Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Äärinaivit päättäjät erityiskohteluineen

Suomesta on matkustanut Irakin ja Syyrian taistelualuille lähemmäs sata henkilöä.

Sisäministeriöltä odottaisi vahvaa reaktiota kansalaisten turvallisuuden eteen. Tekojen sijaan viime maaliskuussa julkaistiin 48-sivuisen pohdinta mahdollisista toimenpiteistä.

Julkaisu kiertää todellisia kysymyksiä kuin kissa kuumaa puuroa. Rikosvastuu jihadismista jää sivuun, kun ministeriö pohtii radikalisoitumisen purkamista erilaisin sosiaalipalveluin.

Muun muassa seuraavin sanoin: ”Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo, kuntoon. Tämä edesauttaa uuden sosiaalisen verkoston ja elämänpiirin syntymistä. Jos käytännön asiat eivät ole kunnossa ja aiheuttavat jatkuvaa huolta, on hyvin vaikeaa onnistua väkivaltaisen aatemaailman purkamisessa.”

Tässä ei siis puhuta taistelualuilta mahdollisesti pakenevista turvapaikanhakijoista vaan henkilöistä, jotka ovat asuneet Suomessa ja tieten tahtoen matkustaneet (takaisin) äärimmäisen vaarallisille taistelualueille ja sitten haluavat palata Suomeen.

Ei ole kaukaa haettua, että suurin osa näistä matkustajista on lähtenyt joko osallistuakseen jihadistisiin taisteluihin tai tukeakseen niihin osallistuvia.

Vantaan kaupunginjohtaja kannatti sisäministeriölle antamassaan lausunnossa ”erityispalveluita tai -kohtelua” taistelualuilta palaaville ja viittasi muun muassa asunnon ja toimeentulon tarpeeseen.

Tästä nousi luonnollisesti kohu.

Sisäministeriön reaktiota odotamme edelleen.

Vantaa säikähti. Perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom, jonka kynästä lausunto todennäköisesti valmistui, kielsi jyrkästi eriarvoisten palveluiden olemassaolon ja kumosi kritiikkini aiheettomana.   

Virkavastuulla oleva virkamies huomattuaan vastustuksen suuruuden syytti minua (ja toimittajaa) väärinymmärryksestä. Siitäkin huolimatta, vaikka aikaisemmin itse oli vahvistanut Iltasanomille mitä lausunnossa haettiin.

”Ajattelen niin, että jos yhteiskuntaan integroituminen on parhaita suojamekanismeja radikalisoitumista vastaan, asunto, työpaikka ja opiskelu ovat keskeisiä, Cantell-Forsbom kertoo”

Lisäksi perhepalvelujohtajan yrittäessä kumota kritiikkini puhuu turvapaikanhakijoista vaikka kyseessä oli koko ajan taistelualueilta palaavat. 

Pyysin nähtäväksi lausuntoa edeltävät työasiakirjat. Vantaan virkamiesten välisestä kirjeenvaihdosta selviää, mistä ministeriölle annetun lausunnon periaatteet nousivat. Päättelyni siitä, että taistelualuilta palaavien haluttaisiin antaa erityispalveluja ja oikeus ohittaa asuntojonoissa, ei siten ollut väärä.

Anna Cantell-Forsbom (Vihreät) laski väärin luullessaan esityksen menevän lävitse. Kaupungilta olisi ollut rehellisempää muuttaa vastustusta saanut esitys ja tunnustaa virhe, eikä etsi syntipukkia ulkopuolelta.

Kysymys kuuluukin; onko oikein, että virkavastuu on vain painomustetta paperilla? Saako vaaleissa valituille luottamushenkilöille puhua mitä sylki suuhun tuo sekä tarpeen tullen asettaa heidän uskottavuutensa kyseenalaiseksi myös mediassa?  

Ratkaisevia ovat kuitenkin hallituksen toimet. Paljon vaarallisempaa kuin etuilu asuntojonossa ja sosiaalipalveluissa on viranomaisten naiivi lähestyminen koko asiaan. Tukimallien näpertelyn sijaan tarvitaan lakimuutoksia, jotta vierastaistelijoiden paluu Suomeen voidaan estää.

Taistelualuilta Suomeen palanneita on tähän mennessä parikymmentä. Silti yhtäkään vierastaistelijaa ei ole tuomittu. Palaajat – kaiken sotakokemuksensa kanssa – kulkevat vapaina.

Monet muut EU-maat ovat reagoineet tarpeeseen lakeja muuttamalla. Terrorismirikosten tunnusmerkistöjä on laajennettu. Taisteluihin matkustavien kansalaisoikeuksia, oleskelulupia ja passeja pystytään epäämään.

Vantaan lausunnossa oli hyvääkin. Vantaa toivoi lausunnossaan lakimuutoksia, jotta vaarallisten henkilöiden palaaminen voitaisiin estää. Juuri tätä tulee asukkaidensa turvallisuudesta huolehtivan kunnan vaatia ja vastuullisen hallituksen toteuttaa. 

Tuhoamisvimmainen jihadismi ja suomalainen sinisilmäisyys ovat huono yhdistelmä. On aika ymmärtää, että ihminen ei ole julkisilla palveluilla ohjailtava robotti. Hän voi valita pahuuden saamistaan palveluistaan huolimatta ja vaarantaa sivullisten turvallisuuden myös Suomessa. Äärimmäinen naiivius on hengenvaarallista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pitää olla naiivi.

P.S. Korjannet otsikon kieliasun.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kun pitäisi terroristeiltä evätä paluu ja poistaa oleskelulupa ja Suomen kansalaisuus ja ikuinen maahantulokielto, niin Suomi suunnittelee ohituskaistaa miten palkitsee terroristit!
Eurooppalaiseen sivistykseen taas kuuluu, että karkotetaan terroriepäilyt, kun Saksa tekee!
Jos Saksa pystyy karkottaa terroriepäilyn perusteella, niin miksei Suomi karkottaisi terroristejä. IL juttu maaliskuulta 2017.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170322220008938...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Näin sudettisuomalaisena jos katsoo asiaa: Suomi järjestää kansalaisilleen asunnot ja terapiaa jos olet "vahingossa" liittynyt terroristijärjestöön.

Miltä suomalaisista tuntuisi jos ulkomailta tulisi ihmisiä Suomeen tekemään asioita mitä Isis on tehnyt hallitsemillaan alueilla? Kotiin palatessaan "veteraanit" saa heti asunnon ja terapiaa!

Kansaivälinenen maine?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paljonko Suomi lähetti rauhanturvaajia Irakiin? Kuka aloitti sodan Irakissa?
Kuka hyötyy sodasta ja pakolaisista?

Jos jo -07 oli tiedossa pakolaistulva niin miten eduskunta (kaikki 200 jotka asioista on päättämässä) oli varautunut siihen-15 mennessä ?
Soinin persulais- eduskuntaryhmä oli mukana Sipilä,Soini,Stub kanssa ottamassa vastaan pakolaiset. Tekemässä lakeja turvapaikan hakijoiden kotouttamisesta,sosiaaliturvasta ,vastaanottokeskuksista,tulkeista ,sijoittamisesta.
Jälkiviisaus on huono viisaus. Vielä jos arvostelee omia tekoja oppositiosta käsin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Äärinaivit päättäjät erityiskohteluineen

Puhutko nyt esim.Stvm-H.Mäntylän/P.Mattilan (ps) päätöksistä ? Kelan maksamista rahoista.
Vai Stvm/hallintovaliokunnan tai suurenvaliokunnan päätöksistä?
Niissä kaikissa käsitellään pakolaiasioita ja tehdään päätöksiä.
Niissä istuu myös Soinin persuja ja nyt Halla-ahon persuja. Joten mikä on ongelma?

JK. Ja kuten tiedät ohjeet kunnille tulee eduskunnasta miten toimitaan mamujen/pakolaisten kohdalla.

Marko Parkkola

Suomessa jahdataan kymmenien nettipoliisien voimin vihapuhujia, Vastarintaliikettä vaaditaan oikeusteitse suljettavaksi, mutta pahinta vihapuheen lähdettä ei vaan saada suljettua. Islamtieto on jakanut jo vuosikausia jihadista materiaalia ja onpa sen ylläpitäjä syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Opetus tästä on: jos haluat kiihottaa kansaa vastaan, kannattaa tehdä se Allahin nimeen.

Juha Hämäläinen

Mistä kukaan tietää yhdenkään Suomesta lähteneen ihmisen tekemisistä matkoillaan. En usko sellaisen tiedon olevan saatavilla kuin satunnaisesti. Siksi emme tiedä vaarallisten henkilöiden määrää edes suurin piirtein.

Toisekseen heidän vaarallisuutensa Suomessa on täysi kysymysmerkki. Tunnen palestiinalaisia Suomessa ja Ruotsissa, jotka aikanaan Israelissa tekivät hyvin verisiä terroritekoja. Tänne paettuaan he ovat vuositolkulla käyttääntyneet aivan normaalisti. He eivät edelleenkään peitä vihaansa siionisteja kohtaan, mutta toisaalta taasen eivät osoita mitään vihaa suomalaisia tai ruotsalaisia kohtaan.

Sanoisin, että näiden riskiarvioiden tekeminen mamuista on kaikkea muuta kuin yksioikoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset