Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Kuka kurkkii ikkunoista?

  • Kuka kurkkii ikkunoista?

Windows-käyttäjien tietokoneille on tänä keväänä putkahdellut vaatimuksia päivittää käyttöjärjestelmä maksutta Windows 10:ksi. Ilmaisia lounaita – tai käyttöjärjestelmiä – ei kuitenkaan ole olemassa. Windows 10:n kohdalla käyttäjät maksavat päivityksen käytännössä yksityisyydellään.

Asennuksen yhteydessä pitää hyväksyä käyttöehdot. Microsoft varaa lisenssiehdoissaan oikeuden kerätä, käyttää ja julkaista käyttäjien tietoa sen mukaisesti, miten tietosuojalausekkeessa täsmennetään. Ikävä kyllä, tietosuojalauseke on todella väljä. Verhot jäävät auki.

Tietosuojalauseke ei määrittele tarkasti, mitä tietoja ohjelmistojätti kerää tai minne se tiedot toimittaa tai kuinka kauan se niitä säilyttää. Yrityssalaisuuksien tai yksityisasioiden joutumista vääriin käsiin ei suljeta pois. Microsoftin mukaan se kerää tietoja muun muassa koneen ja palvelujen käyttötiedoista, sijainnista sekä viestien ja tiedostojen sisällöstä, johon sisältyy oikeus kerätä Outlook.comissa vastaanotettujen sähköpostien sisältöä tai Skypessä lähetettyjen viestien sisältöä.

Valtion tulisi valvoa kansalaistensa oikeuksia. Yksittäisillä kuluttajilla tai yrityksillä ei ole mitään neuvotteluvoimaa Microsoftin suhteen, mutta paikallisia lakeja yritysten on noudatettava. Perustuslaillinen yksityisyyden suoja kuuluu kaikille. Lupaa tietojen laajamittaiseen keräämiseen pitäisi kysyä erikseen asennuksen yhteydessä sen sijaan, että oikeuden antaminen on oletusarvo, jota ei voi edes kieltää. Lisäksi on todella syytä puolueettomasti selvittää, mitä tietoja Microsoft todellisuudessa kerää.

Jätin asiasta tänään kirjallisen kysymyksen. Ministerin vastausta odotellessa jokainen voi tietysti pysytellä erillään Windows 10:stä (ja lomalla vaikka muistaakin tietotekniikasta) tai säätää jo päivitetyssä Windows 10:ssä tietoturva-asetukset mahdollisimman tiukoiksi.

Syy Microsoftin uteliaisuuteen jää arvoitukseksi. Ovatko taustalla vain markkinointimiesten suuret unelmat, vai haluaako joku muukin saada kattavan kuvan elämästämme? Joka tapauksessa yksityisyys on nykyaikana arvokas omaisuus. Kerran kaupattuna sitä on vaikea saada takaisin. Jokaisen tietokoneen käyttäjän olisi hyvä ymmärtää, että verkkoon kytketyssä tietokoneessa olevia tietoja voidaan urkkia. Vähintä, mitä voi tehdä, on olla antamatta laillisia oikeuksia viedä ja käyttää omia tietojaan.

 

Lisäys 23:10: Eduskunta päivittää kansanedustajien tietokoneet kesälomien aikana. Kaikkiin koneisiin tulee Widows 10 käyttöjärjestelmä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Itse jätin w10:in asentamatta vaikka kovasti gwx-muistutus yritti saada sen päivityksen tekemään. Gwx-muistutusta ei saa pois päältä (helposti, vaikeahkosti eikä vaikeasti), joten vahva tuputuksen maku tuossa on. Minusta tässä pätee samaa kuin muussakin kaupassa: Hyvää tuotetta ei tarvitse tuputtaa.

Ps. Gwx vaati järeitä konsteja jotta se lähti helvettiin koneelta. Linuxin live-cd:llä poistikin kaiken gwx:ään viittaavaan ja ei ole muistutellut :)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Jaa no, eipä se niin vaikea ole poistaa. Käytännössä muutama windows-päivitys. Netistä löytää valmiit listat, skriptit ja ihan ohjelmatkin tuohon.

Tosin laajempi Linux-siirtymä olisi ainoastaan hyvä asia...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

GWX-päivityksen ensin poistinkin ja sitten asetin päivityksen piilotetuksi. Vaan silti tuo muistutusjuttu tuli takaisin yhä uudestaan. Kauan sen jälkeen kun olin murjonut roskan pois linuxilla, löysin noita epävirallisia poistotyökaluja.

Anyway: Hyvää tuotetta ei pitäisi joutua tuputtamaan väkisin.

Seppo Hildén

Windows 10 muistutukset ja automaattilatauksen saa pois lataamalla ilmaisen GWX Control Panel ohjelman.

http://ultimateoutsider.com/downloads/

Ei häiritse enää mun koneella. Suosittelen.

Käyttäjän EmiliaRaiskio kuva
Emilia Raiskio

Sen verran joudun kyllä torppaamaan, että eihän tuo mitä kirjoitit, ole nyt ihan täysin totta. Jos lukee käyttöehdot Windows 10:ssä, niinkuin missä tahansa muussakaan Windows-käyttiksessä, niin siellä lukee samat (kävin itse tarkistamassa).

Ehdot sanoo seuraavaa:
"Privacy; Consent to Use of Data. Your privacy is important to us. Some of the software features send or receive information when using those features. Many of these features can be switched off in the user interface, or you can choose not to use them. By accepting this agreement and using the software you agree that Microsoft may collect, use, and disclose the information as described in the Microsoft Privacy Statement (aka.ms/privacy)." (osoite: https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Wi...)

sitten kun menee tuonne aka.ms/privacy-osoitteeseen, sieltä löytyy seuraavat tiedot:
"Microsoft collects data to operate effectively and provide you the best experiences with our services. You provide some of this data directly, such as when you create a Microsoft account, submit a search query to Bing, speak a voice command to Cortana, upload a document to OneDrive, or contact us for support. We get some of it by recording how you interact with our services by, for example, using technologies like cookies, and receiving error reports or usage data from software running on your device. We also obtain data from third parties (including other companies)."

Samanlaiset ehdot on löydettävissä mm. Googlelta ja Applelta.

Lisäksi tuosta, että mihin käyttöön data menee ja kenelle, löytyy tuolta samalta sivulta.

Lisänä: "However, we do not use what you say in email, chat, video calls or voice mail, or your documents, photos or other personal files to target ads to you."

Eli henk.koht. data ei siis mene minnekään keräykseen. Kannattaa tutkia ennenkuin alkaa hutkia.

Sitten vielä enklantia osaamattomille tuo tietosuojalausuma suomeksi: https://privacy.microsoft.com/fi-fi/privacystatement

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vasta "lisätiedot" nappia klikkaamalla selviää, mitä todellisuudessa kerätään. Käytännössä kaikki mitä koneesta irti saa:

***
Nimi ja yhteystiedot. Keräämme etu- ja sukunimesi, sähköpostiosoitteesi, postiosoitteesi, puhelinnumerosi ja muita samankaltaisia yhteystietoja.

Tunnistetiedot. Keräämme salasanat, salasanavihjeet ja vastaavat turvallisuustiedot, joita käytetään todentamiseen ja tilin käyttämiseen.

Väestötilastolliset tiedot. Keräämme tietoja sinusta, kuten iän, sukupuolen, maan ja ensisijaisen kielen.

Kiinnostuksen kohteet ja suosikit.

Maksutiedot. Keräämme tarvittavat tiedot käsitelläksemme maksusi, jos teet ostoksia, kuten maksuvälineesi numeron (kuten luottokortin numeron) ja maksuvälineeseesi liittyvän turvakoodin.

Käyttötiedot. Keräämme tietoja siitä, miten sinä ja laitteesi käytätte palveluitamme. Nämä tiedot sisältävät esimerkiksi käyttämäsi ominaisuudet, ostamasi kohteet, vierailemasi verkkosivut ja kirjoittamasi hakusanat. Niihin sisältyvät myös laitettasi ja palveluihimme yhdistämiseen käyttämääsi verkkoa koskevat tiedot, kuten IP-osoite, laitetunnisteet (kuten IMEI-numero puhelimille) sekä alue- ja kieliasetukset. Tietoihin sisältyvät laitteellesi asennettujen käyttöjärjestelmien ja muiden ohjelmien tiedot, tuoteavaimet mukaan lukien. Lisäksi tietoihin sisältyy palveluiden suorituskykytietoja sekä tietoja palveluissa kohtaamistasi ongelmista.

Yhteystiedot ja suhteet. Keräämme tietoja yhteystiedoistasi ja suhteistasi, jos käytät jotakin Microsoft-palvelua yhteystietojen hallintaan tai viestintään tai vuorovaikutukseen muiden ihmisten tai organisaatioiden kanssa.

Sijaintitiedot. Keräämme tietoja sijainnista, joka voi olla joko tarkka tai epätarkka. Tarkka sijaintitieto voi olla GPS (Global Position System) -tieto tai lähellä sijaitsevien matkapuhelintukiasemien ja WLAN-tukiasemien tunnistetieto.

Sisältö. Keräämme tarvittaessa viestiesi ja tiedostojesi sisältöä, jotta voimme tarjota sinulle käyttämiäsi palveluita. Jos esimerkiksi vastaanotat sähköpostiviestin Outlook.comissa, meidän on kerättävä kyseisen sähköpostin sisältö, jotta voimme toimittaa sen postilaatikkoosi, näyttää sen sinulle, antaa sinun vastata viestiin ja säilyttää viestin puolestasi, kunnes poistat sen. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi Microsoft-palveluun, kuten OneDriveen, lataamiesi asiakirjojen, valokuvien, musiikkitiedostojen ja videoiden sisältö sekä Microsoft-palveluiden, kuten Outlook.comin tai Skypen, kautta lähetetty tai vastaanotettu viestintä, mukaan lukien

sähköpostiviestin aiherivi ja teksti,
pikaviestin teksti tai muu sisältö,
videoviestin ääni- ja kuvatallenne sekä
vastaanottamasi ääniviestin tai sanelemasi tekstiviestin ääninauhoite ja tekstiesitys.
Keräämme myös meille lähettämiesi viestien, kuten kirjoittamiesi palautteiden ja tuotearvostelujen, sisällön sekä asiakastuelle lähettämiesi kysymysten ja tietojen sisällöt. Kun otat yhteyttä esimerkiksi asiakastukeemme, edustajiemme kanssa käymiäsi puhelin- ja chat-keskusteluja voidaan valvoa ja tallentaa. Jos käyt myymälöissämme, kuvasi voi tallentua turvakameroihimme.
***

Käyttäjän EmiliaRaiskio kuva
Emilia Raiskio

Tottakai, mutta kuten tuossa sähköposti-jutussa lukee "meidän on kerättävä kyseisen sähköpostin sisältö, jotta voimme toimittaa sen postilaatikkoosi, näyttää sen sinulle, antaa sinun vastata viestiin ja säilyttää viestin puolestasi, kunnes poistat sen."

Samalla tavalla sähköpostiviestit kulkevat kenen tahansa palveluntarjoajan kautta. Tuo on, miten tietotekniikka toimii. Serverit tallentavat ja pitävät huolta, että tiedot on oikein ja pysyvät omilla ulottuvillas. Kyllähän tuo saattaa tuntua Matti tai Maija Meikäläiseltä hirmuiselta, kun ei tiedä miten tekniikka toimii todellisuudessa, mutta tutkiminen toimii aina ennen hutkimista.

Jopa Uusi Suomi tallentaa salasanat, ymt. tiedot mitä olet antanut, sillä muuten et pääsis kirjautumaan sisään, ja käyttämään palvelua sillä tavalla kuin mitä haluat.

Toki MS voisi käyttää hieman maanläheisempää kieltä, kuten Google: https://www.google.com/intl/fi/policies/privacy/ tai sitten https://www.google.com/intl/fi/policies/terms/

Microsoftin ehdoissa kun kaikki tulee hyvin lakitekstimäisen kylmäkiskoisesti esille, kun taas Google kertoo asiat hyvin kaunoisesti ja lämpimästi (jättäen pois liiat tekstit, mitä ei tarvitse lain mukaan sanoa).

Googlenkin ehdoissa lukee silti seuraava teksti: "Automaattiset järjestelmämme analysoivat sisältösi (mukaan lukien sähköpostit)"

Sama sisältö, eri muodossa, on löydettävissä myös Applelta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #7

Eipä ole paljon edistystä tapahtunut. Posti pystyi jo 1800-luvulla välittämään viestejä ilman, että heidän tarvitsi avata kirjettä tai lähettää sitä amerikkaan analysoitavaksi. Ehkä kovalla työllä Microsoft pystyisi samaan.

Käyttäjän EmiliaRaiskio kuva
Emilia Raiskio Vastaus kommenttiin #8

Siis, teknisesti se ei ole mahdollista miltään IT-firmalta... Tietotekniikka ei voi, eikä pysty toimimaan niinkuin fyysinen kirjeposti. Jokainen bitti, mitä teet internetissä on säilössä eri firmojen servereillä ollut jo siitä lähtien kun serverit on ollut pystyssä netin alkuajoista, aina siihen saakka kunnes internet lakkaa olemasta ja serverit tuhotaan.

Taisto Pihlajamaa

Vähän laajemmin,
Microsoft on kerännyt maailmalta jo riittävästi IT-veroa USA:n tarpeisiin. Suotavaa olisi, että enenevässä määrin poistuttaisiin tämän firman asiakkuudesta.

Vaihtoehtoja löytyy. Usein vaihtajat ovat todenneet nyt esillä olleiden mm. virusongelmien häipymisen lisäksi myös selvää rahansäästöä budjeteissaan.

Yksi kynnys vaihtamiseen on, että ilmaista vaihtoehtoa ei mainosteta. Ja mitä siitä sitt seuraa..

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Linux on mainio vaihtoehto.
Mint -jakelu on suosikkini.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset