Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Pitääkö ekaluokkalaisen kanssa pohtia homosuhteita?

Koti ja koulu ovat useimmille lapsille elämän kaksi tärkeintä paikkaa. Jotta niiden välinen luottamus ja yhteistyö säilyvät, on koulun kunnioitettava vanhempien ihmisoikeussopimuksiin perustuvaa arvokasvatusoikeutta.

Vanhempien arvokasvatusoikeus koskee myös sukupuoli- ja seksuaalikasvatusta, vaikka sateenkaariliike toista vaatii. Sunnuntaina käytävissä kuntavaaleissa valitaan päättäjät, jotka vartioivat tätä tärkeää asiaa seuraavan neljän vuoden ajan.

Seta ry:n tuoreen opettajanoppaan mukaan sateenkaari-ideologia on integroitava jokaiseen oppiaineeseen, jopa päivittäin. Jo ykkösluokkalaisten kanssa olisi tarpeen käsitellä ”samaa sukupuolta olevien rakkaus tai seurustelusuhteiden näkymättömyyttä” lastenkirjoissa.

Sateenkaariliikkeen ehdotusten hyväksyminen olisi liukumista kohti totalitarismia, jossa valtio päättää, mitkä arvot lapsille ovat oikein ja mitkä väärin. Herkät arvoteemat tulisi käsitellä erillisinä kokonaisuuksina, mahdollisimman neutraalisti ja vanhempia hyvin tiedottaen. Perinteiset perhearvot eivät voi olla valtion kannalta niin vaarallinen aate, että niiden savustaminen ulos lasten korvien välistä otettaisiin julkisen vallan tehtäväksi.

 

Nuorisotilat edellä

Noin puolet suomalaisista vanhemmista vastusti avioliittolain muutosta. Ei ole lapsen etu, että nämä vanhemmat leimattaisiin kouluopetuksessa suvaitsemattomiksi kiusantekijöiksi, jollaisia he eivät ole.

Uhka vanhempien vastuun sivuuttamiseen on todellinen, sillä vastaava on jo pitkälti tapahtunut nuorisotyössä. Moniko vanhempi on edes tietoinen, kuinka monta homoseksuaalisuutta tai irtosuhteita mainostavaa valistusjulistetta löytyy lähinuorisotilan seinältä?

Pk-seudulla on hivuttauduttu vielä pidemmälle. Noin vuosi sitten Vantaan Tikkurilassa, ja aiemmin Espoossa, startattiin sateenkaarevat illat – normaaleista ikärajoista poiketen 13-25 –vuotiaille samanaikaisesti (Espoossa 13-29 -vuotiaille). En ole vakuuttunut tilanteen turvallisuudesta, jos 13-vuotias lapsi käsittelee seksuaalisuuttaan itseään tuplasti vanhemman aikuisen kanssa.

Tarvitsemme aktiivisia kuntapäättäjiä. Kokemus on nimittäin osoittanut, että sateenkaariaatetta halutaan edistää, paitsi vanhempien, myös päättäjien selän takana.

 

Kirjastot perässä

Vastikään luin Vantaan Sanomista kirjastokorttiuudistuksesta. Minä voin nyt mennä hakemaan kirjastosta kortin, joka ilmoittaa sukupuolekseni ”nainen” tai ”muu” – täysin välittämättä juridisesta sukupuolestani tai siitä että esimerkiksi väestörekisterissä sukupuolia mainitaan vain kaksi.

Kirjastokortti uudistus tukee kirjastojen valitsemaa tietä. Tuntemani alakoululainen kävi hiljan kirjastoautossa. Kirjastontäti alkoi innokkaasti markkinoimaan erillistä sateenkaarikirjoja notkuvaa hyllyä. Työntekijä toimi kai aivan Setan toiveiden mukaan, vaikka ei kysynyt vanhemmilta mitään.

Helsingin, Espoon ja Vantaan Helmet-kirjastonjohtajat olivat tehneet itsenäisen päätöksen ketään kuulematta. Sukupuolineutraalia kasvatusta ei kai sovi hidastaa, saati vaarantaa, poliittisilla prosesseilla.

 

Vanhemmat ja kuntapäättäjät yhdessä

Sukupuolineutraalin avioliiton vaikutukset läikkyvät yli äyräiden vielä pitkään. Vanhempien katseet kääntyvät nyt kuntien varhaiskasvatukseen ja opetustoimeen. Lapset ovat vanhempien, ei valtion. Vanhempien kasvatusvastuuseen kuuluu myös arvokasvatus. Kunnilla ei ole oikeutta kävellä vanhempien kasvatusvastuun ylitse.

Lapsen kotonaan opittuun arvomaailman muuttamiseen ei kunnissa tule ryhtyä ilman vanhempien suostumusta. Tulevien kuntapäättäjien vartioitavana tulee olemaan sekä kodin ja koulun välisen luottamuksen säilyminen. Vastaavasti vanhempien tehtäväksi jää vahtia virkamiehiä ja päättäjiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

On ihan perusteltua, että jo ekaluokkalaiset (ja miksei nuoremmatkin) kohtaavat sen tosiasian, että perheitä on monenlaisia. Vaikkapa siinä ei ole mitään kummallista, että joillakin lapsilla on kaksi äitiä, joillakin kaksi isää, joillakin äiti ja isä, joillakin ehkä vain äiti tai isä - ja joidenkin perhe on jonkin muunlainen. Samoin jo lapsena on hyvä tulla tietoiseksi siitä, että siinä missä mies ja nainen voivat rakastaa toisiaan ja elää yhdessä, voi näin olla myös samaa sukupuolta olevien kohdalla.

Varmaankaan "homosuhteiden" syvempi pohtiminen ei kuitenkaan ole ekaluokkalaisen kohdalla vielä ajankohtaista - mitä asialla sitten tarkoitetaankaan.

Kun perheiden ja ihmissuhteiden moninaisuutta ymmärtää jo nuorena, vähenee vaikkapa kaikenlainen kiusaaminen tällaisten asioiden suhteen. Samoin omalla kohdalla hämmennys vähenee, mikäli murrosiässä huomaa kiinnostuvansa samaa sukupuolta olevista.

Kouluissa on mahdollista käsitellä avoimesti teemoja, joita joissain vastuuttomissa kodeissa jätetään käsittelemättä tai käsitellään ennakkoluuloisesti. Tällaista työtä tukee se, että ihmisten, parisuhteiden ja perheiden kaikenlainen moninaisuus tulee esiin kaikessa opetuksessa. Tällainen työ ei voi eikä saa olla yksittäisten koulujen tai opettajien harkinnan varassa, vaan moninaisuuden asialliseen käsittelyyn on oltava velvoite.

Asiallinen hlbti-aihepiirin esilläpito antaa kaikille eväitä kohdata vähemmistöön kuuluvia henkilöitä.

http://ranneliike.net/teema/kouluilla-mahdollisuus...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännön arkikin jo opastaa opettajia kohtaamaan ja kohtelemaan erilaisten perhetaustojen omaavia oppilaita yhdenvertaisesti ja myös sukupuolisensitiivisesti - perheiden monimuotoisuus kun on ollut lasten kasvuympäristönä sosiaalista todellisuutta jo pitkään.

Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden ohella tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien oppilaitoksia velvoittavilta osilta laaditut oppaat antavat kouluille tukevat raamit myös lasten ikätasoiselle seksuaali- ja sukupuolikasvatukselle kuten myös opettajien omien ammattilehtien asiallisen ennakkoluulottomasti työstetyt teema-artikkelit :

https://issuu.com/peducalehti/docs/peducalehti_4_2015

Seta omalla asiantuntevalla panoksellaan täydentää tätä kokonaisuutta,,,

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo

Liitto, joka perustuu lähtökohdalle, että siihen syntynyttä lasta kasvatetaan 'kahden äidin' tai 'kahden isän' toimesta, on saanut valtiovallan tuen ja suojan aivan vastikään- vieläpä vastoin suomalaisen enemmistön oikeustajua. Asetelma, jossa julkishallinto tukee synteettistä perheellistymistä, sallien naisparin sukusoluhoidot ja tulevaisuudessa sijaissynnytysjärjestelyn täysin terveille, lisääntymiskykyisille homoille tai itsellisille miehille, polkee syntyvän lapsen ihmisarvoa sekä hänen identiteetti- ja suhdeoikeuksiaan.

Edellämainittuja perheellistymisen tapoja ei tule saattaa sosiaalisen hyväksynnän alaisiksi, eikä niihin tule rohkaista positiivisina valintoina.

Sukupuolineutraali avioliittolaki toimii portinvartijalakina kohti perhesiteiden kaupallistumista. Uusi avioliittolaki mitätöi kaikkien syntyvien lasten luonnonoikeudet ja asemoi lapset kategoriaan, jossa heitä voidaan lähtökohtaisesti kohdella esineinä.
Tätä voidaan perustellusti pitää uuden ajan orjuutena.

Lapsille tulee selkiyttää Lapsen Oikeuksien Sopimuksen sisältö jo alaluokilla. Oppilaita tulee voimaannuttaa osallistamalla heidät yleiseurooppalaiseen keskusteluun lasten vaarassa olevista ihmisoikeuksista. Samoin vanhempia tulee rohkaista verkostoitumaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, jotta he löytävät välineitä puolustautua kovenevassa taistelussa omien lastensa arvo- ja moraalikasvatuksesta.

Vähemmistöön kuuluva henkilö on avainasemassa lapsen oikeuksien puolustajana. Homoseksuaaleja käytetään röyhkeästi hyväksi lisääntymisteollisuuden marjonetteina. Heitä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin ihmisoikeustaistelijoina, lasten ja naisten oikeuksien puolustajina.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Ensinnäkin ihmettelen suuresti että kansanedustaja vastustaa lain edessä normaaliksi perheeksi määritettyä perhemuotoa ja siitä opettamisen lapsille/nuorille kuulostaaa vähän siltä että siperian tiikereistä ei kannata opettaa kun niitä ei montaa enää ole eikä välttämättä suomalainen jossain vaiheessa elämäänsä sellaista ehkä näe. Ja jälleen nähdään joku mystinen pedofilia varoitus vaikka Niikon kyllä pitäisi katsoa oman puolueensa kunnallisehdokkaisiin ja vasta äänekkäästi tuomittuaan ja vaadittuaan korjaavaa liikettä ehdokasvalintoihin miettiä missä sitä lasten hyväksikäyttöä eniten tapahtuu.
Mikä on tämä mystinen enemmistö joka vastustaa? Asiasta on nyt äänestetty eri eduskuntakokoonpanoilla, ne jotka asia kiinnosti kansalaisaloitteeseen nimensä laittoi ja tahdon liike sai yli kolmanneksen enemmän allekirjoituksia...
Kuten moneen kertaan jo Rizzollekin kertonut ainakin minulle peilinkirkkaan asian:
Biologinen side vanhempien välillä ei takaa onnellista lapsuutta,perhe on kaksi rakastavaa vanhempaa (samaa sukupuolta olevat joutuvat vielä kovasti tekemään töitä lapsen eteen, minkä pitäisi jo sinällään kertoa jotain, eikä kännillan erehdys) ja toivottu lapsi joka on vanhempiensa silmänterä. Rizzon vaatimus viimeisessä virkkeessä sai kyllä kahvit lentämään näppäimistölle, ihmisoikeustaistelu on meille tuttua, Rizzon kristillisdemokraattien ja Niikon persujen juttu on taas niiden vastustaminen. Lasten oikeuksien puolesta olen valmis taistelemaan, mutta en riistääkseni lapsilta rakastavat vanhemmat, oli sitten kumpaa sukupuolta tahansa.

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo Vastaus kommenttiin #18

Peilinkirkas asia on se, että elämä ei takaa oikein mitään: ei onnellista tai turvallista lapsuutta. Mikään laki maailmassa ei tiettävästi tätä takaa.

Tästä huolimatta yksilöllä on oikeus genealogisiin siteisiinsä, luonnonoikeuden johdosta. Nämä muodostavat ihmisen identieetti- ja suhdeoikeudet.

Isän ja äidin lisäksi lapsella voi olla elämässään muita tärkeitä aikuisia ja kasvattajia, joihin olisi hänen etunsa mukaista voida pitää yhteyttä aina aikuisikään saakka. Jos tässä kohtaa voimme parantaa voimassaolevia lakeja, niin tehkäämme sitten niin.

Mitä kovaa työtä samaa sukupuolta oleva pari joutuu tekemään lapsen saamisen eteen? Tiettävästi lapsi syntyy siittö- ja munasolun yhdistymisen johdosta. Tapauksesta riippumatta. Apilaperheellistyminen ei ole ihan uusimpia keksintöjä.

Suunnitelmallisuus ja lapsenhankinnan eteen tehty "kova työ" toki "kertovat jotain"; nimittäin sen, että aikuinen toivoo lasta itselleen erittäin paljon.
Tämä ei itsessään kerro aikuisen kyvystä tai halusta sitoutua lapseen, hänen kunnioituksestaan lasta kohtaan saatikka hänen kyvykkyydestään vanhemmuuteen.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen Vastaus kommenttiin #34

Elämä ei toki takaa onnellisuutta, mutta mitä lisäarvoa ei tuo myöskään biologinen vanhemmuus, se kun riippuu vanhemmista miten lapsen ottaa vastaan, joko toivottuna tai ei. Varmaa on vain se että samaa sukupuolta olevat ovat ainakin halunneet lapsen jo alusta lähtien. Kukaan ei kiellä lapsen oikeutta tietää vanhemmistaan, lait ovat samat samaa sukupuolta oleville vanhemmille kuten hetero vanhemmille. Luonnonoikeus taas on aivan riippuvainen siitä mitä kukin henkilö tuntee olevansa..

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Kommentissa 5 oikeastaan vain yksi kohta ansaitsee huomion:

"(...) vieläpä vastoin suomalaisen enemmistön oikeustajua."

Faktoja ja viitteitä kaivataan, jos väitteellä on tarkoitus olla minkäänlaista uskottavuutta. Ja lähteiden on syytä olla puolueettomia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Rizzo kirjoitti itsensä syvälle metsään mutta erityisesti minua ihmetytti hänen kommenttinsa kohta: "Sukupuolineutraali avioliittolaki toimii portinvartijalakina kohti perhesiteiden kaupallistumista. Uusi avioliittolaki mitätöi kaikkien syntyvien lasten luonnonoikeudet ja asemoi lapset kategoriaan, jossa heitä voidaan lähtökohtaisesti kohdella esineinä."

Miten ihmeessä uusi laki tai siis yksi lainmuutos, kaupallistaa perhesiteitä sen kummemmin kuin aiempikaan?

Miten uusi laki mitätöi kaikkien lapsien "luonnonoikeudet" mitä ne Rizzon mielestä ovatkaan?

Miten uusi laki asemoi lapset esineiksi?

Perusteluja kaipaa punaviheriäisen kuplan kulttuurimarksilainen suvakki.

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo Vastaus kommenttiin #37

Perusteleminen on aivan turhaa, koska kokemus on osoittanut, että älynne ei vaan riitä. Te ette ymmärrä ja toisaalta ette haluakaan ymmärtää, koska kuviteltu yhdenvertaisuus ja muu diipadaapa on teille pyhää. Toisaalta teille on ns perinteiden vastustaminen ja heteronormatiivisuuden rikkirepiminen niin tavattoman tärkeää, että ette anna minkään järkisyyn häiritä tätä prosessia, joka on teille tie, totuus ja kiksit- eiku elämä. Joten vastaukseni osoitan jollekin toiselle, kuin sinulle.

Uusi laki, eli tämä sukupuolineutraali avioliittolaki, on yhdenvertaisuuden symbooli. Nyt kun avioliittolaki on sukupuolineutraali, on salonkikelpoista kirkkain silmin väittää, että lapsella voi olla 'kaksi äitiä' tai 'kaksi isää', tai että lapsi 'syntyy sateenkaariperheeseen'-ikään kuin tämä olisi orgaaninen. luonnollinen tapahtuma, johon ei mitenkään olla vaikutettu erinäisin silmänkääntötempuin tai semanttisin kepulikonstein.

Pointtini taustoittamiseksi on tarpeen muistaa YK:n ihmisoikeusjulistus, jonka 16. artiklassa sanotaan: Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia.

Näin ollen oikeus solmia avioliitto ei ole erillään oikeudesta perustaa perhe. Nämä kaksi ihmisoikeutta ovat sidoksissa toisiinsa; olkoonkin että sateenkaarilobby yleensä ruukkaa sanoa, että avioliitolla ei ole tekemistä lapsenhankinnan kanssa. Tuo väittämä on tietenkin valhe. Jos on oikeus yhteen, on oikeus toiseen.

Kv. tausta-asiakirjat, kuten tuo YK:n julistus, ovat ne, mihin nojaten sateenkaarifasistit haluavat pakottaa kaikki sopimusvaltiot säätämään lakeja, jotka mahdollistavat homoparien jouhevan, helpon ja rutiininomaisen 'ydinperheellistymisen'- mieluiten tietysti valtaväestön lompakon kustannuksella. Metodit toteutukseen ovat seuraavanlaiset: ensin pakotetaan sukupuolineutraali avioliittolainsäädäntö ja sitten kun pöly laskeutuu, aletaan vaatimaan 'yhdenvertaista oikeutta perheeseen'.

Kun avioliittolaki on sukupuolineutraali, sukupuolineutraalius on perhelainsäädännön velvoittava normi. Näin ollen millään lapsella ei, de jure, ole äitiä ja isää- vaan ainoastaan 'vanhempi/-mat'. Laki ei tunnusta biologisia tosiseikkoja, vaan perhesiteiden vahvistaminen on puhtaasti juridinen käytäntö.
NÄIN OLLEN MILLÄÄN LAPSELLA EI ENÄÄ OLE LÄHTÖKOHTAISESTI ÄITIÄ JA ISÄÄ, VAAN AINOASTAAN VANHEMMAT. SUKUPUOLINEUTRAALI AVIOLIITTOLAKI MÄÄRITTELEE KAIKKIEN LASTEN IHMISOIKEUS BIOLOGISIIN PERHESITEISIINSÄ MENETETYIKSI.

Se, että äidin asema lapsen ensisijaisena vanhempana edelleen tunnustetaan Suomessa, on kiusallinen jäänne sukupuolineutraalia yhteiskuntaa tavoittelevien homoaktivistien mielestä. Tästä halutaankin jo eroon, kuten äitiyspakkauspolemiikki osoittaa. 'Äitiyspakkaus', herrantähden, nimensämukaisesti kertoo, kuka kantaa ja synnyttää lapsen. Homoisä voi loukkaantua.

Taisin vastata kaikkiin kysymyksiisi, vaikka en oleta, että mitään haluat ymmärtää. Lasten esineellistäminen on looginen lopputulema rappioyhteiskunnassa, joka tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden verrukkeella hyväksyy kohdunvuokrauksen ja 'uuden äitiyslain'. Lapsi on tämän myötä 'ihmisoikeus'ja lapsen hankkiminen on patriarkaalista ydinperhenormia apinoivien keskiluokkaisten neutraaliparien sosiaalinen velvoite.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #56

Kylläpäs Sarah Rizzo näpsäkästi juuri hysteerisessä purkauksessasi ylensit itsesi (ja älysi) muiden yläpuolelle. Etkö samalla juuri esineellistänyt lasta oman katsomuksesi välikappaleeksi?

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo Vastaus kommenttiin #57

Kuten sanoin. Täysin. Turhaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #58

Ei lainkaan turhaa. Kyllä lukijoille on tullut esiintymistesi ja kirjoitustesi perusteella täysin selväksi, että sinulla, Aa-yhdistyksen puuhahenkilöllä, on ongelmia, huolia ja reklamaation aiheita.

Voidaan perustellusti ajatella, että näkemystesi ja yhdistyksen ajamien asioiden kannalta ei ole kovin viisasta leimata erimieliset älyllisesti heikommiksi näinkin sivistyneellä foorumilla.

Huutamalla kiinnität huomiota huutamiseesi, et mihinkään muuhun.

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo Vastaus kommenttiin #59

Antaisit vaan muiden rauhassa muodostaa omat käsityksensä esimerkiksi minusta.

"Ongelmia, huolia, hysteerinen purkaus".
Näköjään seksismi on sallittua homomiehille?

En huutanut ollenkaan, vaan ilmaisin itseäni SELKEÄSTI ASIANI ALLEVIIVATEN.

Toisaalta, jos sinulla on jotain fiksua sanottavaa käsillä olevaan aiheeseen liittyen niin sano se.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #61

Toivonen analysoi Rizzon kommentointia käytteen ilmauksia "ongelmia, huolia, reklamaation aiheita" j.n.e.. En nähnyt siellä "hysteerisiä purkauksia". Toisaalta hän ei liittänyt niitä mitenkään Rizzon sukupuoleen. Siten Rizzon väitteet seksismistä ovat vääristelyä ja valehtelua. Vai voiko Rizzo toisin osoittaa? Vai syyllistyykö hän itse seksistisiin ennakkoluuloihin liittäessän ongelmien ja huolien ilmaisemisen ja hysterian naisellisiksi ominaisuuksiksi? Minä olen tähän ikään oppinut, että kaikki sukupuolet pystyvät niihin.

En myöskään ole huomannut Toivosen tuovan mitenkään esille seksuaalista suuntautuneisuuttaan. Ihmettelen siis miten ja miksi Rizzo kokee aiheelliseksi tai yleensä edes hänelle mahdolliseksi tuoda se esille. Sehän ei ole mikään käsiteltävään asiaan liittyvä argumentti vaan n.s. "ad hominen" -argumentaatiovirhe.

Rizzo ei ilmeisesti ole tietoinen, että kapiteelien käyttö kommentoinnissa tarkoittaa nettietiketin mukaan huutamista. Toivottavasti hän jatkossa ottaa sen huomioon.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen Vastaus kommenttiin #58

Nyt vedit kyllä pohjanoteerauksen..

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Rizzo yrittää kiistää perustelemisen tarpeellisuuden. Väärin. Se vain edellyttää asiallisia, kritiikin kestäviä argumentteja. Sellaisia Rizzo ei näytä haluavan tarjoilla vaan lähtee haukkumaan erimieltä olevien käsityskykyä. Hänen käyttämälleen taktiikalle on oikein hienompi latinankielinen nimityskin: "argumentum ad hominem abusivis".

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kiistäminen ei todellakaan ole asiallista ja kritiikin kestävää. Tuo julistushan on tehty pitkään harkiten takaamaan tasa-arvoinen ja inhimillinen kohtelu ilman riistoa ja syrjintää. Oleellinen osa sitä on, ettei myöskään uskonnollisilla ennakkoluuloilla ja opinkappaleilla sorreta Ihmisiä. Siihen ovat tunnustaneet situotumisensa myös laajat piirit eri kristillisistä fraktioista.

Samaten Rizzon huutama väite avioliittolaista viemässä lasten oikeudet biologisiin perhesiteisiin, on kritiikkiä kestämätön väite. Olen lukenut kyseisen lain useampaankin kertaan enkä ole sieltä sellaista löytänyt. Sen sijaan siellä laajennetaan lasten mahdollisuuksia heitä rakastaviin ja heistä huolehtimaan kykeneviin vanhempiin.

Risso väittää kohdunvuokrauksen esineellistävän lapsia. Ensinnäkin se ei liene, ainakaan vielä, Suomessa edes sallittua huolimatta avioliittolain nykymuodosta. Toisaalta, tarkemmin ajatellen, miten kohdunvuokrauksen maksullisuus periaatteellisella tasolla poikkeaa esimerkiksi maksullisista hedelmällisyyshoidoista tai spermapankeista? tai vaikkapa synnytyssairaaloiden hoitopäivämaksuista t.m.s.? Kaikissa niissä joudutaan jollakin tavalla maksamaan lapsen saamisesta? Lapsi on, ainakin minulle, lapsi eikä esine vaikka aiheuttaakin eri vaiheissaan erilaisia kustannuksia joita vanhemmat joutuvat maksamaan.

Kyse ei siis ole ymmärryshalun tai -kyvyn puutteista vaan argumenttien kestävyydestä.

Timo Lehtonen

Sami Mollgren kirjoitti 4.4.2017 18:09: ”…joillakin lapsilla on kaksi äitiä, joillakin kaksi isää…”
Hän kirjoittaa täyttä pötyä, koska yhdelläkään lapsella ei voi olla kahta äitiä tai kahta isää!
Jokaisella ihmisellä on tai on ollut vain yksi äiti ja yksi isä!

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Onneksi kyseessä on vain sinun mielipiteesi, laki sanoo toisin.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #19

Jouni Auranen, kerro minkä lain ja minkä säännöksen mukaan lapsella voi olla kaksi äitiä tai kaksi isää.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #32

Jouni Auranen, laitoit vastauksena kommenttiin #29 linkin adoptiolakiin (kommenttisi #32) http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120022.
Kerro mistä kohdasta (luku, pykälä) adoptiolakia selviää, että lapsella voi olla kaksi äitiä tai kaksi isää.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen Vastaus kommenttiin #33

On niin ikävä vääntää asiat rautalangasta, näytä missä kohtaa puhutaan perheestä yhtenä äitinä ja yhtenä isänä. Ihan oikeasti, ei kannata esittää tyhmempää kuin on, joku vielä saattaa uskoa sen.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #43

Jouni Auranen kirjoitti 5.4.2017 15:15: ”Onneksi kyseessä on vain sinun mielipiteesi, laki sanoo toisin.”

Näyttää siltä, että et pysty osoittamaan säännöstä, jonka mukaan ihmisellä on tai on ollut useampi kuin yksi äiti ja yksi isä.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #46

Jo ennen avioliittolain uudistusta (tarkemmin vuodesta 2009 lähtien) sisäisen adoption kautta lapsella on voinut olla kaksi äitiä. Nykyään lapsella voi olla kaksi äitiä myös tapauksessa, jossa avioliitossa oleva naispari adoptoi lapsen yhdessä.

Millaista säännöstä asiasta tarkkaan ottaen oikein Timo kaipaat, jos adoptiolaki ja sinulle ilmaistu ei riitä?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #52

Kaipaan näyttöä sellaisen säännöksen olemassa olosta, josta säännöksestä näkee, että lapsella voi olla kaksi äitiä.
Se, että lasta hoitaa kaksi naista, ei tarkoita, että he olisivat molemmat ko. lapsen äitejä. Heitä voidaan kutsua ko. lapsen huoltajiksi/vanhemmiksi, mutta he eivät molemmat voi olla oikeasti ko. lapselle äitejä. Heistä ainakin toinen nainen on sellainen, joka ei ole synnyttänyt ko. lasta tai jonka munasolusta lapsi ei ole saanut alkunsa. Esimerkiksi lapsen adoptoinut nainen ei oikeasti ole lapsen äiti, vaan adoptioäiti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Nyt Lehtonen on tyly ja raaka. Hän adoptiolapsilta äidin ja ilmeisesti myös isän samaten kuin uusioperheissä vanhempien toisen osapuolen. Toivottavasti hänen ei anneta koskaan adoptoida ketään tai pääsevän uusioperheen vanhemmaksi sillä kukaan lapsi ei ansaitse sellaista kohtaloa.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #53

Kyllä adoptiossa saatu äiti on lapselle äiti.

Oletko sinä Timo Lehtonen sanomaan adoptoidulle lapselle, että äitisi ei olekaan äiti. Sellainen asenne vaikuttaa jotenkin kivisydämiseltä ja kylmältä.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #64

Lainsäädännön mukaan lapsen adoptoinut nainen on adoptoidun lapsen adoptioäiti. Häntä kutsutaan yleensä arjessa lapsen äidiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #69

Lapsen adoptoinut äiti on lapsen arjessa ja juhlassa lapsen äiti.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen Vastaus kommenttiin #69

eli lapsella voi olla kaksi äitiä....

Pekka J. Mäkinen

Moninaisuutta ylikorostetaan. Se tässä on kaikkein suurin ongelma että siitä tehdää ikäänkuin normi. Yleistäen voidaan sanoa ettei ole mitään moninaisuutta.

Juuso Hämäläinen

Lapsia eivät sateenkaariliitot kiinnosta.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Eikä heitä sateenkaariliitot haittaakaan :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Lapsia on nykyisin ja enenevästi tulevaisuudessa sateenkaariperheissä. Kyllä asia enenevästi kiinnostaa.

Käyttäjän OutiMki kuva
Outi Mäki

Jos kirjasto markkinoi lapsille sellaista perhekäsitystä, jossa lähtökohtaisesti lapsen toista vanhempaa ei milloinkaan suvaita samaan perheeseen ainoana syrjimissyynä sukupuoli, niin miten kirjastoväki selittää itselleen toimintansa? Minkään ilmiön yleisyys ei tee systemaattisesta syrjinnästä hyväksyttävää. Eikä syrjintä kumoudu mantralla: maailma muuttuu, maailma muuttuu…

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Miksei suvaita, tiedän monia sateenkaariperheitä jossa toinen biologisista vanhemmista tapaa usein lastaa. Vai onko kyseessä nykyään suosittu "vaihtoehtoinen fakta". Syrjintä kumoutuu opiskelemalla kaikkea, kaikkia ja varsinkin oman kuplan ulkopuolella olevia asioita.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ovatko lapset jo vuosikymmeniä kärsineet siitä, ettei Aku Ankassa ole aviopareja?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eivät todellakaan. Vuonna 1951 Aku Ankka ja kumppanit kuvasarjalehteä tarjottiin oppimateriaaliksi kouluihin. Vuonna 1952 kirjoitettiin näin: "Hauskempaa lehteä kuin AKU ANKKA ja KUMPPANIT ei ole vielä kaikenikäisten lasten iloksi ilmestynyt. Lehti on hyvää lukemista lapsille. Siinä ei ole koskaan mitään kiihottavaa tai ala-arvoista."

Seurusteleva pari Aku ja Iines Akun huollettavina olevine veljenpoikineen ei herättänyt ihmetystä. Ei myöskään Iso Paha Susi, yksinhuoltaja, jonka poika (todellakin kyseessä veriside) veljeili isänsä tahdon vastaisesti kolmen pienen porsaan kanssa. Varhaiskasvattavaa diversiteettiä 66 vuoden takaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Vaikka arvokasvatuksesta kantavat vastuuta luonnollisesti lapsen huoltajat lähipiireineen, on varhais- ja koulukasvatuksella vähintäänkin arvokasvatusta tukeva ja monipuolistava tehtävä, riippumatta millaisessa perheessä lapsi kasvaa. Milloinkaan ei ole liian aikaista tutustuttaa lasta kehitysasteensa mukaisella tavalla ihmissuhteiden ja perheiden moninaisuuteen. Se auttaa lasta ja nuorta sosiaalistumisessa. Se myös auttaa lasta ja nuorta tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja tarvitsematta ajatella olevansa kokemansa erilaisuuden kanssa yksin.

On perusteltua olettaa, että lapsi, jonka huoltajat eivät hyväksy esim. homoseksuaalisuutta tai dikotomiaan pelkistetyn sukupuoli-identiteetin ulkopuolisuutta, saa kodin ulkopuolelta arvokkaita eväitä. Vaikkapa sitten kertomaan huoltajilleen tuntemuksistaan jo ennen aikuistumista.

Kansanedustajan kirjallisessa kysymyksessä sukupuolten määrästä vastaavalle ministerille on jo arvuuteltu sukupuolten määrää. Miksei sitten kunnanvaltuustoissakin?

Timo Lehtonen

Markku Toivonen kirjoitti 4.4.2017 22:44: "...sukupuolten määrästä vastaavalle ministerille...".

Markku Toivonen, kuka on se ministeri, joka käsityksesi mukaan vastaa sukupuolten määrän/määrästä?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Kelle kansanedustaja kysymyksensä osoitti? :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Opetus- ja kulttuuriministeri näyttää vastanneen edustaja Raatikaisen kirjalliseen kysymykseen.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

Pekka J. Mäkinen

Venäjä on ollut koko ajan oikeassa: lapset tulee jättää rauhaan! Niin Setan propagandalta kuin muultakin huuhaa-moninaisuudelta. Seta on aatteellinen yhdistys, eikä mikään puolueeton järjestö. Setan ja sateenkaaripiirien aviopesulle on jo korkea aika sanoa: nyt riittää!

Iltalehti kyseli hiljattain: Onko tasa-arvo mennyt jo liian pitkälle? Lehti ei kuitenkaan tietääkseni tehnyt galluppia asiasta, mikä on harmi sillä uskon että suurin osa suomalaisista näkee että nykyisessä aivopesussa on menty todellakin aivan järjettömyyksiin, alkaen siitä ettei lapsia saa enää kouluissa kutsua edes pojiksi ja tytöiksi. Kun tämä on kuitenkin yksi maailman selvimmistä ja yksinkertaisimmista tosiasioita, niin miten luotettavaa on enää mikään muukaan opetus.

Älkää vain vahingossakaan äänestäkö Vihreitä, sillä se vie tämän kansan tuhoon, ja tekee luonnollisen luonnottomaksi ja luonnottoman luonnolliseksi.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#14. "Venäjä on ollut koko ajan oikeassa: lapset tulee jättää rauhaan!"

Niinpä. Venäjällä on valtavat määrät katulapsia, eikä kukaan ole vaivannut heitä näillä eikä muillakaan asioilla.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Ah venäjä, tuo ihmisoikeuksien luvattu maa, sananvapauden viimeinen airut..
Ja jos iltalehden gallup on sinulle se "kansan tahdon tietäjä" käy todella sääliksi. Sinun Kaltaisesi ihmiset saavat vain vihreiden kannatusluvut nousuun, kiitos siitä.
P.S. koulussa saa edelleenkin kutsua tyttö tytöiksi ja poikia pojiksi..

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Ihmettelen kyseisen kansanedustajan moraalia, kun kirjastokorttien merkitseminen häiritsee, mutta uskonnollisista taipumuksistaan huolimatta ei pahemmin ole pitänyt ääntä puolueeseen valitun (puoluejohdon siunauksella) murha ja murhayrityksen tuomion saaneen ehdokkaan. Mitä raamattu sanoikaan toisen ihmisen hengen riistämisestä?

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Kiitos, Sarah Rizzo, hienosta kommentistasi. Yhdyn joka sanaan.

Samoin kiitän sinua, Timo Lehtonen, oivallisesta huomautuksestasi Sami Mollgrenille.

Todellakin, Sami Mollgren, sinulta kysyn, kuika monta lasta tiedät, joilla on kaksi äitiä, tai kaksi isää?

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Silleen hivenen paremmin tunnen sisarukset joilla on kaksi äitiä (varsinaisesti tunnen toisen äideistä). Sen lisäksi tiedän paremmin useampiakin lapsia (jälleen kerran äitiensä kautta), joilla on kaksi äitiä. En tunne lähemmin yhtään lasta, jolla on kaksi isää, joskin tällaisiakin tiedän.

En tosin ymmärrä, mitä tällä tiedolla Paula teet.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Minä tunnen useita, mitä haluaisit heistä tietää?

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Sinun uskottavuutesi on näissä foorumeissa jo mennyt aikoja sitten, viimeistään kun vertasit muu sukupuoliset lehmiin..

Karri Aronen

No totta helvetissä. Ja jo lastentarhassa pitää setien alkaa tunkemaan munaa perseeseen. Ei ne muuten opi homoiksi.

Käyttäjän PaulinaGrotenfelt kuva
Paulina Grotenfelt

Mahdollisimman monen kannattaisi nyt viimeistään alkaa harkita lastensa kouluttamista kotona. Jos rahkeet riittävät, niin se voi olla paras mahdollinen vaihtoehto. Menee niin hulluksi tämä touhu perusopetuksen puolella, ettei sitä kukaan täysipäinen enää kestä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kotikasvatus sinällään ei estä kunnollista kasvatusta, jos kasvattajat ovat valistuneita, uteliaita ja päteviä, mutta jos kotiin linnottautuminen johtuu erilaisuuden kohtaamisen pelosta, kodista muotoutuu ahdas tynnyri jonka tapinreikäkin tukittu.

Tynnyrissä kasvaminen ja kasvattaminenhan on aina toiminutkin niin hyvin. Siten kasvatetaan ympäröivää maailmaa ymmärtäviä ja siinä toimeentulevia avarakatseisia ja sivistyneitä ihmisiä eikä ollenkaan ennakkoluuloisia ja ympäristönsä monimuotoisuutta pelkääviä hermokimppuja.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Näiden tynnyrissä itseään ja jälkikasvuaan pitävien (tai sellaista yrittävien) kasvattajien lasten asema totisesti huolettaa minua.

Jo se on iso taakka, jos ei ahdistumatta kykene kohtaamaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa henkilöä. Puhumattakaan siitä, että tällainen kotikasvatuksen torjuma asia sattuu omalle kohdalle.

Osa ihmisistä nimittäin varttuessaan huomaa, että se, jonka kanssa haluaa elämänsä jakaa, voi löytyä vain omaa sukupuolta olevien joukosta.

Osa taas ei koe kuuluvansa "miehen" tai "naisen" lokeroon siten, kuin kotona on opetettu.

Jos elämän eväänä on ajatus, että se on jollain tavalla väärin, niin tuloksena on tragedia. Aito avioliitto -seurakunnan piirissä elää hirvittävä vastuuttomuus.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #51

Se, että kodin kapea näkökanta seksuaalisuuteen ja sukupuoleen saattaa aiheuttaa tragedian, ei ole pelkkää teoriaa, vaan toteutuu nykypäivänä nuorten itsemurhina ja hylkäämisinä.

Mielestäni on itsekästä vaatia lasta sopimaan ja sopeutumaan vanhemman kapeaan ihmiskäsitykseen. Lapsen on elettävä oma elämänsä itsensä näköisenä, vaikka se ei toteuttaisikaan vanhemman ihanteita tai toiveita.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #55

Aivan oikein. Taustalla on ajattelu, että lasten on edustettava samoja arvoja ja ajattelua kuin vanhempansa. Oikeus itsenäiseen ajatteluun on riistettävä, jotta oma ajattelu jatkaa kulkuaan geenien siirtymisen lisäksi. Itsekästä. Viisaat vanhemmat ovat myös lastensa oppilaita.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren Vastaus kommenttiin #60

Tuntuu, että nämä aitoavioliittolaiset sielunkumppaneineen jotenkin ajattelevat lapset muovailtavina esineinä, vanhempien omaisuutena - eivätkä elämään valmennettavina rakkaina yksilöinä, joiden kanssa pitäisi pyrkiä molemminpuoleiseen vuorovaikutukseen.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Syvällinen keskustelu? On varmasti vaikea määritellä keskustelun taso, mutta kyllä käytännön tosiasioista pitää voida keskustella myös ekaluokkalaisten parissa.

Tarvitseeko ekaluokkalaisille tarinoida fiktiivisiä kertomuksia jumalista ja muista ihmeellisistä taruolennoista?

Lapset eivät ole myöskään vanhempien omaisuutta. Siksi vastustan myös muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtyjä ympärileikkauksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minua hämmästyttää ja kummastuttaa, ellei suorastaan pöyristytä lainsäätäjä Niikon asenne, että voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti täysin laillisia ja yhteiskunnassa vallalla olevan suvaitsevaisuuden mukaan hyväksyttäviä suhteita ei saisi ja erityisesti pitäisi pitää kunniassa myös kouluissa ja kirjastoissa.

Aiemmin luulin, että vain Räsänen ja kristilliset yrittäisivät asettaa omat uskonnolliset uskomusrakennelmansa yhteiskunnan lakien yläpuolelle. Nyt näköjään myös Niikko on asettumassa samalla tavalla järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niikko kyselee pitäisikö ekaluokkalaisen kanssa keskustella homosuhteista. Minusta olisi hyvä jos niin tehtäisi, samassa määrin kuin käsitellään heterosuhteitakin.

Molemmat suhteet ovat yhteiskunnassamme viimeinkin yhtä hyväksyttyjä joten on paikallaan, että lasten ja nuorten kasvatuksessakin molempia käsitellään tasavertaisesti ja tasavertaisina.

Tuomas Ahvenus

Kommenttisi kannalta valitettavaa on, etteivät suhteet ole todellisuudessa tasavertaisia. Lisääntymiskykyinen suhde on aina lähempänä luonnon järjestystä kuin omasta valinnasta lisääntymiskyvytön suhde, tehden parisuhteista eriarvoisia.

Samansukupuoliset suhteet eivät ole tasavertaisia erisukupuolisten kanssa, ja tutkimuksissa sen on todettu vaikuttavan negatiivisesti samansukupuolisiin suhteisiin osallistuvien henkilöiden mielenterveyteen ja onnellisuuteen. Onkin perusteltavaa vastustaa ajatusta, että lapsia rohkaistaisiin seurustelemaan samansukupuolisen henkilön kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ahvenus väittää: "Samansukupuoliset suhteet eivät ole tasavertaisia erisukupuolisten kanssa, ja tutkimuksissa sen on todettu vaikuttavan negatiivisesti samansukupuolisiin suhteisiin osallistuvien henkilöiden mielenterveyteen ja onnellisuuteen. "

Tarkoittaako Ahvenus, että ihmisten epätasa-arvoinen kohtelu aiheuttaa ongelmia ja onnellisuuden puutetta? Tuosta väittämästä olen samaa mieltä. Mutta en ole samaa mieltä, että korjausliike olisi kieltää seurustelemasta samaa sukupuolta olevien kanssa. Ainoa oikea ja hyväksyttävä korjausliike tulee olla epätasa-arvoisen kohtelun lopettaminen.

BtW: tarkoittaako Ahvenus kaikenlaisen seurustelun kieltämistä vai vain jonkinlaisen ja jos, niin minkälaisen seurustelun kieltämistä.

Mitä taas tulee tutkimuksiin lapsista samaa sukupuolta olevien liitoissa niin ne pää todistavat, että sen enemåvanhempien sukupuolisella jakaumalla kuin heidän seksuaalisella suuntautumisellaan ei ole vaikutusta lasten tasapainoiseen kasvamiseen eikä onnellisuuteen jos ympäristössä muut tekijät eivät muutu (ceteris paribus).

Käyttäjän SarahRizzo kuva
Sarah Rizzo

"Molemmat suhteet ovat yhteiskunnassamme viimeinkin yhtä hyväksyttyjä..."

Tämä voi olla laintulkinta, mutta ei asian oikea laita.

Seksuaalinen käyttäytyminen ja elämäntapavalinta ovat alisteisia moraalitulkinnalle. Sen lisäksi suuri joukko suomalaisia ei voi aidosti hyväksyä sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä.

On siten selvää, että koulun olisi parasta käsitellä seksuaalisuutta heteronormatiivisesti ja normista poikkeavat ilmentymät sellaisina. Heteronormatiivinen opetus heijastaa yhteiskunnassamme vallitsevaa todellisuutta, jonka mukaan homoseksuaaleja on väestöstä arviosta riippuen 3-6%.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Niin, onhan meillä ihan tömäkkä lauma homo-ongelmaisia, joilla on ongelmia hyväksyä samaa sukupuolta olevien parisuhteita ja samaa sukupuolta olevien vanhemmoimia perheitä.

Minusta näillä ongelmaisilla on ensisijaisesti ongelma suhteessaan moraaliin.

Ja monien ongelmikkojen kohdalla vaikuttaa vähän siltä, että pelkäävät omaa pamahdustaan homoksi, jos sen salliminen "menee liian pitkälle". Ettei vaan taustalla ole jonkin sisäisen tiedostamattoman kolkuttelu?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Rizzo yrittää johdatella niin, että meidän, jotka ajattelemme toisin kuin kuin hän ja hänen kaltaisensa, tulisi alistua hänen ajatuskantansa mielivaltaan.

Samalla hän asettuu Räsäsen ja Niikon kanssa samaan rintamaan joka kieltäytyy noudattamasta Suomen lakia silloin jos se ei ole yhtämieltä heidän uskomusrakennelmiensa dogmien kanssa.

Rizzo myös vetoaa arvioimaansa homoseksuaalien osuuteen väestöstä. Hän, tietenkin, jättää vetoamatta siihen, että yli puolet ihmisistä kuitenkin hyväksyy samaa sukupuolta olevien oikeudet.

P.s. ad Rizzo: Yläpuolella on kysymyksiä jotka häneltä ovat jääneet vielä vastaamatta.

Tuomas Ahvenus

Kommenttiin 36. viitaten (vastausominaisuus ei toimi):

Kommenttisi kannalta valitettavaa on, etteivät suhteet ole todellisuudessa tasavertaisia. Lisääntymiskykyinen suhde on aina lähempänä luonnon järjestystä kuin omasta valinnasta lisääntymiskyvytön suhde, tehden parisuhteista eriarvoisia.

Samansukupuoliset suhteet eivät ole tasavertaisia erisukupuolisten kanssa. Tutkimuksissa sen on todettu vaikuttavan negatiivisesti samansukupuolisiin suhteisiin osallistuvien henkilöiden mielenterveyteen ja onnellisuuteen. Onkin perusteltavaa vastustaa ajatusta, että lasta rohkaistaisiin seurustelemaan samansukupuolisen henkilön kanssa koulussa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Puheena olevat suhteet ovat yhteiskunnalliselta hyväksyttävyydeltään samanarvoisia. On myös syytä muistaa, että perhe ja avioliitto ei ole vain lisääntymisfysiologiaa, vaan tasavertaisten ja -arvoisten ihmisten välinen tasavertainen ja -arvoinen suhde.

Jälkimmäisen kappaleen osalta vastasin jo ylenpänä.

Timo Lehtonen

Tuon Outi Mäen edellä linkkaaman linkin http://www.solunetti.fi/fi/kehitysbiologia/ihmisen... takaa löytyy mm. seuraavaa taekstiä:

"Ihmisyksilön kehitys alkaa, kun miehen siittiösolu hedelmöittää naisen munasolun. Nämä sukusolut, ns. gameetit, muodostavat hedelmöityksessä yhden solun, tsygootin, joka alkaa jakaantua melko nopeasti hedelmöityksen jälkeen. Ihmisen kehittyminen yksisoluisesta tsygootista monisoluiseksi ihmisyksilöksi on tapahtumasarja, joka tapahtuu useissa vaiheissa ja kestää ajallisestikin melko pitkään, eli noin yhdeksän kuukautta.

Varsinaista hedelmöitymistä kuitenkin edeltää suuri joukko muita tapahtumasarjoja, jotka valmistelevat itse hedelmöitystä. Sekä miehen että naisen sukusolut käyvät läpi pitkän sarjan muutoksia, jotka muuttavat ne geneettisesti ja ilmiasultaan kypsiksi, hedelmöittymiskykyisiksi gameeteiksi. Sen jälkeen gameettien pitää vapautua sukupuolirauhasista ja siirtyä munanjohtimen alkupäähän, missä hedelmöittyminen normaalisti tapahtuu. Lopuksi hedelmöittyneen munasolun täytyy päästä kohtuun kiinnittyäkseen siellä kohdun limakalvoon, joka on valmistautunut ravitsemaan sitä.

Kaikki edellä kuvatut tapahtumat edellyttävät gameettien ja aikuisen kehon välisiä vuorovaikutuksia, joiden viestinvälityksessä ja toiminnan säätelyssä vanhempien hormonaalisella toiminnalla on keskeinen rooli."

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Jos jo ekaluokkalaisista lähtien koulussa lapsille opetetaan, että homoseksuaalinen käytös on rinnastettavissa heteroseksuaaliseen, on kait heille selvitettävä myös se tosiasia, että homoseksuaalisesta suhteesta ei voi syntyä lapsia, vaan että lapsen voivat yhdessä saada vain isä ja äiti, eli heteropari.

Onko uudessa opsissa selvitetty samassa yhteydessä, jossa nämä erilaiset seksuaalisuuden muodot esitellään rinnasteisina, samanarvoisina ja moraalisesti yhtä hyväksyttävinä, myös se, miten lapset ns. sateenkaariperheisiin "ilmestyvät"?

Jos lapsille ei tätä selvitetä, heille valehdellaan, kun väitetään homoseksuaalisen suhteen olevan rinnasteinen heteroseksuaaliseen suhteeseen.

Tämä tuli vain mieleeni näitä viimeaikaisia kommentteja lukiessani.

Jos ette osaa vastata, taidanpa kysyä itseltään Opetusministeriltä.

Käyttäjän jouniauranen kuva
Jouni Auranen

Eiköhän biologian tunnilla selvitetä miten lapset syntyy, ei kuulosta oikein hyvältä kertoa lapsille olivat sitten sateenkaariperheestä tai hetero perheissä ettei heillä ole oikeutta kutsua vanhempiaan isäksi tai äidiksi jos ei biologista sidettä ole. Jos puhut nyt siitä ettei sateenkaariperhe ole samanarvoinen tai yhtä moraalisesti hyväksyttävä on kyse syrjinnästä. Jos jokin ei kuulu koulussa opetettaviin asioihin on se juuri se. Ottaen huomioon uusioperheiden suuri määrä suomessa (varsinkin hetero piireissä) tämä koskisi suurta osaa lapsissa. Tuntuukin että ongelmasi on LGBT- yhteisössä, eikä lasten "suojelussa"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen Aurasen kanssa samaa mieltä, että lisääntymisfysiologiat, niin ihmisten kuin muidenkin elollisten, kuuluu biologian oppimäärään. Sen lisäksi sitä kannattanee käsitellä myös seksuaalivalistuksen yhteydessä. Jos vaikka joillakin vanhempien kummallisten uskomusrakennelmien vuoksi on jäänyt "kukat ja mehiläiset" ymmärtämättä.

Plysjuk lienee selvillä, että lapsia sateenkaariperheisiin tulee sekä adoption kautta että suoraan syntymällä, ihan samalla tavalla kuin heteroperheisiinkin.

Jos opetussuunnitelmat eivät nyt tuo erilaisten seksuaalisten suuntautumisten jatai perheiden tasa-arvoa ja moraalista hyväksyttävyyttä esille tai jättävät sen epäselväksi koulukkaille, on syytäkin ottaa yhteyttä opetusministeriin tilanteen korjaamiseksi.

Ja kaikki nämä oppiainekset lapsille ymmärrettävällä tavalla jo varhaiskasvatuksen alusta aloittaen. Ei kannata odottaa ensimmäiselle luokalle asti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset