Vaikeuttaako eduskunta tupakoinnin lopettamista?

Tänään lähetekeskustelussa oleva hallituksen esitys tupakkalaiksi sisältää monia tiukennuksia sähkösavukkeita koskevaan lainsäädäntöön. Sähkötupakkaa käytetään ensisijaisesti tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä, ei liukumäkenä tupakointiin. On tyhmää hankaloittaa tupakoinnin lopettamista rajoittamalla turhan tiukasti yhtä tehokkaimmista vieroituskeinoista.

Hallituksen esitys asettaa tavoitteeksi, että Suomi on savuton 2030. Se on erinomainen tavoite. Linjan mukaisesti tulisi kaikin hyvin keinoin tukea niitä, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin. Kuitenkin merkittävin muutos, joka esityksessä tehdään, olisi sähkösavukkeiden sääntelyn huomattava tiukentaminen.

Sähkösavukkeet sisältävät THL:n mukaan vähemmän haitallisia aineita kuin savukkeet. Sähkösavukkeissa vältetään myös palamisen yhteydessä syntyvät haitalliset yhdisteet. Sähkösavukkeet auttavat eroon nikotiiniriippuvuudesta mm. siksi, että niitä käytetään samaan tapaan kuin normaaleja savukkeita, nikotiinin määrää nesteessä voi vähentää pikkuhiljaa ja makuaineet tekevät käytöstä houkuttelevampaa kuin tupakoinnista. Suomessa arvioidaan olevan noin 100 000 sähkötupakoitsijaa. Joidenkin arvioiden mukaan 95 % sähkötupakoitsijoista on entisiä tupakoitsijoita. Miljoonat ihmiset ovat päässeet irti tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta.

Esitys kieltäisi muut kuin tupakanmakuiset makuaineet. Kielto on epälooginen, kansallinen erikoisuus, jota EU-direktiivi ei aja. Miksi nikotiinia sisältävää purkkaa saa maustaa, mutta nikotiinia sisältämätöntä nestettä ei saa? Ikävää, mutta todennäköistä, olisi, että esitys johtaisi nesteiden omatoimiseen maustamiseen. Tällöin aineiden turvallisuudesta ei olisi mitään takeita.

Uusi laki kieltäisi sähkötupakkalaitteiden ja nikotiininesteiden etämyynnin ja esilläpidon. Miksi tupakointivälineitä, kuten piippuja, puhumattakaan nikotiinipurukumeista kaikkine eri makuineen, saa myydä avoimesti kaupan kassan välittömässä läheisyydessä, mutta nikotiinia sisältämättömät sähkötupakkalaitteet ja niiden osat tulisi jatkossa piilottaa lukollisiin kaappeihin?

Jos etämyynnin kieltämisellä voidaan ehkäistä tuotteiden päätymistä alaikäisten käsiin, se on perusteltua. Etämyyntikieltoa kuitenkin perustellaan myös turvallisuustekijöillä. EU:n tupakkatuotedirektiivi asettaa tiukat laatuvaatimukset sähkösavukkeille ja nesteille. EU:n sisäisen etämyynnin voisi tällä perusteella sallia. Jos etämyynti halutaan kieltää kokonaisuudessaan, tulee kaupoille antaa mahdollisuus pitää esillä sähkösavukelaitteita hyllyissään, jotta kuluttaja voi vertailla tuotteita. Nikotiininesteen kaappiin piilottaminen riittää.

Nykyinen esitys ei koske verotusta, vaan verolaki valmistellaan erikseen. Jos siinä seurataan nyt käsillä olevan tupakkalain linjaa, nikotiininesteen verosta tulee kohtuuton. Nykyisessä esityksessä 10 millilitraa vahvaa nikotiininestettä (nikotiinipitoisuus 20 mg/ml) vastaa 200 savuketta.  Suomessa tupakan vähimmäisvero on 0,1885 senttiä savukkeesta. Kymmenen millilitran pullon veroksi tulisi tällä logiikalla 37,70 euroa. Vertailukohtaa voi hakea esimerkiksi Italiasta, jossa 10 ml nikotiininestettä vastaa 56 savuketta. Italia kuitenkin näkee sähkötupakoinnin vähemmän haitallisena kuin normaalin, ja verottaa nesteitä puolet vähemmän kuin normaalia tupakkaa. Veroa italialaisella matematiikalla olisi näin reilu 5 euroa.

Verot ja rajoitukset eivät saa muodostua niin kohtuuttomiksi, että syntyisi uusi laittoman kaupan ilmiö sähkösavukkeiden ympärille. Pikemminkin tulee tukea sähkösavukkeiden toimivaan käyttöön tupakoinnista vieroittumisessa. Höyryttelemisessäkään ei ole mitään hohdokasta vaan siitäkin kannattaa hankkiutua eroon. Toki se on pienempi pahe kuin tupakka ja siksi tätä mahdollisuutta ei tule sulkea lainsäädännöllä pois.

mikaniikko
Perussuomalaiset Vantaa

Olen työskennellyt nuorten parissa lähes kaksikymmentä vuotta, joten lasten ja nuorten asiat pidän erityisen tärkeinä. Olen naimisissa ja minulla on neljä lasta. Toimin kansanedustajan 2011-2023. Tällä hetkellä Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen ja -hallituksen vpj. www.mikaniikko.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu