Elämä voittaa!

Eduskunta äänesti tänään elämän ja kuoleman väliltä. Kansanedustajien enemmistö (129-59) päätti kunnioittaa ihmiselämää. Kansalaisaloite eutanasiasta hylättiin. Sen sijaan peräänkuulutettiin saattohoidon tarvetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti yksimielisesti lakiesityksen hylkäämistä. Vaa'assa painoivat asiantuntijoiden lausunnon ja muiden maiden esimerkit siitä, mihin eutanasialaki on johtanut.

Hollannissa itsemurhakuolleisuus on noussut noin 35 % siitä lähtien, kun eutanasia sallittiin. Siellä sairaiden ja vanhojen ihmisten elämällä ei ole enää samaa arvoa. Useampi ministeri on ehdottanut kuolinapua kaikille sitä haluaville vanhuksille. On keskusteltu 70 tai 75 vuoden ikärajoista.

Belgiaa koskevassa tutkimuksessa todettiin, että puolet eutanasioista tehdään raportoimatta. Tästä 87 prosenttia tapahtuu ilman lain edellyttämää potilaan kirjallista pyyntöä.

Päättäjien tulee nähdä pidemmälle.

Tosiasiassa jo nyt vanhuksia kohdellaan osittain kuin kuluerää. Jos eutanasia sallitaan oikeus kuolla uhkaa kääntyä velvollisuudeksi kuolla. Esimerkiksi Oregonissa 55% avustetuista itsemurhista tekevät ihmiset, jotka pelkäävät olevansa taakaksi läheisilleen. Tämä on osavaltion virallinen tilasto.

Näin ei saa käydä yhdellekään vanhukselle tai sairaalle Suomessa. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään, että omaiset ehkä toivovat hänen ottavan myrkkyruiskun.  

Kipu ja kuolema eivät ole koskaan helppoja tai kevyitä asioita. Niihin ei kuitenkaan kannata etsiä liian yksioikoisia vastauksia. Sellaiset vastaukset voivat johtaa vielä suurempiin vaikeuksiin.

Juuri tästä syystä eduskunta päätti tänään perustaa asiantuntijatyöryhmän selvittämään saattohoidon kehittämistä Suomessa. Sen kautta tulisi saada pikainen parannus saattohoidon laatuun ja saatavuuteen.

mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Toimin kansanedustajan 2011-2023. Tällä hetkellä Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen ja -hallituksen vpj. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu