Kuka pelastaa hädässä olevan suomalaisen ulkomailla?

Ulkomailla matkustavaa suomalaisia joutuu pulaan noin kaksisataa joka vuosi. Suurlähetystöt pyrkivät parhaansa mukaan auttamaa hädässä olevia. Käytännössä heitä autetaan saamaan esimerkiksi taloudellista apua läheistensä kautta. Lähetystöt eivät voi pääsääntöisesti osallistua autettavan kustannuksiin. Lähinnä ne voivat lainata rahaa paluulentoa varten.

Yhden pulaan joutuneen suomalaisen tarina ansaitsee huomiota. Miikka Mustonen sai reilu kuukausi sitten Thaimaassa kaksi skorpionin pistoa jalkaansa ja hakeutui sairaalahoitoon. Matkavakuutus ei ilmeisesti ollut kunnossa. Nyt hän on kuukauden päivät ollut hoidossa paikassa, jossa terveydentila on jatkuvasti vain heikentynyt. Tilanne on nyt niin vakava, että omaiset pelkäävät Miikkan menehtyvän, ellei hän pian saa tarvitsemaansa hoitoa.

Yksikään laajempaa hoitoa tarjoava sairaala ei suostu ottamaan Miikkaa vastaan ilman suurta summaa käteistä. Jokaisen ihmisen elämä päättyy joskus, mutta on eri asia, jos kuolema seuraa hoidon puutteesta.

Hallituksen arvot puntarissa

Samaan aikaan kun Miikka taistelee hengestään, hallitus etsii keinoja hakea ISIS-leirillä olevia lapsia Suomeen. Suomella ei ole valtuuksia toimia Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä. Jos pääministeri Rinne ja ulkoministeri Haavisto aikovat haetuttaa reilut 30 lasta Syyriasta, he tarvitsevat siihen äitien suostumuksen. Jos suostumusta ei saa, lasten mukana tulevat myös äidit, jos lapset Suomeen halutaan.

Suomi-niminen valtio on siis valmis käyttämään valtavasti resursseja järjestääkseen ISIS-kalifaattia rakentamaan lähteneiden ja sitä loppuun asti palvelleiden perheiden palautusoperaation Suomeen. Samaan aikaan varaton kahden lapsen isä taistelee hengestään, koska ei ole saanut taloudellista tukea välttämättömiin terveysmenoihin.

Hallitus, Amnestyn kaltaiset järjestöt ja monituiset asiantuntijat ovat astuneet esiin puolustamaan ISIS-naisten ihmisoikeuksia. Samaa aktiivisuutta nähtiin, kun vaadittiin verovaroin kustannettuja täysiä terveyspalveluita laittomasti maassa oleville tuhansille ulkomaalaisille.

Missä nämä ihmisoikeusaktivistit ovat silloin, kun samaa tarmoa tarvittaisiin puolustamaan tavallisia suomalaisia heidän hädässään?

Suurlähetystöjen apu pelastaa ihmishenkiä

Kriisitilanteissa suurlähetystöjen tulee varmistaa välittömästi Suomen kansalaisten ihmisarvoinen kohtelu, terveydenhuolto ja oikeusapu. Tämä on keskeinen periaate lähetystöjen toiminnassa.

Suomen suurlähetystöjen toimintaa tulee kehittää. Kenenkään hengen pelastaminen ulkomailla ei saa olla rahasta tai toimivaltuuksista kiinni. Tarvittaessa suurlähetystöjen rahoitusta on lisättävä ja konsulipalvelulakia muutettava. Muutos tulee aloittaa välittömästi, ja aloitetaan se Miikka Mustosen henki pelastamalla.

Ps. Miikan omaiset keräävät rahallista tukea sairaalamaksua varten. Rahankeräyslupa on voimassa Kaakkois-Suomen alueella. Oheisen linkin kautta lisätietoa.

mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Toimin kansanedustajan 2011-2023. Tällä hetkellä Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen ja -hallituksen vpj. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu