Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Hallitusohjelma, Seta ja lapset

 • Eduskunnan Tulevaisuus-patsas
  Eduskunnan Tulevaisuus-patsas

Uudesta eduskunnasta löytyy 41 kansanedustajaa, jotka osana vaalikampanjaansa sitoutuivat toimimaan Setan edustajina, jos tulevat valituiksi. Osa ei varmasti ole ymmärtänyt, millaista lainsäädäntöä he ovat luvanneet ajaa. Tai jos ymmärtävät, tulee eduskunnan ja kuntapäättäjien valvoa tilannetta tarkasti.

Nyt Seta on laatinut valmiit nuotit siihen, mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistäminen heidän näkökulmastaan tarkoittaa.

Setan kaavailema "sateenkaaripolittiinen" ohjelma kohdistuisi jokaiselle hallinnonalalle.  Koordinointivastuu pitäisi määritellä valtioneuvostossa ja toimintaohjelmalle varattava riittävät resurssit. Ohjelma tulisi laatia yhteistyössä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjen kanssa. Yksistään lapsia koskevia toimenpiteitä on valtavasti, mikä minua huolestuttaa ennen kaikkea isänä ja isoisänä.

Muutama poiminta Setan hallitusohjelmatavoitteista:

 1. Kolmas oikeudellinen sukupuoli
 2. Translain kokonaisuudistus
 3. Oikeudellisen sukupuolen muuttaminen myös alaikäiselle
 4. Oikeus saada hoitoa sukupuoliristiriitaan toteutuu kaikenikäisten kohdalla*
 5. Useamman kuin kahden vanhemman vahvistaminen lapselle
 6. Adoptiotoiminnan kehittäminen lasten saamiseksi sateenkaariperheisiin
 7. Sijaissynnytysten mahdollistaminen Suomessa
 8. Intersukupuolisten lasten sukuelinkirurgia ja hormonaalinen hoito kielletään
 9. Kaikille opettajille täydennyskoulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta
 10. Asevelvollisuutta ja tilastointia uudistetaan sukupuolen moninaisuus huomioiden
 11. Turvapaikkakäsittelyssä uskottavuuden arvioinnissa lähtökohdaksi hakijan itseidentifikaatio seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta.
 12. Poliisille lisäkoulutusta viharikosten tunnistamiseen ja tutkintaan ja sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen

Puhemiehen istuimen yläpuolella on Tulevaisuus-niminen patsas, jota ylpeästi esitellään eduskunnan vieraille. Siinä pieni lapsi katsoo salissa istuvia kansanedustajia muistuttaen, että heidän tekonsa vaikuttavat jälkipolviin asti.

Herkissä lapsen kehitykseen liittyvissä asioissa tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, eikä tehdä hätiköityjä päätöksiä, joiden seuraukset ovat nähtävissä. Oikeusvaltiossa on myös kunnioitettava vanhemman vastuuta oman lapsensa kasvatuksesta.

Lapset odottavat vastuullisia päätöksiä tulevalta hallitukselta. Sellaisia, joita ei ole kirjoitettu yhdenkään eturyhmän näkökulmasta. Päätöksiä, jotka antavat lapsille turvallisen ja vakaan kasvuympäristön.

 

________

* (Allekirjoittaneiden määrä / puolueeen kansanedustajat): Kokoomus (3/38), RKP (2/9), SDP (8/40), Vasemmisto (11/16), Vihreät /17/20).

** Seta ja Trasek ovat viitanneet toivottujen hoitosuositusten kohdalla WPATH (World Professional Association for Transgender Health) suosituksiin. Kyseisen suosituksen 7. versio  suosittaa mm. tietyissä tilanteissa hormooniblokkerihoitoja alaikäisille sekä sukupuoliristiriitaa kokevien tyttöjen rintojen poistoleikkauksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

"Lapset odottavat vastuullisia päätöksiä tulevalta hallitukselta. Sellaisia, joita ei ole kirjoitettu yhdenkään eturyhmän näkökulmasta."

Tuossa ei ole järkeä, kuten ei koko kirjoituksessakaan.

Käytännössä puolueet ovat jonkun/joidenkin eturyhmiä. Eli hallitus ei saisi tehdä päätöksiä puolueiden näkökulmasta.

Mitä tulee muuhun sisältöön, niin kirjoittaja ei näytä ymmärtävän, että ihmiset ovat erilaisia. Suosittelen lukemaan lääketiedettä ja biologiaa asian tiimoilta.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Lääketiede ja biologia tukee vahvasti näkemystä siitä, että on vain tyttöjä ja poikia. Muu on hömppää. Se mitä tulee blogini perusteisiin kritisoida Setan tavoitteita on vanhempien kannalta oleellista. Jos pienille lapsille opetetaan päiväkodista alkaen, ettei edes omasta sukupuolestaan voi olla varma, niin osa joutuu kärsimään seurauksista loppuikänsä. Miten tälläistä kehitystä joku lapsen vanhempi voi kannattaa?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ihmisellä voi olla syntyessään molempien sukupuolten fyysisiä ominaisuuksia tai ettei ole kummankaan sukupuolen olemuksia. Miten selität ne ilmiöt? Itse lähestyn niitä lääketieteen ja biologian kautta.

Toinen asia on se, mitä ihminen tuntee. Eli hän voi tuntea olonsa vääräksi omassa kehossaan.

Pienille lapsille tulee opettaa olla iloinen ja ylpeä itsestään, eikä erilaisuus ole pahasta.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko Vastaus kommenttiin #3

Jos tuntee itsensä olevan väärässä kehossa, se ei tarkoita todellakaan sitä että on väärässä kehossa. Tällaisten takia monen lapsen ja nuoren elämä tuhoutuu pysyvästi, koska ei osata suojella nuorta manipuloijilta, jotka haluavat turmella heidän kehonsa.

Mikäli tarkastelet tätä asiaa vilpittömästi, katso oheinen tuore blogivideo jossa eräs seksuaalivähemmistöön kuuluva avoisesti kertoo millaista vahinkoa hänen elämälleen tehtiin kun hän ei saanut oikeaa apua tunteeseensa.

Ydin asia on kohdassa 33:00-36:00 minuutin kohdalla, mutta koko video on katsomisen arvoinen. Video löytyy blogistani kohdasta "joiden seuraukset on nähtävissä" tai tästä https://www.youtube.com/watch?v=JWzcu2vzB_Q&featur...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #4

Pahoittelen, että en aio katsoa videota.

Tämä siten, että yhden ihmisen kokemuksen kautta en peilaa ajatusmaailmaani mihinkään suuntaan.

En tosin ole lukenut mitä Seta kirjoittaa aiheesta, mutta luulen, että niitä lukemalla pääset perille niistä asioista mihin kiinnitit huomiota blogissasi.

Ilmiö ei ole Seta riippuvainen, vaan globaali. Eri kulttuureissa nyt ja eri aikoina on ollut eri käsityksiä sukupuolesta/sukupuolista.

Tärkeintä olisi antaa yksilön olla oma itsensä. Ja jos leikkaus tai hormonihoito auttaa, hyvä niin. Vähintä mitä voi tehdä, on antaa heidän olla omia itsejään.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko Vastaus kommenttiin #7

Kuka kantaa vastuun seksuaalista tasa-arvoa ajavien lobbareiden ja järjestöjen aiheuttamista peruuttamattomista vahingoista? Videon katsomalla ymmärtäisit millaista vahinkoa näille herkille mielille tehdään tänä päivänä.

”Kunpa mä olisin tiennyt nämä asiat kaksikymppisenä siten miten nyt tiedän. Kunpa mä olisin voinut osata suhtautua näihin asioihin tosi, tosi, tosi kriittisesti. Mä niin toivon, että olisin välttynyt ihan näiltä kaikilta asioilta.”

”Transpoli epäonnistui diagnosoimaan minussa dissosiaalihäiriön. Mun kehosuhde on vääristynyt eikä keho ole tuntunut oikealta koska mulla on dissosiaalihäiriö.”

”Tarvitaan psykoterapiahoitoa dysforisille ihmisille, missä heidät ohjataan hyväksymään heidän fysiologinen todellisuus, koska se on ihan oikeasti se mitä minä olisin tarvinnut”.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #8

"Kuka kantaa vastuun"

Jos on tapahtunut hoitovirhe tai on tehty väärä diagnoosi, niin kyseinen terveydenhoidon yksikkö.

Tuo blogistihan esiintyi vasta ruotsalaisessa dokkarissa, jossa kovin kriittisestä otteesta huolimatta myönnettiin, että siellä Karoliinisen instituutin transyksikössä hoidetuista vain 2,2 % (15 henkeä) on ollut tyytymättömiä. Kuinka pieni prosentin pitäisi olla?

Melkeinpä missä vain lääketieteellisessä operaatiossa on kuoleman tai pysyvän vaurion riski. Emme voisi leikata edes umpilisäkettä jos haluttaisiin olla sataprosenttisen varmoja siitä, että mikään ei mene pieleen. Olisi kuitenkin epäinhimillistä olla auttamatta apua tarvitsevia toimiviksi todetuilla hoidoilla vedoten siihen, että on pieni epäonnistumisen riski.

Sitä psykoterapiaa jolla transsukupuolinen pääsisi dysforiastaan ei ole edelleenkään keksitty. Dissosiaatiohäiriöpotilaille psykoterapia on toki hyvä hoito.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #10

"Jos on tapahtunut hoitovirhe tai on tehty väärä diagnoosi, niin kyseinen terveydenhoidon yksikkö."

-Siis onko katumistapauksissa aina tehty "väärä diagnoosi"? Vaikka henkilö olisi kokenut voimakasta sukupuoli- ja kehodysforiaa koko ikänsä?

"Oikea diagnoosi" siis tehdään vain niiden kohdalla, jotka eivät kadu?

Siis minä en kieltäisi sukupuolenvaihdoshoitoja ehdottomasti. Mutta ratkaisevaa on minusta se miten ongelma nähdään. Jos kirurgisia hoitoja annetaan vain niille, jotka ovat itsemurhan partaalla, katujamäärä voi pysyä pienenä.

Mutta jos niitä annetaan jokaiselle, joka kokee olevansa mies naisen kehossa tai päinvastoin, sillä asenteella, että kokemus on ihmisen "oikea sukupuoli", katujien määrä varmasti kasvaa.

Se, että nähdäänkö leikkaushoidot viimeisenä keinona tilanteessa, jossa on enää vain huonoja vaihtoehtoja, vai pidetäänkö sitä normaalina "melko varmasti toimivana" hoitona, ja on "epänormaalia", jos hoidot eivät autakaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #27

"Siis onko katumistapauksissa aina tehty 'väärä diagnoosi'?"

Ajattelet nyt ihmeellisen skolastisesti. Jos hoidot eivät auta kuten toivottiin vaan päinvastoin pahentavat ihmisen vointia, niin sitten ne ilmeisestikin olivat virhe. Tapahtuneen voit pukea sanoiksi mieleiselläsi tavalla.

"Jos kirurgisia hoitoja annetaan vain niille, jotka ovat itsemurhan partaalla, katujamäärä voi pysyä pienenä."

Kiinnostavan epäinhimillinen lähestymistapa. Kannatatko muutenkin sitä, että ihmistä autetaan vasta sitten, kun hän on itsemurhan partaalla? Että ei riitä, että elämänlaatu paranee merkittävästi tai edes jonkin verran?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #10

"Sitä psykoterapiaa jolla transsukupuolinen pääsisi dysforiastaan ei ole edelleenkään keksitty."

-Pidätkö siis aivan satavarmana, että transsukupuolinen ei koskaan voi oppia hyväksymään omaa tervettä kehoaan? Eli häntä ei kannata yrittääkään auttaa siinä, ja etsiä mitä dysforian taustalla mahdollisesti on?

Se, ettei tällainen voi toimia, olisi satavarmaa ainoastaan jos ihminen olisi oikeasti "syntynyt väärään kehoon". Mutta siitähän olimme samaa mieltä, että se on mahdotonta.

Kyselin sinulta joku aika sitten transsukupuolisuuden määritelmää (jos sukupuolta ei määritettäisi syntymässä) Annoit vähän epäselviä vastauksia, mutta jotenkin niin, että ihminen kokee sukupuolekseen jonkin muun kuin sen, minkä sukpuolen _tyypillisiä_ fyysisiä ominaisuuksia hänellä on. Näinkö?

Oikeasti, jos olisi kyse vain "tyypillisistä miehen ja naisen kehon piirteistä", miksi ihmeessä ei olisi mahdollista oppia hyväksymään kehoaan, vaikka se olisi millä tavalla tahansa "tyypillinen" tai "epätyypillinen", mutta terve?

Eli molemmissa tapauksissa, jotka ilmeisesti allekirjoitat:

1) ihminen ei voi tosiasiassa syntyä väärään kehoon

ja

2) ei ole olemassa sukupuoleen absoluuttisesti kuuluvia kehollisia ominaisuuksia

johdonmukainen päätelmä on, että ongelmana on ihmisen kyvyttömyys hyväksyä omaa kehoaan. Miksi sellainen ongelma ei voisi parantua?

(Jos on tarpeen mainita, niin kohdasta 2 olen eri mieltä.)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #28

"Pidätkö siis aivan satavarmana, että transsukupuolinen ei koskaan voi oppia hyväksymään omaa tervettä kehoaan?"

Taas kerran sorrut tuohon virhepäätelmään: jos jokin ei ole satavarmaa, se onkin yhtäkkiä vallan epävarmaa. Kaikkihan on aina mahdollista, mutta jälleen: kun meillä kerran on vaivaan toimiva hoito, niin miksi ihmeessä ihminen pitäisi jättää kärsimään ajatellen, että ehkäpä ongelma ratkeaa itsestään?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #30

"Taas kerran sorrut tuohon virhepäätelmään: jos jokin ei ole satavarmaa, se onkin yhtäkkiä vallan epävarmaa. Kaikkihan on aina mahdollista, mutta jälleen: kun meillä kerran on vaivaan toimiva hoito, niin miksi ihmeessä ihminen pitäisi jättää kärsimään ajatellen, että ehkäpä ongelma ratkeaa itsestään?"
----

-Minä esitin kysymyksen.

Tarkoitan vain ja ainoastaan sitä, että paras vaihtoehto olisi aina hyväksyä itsensä, ja kehonsa, ja lähtökohtaisesti ihmistä tulisi auttaa tähän.

Puhut leikkaus- ja hormonihoidoista, kuin ne todella olisivat normaali ja ensisijainen hoitomuoto.

Katujien määrä on kasvussa, ja kasvaa edelleen, juuri siksi että leikkaushoitoa pidetään "toimivana hoitomuotona", eikä enää viimeisenä keinona, kun on yritetty hoitaa varsinaista ongelmaa, kehodysforian takana.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #32

"Puhut leikkaus- ja hormonihoidoista, kuin ne todella olisivat normaali ja ensisijainen hoitomuoto."

No, kun ne on, ainakin täällä meilläpäin. Se fakta ei ole minun keksintöni.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #38

"No, kun ne on, ainakin täällä meilläpäin. Se fakta ei ole minun keksintöni."

-No se on huono juttu.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #10

"Tuo blogistihan esiintyi vasta ruotsalaisessa dokkarissa, jossa kovin kriittisestä otteesta huolimatta myönnettiin, että siellä Karoliinisen instituutin transyksikössä hoidetuista vain 2,2 % (15 henkeä) on ollut tyytymättömiä. Kuinka pieni prosentin pitäisi olla?"

-Kuinka pitkällä aikavälillä tuo tilastointi tehtiin?

Olihan Samettikin useita vuosia tyytyväinen saamiinsa hoitoihin ja elämäänsä miehenä.

Sitäkään ei varmaan koskaan saada selville kuinka moni päätyi itsemurhaan, sen sijaan että olisi ilmaissut tyytymättömyytensä...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #44

"Kuinka pitkällä aikavälillä tuo tilastointi tehtiin?"

Yksikön koko olemassaolon ajalta; en muista montako vuotta se oli, mutta noista luvuista voi laskea väkimäärän.

Mutta näytät yrittävän taas vanhaa temppua: "Emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, JOTEN asiat pitäisi järjestää kuten MINÄ olen päässäni ajatellut, muuten tulevaisuudessa SAATTAA tapahtua jotain hirveänkamalaa."

Kokeile jotain uutta välillä :)

Lisäys:

"Sitäkään ei varmaan koskaan saada selville kuinka moni päätyi itsemurhaan, sen sijaan että olisi ilmaissut tyytymättömyytensä..."

Haha, tääkin vielä :D Niin, ei varmaan saada selville! Siitäkö sinun mielestäsi voi päätellä, että tapauksia on paljon tai ollenkaan?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #45

"Mutta näytät yrittävän taas vanhaa temppua: "Emme tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, JOTEN asiat pitäisi järjestää kuten MINÄ olen päässäni ajatellut, muuten tulevaisuudessa SAATTAA tapahtua jotain hirveänkamalaa."
---

-Rauhoitu nyt. En minä yritä mitään temppua. Ja olisi kiva, jos et kertoisi mitä ja miten ajattelen...

En yritä kiistää sitä, että on olemassa tyytyväisiä ihmisiä, jotka olisivat saattaneet päätyä itsemurhaan ilman transhoitoja. Enkä yritä määrätä mitään.

Siis se, että katujia on, ja että katuvista monet ovat päätyneet itsemuhraan, on asia, johon täytyy kiinnittää huomiota. Ei ole mitään keinoa selvittää etukäteen miten käy.

Sen vuoksi pitäisin vain tärkeänä, että ensisijaisesti pyrittäisiin selvittämään mitä dysforian taustalla on, ja auttamaan ihmistä tasapainoon oman kehonsa kanssa.

Ennen muuta katujia täytyy kuunnella, eikä suhtautua kuin heitä ei olisikaan, koska "niitä on niin vähän". Tai selittää, että "ei ne koskaan olleet mitään oikeita transsukupuolisia."

Juurikin koska ei ole tietoa siitä kuinka moni oikeasti elää elämänsä loppuun asti onnellisena uudessa sukupuolessa. Heitäkin varmaan on, en sitä kiistä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #46

En minä mitään sinun ajatuksistasi väitä, tarkastelen argumenttejasi.

"Siis se, että katujia on, ja että katuvista monet ovat päätyneet itsemuhraan, on asia, johon täytyy kiinnittää huomiota."

Ihan uusi idea! Koko transpolin tutkimusprosessihan perustuu sille ajatukselle, että katujia on. Ja melko lailla heihin on kiinnitetty mediassakin huomiota.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #49

"Koko transpolin tutkimusprosessihan perustuu sille ajatukselle, että katujia on."

-Kiitos tiedosta, mutta minä kuuntelisin tässä nyt ennen muuta niiden kokemuksia, jotka ovat siellä transpolin vastaanotolla käyneet.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #50

Siis ajatteletko oikeasti, ettei transpoli ole perillä siitä että katujia on? Ja että he eivät parhaansa mukaan koettaisi karsia heitä joukosta? Tietääkseni transpoleilla on itse asiassa ihan proseduurinsa katujia varten.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #53

"Siis ajatteletko oikeasti, ettei transpoli ole perillä siitä että katujia on?"

-En ajattele. Ainakin Sametin mukaan Transpolilta oli sanottu, että katujien määrä on kasvanut.

Mutta Transpoli tuntuu suhtautuvan kuten sinä. Että jos ei ole selkeää mielisairautta, paras hoito on transitio-prosessi... Joko se tai ei mitään.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #54

"Että jos ei ole selkeää mielisairautta, paras hoito on transitio-prosessi... Joko se tai ei mitään."

Niinhän se menee. Paitsi että transition vaihtoehtona ei ole "ei-mitään", vaan asianmukainen muu terapia.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #56

"Niinhän se menee. Paitsi että transition vaihtoehtona ei ole "ei-mitään", vaan asianmukainen muu terapia."

-Tarkoitan, että jos lupaa transitioon ei anneta, henkilö jää tyhjän päälle. Tämä "muu terapia" ei ole erikoistunut dysforian käsittelyyn.

Ja sille olisi epäilemättä tarvetta, sen Transpolin yhteydessä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #58

"Tarkoitan, että jos lupaa transitioon ei anneta, henkilö jää tyhjän päälle. Tämä 'muu terapia' ei ole erikoistunut dysforian käsittelyyn."

Ei Suomen julkisen terveydenhuollon mt-puoli nyt ihan yhtä tyhjän kanssa ole. Kyllä siellä on osaamista traumaperäisistä häiriöistä ja dysforiasta muutenkin. (Tutun nuortenpsykiatrin kanssa tästä joskus juteltiin.)

Resursseja on toki vähän ja huonolla tuurilla sattuu hoitokontakti jonka kanssa homma ei toimi.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #60

"Ei Suomen julkisen terveydenhuollon mt-puoli nyt ihan yhtä tyhjän kanssa ole. Kyllä siellä on osaamista traumaperäisistä häiriöistä ja dysforiasta muutenkin. (Tutun nuortenpsykiatrin kanssa tästä joskus juteltiin.)"
-----

-No, en minä tässä vastaan väitä. Toivottavasti moni saa apua sieltä, ja säästyy leikkausprosessilta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #3

Vastaan vain komentti nro3#

Miten opetat lapsille montako sormea/kättä/jalkaa/sydäntä jnejnejne. On ihmisellä?

Kaikki tietää että on olemassa ihmisiä jotka syntyvät ilman näitä, tai on enemmän kuin normaalisti, silti opetamme pikkulapsille että on 2 kättä/jalkaa, 10 sormea/varvasta, ja 1 sydän..

En tosin tiedä miten sinä nämä opetat?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #13

"Miten opetat lapsille"

Tietenkin lapsille kerrotaan että kaikilla ei ole syntyessäänkään välttämättä kymmentä sormea jne. Ei siitä seuraa, että he hämmentyisivät niin pahasti etteivät enää olisi varmoja siitä, montako sormea heillä itsellään on.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #15

Totta. Pikkulapset osaavat laskea että Ankkalinnassa näkyy nelisormisia, livenä näkee viisisormisia. Siis jos peukalo lasketaan mukaan. Joskus voi jotain muitakin määriä sormia eri syistä. Esimerkiksi pyroteknikoilla on tavallisesti vähemmän sormia.

Ei siinä mitään hämmentymistä, ei ole liian suurista numeroista kyse.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #13

Asioita tulee opettaa siten kuin ne on. Eli sukupuolista tulee puhua ja opettaa totuuden ja todellisuuden mukaan. Eli on olemassa naisia, miehiä sekä muita. Samoin tulee avoimesti puhua 6-,tai 4-sormisista yksilöistä. Ihmiset ovat erilaisia, se ei ole mielipidekysymys.

En tiedä miksi edes kysyit noin ilmiselvää asiaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Lääketiede ja biologia tukee vahvasti näkemystä siitä, että on vain tyttöjä ja poikia. Muu on hömppää."

Biologisesti sukupuoli määritellään joko DNA:lla (on 4-5 erilaista kromosomi yhdistelmää) tai sitten sukusoluilla (joita tuotetaan aikaisintaan murrosiässä, jotkut voivat olla steriilejä).

Eli pitäisikö:

A) Sukupuolia olla 4-5 erilaista
B) Määritellä sukupuoli murrosiässä onko tyttö, poika vai steriili?

Minusta kumpikaan ei palvele mitenkään sukupuolen käsitystä yhteiskunnassa. Nythän se tehdään arvaamalla ja välillä arvataan väärin.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #5

Tämä aitoavioiliittolaisten ja vertaistensa harrastama sukupuoliöyhötys on saanut minun ajattelussani aikaan muutosta.

Jo aikaa sitten ymmärsin transsukupuolisten henkilöiden elämänlaadun kannalta tärkeäksi mahdollisuuden vahvistaa juridisen sukupuolensa oikeaksi kokemakseen. Aika pian hahmotin sen, että juridisen sukupuolettomuuden vaihtoehto vapauttaisi turhasta asiaan liittyvästä taakasta jotkut (intersukupuoliset ja muunsukupuoliset).

Aiemmin pidin juridista sukupuolta tarpeellisena asiana. En pidä enää.

Yksityiskohdassa toisensa jälkeen olen päätynyt toteamukseen juridisen sukupuolen tarpeettomuudesta. En kuitenkaan usko, että juridisen sukupuolen poistamiselle olisi tuosta vain eväitä; niin moni kokee sen itselleen jotenkin tärkeäksi. Juridisen sukupuolettomuuden mahdollisuus ja itsemäärittelyyn perustuva juridisen sukupuolen vahvistaminen ovat tässä vaiheessa kuitenkin tarpeellinen ja suorastaan välttämätön korjaus, eräänlainen laastarilappu.

Mahdolliset lääketieteelliset korjausprosessit olisivat sitten oma asiansa. Siihen asiaan liittyvissä kysymyksissä asiantuntevuuteni, osaamiseni ja pätevyyteni eivät riitä. Se maailma kuuluu lääketieteen ammattilaisten arvioitavaksi.

Leikitäänpä ajatuksella, että meillä ei olisi juridista sukupuolta. Mikä muuttuisi? Mikä hajoaisi? Mikä romahtaisi?

Eivät ulkoiset sukupuoleen liittyvät ominaisuudet lakkaisi olemasta. Eivät kromosomiparit XX ja XY (ja muutamat muut variaatiot) lakkaisi olemasta. Edelleen pääosa meistä olisi yksiselitteisesti luokiteltavissa naisiksi tai miehiksi. Ei heteroseksuaalisuus lakkaisi olemasta eikä homoseksuaalisuus, biseksuaalisuus tai aseksuaalisuuskaan.

Esimerkiksi lääkärille yksilön ominaisuuksien määrittelyssä (juridinen) sukupuoli on aivan liian karkea luokittelu ja useimmissa asioissa toisaalta merkityksetön.

Lapsetkin olisivat edelleen tyttöjä tai poikia ja osa jotain muuta. Kuten nytkin. Tuo pieni osa kuitenkin saisi jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä mahdollisuuden tulla tunnustetuksi itsenään, ilman kahden sukupuolen kokoisen lokerikon pakkopaitaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #22

"Leikitäänpä ajatuksella, että meillä ei olisi juridista sukupuolta. Mikä muuttuisi? Mikä hajoaisi? Mikä romahtaisi?"

Asepalvelus. Menisi kuitenkin parempaan suuntaan.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Kohdasta "1. Kolmas oikeudellinen sukupuoli" olen sitä mieltä, että se on periaatteessa hyvä idea. Koska kuitenkin sukupuolineutraalien henkilötunnusten käyttöönotto tulisi kohtuuttoman kalliiksi, niin mielestäni olisi parempi voida vain antaa kummankin sukupuolen mukaiset henkilötunnukset henkilöille, jotka eivät ole yksiselitteisesti jompaakumpaa sukupuolta. http://juhanikleemola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263...

Kohdasta "8. Intersukupuolisten lasten sukuelinkirurgia ja hormonaalinen hoito kielletään" olen samaa mieltä. En hyväksy sukupuolenkorjausleikkausten tekemistä vauvoille. Vanhemmat ja lääkärit voivat vakavasti erehtyä ja valita väärin.

Käyttäjän ArnoMnnist kuva
Arno Männistö

Hyvä kirjoitus Mika! Seta vaatii aina vain lisää, eikä mikään riitä. Johonkin on laitettava stoppi ja tätä maata ei voida johtaa pienen äänekkään vähemmistön ehdoilla. Edistys ei ole todellisuuden kieltämistä omien mieltymystensä mukaisesti. Kaikkia vähemmistöjä tulee kunnioittaa ja arvostaa, mutta he eivät voi määrittää sitä miten valtaväestön tulee elää ja ajatella. Ps. tämä ei ole vihapuhetta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hetkinen,

Missä Seta edellyttää mitään enemmistöä yhtään mihinkään? Nähdäkseni haluavat poistaa jotain rajoitteita, eikä asettaa ihmisille lisää rajoitteita.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#9. Aito avioliitto -yhdistys se vasta pieni kovaääninen vähemmistö olikin. Nyt on äänensä ollut jotenkin hiipumaan päin ja ainoa meteliä pitävä taitaa olla enää puheenjohtajansa.

Luojan kiitos edellinen Suomen kansaa edustava eduskunta kumosi yhdistyksen aloitteen moninkertaisella enemmistöllä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"tätä maata ei voida johtaa pienen äänekkään vähemmistön ehdoilla"

Ei niin. Onneksi meillä on demokratia ja tarvitaan asian takana oleva enemmistö.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Miten minusta on aina tuntunut siltä, että toisten ihmisten varakkuus ei ole minulta pois eivätkä toisten ihmisten oikeudet vähennä minun oikeuksiani?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Itse ajattelen niin että Suomessa on ihan liikaa rupusakkia.

Käyttäjän ArnoMnnist kuva
Arno Männistö

Valitettavasti hieman huono vertauskuva. Tässähän on kyse eri ihmisryhmien arvoista. Liberaalit puhuvat edistyksestä ja oikeuksista, mutta konservatiivit arvojen murentumisesta. Jos toiselle annetaan niin toiselta otetaan pois. Konservatiivit haluavat pitää tämän yhteiskunnan perinteitä ja/tai kristillisiä arvoja yllä, kun taas liberaalit haluavat murentaa ne edistyksen ja tasa-arvon nimissä. Sitren on se ongelma, että näiden kahden ryhmittymän välillä käydään harvoin mitään järkevää vuoropuhelua. Enimmäkseen molemmat keskittyvät haukkumaan toisiaan, kuten täälläkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Liberaalit puhuvat edistyksestä ja oikeuksista, mutta konservatiivit arvojen murentumisesta. Jos toiselle annetaan niin toiselta otetaan pois."

Mitä liberaalit ottavat konservatiiveilta pois?

"Konservatiivit haluavat pitää tämän yhteiskunnan perinteitä ja/tai kristillisiä arvoja yllä, kun taas liberaalit haluavat murentaa ne edistyksen ja tasa-arvon nimissä."

Miksi hemmetissä suomalaisen pitäisi olla joku kristillinen? Suomessa on uskonnonvapaus. Tarkoitat siis sitä, että konservatiivit yrittävät viedä ihmisten vapautta pois. Liberaalit eivät ole kieltämästä konservatiiveilta mitään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni tuo linkkaamasi video todistaa ainoastaan sen, että sukupuolenkorjaushoitoja on Suomessa (ollut) mahdollista saada osoittamalla riittävää tahdonlujuutta korjaushoitoihin liittyvissä psykologisissa haastatteluissa. Nykyisin leikkaushoitoihin pääsevä henkilö joutuu myös allekirjoittamaan suostumuslomakkeen, jossa hän vakuuttaa tietävänsä toimenpiteiden peruuttamattomat ominaisuudet, mikä ei tietenkään vapauta ennakolta terveydenhoitoyksikköjä vastuusta mahdollisten hoitovirheiden (toimenpidevirheiden) osalta.

Dissosiaatiohäiriön hoitaminen onnistunee kestävämmin työstämällä pelottavia ja ahdistavia tuntemuksiaan terapeutin ohjauksessa kuin esimerkiksi hakemalla myötätuntoa ulkopuoliselta yleisöltä....

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Se, ketä hoito auttaa ja ketä ei, on yksi hyvä ja tärkeä kysymys. Mutta ennalta sitä ei voida mitenkään varmasti tietää.

Toinen hyvä ja tärkeä kysymys on, että mitä "transsukupuolisuus" on ja kuka on oikeastaan transskupuolinen.

Juho Antikainen, sanoit aiemmassa keskustelussa, että Sametti on cis-sukupuolinen. Siis tarkoititko, että hän on nyt cis-sukupuolinen, mutta oli aiemmin transsukupuolinen?

Kaiken tämän perusteella, siis myös esim. sen, että on olemassa ihmisiä, jotka ovat täyttäneet kaikki "aidon transsukupuolisen" kriteerit, mutta silti myöhemmin halunneet palata alkuperäiseen biologiseen sukupuoleensa, sanoisin, että transsukupuolisuus on ilmiö, jossa ihminen ei syystä tai toisesta pysty hyväksymään biologista sukupuoltaan ja omaa kehoaan.

Tämä kokemus ei kerro siitä, että on "oikeasti" toista sukupuolta kuin kehonsa, vaan ainoastaan tarpeesta olla toista sukupuolta. Koska, kuten todettua, tämä tarve voi muuttua ja mennä ohi. Joillakin tämä tarve olla toista sukupuolta kuin on, voi kestää läpi elämän.

Sukupuoli on biologinen ominaisuus, ja se on pysyvä. Sitä ei voi oikeasti muuttaa, ainoastaan voi saada kehonsa jossain määrin muistuttamaan vastakkaisen sukupuolen kehoa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Mutta ennalta sitä ei voida mitenkään varmasti tietää."

Mitä voi tietää ennalta? Jos otan särkylääkkeen, en voi ennalta tietää, saanko sen mahdollisesti väärään kurkkuun niin että tukehdun ja kuolen.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #24

No enpä tullut ajatelleeksi... :)

Tenka, sinä et hyväksy kehodsyforian vertaamista anoreksiaan, mutta jatkuvasti vertaat transhoitoja kirurgisiin toimenpiteisiin, joita tehdään kun ihmisen keho on sairas. Kehossa on vikaa, joten hoito luonnollisesti tapahtuu kehoon kajoamalla.

Transsukupuolisen ihmisen kehossa ei ole vikaa, ja siksi kehoon kajoaminen ei ole luonnollinen ja normaali hoitomuoto, eikä sen pitäisi olla myöskään ensisijainen hoitomuoto.
Joten rinnastus umpisuolenpoistoon tai syöpäleikkaukseen ei toimi.

Etenkin kun kirurgisissa transhoidoissa toimivasta kehosta tehdään toimimaton, ei terveempi vaan päinvastoin.

Mutta eikö Sametti täyttänyt hoitoihin ryhtyessään kaikki transsukupuolisen kriteerit? Eli eikö hän juuri osoita sen, että tosiasiassa kyse on siitä ettei kykene hyväksymään aitoa sukupuoltaan, eli biologista sukupuoltaan? Ja juuri siksi mieli voi myöhemmin muuttua, eli ihminen pystyykin hyväksymään sen sukupuolen, johon on syntynyt. Jos olisi niin, että "kokemus kertoo oikean sukupuolen", ei hänen kaltaisiaan katujia olisi.

Eli selitys, että "jos on naisen kehossa, mutta kokee olevansa mies, silloin on mies" taas ei päde häneen.

Tehtiinkö Sametin kohdalla väärä diagnoosi? Minä sanoisin, että aivan oikea. Mutta hoidoksi olisi tarvittu jotain muuta, jotain mikä olisi auttanut oman kehon ja itsensä hyväksymisessä.

Katsoit varmaan nämä?

https://areena.yle.fi/1-4584948?fbclid=IwAR1ygtvWw...

https://areena.yle.fi/1-50088643?autoplay=true

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #26

"kehoon kajoaminen ei ole luonnollinen ja normaali hoitomuoto"

Ymmärräthän, että tämä on vain ideologinen käsitys, johon olet jostain syystä takertunut. Ihmisen keho ja mieli muodostavat kokonaisuuden, ja lääketieteessä käytetään niitä hoitoja jotka on todettu toimiviksi.

Ei ole mitään sellaista sääntöä, että jos kehosta ei löydy konkreettista poikkeavuutta, ensisijainen hyvä hoito on automaattisesti pelkkä juttelu. Masennukseen auttavat terapian ohella lääkkeet ja sähköhoito.

"Mutta eikö Sametti täyttänyt hoitoihin ryhtyessään kaikki transsukupuolisen kriteerit?"

Hänellähän oli dissosiaatiohäiriö. On tunnettu asia, että se saattaa oireilla transsukupuolisuuden tavoin, ja asia pyritään tutkimuksissa selvittämään - Sametin kohdalla se ei onnistunut. Takavuosina taas oli jonkin verran julkisuudessakin eräs blogisti, joka katsoi olevansa transsukupuolinen, ja hän piti aika lailla meteliä aiheesta. Mutta hän ei saanut diagnoosia vaan lähetettiin muulle psykiatrille, ja myöhemmin hän ymmärsi että kyse olikin dissosiaatiosta.

"Jos olisi niin, että 'kokemus kertoo oikean sukupuolen', ei hänen kaltaisiaan katujia olisi."

Oletko nyt oikeasti noin kujalla? Kokemus siitä, että on eri sukupuolta kuin miltä näyttää, voi johtua dissosiaatiosta, psykoosista ja kai monesta muustakin syystä. Tutkimuksissa koetetaan selvittää, että kyseessä ei ole mikään sellainen pulma, johon toimisi paremmin jokin muu hoito kuin transitio.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #29

"Oletko nyt oikeasti noin kujalla? Kokemus siitä, että on eri sukupuolta kuin miltä näyttää, voi johtua dissosiaatiosta, psykoosista ja kai monesta muustakin syystä."

-Aivan. Ja oli taustalla mitä hyvänsä, ei ole olemassa mitään "aitoa transsukupuolisuutta", joka olisi jotain muuta, oma erillinen diagnoosinsa. "Ihminen väärässä kehossa."

Jos ei koe olevansa sitä sukupuolta mitä keho on, siihen on jokin syy. Jos ihminen vihaa, inhoaa ja vieroksuu omaa tervettä kehoaan, siihen on jokin syy. Ja se syy on psyykkinen.

Mitä transsukupuolisuus sitten on, jos se on jotain muuta kuin Sametin tapauksessa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #31

"Ja oli taustalla mitä hyvänsä, ei ole olemassa mitään 'aitoa transsukupuolisuutta', joka olisi jotain muuta, oma erillinen diagnoosinsa."

Denialismi auttaa aina, pää pensaaseen vain :) Et ole siis huomannut, että lääketieteen ja maallikkojenkin näkökulmasta on kuin onkin olemassa aitoa transsukupuolisuutta, jolla on peräti oma erillinen diagnoosinsa?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #34

Siis mitä "aito transsukupuolisuus" sitten on?

Ja minua ei varsinaisesti kiinnosta "maallikkojen" näkökulmat tässä.

"Lääketiede" taas ei ole henkilö. Ja lääketieteen piirissä on kuin onkin asiantuntijoita, jotka pitävät sukupuolta fyysisenä, biologisena ominaisuutena.

Eli mitä se on se aito transsukupuolisuus? Aiemmin antamasi määritelmät eivät ilmeisestikään enää riitä...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #29

"Ei ole mitään sellaista sääntöä, että jos kehosta ei löydy konkreettista poikkeavuutta, ensisijainen hyvä hoito on automaattisesti pelkkä juttelu. Masennukseen auttavat terapian ohella lääkkeet ja sähköhoito."

-----

-Ei ole mitään muuta psyykkistä ongelmaa, jota hoidettaisiin muuttamalla ihmisen keho kirurgisesti terveestä ei-toimivaksi ja silvotuksi.

Ja vähättelet terapiaa ja ongelman henkisten taustojen etsimistä, nimittämällä sitä "pelkäksi jutteluksi".

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #33

"Ei ole mitään muuta psyykkistä ongelmaa - -"

Jos ei ole, niin entä sitten? Mitä siitä voi päätellä? Kuten sanottu, niin moneen vaivaan on spesifi hoito, joka ei muihin vaivoihin auta.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #36

Tässä on nyt turha kiistellä siitä pitäisikö sukupuolenvaihdosoperaatioita tehdä ollenkaan.

Koska siitä emme ole eri mieltä.

Mutta olen sitä mieltä, että katujien määrään vaikuttaa suoraan se miten transsukupuolisuus ymmärretään. Jos asia nähdään siten, että ihminen "tietää itse sukupuolensa, riippumatta siitä mitä keho kertoo", katujien määrä tulee olemaan tulevaisuudessa paljon suurempi. Ja se on jo nyt kasvanut, kun asenteet ovat muuttuneet tähän suuntaan.

Ja katujat ovat oikeita ihmisiä, joilla on itsellään käsitystä siitä millainen terapia heitä olisi auttanut. Joten ei kannata paukuttaa vain sitä, ettei "sopivaa terapiaa ole keksitty", vaan kuunnella heitä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #37

"Jos asia nähdään siten, että ihminen 'tietää itse sukupuolensa, riippumatta siitä mitä keho kertoo', katujien määrä tulee olemaan tulevaisuudessa paljon suurempi."

Mutta niinhän se on aina ymmärretty, silloinkin kun hoitoihin oli vaikea päästä ja niitä tehtiin vähän.

"Ja katujat ovat oikeita ihmisiä, joilla on itsellään käsitystä siitä millainen terapia heitä olisi auttanut."

Mistä he sen tietävät?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #42

"Mutta niinhän se on aina ymmärretty, silloinkin kun hoitoihin oli vaikea päästä ja niitä tehtiin vähän."

-Ei ole. Ja juuri siksi silloin hoitoja kutsuttiinkin "sukupuolenvaihdos-hoidoiksi" Eli ihminen halusi olla toista sukupuolta kuin tosiasiassa oli, ja sukupuoli "vaihdettiin", ja fyysisten muutosten jälkeen annettiin myös poikkeuslupa olla juridisesti uutta sukupuolta.

"Mistä he sen tietävät?"

-Tässä pitäisi kuunnella juurikin asianosaisia itseään, kuten Samettia. Katsoitko Sannikka&Ukkola -ohjelman? Sametti toivoisi, että olisi erikseen klinikka kehodysforian käsittelyä ja sen taustojen selvittämistä varten. Ja on kyllä puhunut siitä miten varsinaiset ongelmat jäivät käsittelemättä, juurikin koska asenne oli se, että "jos koet itsesi mieheksi, olet mies."

Vaihtoehtoiselle transpolille olisi myös käyttöä.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #43

"Sametti toivoisi, että olisi erikseen klinikka kehodysforian käsittelyä ja sen taustojen selvittämistä varten."

Ihan turhaa. Tai no, olisi siinä ehkä puolensa. Mutta nythän se toimii niin, että transpoli selvittää onko tutkittavalla jokin muu ongelma, johon transitio ei auttaisi, tai joka estää transition. Jos he päätyvät siihen että on, niin sitten he käännyttävät tyypin kotikuntansa mt-puolelle. Yleensä seula toimii hyvin, mutta, jälleen kerran, mikään ei ole täydellistä.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #47

Sen verran kuin mitä olen perehtynyt Sametin tarinaan ja myös muiden katujien, niin monien kokemus on ollut, että transpoli on paikka jonka kautta niitä hoitoja saa. Eikä syitä yritetäkään selvittää tai tarjota muuta hoitoa.

Eli vaihtoehdot ovat: joko menet transhoitoihin tai et saa mitään apua. Tässä kohden juurikin olisi tärkeää se terapiavaihtoehto.

Monet katujat voivat varmasti auttaa sen kehittämisessä.

Ja anteeksi nyt tämä denialismini, mutta en tosiaan usko, että on olemassa kaikkien psyykkisten tai traumaattisten dysforiaa aiheuttaneiden syiden lisäksi jotain "aitoa transsukupuolisuutta".

Ei ainakaan antamiesi määritelmien perusteella...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #48

"Eikä syitä yritetäkään selvittää tai tarjota muuta hoitoa."

Niin, koska se muu hoito annetaan tavallisessa julkisessa mielenterveyshoidossa, kuten sanoin. Siellä saa sitä tarvittavaa muuta terapiaa. Ja mitä syiden selvittämiseen tulee, niin syythän ovat epäolennaisia; tärkeintä on löytää tilaan auttava hoito.

"Ja anteeksi nyt tämä denialismini"

Ei se mitään. Aina voi tosiaan sanoa asiasta x, että sitä ei ole oikeastaan olemassakaan.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #51

"Ei se mitään. Aina voi tosiaan sanoa asiasta x, että sitä ei ole oikeastaan olemassakaan."
-----

-Jos on olemassa aitoa transsukupuolisuutta, niin mitä se sitten on? Onko sille muuta määritelmää tai tunnistetta kuin se kehodysforia? Joka voi johtua vaikka mistä psyykkisistä syistä tai traumoista. Paitsi että ei se taida olla sekään, jos kerran on "transsukupuolisia ilman kehodysforiaa"...

Eli mitä se "aito transsukupuolisuus" on?

Onko kantasi siis se, että kaikki hoitoihin tyytyväiset ovat "aitoja transsukupuolisia" ja katujat "ei-aitoja"? Ja tämä selviää vasta jälkeenpäin...

Juuri tästä syystä kyselin sitä transsukupuolisuuden määritelmää. Ilmeisesti sitä on mahdoton määritellä aukottomasti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #52

Olen huomannut, että en osaa selittää asiaa niin että ymmärtäisit sen. Mikä on kiintoisaa, koska useimmat tajuavat aika helposti mistä on kyse. Mutta ei kaikkien tarvitse ymmärtää kaikkea.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #55

Useimmat eivät ehkä ajattele asiaa sen pidemmälle :)

Oikeasti, transsukupuolisuuden, siis "aidon" transsukupuolisuuden määritelmä vaikuttaa olevan aika hukassa.

Sekä se, miten se eroaa tai miten sen voi tunnistaa erotettuna niistä tapauksista, joissa syy dysforiaan on traumaattinen tai psyykkinen.

Ja kun otetaan mukaan vielä ne "kehodysforiattomat transsukupuoliset", määrittely tuntuu olevan aika mahdotonta.

No, mitä syytä minulla olisi uskoa, että on olemassa "aitoa transsukupuolisuutta", ja "ei-aitoa", jos et osaa edes sanoa mitä se on ja mistä nämä erottaa?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #57

"No, mitä syytä minulla olisi uskoa, että on olemassa 'aitoa transsukupuolisuutta', ja 'ei-aitoa', jos et osaa edes sanoa mitä se on?"

Luonnollisesti olet vapaa uskomaan aivan mitä haluat. Mutta en tiedä, mitä iloa sinulle on näistä keskusteluista, jos et usko koko ilmiön olemassaoloon.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #59

Mitä iloa minulle on tästä? No, ehkä sitä iloa, että saan vahvistusta kannalleni. :)

En tosiaan näe mitään, siis mitään, syytä uskoa, että olisi olemassa jokin "aito transsukupuolisuus", ihmisen luonnollisena ominaisuutena, johon ei olisi syynä trauma tai psyykkinen ahdistus, vaan... mikä?

Siis mikä aiheuttaisi ihmisen inhon omaa tervettä kehoaan kohtaan, jos syy ei ole mielenterveydellinen? Oman kehon vihaaminen ja vieroksuminen, ja tarve päästä eroon terveistä kehonosista EI ole tervettä eikä normaalia.

Siihen on jokin syy, ja sitä varten olisi tosiaankin paikallaan se kehodysforiaan erikoistunut psykoterapiayksikkö.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

"Siis mikä aiheuttaisi ihmisen inhon omaa tervettä kehoaan kohtaan, jos syy ei ole mielenterveydellinen?"

Kyseessä näyttäisi olevan paitsi anatominen, myös toiminnallinen aivojen erikoisuus: "Brain activity and structure in transgender adolescents more closely resembles the typical activation patterns of their desired gender, according to findings to be presented in Barcelona, at the European Society of Endocrinology annual meeting, ECE 2018."

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/1805...

Ja taustalla vaikuttavat geneettiset tekijät: "A new study led by researchers from the Hudson Institute of Medical Research in Australia has identified 12 significant genetic differences between transgender women and non-transgender males."

https://newatlas.com/transgender-genetic-study-hud...

Kysymys ilmiön syistä on kiintoisa, mutta en nyt näe miten nämä havainnot muuttaisivat hoitoprosessia.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #63

Kiitos linkeistä, mutta asia on hyvinkin kiistanalainen, erityisesti aivoteorian osalta...

Toki on mahdollista, että on kyse häiriöstä tai vauriosta aivoissa. Tästä muuten taisin lukea Tieteen kuvalehdestä vähän aikaa sitten. Aivovauriosta, joka saa ihmisen kokemaan, että jokin kehonosa tai raaja ei kuulu hänen kehoonsa.

Siis kehodysforia, joka ei liity sukupuoli-identiteettiin.

Ehkä syy on sama tai samantapainen, ja liittyy aivotoimintaan. Tämä on toki mahdollista. Mutta täysin normaali ja terve ilmiö ei joka tapauksessa ole.

Eikä sitä minusta pitäisi hoitaa siltä pohjalta, että "ihminen on sitä sukupuolta, jota kokee olevansa". Tällöin on liian helppoa olettaa, että kun keho saadaan vastaamaan koettua sukupuolta, ongelma häviää...

Tämä on toiminut joillakin vain jonkin aikaa.

En tosin tiedä miten kehodysforiaa yleensä pitäisi hoitaa, kun en ole lääketieteen ammattilainen. Mutta johdonmukaisesti, jos pidetään kirurgista kehonmuokkausta normaalina hoitomuotona sukupuoli-identiteettiin liittyvässä kehodysforiassa, sitä voisi yhtä hyvin käyttää hoitomuotona kaikessa kehodysforiassa, jossa ihminen voi kokea tarvetta olla sokea, kuuro tai rampa.

Tärkeintä olisi kuitenkin että niitä dysforian taustalla olevia syitä etsittäisiin. Ja tässä juuri se asennoituminen, että "ihminen tietää itse sukupuolensa", on vaaraksi.

Mutta nyt ei ole aikaa keskustella enempää. Ei tämä varmaan tähän lopu...

Sametti muuten kertoi blogissaan, että tuohon ruotsalaiseen dokumenttiin yritettiin saada ruotsalaisia katujia, mutta eivät uskaltaneet osallistua transaktivistien takia...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Määritelmällisesti hän on cis-sukupuolinen, koska hän nyt aikuisikäisenä identifoituu syntymähetkellään määriteltyyn sukupuoleen noinkin vahvasti. (Hän kyllä esittäytyy "transsukupuolisena miehenä, joka on detransitioitunut". Mikä on mielestäni ainoastaan osa itseä suojelevaa performanssia,,,)

"Sukupuoli on biologinen ominaisuus, ja se on pysyvä. Sitä ei voi oikeasti muuttaa, ainoastaan voi saada kehonsa jossain määrin muistuttamaan vastakkaisen sukupuolen kehoa."

Nimenomaan ja ydisukupuoli-identiteetti on osa biologista sukupuolta.

Tähän hätään en löydä lukemaani tutkimuspaperia transidentiteetin varmistamisen haasteista, mutta kuitenkin ne ovat hyvin tiedossa aihetta työstävien lääkäreidenkin keskuudessa - sukupuolenkorjaushoidot ja niiden niveltyminen osaksi juridista sukupuolen vahvistamista ovat kokonaisuutena jäykkä ja pakollisena muodollinen järjestelmä, jolloin lääketieteelliseen transitioprosessiin osallistuva toimija voi sen järjestelmän sisällä ryhtyä käyttäytymään hyvinkin tavoitteellisesti ylikorostamalla tarpeitaan. Sukupuoli-identiteetin tutkiminen psykologisilla testeillä voi siten käytännössä "mitata" henkilön sukupuoli-identiteetin pysyvyyden sijasta tai ohella pikemminkin potilaan tahdon lujuutta...

MIllä psykologisella testillä muuten varmistetaan, että henkilö on seksuaaliselta identiteetiltään heteroseksuaalisuuteen orientoituva? Ja onko sellaisenkaan ominaisuuden testaaminen välttämätöntä yhteiskunnan toimivuuden kannalta?

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Briteissä Labour:n kultamunat aikovat laajentaa protestinsa maanlaajuiseksi koskien Britannian opetusta sukupuolista paikallisessa peruskoulussa.Sky Newsin uutinen

”Angry protests continue over Birmingham school's 'okay to be gay' lessons

Protesters challenge staff over the school's relationship education as they warn the demonstrations could "go national".

Suomen lehdistö on ollut hiljaa, tietysti. Tässä taustaa

https://news.sky.com/story/angry-protests-continue...

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kirjoitus on julkaistu 17. toukokuuta, joka on kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä. Lieneekö ajoitus sattumaa vai harkittu.

Osa kirjoituksessa mainituista asioista lienee enemmän ja osa vähemmän tarpeellisia, ja niiden tarpeellisuudesta voidaan olla monta mieltä. Mutta yhtä kaikki, kaikille HLBT-ihmisten tasavertaisten oikeuksien vastustajille olisi terveellistä, jos vaikkapa joku heidän lapsistaan ilmoittaisi kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

Mika Hynynen

Petri Friari, mitkä on ne tasavertaiset oikeudet, joita vailla HLBT-ihmiset mielestäsi Suomessa ovat?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Huonosti harkittu, kuten kaimani kirjoitukset aina. Mutta kaipa hän uskoo olevansa tässä hiljaisen enemmistön asialla. Muuten hyvin, mutta he eivät ole enemmistö eivätkä edes hiljaa. Tässäkin komenttiketjussa on lähinnä yksi tätioletettu kailottanut ennakkoluulojensa koko laajuutta.

Aki Peltola

Lääkäri Dietrich Klinghardt puhuu tällä luennollaan (linkki alla) myös tuohon mennessä hoitamistaan yli 20 potilaasta, jotka ovat kärsineet sukupuolidysforiasta, ja jotka ovat olleet menossa pysyviin muutoksiin johtaviin leikkausoperaatioihin. Jokaisen potilaan kohdalla Klinghardt onnistui kokonaisvaltaisilla menetelmillään ohjaamaan potilaita hyväksymään oma Luojan luoma sukupuolensa. Ilmeisesti kaikki leikkausoperaatiot jäivät tekemättä näillä potilailla. En tiedä, kuinka paljon Klinghardt on tähän päivään mennessä hoitanut kyseisestä ongelmasta kärsiviä potilaita. Hän puhuu aiheesta noin kohdasta 1:32:15 eteenpäin:

https://www.youtube.com/watch?v=pVr5PywldOA

"Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät."
1. Mooseksen kirja 1:27

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset