Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Oikeus kuolla, velvollisuus kuolla

  • Kuva: Tony Webster / Wikimedia Commons
    Kuva: Tony Webster / Wikimedia Commons

Eutanasiakeskustelussa asiantuntijat liputtavat hyvän saattohoidon puolesta. Sen turvaavaa saattohoitolakia kannattaa 71 % saattohoidossa työskentelevistä lääkäreistä. Samasta joukosta vain 17 % kannattaa eutanasialakia.

Saattohoito on todella asetettava prioriteettiin.

Tälläkin hetkellä meillä on ihmisiä, jotka odottavat kuolemaa kovissa kivuissa. Loppupelissä tästä olemme vastuussa me, päättäjät. Me emme ole turvanneet saattohoidon resursseja. On häpeä, että kansalaisten pitää vaatia eutanasiaa, ennen kuin päättäjät heräävät tositilanteeseen. Tosin samassa yhteydessä on tunnustettava, että saattohoito on monin paikoin hyvää ja kehittynyt viime vuosina huimasti.

Emme elä enää 60- tai 80-lukua. Kivun hoitoon on nykyään menetelmät. Kipu pystytään hoitamaan. Kiista kivun hoidon riittävyydestä koskee lähinnä noin sataa potilaita vuodessa ja heidänkin kohdallaan vaihtoehtona on nukutus, palliatiivinen sedaatio, jonka aikana kipu osassa tapauksista saadaan myös hallintaan.

Selvää on, että saattohoidon kehittäminen on se ratkaisu, jolla saamme elämän loppumetrit inhimillisiksi kaikille kansalaisille. Eutanasian kannattajille jääkin käteen vain itsemääräämisoikeuskortti.

Oikeus eutanasiaan ei ole ainoastaan sinun asiasi.

Tapahtumien kulkua seuraa kenties 10-vuotias lapsenlapsesi. Viisi vuotta myöhemmin, masentuneena teininä, hän harkitsee, olisiko luovuttaminen vaihtoehto myös hänelle. Kuolinavun laillistaminen nostaa itsemurhakuolleisuutta, tutkitusti.

Kylmenevää kättäsi pitelevä tyttäresi miettii vielä 20 vuoden jälkeen, olisiko hän voinut tehdä jotain paremmin.

Päätöksesi nähnyt naapurihuoneen vaari, joka ei halua rasittaa ketään, alkaa myös pohtia eutanasiaa. Amerikassa yli 40 %:ssa tapauksista pelko taakkana olemisesta on kuolinavun taustasyynä.

Läheisten ohella eutanasian tehnyt lääkäri muistaa tapauksen loppuikänsä. Näin ainakin lääkärit Hollannissa kertovat. Ei ole kevyt asia velvoittaa toinen tappajaksi. Ei ole kevyt asia perustaa Suomeen ammattikunta, jolla on oikeus tappaa. Väärinkäytöksiä tapahtuu maailmalla jatkuvasti, Hollannissa virallinen arvio on, että 23 prosenttia eutanasioista jää raportoimatta. Todellinen luku voi olla isompi.

Ongelmamme on kunnioituksen ja hoidon puutteessa. Onko myrkkypiikki se ratkaisu, jonka rikas ja hyvinvoiva 2000-luvun Suomi tarjoaa ratkaisuksi vanhuksilleen? Kyse on priorisoinnista ja arvostuksesta niitä kohtaan, joiden elämälle ja työlle koko yhteiskuntamme rakentuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ehdottomasti pitäisi saada Suomeen lupa tappaa henkilö, joka sitä itse pyytää.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Niikko haluaa estää minua saamasta eutanasiaa silloin kun saan diagnoosin parantumattomasta sairaudesta. Minä olen siitä hyvässä asemassa, että voin mennä ulkomaille kuolemaan. Hinta ei ole enää siinä vaiheessa oleellinen. Kaikki eivät ole näin onnekkaita. Eutanasia tulee toteuttaa minun tapauksessani jo hyvissä ajoin ennen kuin tilanteeni käy millään tavalla hankalaksi.

Kaksi ystävääni on käynyt Sveitsissä kuolemassa. Tästä kirjoitin jo viime vuoden puolella erään toisen blogin kommenteissa. Toinen sairastui AlSiin ja toinen haimasyöpään. Molemmat kuolivat kohtuullisissa voimissa.
Jos eutanasiaa ei saada laillistettu Suomessa, Kelan tulee tutkea eutanasia-matkalailu niissä tapauksissa, joissa henkilön omat varat eivät riitä.

Suomalaisia tulee informaoida siitä, että he voivat mennä ulkomaille kuolemaan, jos Niikon aika taantumksellinen näkemys valtaa alaa. Ne jotka haluavat saattohoitoa sellaisena kuin blogisti sen esittää, saakoot sellaista. Meillle muille suotakoon eutanasia. Ja sen kieltämiseen Niikolla ei ole mitään perusteita.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilkka, olen samaa mieltä kanssasi. Mahdollisuus mennä hakemaan apua Sveitsistä vaatii jo sen verran varallisuutta, ettei sitä kaikilta läheskään löydy. Tietääksen pienen auton hintaa vastaava euromäärä pitäisi löytyä taskusta ja riittävä kunto pitää myös ottaa huomioon, että yleensä jaksaa matkan rasitukset perille asti.

On myöskin poliitikkojen turhaa puhua asioista, jotka eivät pidä paikkaansa. Niikon mukaan kaikkia kipuja voidaan auttaa nykyisin keinoin ja kaikille voidaan taata hyvä kuolema, kuten hän antaa ymmärtää. Pitäisi ja pitäisi, sitähän nuo politiikot aina selittävät ja lupaavat, mutta kunhan nyt edes pääsisi terveyskeskukseen silloin kun tarve on, eikä vasta kolmen viikon päästä:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mika kirjoittaa:
" Kuolinavun laillistaminen nostaa itsemurhakuolleisuutta, tutkitusti."

Nyt Mika olet keksinyt tuon väitteesi.
Tiesitkö Mika että keskimäärin joka toinen päivä yksi eläkeläinen tekee itsemurhan? Eikö edes toive armokuolemasta vähennä itsemurhia?

Sinäkin puhut murhaamisesta ja tappamisesta. Se on hävytöntä vääristelyä vakavalla asialla. Kyse on kärsivän ihmisen kuolinavusta.

Onko rikkaan kristillisen Suomen kunniaksi makuuttaa "vihanneksia" vuosikausia ulosteissaan? Onko kristityn paratiisipaikka varmempaa jos joutuu vuosikausia kitumaan tuskissaan?

Saattohoito on varmasti monin paikoin hyvää, mutta luuletko Mika että päättäjät panostavat saattohoidon kehittämiseen niin että edes puolet saisivat sen?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eutanasian sallimisessa on paljon ongelmia. Hirvittää ajatella esimerkiksi tilannetta, jossa vanhusta perinnön toivossa painostetaan eutanasiaan. Eutanasian salliminen johtaa väistämättä väärinkäytöksiin ja kärsimykseen, aivan samalla tavoin kun sen kieltäminen johtaa myös kärsimykseen. Ei kaikkiin kysymyksiin ole yksinkertaisia vastauksia. Siksi olisi olennaisinta pohtia, onko meillä riittävää syytä muuttaa lainsäädäntöä.

Lähtisin siitä, että lainsäädännön ensisijainen tehtävä on suojella heikoimmassa asemassa olevia väärinkäytöksiltä ja yksilöiden vapauksien lisääminen, vaikka on tärkeää, on silti vasta toissijaista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Tapahtumien kulkua seuraa kenties 10-vuotias lapsenlapsesi. Viisi vuotta myöhemmin, masentuneena teininä, hän harkitsee, olisiko luovuttaminen vaihtoehto myös hänelle."

Palliatiivinen sedaatio on sankarillista mutta kuoleman jouduttaminen luovuttamista? Kuinka sydämetön ihminen kutsuisi kärsimyksen lopettamista luovuttamiseksi?

"Kylmenevää kättäsi pitelevä tyttäresi miettii vielä 20 vuoden jälkeen, olisiko hän voinut tehdä jotain paremmin."

Kaikki läheiset miettivät tätä. Miten tämä liittyy eutanasiaan?

Juuso Hämäläinen

Kirjoitit paljon ja monista asioista, jotka eivät edes liity yhteen mielestäni.

Eutanasia on ehdottomasti oltava vaihtoehtona potilaille, joiden kivut ovat sietämättömät tai raastavat pitkäaikaisesti vieden ihmisen täysin loppuun. Tällaisessa tilanteessa ei mietitä yhtään muita. Ei edes tule miettiä.

100v isäni pääsi kärsimästä kaksi viikkoa sitten. Hänellä oli ajoittain koviakin kipuja viimeisten kahden kuukauden aikana. Hän kuitenkin eli ja touhusi kotonaan lähes loppuun asti. Viimeinen viikko meni sairaalassa. Hän kävi geriatrien vuosikokouksessa vielä tammikuun lopulla kertomassa 300 lääkärille millaista on ollut elää 100-vuotiaaksi.

Mutta loppu tuli yllättäen pian. Kaksi viimeistä päivää oli suurta kidutusta. Mikään ei lievittänyt kipuja.

Siinä tilanteessa ei mietitä miten 10v lapsenlapsenlapsi traumatisoituu armokuolemasta. Hänelle ei edes kerrottaisi asiasta. Monelle ihmiselle on parempi, ettei hän edes mene katsomaan tuskissa kiemurtelevaa sukulaista. Se olisi perverssiä. Päinvastoin kuin luullaan, moni potilas ei edes halua nähdä kaikkia ympärillään siinä tilassa. Isäni ei pyytänyt kuolinapua vaan tuskien lievitystä. Hänen vakaumuksensa esti muusta puhumisen

Mitä tulee hoitohenkilökuntaan niin ei ketään tule pakottaa kuolinavun antamiseen. Sama koskee lasten murhaa eli aborttia. Näihin tehtäviin löytyy taatusti vapaaehtoisia.

Kuolinapu kuuluu ihmiselle, joka sitä haluaa ja tarvitsee. On kornia, että kidutamme hienon etiikkamme ja lääkärinvalan takia ihmisiä, mutta lopetamme rakkaan rekkumme armeliaasti hyvissä ajoin ennen pahinta kärsimystä. Kyllä terveen järjen on palveltava tässä eikä taikauskon.

Muistetaan vielä se, että moni kärsivä ei halua armokuolemaa uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Käytännössä nämä ihmiset pelkäävät joutuvansa helvettiin, jos tekevät itsemurhan. Sen sijaan he ovat lääkäreiden helpotukseksi valmiita kärsimään helvetin eläessään. Heillä on siihen oikeus kuten toisilla oikeus päästä ajoissa pois kärsimyksestä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuso, otan osaa isäsi poismenosta ja uskon sinunkin halunneen hänelle helpommat viimeiset päivät. Soini ja Niikko ovat molemmat näitä kiivaita eutanasian vastustajia, jotka näkevät ylimääräisiä mörköjä ihan liikaa ympärillään. Eivät ehkä itse ole todellista kärsimystä nähneetkään ihan omin silmin?

On niin väärin, että nämä eutanasian kiihkeät vastustajat yrittävät päättää meidän muidenkin puolesta, miten pitäisi kärsiä loppuun asti. Eihän heidän siihen itse tarvitse osallistua, vaan kärsivät sitten ihan itse kuinka kauan vain haluavat, mutta jättävät meille itsellemme valinnanvapauden.

Turhaa on myöskin pelotella, että suomalaiset alkaisivat joukolla "murhaamaan" huonokuntoisia ihmisiä. Emmehän me mitään hirviöitä olla.

Eikä kenenkään lääkärinkään ole pakko antaa potilaalle viimeistä "piikkiä" pakolla...Vapaaehtoisia hyviä ja armeliaita ihmisiä löytyy varmasti sen tekemään, kunhan ensin on sopivat aineet ja välineet esillä ja lääkäri on vain paikalla todistamassa lopun kunniallisesti tapahtuneeksi. Ei kaikesta kannata tehdä hirveillä uhkakuvilla niin vaikeita ja kestämättömiä, että tilanne pidetään edelleen yhtä huonona kuin mitä se nyt on.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Joo, kielletään armeija ja sotiminen. Jos tappaminen on niin kauheaa. Maan puolesta kuolemaan velvoittaminen ovat kauheita, siinä laajennetaan eutanasiaa ihmisiin jotka eivät kuolemaa edes tahdo. Tai kielletään edes kenttäpiispa sisäisesti ristiriitaisena hahmona.

Juuso Hämäläinen

Niin en minäkään ymmärrä tätä maailman täysin skitsoa ajattelua. Valtioiden harjoittamaa väkivaltaa ymmärretään ja kehitellään kaiken maailman teurastajista sankareita.

Ja todellakin yhdelläkään kristityllä papilla ei tulisi olla mitään asiaa sotaan. Tappamista siunaamaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miten Niikolle on päässyt syntymään käsitys, että hyvä saattohoito kivunlievityksineen olisi jotenkin vastakohta tai vaihtoehto eutanasialle? Niitä molempia tarvitaan.

Toisaalta Niikko ei liene huomannut meillä sairaanhoidossa vallitsevaa kivun kulttuuria? Kaikista kivunlievityksen kehittämisistä huolimatta meitä vaaditaan kestämään "miehekkäästi" kipua koska vain raukat valittavat.

Minusta oikeus kuolla silloin kun itse haluaa on ihmisoikeus. Meillä tulee olla oikeus itse päättää elämästämme ja myös siihen väistämättä kuuluvasta kuolemasta jos niin haluamme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset