Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Asunnottomat eivät tarvitse juhlapuheita

  • Kuva: Wikimedia Commons / Campus Sport
    Kuva: Wikimedia Commons / Campus Sport

Tänään vietettävä asunnottomien yö muistuttaa päättäjiä siitä, ettei kaikkien ihmisoikeudet asuntoon nähden toteudu. Asunnottomuus heikentää itsetuntoa ja estää yhteiskuntaan osallistumisen työn, koulutuksen ja muun osalta. Asunto on perusoikeus, joka kuuluu kaikille.

Olen aiemminkin ihmetellyt sitä, miten hallitus kykeni käytännössä yhdessä yössä majoittamaan ja ruokkimaan ja 32.000 turvapaikanhakijaa, mutta ei kykene pitämään huolta yöpaikkaa vaille olevista omista kansalaisistaan?

Asunto- ja ympäristöministeri Tiilikainen tänään antamassaan MTV:n haastattelussa ei esittänyt mitään konkreettista toimenpidettä asunnottomien nopeaan auttamiseen.

Tiilikainen toistaa edeltäjiensä tapaan samaa mantraa asunnottomien tilanteessa, mutta ei ratkaise sitä. Miksi jäädä historiaan ministerinä joka ei käyttänyt valtaansa asunnottomien poistamiseksi, kun se kuitenkin on mahdollista?

Suomen 7000 asunnottomasta viidennes on täysin tyhjän päällä. Heillä ei ole ystävää tai sukulaista jonka sohvalla voi yönsä viettää. Heidän asuttamisensa on ensisijaista.  

Välittömän asunnon tarpeessa olevat saadaan autettua ottamalla mallia vastaanottokeskustoiminnasta. Vanhat tyhjäksi jääneet vastaanotto keskukset tulee ottaa käyttöön ja tarjota jokaiselle asunnottomalle hätämajoituspaikka. Tiloja olisi nyt tarjolla. Huippuaikana turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikköjä oli noin 230 ja tällä hetkellä 63.

Näin toimien Ministeri Tiilikainen voisi tänään pidettävien juhlapuheidensa sijasta päästä satavuotisen Suomen historian tekijäksi. Asunnottoman näkökulmasta juuri tekijöistä kun on huutava pula.

--------------------------

ps.

Yksityiset asuntosijoittajat ja vuokralaiset tekevät miljoonia asunnottomuuden kustannuksella. Vielä joitain vuosia sitten Helsinki, Espoo ja Vantaa osti yksistään Forenomilta tilapäistä majoitusta kymmenellä miljoonalla vuodessa. Forenomin vuokra on hyvinkin tuhannesta tuhanteen viiteensataan kuukaudessa.

Miten kunnilla on varaa vuodesta toiseen maksaa ylisuuria vuokria asuntokeinottelijoille? Miksi kunnat eivät yhdessä valtion kanssa itse ratkaise asunnottomuutta, vaikka vanhoja vastaanottokeskuksia hyödyntäen?

Vastaanottokeskuksissa kiinteistökulut ovat noin 20 % kokonaiskustannuksista eli noin 300 €/kk/hlö (2014, hakijapiikissä syntynyt kiire nosti myös yksikkökustannuksia). Jokainen voi tästä päätellä, kuinka mahdollista vastaanottokeskusten käyttö olisi verrattuna nykyisiin vaihtoehtoihin.

Asunnottomuus on poistettavissa, jos hallituksella tahtoa riittää. Nähtäväksi jää

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä hallitukset on tehnyt ? esim.-15 jälken? Kepu,kok,PS.

– Asunnottomista naisia oli 1647,
-alle 25-vuotiaita 1597 ja
-maahanmuuttajia 1482.
-Asunnottomia perheitä oli 427.
Stvm/THL-15

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Asunto kuuluu kyllä perusoikeuksiin, siis jokaisella on oikeus omaan asuntoon. On myös oikeus autoon, polkupyörään, hevoseen, työhön jne., mutta ei se tarkoita, että yhteiskunnan on kustannettava ne kansalaiselle. Kansalaisen pitää itsensä tehdä jotain, että saa hankituksi asiat, joihin hänellä on oikeus.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Esim."sanoa" itsensä irti työpaikasta? Tehdä konkurssi? Vai saada vain minimituen toimeentulotuen Kelasta?

Tai hallitusten jatkaa -93-17 leipäjonoja jotka vain pitenee kun jo 600 000 on työttömänä ja köyhiä n. 700 000?

Olisko hallituksella ja eduskunnan kansanedustajilla aika katsoa peiliin?
Jättää valtataistelut puolueiden kesken sikseen ja alkaa hoitaa Kansan asioita jonka vuoksi heidät on sinne valittu?
Vaalit lähenee.

Kari Kivioja

Mitä te perussuomalaiset ootte tehny näitten suomalaisten asunnottomien eteen?

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

En osaa sanoa muista, puhun omasta puolestani.. Olen perustanut erityisnuorisojärjestön vuonna 2000 jossa autoin 10-vuotta tukea tarvitsevia nuoria ja nuoria aikuisia, jotka pääosin olivat asunnottomia. Olen siis auttanut saamaan satoja asuntoja asunnottomille ja muuta tukea.

Politiikan työn kautta olen tukenut varallisesti järjestöjä jotka auttavat myös asunnottomia ja köyhiä. Se on vähintä mitä voi tehdä. Iso kuva on vielä saavuttamatta. Jokaiselle katto pään päälle kun tilanne sitä vaatii. Se ei ole kohtuuton vaatimus eikä kallis suhteessa nykyiseen tapaan toimia tai olla toimimatta, joka maksaa monin verroin yhteiskunnalle enemmän..

M M

Tämä asia pitää nostaa pöydälle niin usein kuin mahdollista.
Tahtotilasta on tässäkin politikoinnissa kysymys. Selittelyt pakolaisten toisarvoistamisesta on vähintäänkin naurettavia. Kiitos, että tämä tärkeä asunnottomuus on esillä...kannatan ehdottomasti työttömyyttä mutta vain Hurstille hänen tekemästään hienosta laupeuden työstä - edes tarjota ruokaa Suomalaisille asunnottomille ja vähäosaisille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jouko päätyi asunnottomaksi eron myötä - "sovittiin, että minä lähden hipsimään"
Tiistai 17.10.2017 IL
Suuri osa suomalaisista asunnottomista on miehiä, ja monesti tie asunnottomuuteen käy miehillä eron kautta.

Laki sorsii siinäkin miehiä. Vaimolle jää lapset ja asunto.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Otan kantaa vain blogin otsikkoon "asunnottomat eivät tarvitse juhlapuheita" ja se on totta. Mutta huomioitava heidät on, hyvä että se tehdään myös tiedotusvälineiden kautta. Kadulla ei ole kiva olla, jonkun yön taivasalla viettäneenä tiedän että ei se makealta maistu. Viimeksi oli sentään plussaa kahdeksan astetta ennen kuin ystävällinen henkilö auttoi rappukäytävän lämpöön.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

YLE kertoi että Kansan auttava käsi riensi hätiin.Toi lämpimiä vaatteita ,huopia ym.
Montakohan päättäjää oli siinä mukana?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä ne huovat ei asunnottomia paljon pakkasessa lämmitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset