Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Minne menet, KD?

 • Päivi Räsänen toivoi 22.1 FB-päivityksessään keskustelua aiheista, joista KD ei halunnut laatia välikysymystä PS:n kanssa.
  Päivi Räsänen toivoi 22.1 FB-päivityksessään keskustelua aiheista, joista KD ei halunnut laatia välikysymystä PS:n kanssa.
 • Puoluesihteeri Maanselän twiitti joulun alla antoi kuvan, että olisin budjettiäänestyksissä esittänyt leikkausta mm. Fidalta.
  Puoluesihteeri Maanselän twiitti joulun alla antoi kuvan, että olisin budjettiäänestyksissä esittänyt leikkausta mm. Fidalta.
 • Todellisuudessa PS esitti budjettiäänestyksissä järjestöjen aseman vahvistamista. (KD äänesti lausumaa 18 vastaan.)
  Todellisuudessa PS esitti budjettiäänestyksissä järjestöjen aseman vahvistamista. (KD äänesti lausumaa 18 vastaan.)
 • Valtionvarainvaliokunnassa johtamani jaosto laati budjettimietinnön, jossa suositellaan lisärahoitusta kansalaisjärjestöille.
  Valtionvarainvaliokunnassa johtamani jaosto laati budjettimietinnön, jossa suositellaan lisärahoitusta kansalaisjärjestöille.

Kristillisdemokraattien kanssa on helppoa ja rakentavaa tehdä yhteistyötä niin eduskunnassa kuin sen ulkopuolella. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin otettava kantaa kristillisdemokraattien tapaan luoda mielikuvia.

Äänestäjilleen KD esittää huolestunutta epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan aiheuttamasta turvallisuusvajeesta. Kuitenkaan he eivät halunneet tehdä yhdessä perussuomalaisten kanssa välikysymystä maamme turvallisuudesta. Ei, vaikka tällöin olisimme keskustelleet useamman tunnin ajan suorassa tv-lähetyksessä juuri myös KD:n haluamista teemoista: seksuaalirikoksista, lasten ja nuorten suojelusta, sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuuttajien kotoutumisesta.

Monella puolueella on menossa vaalinäytelmä, jossa esitetään yhtä ja tehdään toista. Kukaan – perussuomalaisia lukuun ottamatta – ei tosiasiassa halua käydä julkista turvallisuuskeskustelua eduskunnassa. Taustalla on pelko siitä, että tosiasioista puhuminen voisi nostaa perussuomalaisten kannatusta entisestään. Lisäksi KD haluaa miellyttää hallitusta ylläpitääkseen toivoa hallituspaikasta. Valtaapitäviä ei sovi suututtaa välikysymyksillä perussuomalaisten kanssa varsinkin, kun useat muut puolueet kehuskelevat, sillä, ettei yhteistyö yhden demokraattisesti valitun puolueen kanssa heille sovi.

Pienenä puolueena kristilliset itse hyötyisivät yhteistyöstä – nyt ja myöhemmin. Välikysymyksen tekemiseen tarvitaan 20 kansanedustajaa. KD ei voi koskaan yksin sellaisia esittää, eikä myöskään PS nykyisellä 17 edustajan ryhmällään. Yleensä politiikassa toimitaan vastavuoroisuuden kautta. Jos yhteistyö eduskunnan toisen arvokonservatiivipuolueen kanssa heille kelpaisi, niin kyllä varmasti löytyisi myös lisää hyviä teemoja, jota voisimme nostaa yhteiseen keskusteluun.

* * *

Toiseksi olen yllättynyt siitä, että myös KD levittää valeuutisia. Joulun alla laitettiin otsikossa vastakkain Antero Laukkanen ja allekirjoittanut. Uutinen antoi virheellisen kuvan, jonka mukaan olisin esittänyt leikkausta suomalaisten kansalaisjärjestöjen (kuten Fidan) kehitysyhteistyöstä. Tosiasiassa esitin perussuomalaisten ryhmäpäätöksen mukaisesti rajua leikkausta kaikesta muusta kehitysavusta (kuten YK:lle, EU:lle ja eri kehitysmaiden valtion budjetteihin maksettavista tuista) ja lisäystä kotimaisten kansalaisjärjestöjen työhön.  

Pyysin oikaisua uutiseen. Onhan KD-lehti myös sitoutunut JSN:n journalistin ohjeisiin. Oikaisua ei kuulunut. Sen sijaan lehti julkaisi jatkojutun, jossa haastateltiin muun muassa Fidan toiminnanjohtajaa siitä, kuinka haitallinen määrärahaleikkaus olisi heille. ”Kehitysyhteistyöjärjestöissä ja auttamishaluisten suomalaisten keskuudessa on tyrmistytty Niikon ehdotusta uusista leikkauksista,” lehti kirjoitti.

Väärän todistuksen antaminen kollegasta, joka koko edustajakauden ajan on tuonut esiin kansalaisjärjestöjen asiaa, tuntuu vaalien alla varsin tarkoituksenhakuiselta. Juuri ennen joulua ajoin valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajana budjettimietintöön tekstin, jonka mukaan kansalaisjärjestöjen rahoitusta on tarpeen kasvattaa.  

Perussuomalaiset ei ole koskaan minun vahtivuorollani esittänyt kansalaisjärjestöjen määrärahojen leikkaamisesta vaan ainoastaan tehottomista ja korruptioon menevistä kehitysrahoista leikkaamista. Kokoomusministerit Orpo ja Toivakka kohdistivat vuonna 2016 kehitysapuleikkauksen järjestöihin perussuomalaisten valtionvarainvaliokunnan jäsenten vastustuksesta huolimatta.

Perussuomalaisten kehitysapumalli on oikeudenmukainen veronmaksajia kohtaan. Se perustuu kansalaisten vapaaehtoisuuteen, ja jokainen saa itse valita lahjoituksensa kohteen.  KD:ta ei näytä huolettavan kehitysapurahojen väärä käyttö, kuten ei myöskään totuuden venyttäminen.

* * *

Arvostan kollegoitani kristillisissä. Kaikki viisi ovat kunnioitettavia vastuunkantajia ja päättäjiä. Teemme hyvää yhteistyötä monella sektorilla. En kuitenkaan ymmärrä, miksi PS tekisi KD:n kanssa yhteisiä vaaliliittoja, jos emme kykene edes yhteiseen välikysymykseen Suomen turvallisuudesta.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Jo toinen, näyttävä vaalikampanja-avaus jäi sitten saavuttamatta, sillä tuskin siitä vaalipäällikön "kaappausjulkisuudestakaan" jäi mitään käteen, kun ei edes rukousaamiaisten mies, ulkoministeri Soini huolestunut ja ryhtynyt "auttamaan...?"
- Hyvä yritys silti.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Olipa persuleista mitä mieltä vaan , niin kyllä tämä Niikko on rämpinyt sen verran kovan polun elämässään, että arvostan sitä millainen mies on nykyään, oli sitten persu tai mikä vaan

Käyttäjän JariNiemel11 kuva
Jari Niemelä

Turussa ainakin on vaaliliitto PS:n ja KD:n välillä. Tosin sitä on kritisoitu puolin ja toisin.

Käyttäjän VesaKiertokari kuva
Vesa Kiertokari

Mika Niikko, nyt vähän hämmästelen kirjoittamaasi. KD-lehdessä ollut mahdollinen/ilmennyt tukiasioihin liittyvä väärinymmärrys kertoo eniten väärinymmärryksestä ja kommunikaation riittämättömyydestä. Joskus on pakko toistaa ja selventää lukuisia kertoja. Mikäli virhe julkaisussa on osoitettu, vastuullinen päätoimittaja selvittänee asian.
Koko kirjoituksesi tulee vähän arveluttavaan valoon, kun viittaat KD:n taholta nykyhallituksen nuoleskeluun tai tulevien hallituspaikkojen kalasteluun. Tuskin uskot tuota itsekään. Vaikka politiikka hyvin korkealla prosentilla sisältääkin pelailua ja arveluttavaa vaihtokauppaa yli kaikkien puoluerajojen!
Ehkä minulla KD:n jäsenenä on varaa sanoa tämä julki - siksi paljon olen pitänyt kannanottojasi upeina ja jakanutkin niitä! Eikö kannattaisi selvittää ja sopia asia suoraselkäisen kristillisesti ja kasvotusten? Siis ilman että asiasta vatkataan vaalivaahtoa...

Käyttäjän MerjaErpolku kuva
Merja Eräpolku

KD lehti ei ole uutisoinut vääriä tietoja, eikä siksi ole myöskään oikaisuun tarvetta. On ikävää, että Mika Niikko itse pyrkii johtamaan harhaan. Perussuomalaisten leikkausesitys oli koko kehitysavun määrärahoista, eikä sitä ole äänestyksessä kohdennettu johonkin tiettyyn osaan kehitysyhteistyötä eli silloin se kohdistui kokonaisuudessaan määrärahoihin (kaikkiin niihin).

KD:n Laukkasen lisäysesitys kehitysyhteistyön määrärahoihin oli kohdennettu nimenomaa kansalaisjärjestöjen työhön. KD ei kannata perussuomalaisten esittämää siirtymistä vapaaehtoisuuteen perustuvaan malliin, vaan pidämme hyvänä että budjetista annetaan määrärahoja kansalaisjärjestöille jotka tekevät kehitysyhteistyötä, kuten Fida, Lähetysseura yms. Perussuomalaisten ollessa hallitusvastuusta kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöstä leikkaantui muistini mukaan noin 40%, mikä romutti tärkeitä projekteja.

Perussuomalaisten linjauksiin voi tutustua mm. tästä talousarvioaloitteesta, jonka he ovat ryhmäaloitteena tehneet. Sen allekirjoittaja on myös Mika Niikko, jonka nimissä pienempi leikkausesitys budjettiäänestyksissä oli: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/...

Aloite -300milj euroa kehitysyhteistyöstä sisältyy Perussuomalaisten vaihtoehtobudjettiin, johon voi tutustua tästä linkistä https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads...

Saila Arola

Olen ihmetellyt samaa itse kd:laisena, miten maahanmuutto voi olla puolueessa tabu. Kd edustaa monessa asiassa kristillistä näkökantaa, mutta ei noudata tuossa ks.asiassa sitä mielestäni lainkaan. Suomalainen perhe on kuitenkin ykkösasia.-Lähetysseuraa ei tulisi tukea lainkaan, koska toimii vastoin Israelia ja messiaanisia kristittyjä. Niikko on oikeassa, että kansalaisten pitäisi saada itse päättää, mitä kehitysapua tukea!

Käyttäjän TimoSimola kuva
Timo Simola

Voisitko, Mika Niikko, ystävällisesti kommentoida Merja Eräpolun selvitykseen liittyen. Olisiko mahdollista, että olet käsittänyt jotain väärin, ja pitäisi korjata asia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset