Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Joulutarina eduskunnasta

  • Joulutarina eduskunnasta

Jos päättäjien joitakuita tässä maassa pitäisi joulun alla muistaa, niin ruokajonossa seisovia köyhiä kansalaisiamme. Vuoden viimeisessä istunnossaan hallitus toimi päinvastoin, kun tyrmäsi valtiontuen ruoka-aputyöhön.

Politiikka on, ikävä kyllä, tällaista. Pelko siitä, että kilpaileva puolue saa poliittista kunniaa, ajaa ohi hyvien päätösten.

Nyt kerron vähän asian taustoista, ja siitä, miten päätöksiä todellisuudessa eduskunnassa tehdään.

Köyhät avun tarpeessa

Ennen perussuomalaisten hallituskautta valtio ei ollut koskaan osoittanut suoraa tukea ruoka-aputyöhön. Virallisen tarinan mukaan ruoka-avun tarvitsijoita ei sosiaalitukien ansiosta pitäisi olla, joten ruokajonojakaan ei tarvita.

Valitettavasti totuus on toinen. Suomessa on 400-500 ruoka-aputyötä tekevää toimijaa. Ruokajonot eivät poistu asian kieltämällä. Vaikka ensisijaisesti pitää kaikin keinon työtä tehdä sen eteen, että ruokajonoja ei olisi, niin meidän pitää huolehtia myös niistä, jotka esimerkiksi lauantaina tulevat Korsossa järjestettävään joulujuhlaan.  

Varoja valtionvarainvaliokunnasta

Ruoka-avun tarpeet nousivat esiin valtionvarainvaliokunnassa loppuvuodesta 2015. Lähes koko valtion budjetti päätetään ministeriössä, mutta hallituspuolueiden kansanedustajat valtionvarainvaliokunnassa päättivät lisäksi vuosittain kymmenien miljoonien eurojen potista.

Hallituksessa ollessaan perussuomalaiset sopivat keskustan ja kokoomuksen kanssa yksissä tuumin pienestä tuesta ruoka-aputyöhön. Vuodelle 2016 myönnettiin 1,1 miljoonaa matalan kynnyksen toimintamalleihin (suurimmaksi osaksi ruoka-apuun) euroa ja kuluvana vuonna 1 miljoona euroa kokonaan ruoka-apuun. Nämä ovat promillen murto-osia valtion koko budjetista.

Vaikka päätös oli koko hallituksen yhteinen, haluan erityisesti kiittää asiasta vastaavan kunta- ja terveysjaoston puheenjohtajaa Toimi Kankaanniemeä sekä valtionvarainvaliokunnan varapuheenjohtajaa Ville Vähämäkeä siitä, että he voimakkaasti puhuivat asian puolesta.

Avustusrahoilla ruoka-aputoimijat hankkivat muun muassa jakeluautoja ja -peräkärryjä, autojen polttoainetta ja kylmälaitteita. Näitä tarvittiin erityisesti siksi, että kiristyvien hygieniavaatimusten vuoksi monen järjestön työ uhkasi loppua ilman kylmäkalustoa. Koska suurin osa työstä on vapaaehtoistoimijoiden ja lahjoitusten varassa, suurin investointeihin ei olisi muutoin mahdollisuuksia.

Kun juhlapuheet ja päätökset eivät kohtaa

Tänäkin vuonna ruoka-aputoimijat kävivät totuttuun tapaan eduskunnassa kertomassa tarpeistaan. Moni kansanedustaja varmasti myös vieraili pitämässä juhlapuheita erilaisissa ruoka-aputilaisuuksissa.

Koska olimme ulkona hallituksesta, pyrin mahdollisimman vähän profiloimaan asian perussuomalaisten kysymykseksi. En tehnyt asiasta edes talousarvioaloitetta.

Kuinka kävi? Hallitus laittoi tänä vuonna ruoka-apuun nolla euroa rahaa. Syitä tähän tiedustelimme eilen täysistunnossa, kun asiasta keskusteltiin. Syystäkin kritisoin hallitusta siitä, että tuki lensi romukoppaan, kun perussuomalaiset eivät enää olleet hallituksessa. Pyysin vastausta kunta- ja terveysjaoston Sarkomaalta (kok) ja Turuselta (sin), miksi he yksissä tuumin eivät ottaneet kuuleviin korviin puheenjohtaja Kankaanniemen pyyntöä jatkaa ruoka-aputyön tukemista.

Turunen sanoi: ”Mutta mitä tulee tähän edustaja Niikon aikaisempaan puheenvuoroon, niin täytyy todeta, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisella ei ole mitään tekemistä ruoka-avun kanssa tai siihen satsattavien rahojen kanssa”. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaan mukaan kaikki järjestötyö on arvokasta.

Juhlapuheissa montaa asiaa on helppo arvostaa, mutta kun tekojen paikka tulee, köyhät unohdetaan.

Missä muualla tuki menee yhtä tarpeeseen?

Iloista koko tarinassa on se, että kahtena peräkkäisenä vuonna ruoka-aputyö sai yhteensä 1 765 000 euroa valtion tukea ja sen ansiosta köyhät saavat ruokaa entistä sujuvammin ja turvallisemmin. Päättyvän vuoden miljoonasta on tukea virrannut yli sadalle paikkakunnalle. Esimerkiksi Ruoka-apu Yhdistysten Liitto kertoo, että avun turvin sen 70 jäsenjärjestöä jakavat yhteensä 7-9 miljoonaa kiloa ruokaa: 3 600 000 ruokakassia ja 350 000 lämmintä ateriaa. Mukana työssä on yli 4000 vapaaehtoista. Kiitos teille ahkerat vapaaehtoiset ja työntekijät, jotka sitkeästi pidätte huolta kaikkein vähäosaisimmista!

Tietysti tämä ei ole vielä tarinan loppu. Ensi jouluna – ja sitä aiemminkin – on päättäjillä taas mahdollisuus muistaa köyhiä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Missä EU, siellä ratkaisu:
http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/jarjesto-se...

"Hallituksessa ollessaan perussuomalaiset sopivat keskustan ja kokoomuksen kanssa yksissä tuumin pienestä tuesta ruoka-aputyöhön. Vuodelle 2016 myönnettiin 1,1 miljoonaa matalan kynnyksen toimintamalleihin (suurimmaksi osaksi ruoka-apuun) euroa ja kuluvana vuonna 1 miljoona euroa kokonaan ruoka-apuun. Nämä ovat promillen murto-osia valtion koko budjetista."

Kun Suomessa on seurakuntien mukaan yli 100 000 ruoka-apua tarvitsevaa, joku kehtaa patsastella sillä että on sopinut 10 euron vuotuisesta tuesta per nuppi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"...joku kehtaa patsastella sillä että on sopinut 10 euron vuotuisesta tuesta per nuppi."

Väärin meni. Kyseessä oli matalan kynnyksen toimintamalli, jossa valtion kulut olivat minimaaliset hyötyyn nähden. Sillä 10:llä eurolla per nuppi mahdollistettiin vuoden mittaan satojen eurojen tuki vähävaraiselle.

Pekka Pylkkönen

Ei sekään kyllä ole reilua että ensin annetaan rahat ruokaan ja kun ne on juotu, annetaan ruokaa. Kumpi jompi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ok, eli kaikki ruoka-apua hakeneet ovat juoppoja. Fiksu asenne.

Pekka Pylkkönen

Eivät ole. Mutta PERIAATTEESSA suomalaiset turvaverkot eivät mahdollista nälän näkemistä. Viimekädessä rahattomalle myönnetään toimeentulotukea jolla saa katettua ravintomenot hyvinkin.

Leipäjonojen tukemisen sijaan olisi ehkä parempi tukkia turvaverkkojen aukot siten että ihmiset pääsevät prismaan jonottamaan leipänsä. Siellä on kuitenkin logistiikka jo valmiina hiottu.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #4

Näinhän sitä väitetään! Todellisuudessa kantasuomalaisen on todella vaikea saada minkäänlaista Kelan apua. Hakeminen vaatii jos jonkinlaista todistusta varattomuudesta ja kaikki mahdolliset muut avut pengotaan juurta jaksaen. Tilanne on aivan toinen Kela Goldin omistavilla maahanmuuttajilla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Silloin kun minä olen toimeentulotukea saanut, ei siellä muita dokumentteja varoista kysytty kuin tiliotteet ja verotuspäätös. Hakemuksessa kysyttiin että omistanko jotain. Persaukiselle se oli ainakin helppoa kuin heinänteko.

Tai siis eihän Suomessa harrasteta dokumentteja omaisuudesta jota ei omista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4

Periaatteet on periaatteita ja käytäntö toista. Tiedät itsekin että sossan tukien alikäyttö on törkeän yleistä (googlaa mikäli et muista.. jaksa tuhannetta kertaa linkittää). Monelle on häpeä hakea valtiolta rahaa ja menee ruokajonoon (jos piruparka sinnekään kehtaa tai syrjäseudulla edes pääsee), toinen taas ei edes osaa tietää mihin tukeen olisi oikeutettu tai on mukavasti niin ahdistus/masennus/whatever -tilassa ettei kykene hakemaan, vaikka tietäisi, jne. jne. syitä on lukuisia. Helppo paskimmissa tilanteissa oleville on sanoa että mitäs et hakenut tukia tai tehnyt valituksia siitä ja siitä että saisit asiat kuntoon (voimat yleensä silloin aika lopussa muutenkin)... ja jos hakikin tukia ja sai peräti, niin sitten on lusmu, jonka pitäisi kai polviltaan rukoilla kiitosta yhteiskunnalle tai muuta idioottimaista jauhantaa.

Mikä siinä nyt on ettei tajuun mene monellekaan että periaate ei ole sama kuin toteutunut Suomessakaan. Ja kun sen kuitenkin sinä tiedät eli et ole tyhmä/tietämätön tai mitä syitä monella muulla voikaan olla, niin voisi edes myöntää että niille leipäjonoille todella on monelle käyttöä tai menisi vielä huonommin. Perustulosta en jaksa enää edes jauhaa, kun eihän se käy on sitten miten alhainen rahamäärä tahansa eli yleensä rikaskin työllinen jaksaa olla kateellinen köyhällekin. "Prisma-ideasta" jotain pointseja kuitenkin.

Niikon ajatuksista monestikaan en pidä, mutta kehua pitää silloin kun on oikealla asialla. Tässä kohtaa on.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Ja tuostahan me oltiin samaa mieltä. Tavalla tai toisella suomalaisella on kai kaikissa tilanteissa paitsi laitoshoidossa oikeus vähintään opintotuen suuruiseen tuloon. Maksetaan se pois automaattisesti kaikille. Laskut joustaa aina mutta sillä saa joka tilanteessa sapuskaa niin ettei nälkää näe.

Ja siis tässäkin lähinnä kritiikki kohdistuu siihen että onko uuden jakeluverkoston rakentaminen TEHOKAS tapa jakaa ruokaa. Todennäköisesti kaupat ovat tässä parempia. Ja kuten ehdotinkin, tukitaan ne reiät mistä ihmiset tippuvat leipäjonoon. Kyllä minä tiedän että niitä on mutta teoriassa niitä ei pitäisi olla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

"Turvaverkko"?

Perusosan määrä yksin asuvalle on 491,21 euroa vuonna 2018.

Perusosalla katetaan:

ravintomenot+ Alv 14%
vaatemenot+ Alv 24%
vähäiset terveydenhuoltomenot (esim. itsehoitolääkkeet)+Alv
henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta aiheutuvat menot+Alv 24%
paikallisliikenteen käyttö Alv
sanomalehden tilaus Alv
puhelimen ja tietoliikenteen käyttö Alv 24%
harrastus- ja virkistystoiminta Alv 24%
muut vastaavat henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

Kuten leikki-ikäisten vaipat,lelut,vauvanruuat,koululaisten vaatteet,kouukirjat ym.
Vaikka eivät saa lapsilisiä 23 vuoteen -94 jälkeen eikä lapsiperheen muita tukia.
Näin 100v Suomi pitää huolta tulevista veronmaksajista jo kehdosta lähtien "yhdenvertaisesti-(lain)puitteissa tuloja saavien kanssa..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Päteekö tuo myös kansanedustajiin?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Osav toimeentulotuesta voisi toki antaa ruokaseteleinä... kuponkeina. Minä vaan. Ikävä kyllä ne kupongit ovat yhtä lailla vaihtovaluuttaa, jonka voi myydä rahasta jne.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Taisipa juuri mennä paperittomille 5 milliä ja milli pois toisaalta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tarkoittanet laittomasti maassa oleville?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aivan käsittämätöntä! Mielenkiinnolla jään odottamaan heikompiosaisten puolestapuhujien kommentteja.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Törkeyden huippu.
Täysin anteeksiantamatonta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Köyhien,eläkeläisten ja työttömien leikkauksetko-15-kesäkuu-17?

Ei närästänyt persuja yhtään vaikka leipäjonot piteni. Tuo oli vain jatkoa siihen minkä persutkin hyväksyi hallitusohjelmaan ,päästäkseen audin takapenkille.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mielestäni hallitusohjelma oli hyvä. Hallitukseen kannatti siis mennä. Siinä mentiin vasta metsään kun hallitusohjelmaa ei ollut mitään aikomustakaan toteuttaa! Oliko syynä Perussuomalaiset kokemattomuus vai takinkääntö, sitä en tiedä, mutta veikkaan kokemattomuutta!

Audin takapenkillä voi tuntua siltä, että saamme aikaan paljon "hyvää", vaikka kansalaisten kannalta asia on päinvastoin. Tosiasiahan on että maamme talous on ollut jo kauan niin huonossa hapessa ettei näpertelyllä saada kuin mielipahaa aikaan. Menoja pitää karsia kovalla kädellä kohteista, joissa niistä ei ole hyötyä vaan haittaa. Hallitus ja eduskunta, lähes yksimielisesti, on kuitenkin taas osoittanut myötätuntoaan suomen kansalaisia kohtaan ottamalla heiltä ja antamalla laittomille elintasomatkaajille täyden ylöspidon, terveydenhoidon ja oikeusavun! Ilmaiseksi! Rikollisille!?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

lainaus:
Menoja pitää karsia kovalla kädellä kohteista, joissa niistä ei ole hyötyä vaan haittaa. Hallitus ja eduskunta, lähes yksimielisesti

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät oli enemmistönä yksimielisiä siitä että leikataan vain heikompiosaisilta.

Sinänsä ei mitään uutta Kepu,kok hallituksilta.
-94-08-10-15-17

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oireiden hoitaminen akuutissa tilanteessa on tietysti tarpeen ja välttämätöntä mutta näkisipä persuleiden joskus yrittävän kaivautua juurisyihinkin. Sen sijaan he tukevat vallitsevaa talousjärjestystä joka aiheuttaa tämän kurjuuden ja samaan aikaan syyllistävät toisia vähäosaisia avuntarvitsijoita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten esim.Työttömien "toisaikainen" toimeentulotuki -94-17 nyt ilmaistyötä vastaan
Tai tuesta leikataan 40%-15 4,3%-17 -487e/kk vielä lisäksi ilman lapsilisiä työttömien lapsiperheiltä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tämä vallitseva talousjärjestelmä tuottaa ja on tuottanut aika-ajoin markkinatalouden suitsemattomasti hallitsemissa yhteiskunnissa taloudellisen taantuman ja usein sen jälkeen kaaoksen omaisen laman (vertaa hiekkakasakasvun seurausta). Suurimpina kärsijöinä ovat muutenkin jo vähäosaiset. Parempi osaisiakin se kyllä rokottaa pörssiosakkeiden romahdusten myötä. Ainakin niitä, jotka ovat rakentaneet elämänsä niiden varaan.
Perussuomalaisten kuuluisi jo nimensäkin perusteella pohtia julkisesti näitä perusasioita.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Persut eivät ole hallituksessa! Olet puolivuotta jälkijunassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Persulit ovat eduskunnassa enkä ole nähnyt siellä heidän yrityksiään juuriin menemisestä olivat he hallituksessa tai nyttemmin sen ulkopuolella. Sen sijaan älämölö apuatarvitsevia turvapaikanhakijoita vastaan jatkuu, örveltäen ja selvinpäin.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Suomessa ja varsinkin poliittisessa viitekehyksessä näyttää olevan niin paljon tietämättömyyttä ruoka-aputyötä ja apua hakevia kohtaan, että suosittelen tutustumaan asiaan. Yleensä kritiikkiä esittävät ne, jotka eivät ole koskaan olleet antamassa yhtään leipää nälkäiselle.

Lauantaina Korosossa Lumon monitoimikeskuksessa on suuri joulujuhla vähäraisille klo 14.00 https://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/591103-kaik...

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Eikös tämä raha ollut "kertaluonteista" näihin investointeihin? Tämä raha ei ilmeisesti ollut ns. budjettirahoitusta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Niikon ruoka-aputoiminnasta on tämän päivän Hesarissa iso juttu:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002925610.html

Niikon masinoima miljoonan euron avusta suurin osa (yli 700 000 euroa) ohjattiin Niikon lähipiirin yhdistyksille. Näyttää siltä, että hallitus korjaa erehdystään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niikko on siis ollut tuhma kun pukki ei tänä vuonna tuonutkaan lahjoja kuten viime vuonna luiskautti ohi tonttujen listan.

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Suomalaiset jonottaa vaikka euron ämpäreitä, kunhan ilmaiseksi saavat. Niikko osoittaa oman tekopyhyytensä .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset