Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Ei antisemitismiä marketteihin

HOK-Elannon vaalit ovat käynnissä. Edustuston tulevalla nelivuotiskaudella noussee esille keskustelu israelilaisten tuotteiden myymisestä S-kaupoissa.

Puolueiden kannoissa on eroja. Sosiaalidemokraattien suhtautumista kuvaa, että he vaativat Palestiinan yksipuolista tunnustamista vaaliohjelmassaan samoin kuin Ruotsin sisarpuolueensa. Joissain puolueissa on hyvin vääristynyt kuva Israelin tilanteesta. Nopeita ratkaisuja hakevat poliitikot esittävät toimenpiteitä, jotka todellisuudessa vaikeuttavat rauhan syntymistä Lähi-idässä.

BDS-niminen laaja liike ajaa boikottia palestiinalaisalueilla sijaitsevien juutalaiskylien tuotteille. Tällä liike haluaa edistää suunnitelmiaan Israelin alueen rajojen ja väestörakenteen uusimisesta. Tavoitteiden mukaan Israelin tulisi yksipuolisesti luovuttaa lisää alueita palestiinalaisille vaatimatta terrorismin loppumista. Sen pitäisi vastaanottaa kaikki palestiinalaispakolaiset, joita on useita miljoonia. Tavoitteiden toteutuminen johtaisi malliin, jossa juutalaiset olisivat alueella etnisenä ja uskonnollisena vähemmistönä ja – arabien ideologia huomioon ottaen – jatkuvassa hengenvaarassa.

Vaatimus on kohtuuton. Israel on joutunut taistelemaan olemassaolostaan koko historiansa ajan. Nyt se ainoana demokraattisena valtiona on 22 arabivaltion ympäröimänä. Lähi-idän kriisiä ei pysty ratkaisemaan siirtokuntatuotteiden boikotilla. Muuten helposti syyllistymme vihakierteen kasvattamiseen ja antisemitismiin.

Edustajiston vaalit on hyvä keino vaikuttaa siihen, mitä saat lähimarketistasi ostaa. Ei ole sama, keitä istuu päättämässä ruuan alkuperästä, hinnasta ja saatavuudesta sekä kauppojen esteettömyydestä.

Helsingissä ja Uudellamaalla S-etukortilliset asiakasomistajat voivat äänestää netissä tai postitse 18. - 24.4. Minä olen ehdolla numerolla 739.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Antisemitismi on mielestäni samaa tasoa kuin rasismi-kortti. Sitä lähinnä heiluteltiin 2. maailmansodan jälkeen jotta kaikki natsipuolueen henkiinherättämisyritykset saataisiin pysäytettyä heti alkuunsa.
Nyt kun Israel tai juutalainen yhteisö tekee jotakin ikävää alkaa antisemitismi-kortti heilumaan jotta saadaan kritiikki hiljennettyä.

En ole Israelin ja Palestiinan tilanteeseen tarpeeksi perehtynyt ottaakseni siihen kummemmin kantaa. Ilmeisesti Israel sortaa ja pitää heitä ironisesti isossa keskitysleirissä samalla kun palestiinalaiset ampuvat raketteja siviilialueisiin umpimähkään, rakentavat terrorismitunneleita ja puukottavat kadulle.

Israel toki on alueen ainoa demokratia, mutta salaliittoteorioiden mukaan Israel ylläpitää alueen epävakaisuutta rahoittamalla ja aseistamalla milloin ketäkin jotta vuoden 1948 tapahtumat eivät tulisi uudestaan. Muslimit eivät kerkeä tappelemaan Israelia vastaan jos he tappelevat keskenään.

Kuitenkaan henkilökohtaisella tasolla minulla ei ole mitään sitä vastaan jos Israelin tuotteita myydään S-marketeissa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Länsi yksimielisesti boikotoi Venäjää kun se vähän nirhasi venäjänkielisiä alueita itselleen. Kun juutalaiset nirhasivat koko Palestiinan itselleen ja panivat alkuasukkaat keskitysleiriin, niin eikö ole paikallaan edes hiukan boikotoida?

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Juutalaiset ovat yksi alueen alkuasukasryhmistä. Mitä Palestiinaan tulee niin alkuperäisestä 'brittimandaatista' lohkaistiin yli puolet - Jordan -joesta itään - arabeille; ko alue Transjordania tunnetaan nykyisin Jordaniana. Palestiinan nykyrajat pohjaa kaksipuolisiin rauhansopimuksiin (Egypti-Israel-Jordania), Oslon sopimuksiin (mm Länsirannan jako A, B ja C-alueisiin)tai yksipuolisiin toimiin (kuten Israelin vetäytyminen Gazasta). Israelia merkittävästi perustivat alkuasukkaiden ohella keskitysleireiltä selviytyneet juutalaiset, alueen alkuperäisasukkaista arabit eivät ole koskaan keskitysleireissä eläneet (paitsi vartijoina ja logistisena tukena muslimi-SS pataljoonien kautta).

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vähän kaksipiippuinen juttu tämä. Ei tämä boikotti ehkä hyödytä mitään. Mutta toisaalta, eivät nämä siirtokunnatkaan rauhaa edistä. Israelia olisi syytä patistaa pysäyttämään siirtokuntahankeet, mutta on myös saattava terrorismi loppumaan. Eikä se siirtokunnilla lopu, päin vastoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset