että ei tämä ehkä olekaan niin hyvä juttu.

Toivotaan, ettei sen tason meininki rantaudu ikinä Suomeen. Nordinin tapaus on vielä kesyä mutta siitä ne panokset pikkuhiljaa kovenee kun voimaannutaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Tämä alkaa masinoimaan liikettä"

Varsinainen liskosalaliittoajatus kyllä tämä "masinointi" :)

Ei nykyään mitään tarvitse masinoida. Kommentti kerrotaan mediassa, moni ihminen jakaa sen somessa, somen algoritmit nostaa juttua, perinteinen media tekee jutun somekohusta jne. Ei siinä mitään takapirua ole, ja jokainen toimii ihan henk.koht. arvionsa pohjalta. Kritisoijat eivät kuitenkaan pysty päivityksillään ketään erottamaan, työnantaja tai vastaava siitä päättää.

Mutta jos joku masinoikin, niin mitä pahaa siinä on? Musiikinopettajaliitto näytti jakaneen linkin jostain lausunnosta, joka saattaisi heikentää musiikkiopistojen toimintamahdollisuuksia. Saatteessa tohdittiin sanoa että jakakaa ja laittakaa kaikki palautetta tjsp. Masinointia! Kauheaa!

Nordinin tapauksessahan ei ollut kyse niinkään kenenkään loukkaantumisesta kuin siitä, että joku yrittäjä mainosti omaa käärmeöljyään ja antoi haitallisia lääkinnällisiä neuvoja.

"joutuvat olemaan todella kieli keskellä suuta sosiaalisessa mediassa"

Sehän on aivan sietämätöntä että joutuu miettimään mitä kirjoittaa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kts. edellinen. Harmittomista möläytyksistä voi joku todellakin "loukkantua" ja saada aikaan paljon vahinkoa. Paha mieli ja/tai loukkaantuminen jonkun möläytyksestä ei vielä ole, ainakaan minun kirjoissani, ihan validi syy käydä elinkeinon kimppuun.

Ja on olemassa 'harmitonta' masinointia ja sitten on sellaista, jolla voidaan helpostikin tuhota ihmisen elinkeino ja/tai työmahdollisuudet. Onneksi Suomessa ei olla, ihan vielä, niin pitkällä. Mutta esimerkkejä kyllä riittää maailmalta riittämiin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #89

"Onneksi Suomessa ei olla, ihan vielä, niin pitkällä."

Turhaa ruikutusta siis tästäkin keissistä pöyristyminen.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #90

Toistaiseksi on ja hyvä niin. Suomalainen on onneksi vähän laiska ottamaan kantaa.

Käyttäjän ArnoMnnist kuva
Arno Männistö

Tämä lgbt/gender/pride aate on mielestäni hyvin vaarallinen juuri siksi, että siihen hurahtaneet ihmiset alkavat käydä koko ajan agressiivisemmiksi ja oikeuttamaan yhä radikaalimpia keinoja toisinajattelijoiden hiljentämiseksi. Kaikki tämä tehdään kauniiden asioiden, kuten tasa-arvon ja itsemääräämisen nimissä. Ei tarvitse katsoa kovin kauas lähihistoriaan, niin huomataan että tällaista on tapahtunut aikaisemminkin. Jokin aate alkaa nostamaan suosiotaan ja mitä enemmän se saa kannattajia, niin sen röyhkeämmäksi kannattajat käyvät toisinajattelijoita kohtaan. Toisinajattelijoita ei nähdä enää ihmisinä ja heitä voi kohdella miten tahansa. Kuulostaako tutulta? Historia toistaa itseään tässäkin tapauksessa ja mitä pidemmälle tämän aatteen antaa mennä, sen radikaalimmaksi toimenpiteet käyvät. Tästä ei ole enää pitkä matka siihen, että ihmisiä aletaan laittamaan vankilaan "väärinajattelun" vuoksi. Tätähän ei tietenkään kukaan aatteen kannattaja myönnä ja tällaiset kommentit ovat heille punainen vaate. Lähivuosia tarkasteltaessa voimme kuitenkin huomata miten aggressiivisuuden määrä toisinajattelijoita kohtaan on kasvanut koko ajan. On selvää, että se tulee kasvamaan edelleen jossei asialle tehdä mitään.

Itse kannatan myös tasa-arvoa ja rakkautta, näen ne vain hieman eri tavalla. On surullista, että jotku omivat nuo käsitteet ja sanovat, että heidän näkemyksensä tasa-arvosta ja rakkaudesta ovat ne ainoat oikeat. Sitten kun yrittää selittää omia näkemyksiään niin tuomitaan heti homofoobikoksi ja vihaajaksi. Eli kaikki vastustajat heitetään samaan lokeroon, jotta heitä voidaan syyttää ja vihata. Oikeastaan tuntuu siltä, että vastustajien argumentteja ei haluta edes kuunnella vaan heille laitetaan saman tien "vanhoillinen vihaaja" leima otsaan, jonka jälkeen heille saa tehdä mitä tahansa tasa-arvon nimissä.

Nämä ovat minun tuntemukseni tiettyjen vanhoillisten arvojen puolustajana ja niin myös monen muun. Itselläni ei ole mitään tarvetta vihata ketään, alistaa ketään tai halveksia ketään, enkä harjoita sellaista. Onkin hullunkurista, että minua usein syytetään siitä pelkästään siksi etten kannata jotain aatetta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Tästä ei ole enää pitkä matka siihen, että ihmisiä aletaan laittamaan vankilaan "väärinajattelun" vuoksi."

Kuullostaa salaliittohörhöilyltä. Ikäänkuin sananvapaus olisi jotenkin muuttunut vaikka laki ollut ties kuinka kauan samanlainen tai vähän parantunut.

"On surullista, että jotku omivat nuo käsitteet ja sanovat, että heidän näkemyksensä tasa-arvosta ja rakkaudesta ovat ne ainoat oikeat."

Tasa-arvo määritelty aika tarkkaan Suomen perustuslaissa ja muuallakin.

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Ja yhdenvertaisuuslaki lisäksi:

"kieltää syrjinnän iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen. Välittömän ja välillisen syrjinnän lisäksi se laskee syrjinnäksi häirinnän, kohtuullisten mukautusten epäämisen sekä ohjeen tai käskyn syrjiä."

Ja säännöt ovat täysin samat kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset