Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Asunnottomuus poistettavissa yhdessä yössä

  • Ruokajono Tampereella
    Ruokajono Tampereella
  • Tuusula asunnottomien yö 2016
    Tuusula asunnottomien yö 2016

Tänään vietettiin eri puolella Suomea YK:n kansainvälistä köyhyyden poistamisen päivää ja asunnottomien yötä. Suomi-niminen yhteiskunta kykenee asuttamaan, ruokkimaan, vaatettamaan ja lääkitsemään 32.000 vierasta yhdessä hetkessä. Vastaavasti suomalaisen asunnottomuuden poistamisessa emme ole onnistuneet koskaan.

Vaikka Suomi on hyvinvointiyhteiskunnan parhaimmistoa maailmassa, meillä on virallisten tilastojen mukaan noin 7000 asunnotonta. Helsingin tienoolla asunnottomuus on suurinta. Kaksi kolmesta asunnottomasta elää pääkaupunkiseudulla.

Hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajana jouduin ministeriön esityksestä useamman kerran nuijimaan lisää rahaa meille saapuneiden vieraiden ylläpitoon. Maahanmuuttoviraston ja sen 200 vastaanottokeskuksen kulut olivat 500 miljoonaa pelkästään elokuun 2015 ja heinäkuun 2016 välisenä aikana. Piikki oli täysin selällään. Kukaan ei ottanut vastuuta, vaikka vastaanottokeskusten ylläpitoon tehtiin 200 miljoonan euron edestä ylihinnoiteltuja sopimuksia.

Toki me voimme saivarella siitä, että Suomi joutui noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslakiamme. Tämän taakse kätkeydyttiin ja tätä osasi naapurimme käyttää lievästi sanottuna hyväkseen. Näin nimittäin itse omilla silmilläni syksyllä 2015 kuinka Tukholmassa punainen risti ja muut toimijat organisoidusti ohjasivat keskusrautatieasemalla parveilevat pakolaiset Tornioon menevään linja-autoon.

Silminnäkijäkertomukseni ei tehnyt mitään vaikutusta hallituksen ministereihin. Muutama sana varmaan vaihdettiin naapurin kanssa, mutta yhtä kaikki. Vieraita virtasi yhä enemmän. Ehkä vaatimukseni asiaan puuttumiseen ja rajan väliaikaiseen sulkemiseen katsottiin huonoksi vaihtoehdoksi. Naapuria ei saa ärsyttää. Kansainvälisiä sopimuksia ei saa tulkita uudella tavalla. Merkkel voisi suuttua.

Tänään vieraillessani Tampereen Adventtikirkon Jesus Cafessa ja Tuusulan Mutterimajan järjestämässä tilaisuudessa tulin seuraavaan johtopäätökseen. Jos me haluamme, me voimme yhdessä yössä päättää Suomessa asunnottomuuden. Meillä on siihen valmius ja kokemustakin riittää.
Kysymys on poliittisesta tahdosta. Osa poliitikoista ehkä ajattelee, että asunnottomuus on pääosin omaa syytä. Useat luulevat, että päihdeongelmien syytä se asunnottomuus on. Tämä on varmaan totta, mutta ei todellakaan kaikilta osin.

Suurin syy asunnottomuuteen on asuntojen vähyys yhdessä taloudellisten vaikeuksien ja maksuhäiriömerkintöjen kanssa. Päihde- ja mielenterveysongelmat edustavat sitä toista puolikasta. Tämä tulee esille myös ruokajonoissa. Sata tuhatta suomalaista tarvitsee hävikkiruokaa elääkseen.

Eduskunta voisikin ensitöikseen päättää, että sata vuotta täyttävä Suomi poistaa asunnottomuuden ensi vuonna kokonaan. Se on helppoa, kunhan tehtävä annettaan kolmannelle sektorille. Tyhjentyneet vokit saisivat suomalaisia asukkaita. Ne eivät keinottele vuokrien ja palvelujen kanssa ja ne saavat tuloksia.

Valtiovarainministerin valmistelua ja sisäministerin esitystä odotellessa hallinto- ja turvallisuusjaosto voi asiasta omalta osaltaan tehdä periaatepäätöksen. Hyväksytään. Kunhan ministeri yhdessä valtiovarainministerin kanssa osoittaa rahat. Helppoa. Eikö olekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niikko voisi opiskella suomenkieltä ainakin sen verran, ettei käytä virheellisiä persoonaoronomiinimuotoja, kuten "Ketään ei ottanut vastuuta, vaikka ..." Oikea muoto: Kukaan ei ottanut vastuuta .. Muutoinkin kirjoitus on jokseenkin hölynpölyä eli samaa tasoa ja linjaa kuin aikoinaan Urpo Leppäsen lupaus poista työttömyys kolmessa kuukaudessa.

Kolmannella sektorilla, jolle Niikko asunnottomien asuttamisen lykkää, ei toimintavaroja, eikä ammttitaitoakaan. En ole kuullut, että nykyhallituksella olisi edes suunnitelmia asunottomuuden poistamiseksi.

Sitä varten tarvitaan runsaasti lisää pieniä kerrostaloasuntoja ja pieniä erillistaloja. Sitten vielä tarvitaan sosiaalisektorilta huomattava panostus ja siihen varat syrjäytyneiden ohjaamiseksi oikeille elämisen raiteille. Siihen tarvitaan alan ammttilaisia. Kolmas sektori ei siihen työhön kykene, eikä asia hoidu lisärahan jaolla, vaan kohdentamalla käytettävissä olevia varoja oikein.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Ei minua valittu eduskuntaan sen tähden että kävin äidinkielentunnilla nuoruudessani. Miksi itse et osallistu politiikkaan, sinulla kun tuntuu olevan niin paljon annettavaa??

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Persoonapronominit ovat minä, sinä, hän, me, te, he. tämä, tuo, se, nämä, nuo, ne, toinen, molemmat, jompikumpi. Ketä ja kuka eivät kuulu joukkoon. Ketä sopii esimerkiksi kysymykseen: Ketä tämä koskee? tai monikossa: Keitä tämä koskee. Huolimatonta ja tietämätöntä kilenkäyttöä olen tavannut eniten pääkaupunkiseudulla. Aika yleinen on esimerkiksi kysymys:"Ketä se oli, kun soitti. Parempi olisi kysyä suoraan ja lyhyesti: Kuka soitti.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko Vastaus kommenttiin #22

Taidan pyytää eduskunnasta äidinkielen opetusta ja opettajan jo löydinkin

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #23

Tästä on hyvä alkaa. En ole ennen huomannutkaan, että sana löytää kirjoitetaan omistusmuotoon "löydinkin". Yleisimmin sanotaan ja kirjoitetaan: löysin ja löysinkin. On tässä se hupaisa piirre, että "löysin" on kahden eri sanan sanan eli löytää ja löysä johdannainen.

Ihan vakavasti, voin minä sinua opastaa, jos haluat, mutta vapaaehtoistyönä se on satunnaista. Sovitaan korvauksesta, josta tietysti sitoudun maksamaan verot, niin opastukseen tulee säännöllisyyttä ja samalla ryhtiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Viljo H.,

Selittäisitkö suomen kielen taitajana tarkemmin mitä ovat " persoonaoronomiinimuodot " ?

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Viljo,

olen samaa mieltä.

Mutta on Niikon populismissa sen verran itua, ettei sentään esitä muiluttamista; vaan lievempää ghetto-bisnestä. Pois ihmisarvoisesta elämästä molemmat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

...puheenjohtajana jouduin ministeriön esityksestä useamman kerran nuijimaan lisää rahaa...

Välillä vastuuasemassa oleva ihminen kokee velvollisuudekseen tehdä päätöksiä, jotka tuntuvat ikäviltä. Näitä sattuu kaikille, eikä sitä tarvitse hävetä, kunhan ei jälkikäteen syyttele muita tekemisistään.

Piikki oli täysin selällään. Ketään ei ottanut vastuuta...

Kenen olisi arvon kansanedustajan mielestä kuulunut kantaa enemmän vastuuta Hallinto- ja turvallisuusjaoston 'piikistä', kuin puheenjohtajan? Häpeän puolestanne, kun edustaja ei ilmeisesti osaa tai ymmärrä.

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Mitä luulet. Voiko valtio kättää laskunsa maksamatta ja olla sopimuksia noudattamatta jos virkamiehet käyttävät rahaa holttimasti?

Toki olen asiasta huomauttanut ja vaatinut muutoksia, mutta hitaat on valtion muuvit.

Tätä samaa dilemaa tapahtuu vuosittain vähän kaikkialla. Esim vuonna 2013 valtiontalouden tarkastusvirasto huomautti, että julkishallinnon ict-hankkeisssa tehtiin edellisenä vuotena 300 miljoonan edestä epäonnistuneita hankintoja. Paljon ei olla opittu. Päällekkäisyys ja osaamattomuus kilpailuttamisessa jatkuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinkö meinaat, että virkamiehet omin päin käyttivät satoja miljoonia ja vasta jälkikäteen hyväksytettiin? Oletan tuolla perusteella, että vaatimasi muutokset tarkoittavat ensi sijassa vastaavien virkamiesten irtisanomista. Normaalien toimintatapojen noudattaminen tullee sitten automaationa. Vastuusi syntyi joka tapauksessa nuijan kopahtaessa, eikä sitä pääse pakoon syyttelemällä ettei kukaan ottanut vastuuta.

Niin minä luulen, että Eduskunta päättää ja ministerit ja virkamiehet panevat toimeen. Saatanhan minä olla väärässäkin, mitä minä tavallinen äänestäjä Eduskunnan käytännön roolista tajuaisin. Ehkä käytännössä toimitaan jostain syystä perustuslaista poiketen, mutta se pistäisi hävettämään vielä enemmän.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Asunnottomuus siis yht'äkkiä pompsahti pöydälle ? Oliskos asialle jo aiemmin voinut tehdä jotain. Siis joku ja jossain.
Valitettavasti kuulostaa ja myös näyttää siltä, että olennaisuuksiin puuttuminen tapahtuu vain ja ainoastaan kommenttien kautta.

Ei jatkoon.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Asunnottomien jonossa on suunnilleen kolmasosa maahanmuuttajataustaisia.
Uskomme vahvasti, että Niikon kämmenellä kaikille tilaa riittää ja kaikille paikkoja on - vieläpä yhdessä yössä!

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Jöpö höpö. Monta mamua olet nähnyt kaduilla ja yömajoissa nukkuvan? Tällä asunnottomien ryhmällä on katto pään päällä sukulaistensa luona ja voivat huvin vaikkakin osa ahtaasti.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

En tiedä miten asiat koetaan, mutta faktat nyt vaan ovat näin, eivätkä tilastot varmaan ole parissa vuodessa muuttuneet. Pieni faktojen tarkistus voisi olla paikallaan, alituisen populismijargonin sijaan.

http://www.ara.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Uutiset_ja_tiedotteet/Uutiset_ja_tiedotteet_2014/Asunnottomista_yha_useampi_on_maahanmuut(28288)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tottakai asunnottomuus olisi voitu poistaa vuosikymmeniä sitten, jos siihen olisi ollut poliittista tahtoa. Mutta siihen olisi loppunut myös politikointi asunnottomuudella, eivätkä poliitikot olisi päässeet vuosikymmeniä esiintymään asunnottomien tilaisuuksissa hyväntekijöinä jotka kovasti haluaisivat poistaa asunnottomuuden, mutta kun resurssit eivät riitä.

Nyt viime vuodelta näemme että resurssit riittävät tarpeen tullen vaikka mihin, jopa maan ja sen kansalaisten etujen vastaisiinkin asioihin, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Koska valtavalle määrälle turvapaikkaa hakeville löytyi majoitustilat välittömästi ruokineen, lääkäreineen, tulkkeineen ja muine vastaavineen.

Käyttäjän LassiLappalainen kuva
Lassi Lappalainen

Kirjoitusvirheistä viis. Asia ymmärretty. Kerrankin Niikko kirjoittaa jotakin johon tämä ateisti ja tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja voi yhtyä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Poistakaahan nyt sitten. Siellähän olette päättämässä asioista.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kemijärvellä on kuulemma asumiskelpoisia kerrostaloja tyhjillään, purkutuomiota odottamassa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mihin ajattelit kolmannen sektorin asuttavan yli 5 000 tuhatta helsinkiläisistä asunnotonta ja millä tavalla? Onko sinusta perustuslain ja kansainvälisten sopimusten noudattaminen saivartelua?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eiköhän Suomi tapansa mukaan seuraa Ruotsin esimerkkiä kaikessa älyttömyydessään: Enköpingistä ei kantaruotsalainen voi saada kunnallista asuntoa, ne on varattu siirtolaisille.

http://eposten.se/enkoping/2016/10/16/nu-kan-vanta...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mika N.,

Eikö eduskuntatalokin ole yöt tyhjillään erityisesti nyt remontin aikana ? Torkkupeitotkin odottavat jo valmiina kansanedustajien sohvilla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ja kun lähimmäisten auttaminen on lähellä sydäntä, niin valtakunnansaleissa ja muissa pyhätöissäkin olisi tilaa. Saisivat sopan lisäksi sielunhoitoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun joku asunnoton ,vanhus,työtön tuo ongelmia mediassa esille kirjoituksillaan
löytyy yllättäin puolueita etenkin persut jotka tarttuvat heti asiaan.

Tuntuu vain typerältä kun vasta sitten kun ne on tuotu julkisuuteen.
Kannattasko itse jalkautua kansan pariin ja etsiä epäkohtia?

Ja kun tuolle ei ole vuosikymmeniin mitään tehty ,tuskin sille tehdään nytkään mitään.

Ei vaikka 39 PS ennen kuntavaaleja on siitä erittäin "huolestunut"!

(Sehän maksaisi ja kun ne rahat tarvitaan "muualle" kuin köyhyyden poistoon. Armeijan aseisiin ,tai leipäjonojen "ruokkimiseen" (1,1mrd)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niikko tarkoittaa varmaankin, että tilapäismajoitusta voisi järjestää tehokkaammin. Asuntopulaa ei kuitenkaan ratkaista siirtelemällä ihmisiä tyhjeneviin vokkeihin. Jotkut asunnottomat käyvät jopa töissä, mutta sopivaa asuntoa ei ole saatavilla. Olisihan se helppo pistää helsinkiläisiä asunnottomia bussiin ja kuljettaa jonnekin Pohjanmaalle, laittaa patjoille nukkumaan ja sanoa, "katso, ja niin on heillä asunto".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset