Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Luoko nollatuntisopimus työpaikkoja?

Nollatyösopimukset kieltävä kansalaisaloite herätti eilen keskustelua eduskunnassa. Nollatuntisopimukset ovat joissain tilanteissa täysin kohtuuttomia. Sopimus voi käytännössä sitoa työntekijän olemaan tyhjän panttina. Työtä ei tarjota riittävästi, mutta on kuitenkin elettävä jatkuvasti sitoutuneena ottamaan työtä vastaan.

Työsopimuksia tulee tarkastella myös yrittäjän näkökulmasta. Mikroyrittäjän (alle 10-työntekijää) ja suuryrityksen välillä on eroja. Emme saa heikentää mikroyrittäjän mahdollisuuksia menestyä työssään. Aloittelevassa yrityksessä on tilanteita, jolloin työtä ei kerta kaikkiaan ole, mutta joskus lisäkädet ovat tarpeen. Yrittäjällä tulee olla aito mahdollisuus edetä itsensä työllistäjästä työnantajaksi.

Toisaalta nollasopimus on joillekin työnantajille tapa kiertää velvollisuuksia tilanteessa, jossa työ on tosiasiallisesti jatkuvaa, jopa kokoaikaista. Työsuhdeturvaa ei juuri ole.

Kansalaisaloite haluaa lisäksi kieltää kaikki alle 18 viikkotuntia sisältävät työsopimukset, ellei työntekijä itse toivo vähäisempää tuntimäärää.

Kansalaisaloitetta tulee tarkastella siten, että räikeät epäkohdat korjataan ja pelisääntöjä uudistetaan. Emme saa heikentää osa-aikatyön tarjoamista. 

Kansalaisaloitteen käsittelyssä eduskunnan on syytä huomioida työn vastaanottamisen kannustamisen lisääminen.

Järjestelmä, joka ei kannusta pienipalkkaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen on hyvinvointimme kannalta kestämätön.

Kaikki työ on arvokasta — myös silloin, kun se yksin ei riitä toimeentuloon. Lyhytkin työsuhde voi toimia siltana kokoaikaiseen työelämään. Siksi sitä ei tule väheksyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

7kyllähän nollatunti sopparit luovat työpaikkoja muttei työtä, esim jos minulla olisi yritys joka pystyy tarjoamaan työtä yhdelle voin nollasopparien turvin palkata vaikka sata työntekijää, menetelmä on kuitenkin epäreilu niitä 99 työntekijää kohtaan jotka eipät saa palkkaa mutteivat myöskään peruspäivärahaa tai toimeentulotukea vaan elävät päivästä päivään luuriatuijottaen koska tulee soitto työvuoroon.

Pekka Pylkkönen

Missä ihmeen maailmassa elelet? Kokeile palkata sata jannua, maksat pelkästä työterveyshuollosta kymmeniä tuhansia vuodessa. Tämä ei ole mikään hullujen maailma.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kunhan heitin karkean esimerkin jossa työtä sadasta on yhdellä ja sitten loput 99 on varalta. Turhia kuluja siitä toki tulisi että on ylimääräisiä palkollisia nollatunti sopparilla. Kysymys kuitenkin oli luovatko ne työpaikkojajavastaus on kyllä vaikkei työ lisääntyisikään, se on kuitenkin vain tilastokikkailua. Pahin mahollinen koktailin saisivielä aikaan kun yhdistetään nollasopparit, paikallinen sopiminen ja perustulo.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Saahan sentään soviteltua päivärahaa siitä ajasta kun ei ole työssä. Eikä nollasopimus estä ottamasta muuta työtä vastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nollasopimus nimenomaan estää ottamasta muuta työtä vastaan. Keikoille voi kyllä yrittäjä palkata halukkaita ilman orjasopimustakin.

Pekka Pylkkönen

Ensinnäkin kilpailukieltopykälä vaatii erittäin vahvat perusteet. Sellainen ei ikinä ole pätevä tavallisissa ammateissa. Toiseksi jos sopimus kieltää kilpailun ja töitä on kokopäivätyötä vähemmän, pykälä muuttuu kohtuuttomaksi ehdoksi. Se kaatuu viimeistään oikeudessa.

Tavallisesti nollasopparit eivät ota mitään kantaa muihin töihin. Isolla osalla niitä onkin voimassa yhtä aikaa useille työnantajille.

Mutta ehkä opimme tästä että emme puhu asioista tarpeeksi tarkasti. Nollasopimus ilmiselvästi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Sen verran lakia voitaisiin päivittää että nollasopimuksiin ei saa kirjata minkäänlaista kilpailukieltoa ja toisaalta työntekijä voisi irtisanoutua niistä ilman esim tukiin liittyviä sanktioita jos töitä ei ole tarjottu vaikkapa viikkoon.

Edit: tai ehkä työntekijän pitäisi voida irtisanoutua milloin vain muutenkin. Työntekijän mahdollinen heikko sitoutuminen tehtävään on yksi hinta joka työnantajan on varmasti maksettava jos itsekin tarvitsee sitä joustavuutta. Iso osa nollalaisista tosin on opiskelijoita, joita karenssisäännöt eivät koske muutenkaan. Työkkärin yksi hämmästyttävän inhimillinen piirre on se, että se ei vaadi samaa kaveria sekä opiskelemaan että työskentelemään täysipäiväisesti.

Eli jos työskentelee opintojen ohella ja tienaa itselleen ansiosidonnaisen, opintojen päätyttyä on oikeutettu ansiosidonnaiseen kunhan muistaa irtisanoutua opiskelujen aikana.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #14

Muistaaksini aainakin Suomen Osuuskauppa evää hakemasta muualle töihin voimassaolevan sopparin aikan, heillä kun on pelko että työntekijä siirtyy tai tekee työtä s-ryhmän kauppojen lisäksi Keskon K-ryhmä kaupoissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Voiko sellaista sopimusta tehdä?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #17

Kilpailukieltosopimus on sallittu

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Käsittäkseeni edelyttää kokopäivätyötä, että työnantaja voi kieltää tekemästä toisaalle työtä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Edellyttää paljon muutakin.

'Kilpailukieltosopimus on sallittu yleensä silloin, kun työtehtävät liittyvät tuotekehitys- tai tutkimustoimintaan tai muuhun sellaiseen toimintaan ja työnantajalla on sellaista toimintaa tai osaamista, jota kilpailijoilla ei yleisesti ole käytössä.'

'Kilpailukieltosopimus ei sido työntekijää, jos työsuhde päättyy työnantajasta johtuvasta syystä'

'Kilpailukielto on yleensä perusteltua vain melko korkeassa asemassa olevilla työntekijöillä.'

(ERTO)

Kilpailukieltosopimus on oikeasti äärimmäisen harvinainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Voidaan työnantajalta tarvita lupaa muuhun työhön vaikka ei olisi kyseessä mikään kilpailukielto.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Millä perusteella? Sehän on henkilön vapauden rajoittamista, joten siinä pitää olla ihan laissa mainitut perusteet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

En ole työlainsäädäntöön perehtynyt. Silloin kun olin kunnallisessa työssäsellainen pykälä oli.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #22

Esim Opelin huoltomies ei voi korjata Opeleita omalla ajallaan elei työnantaja sitä salli
3 §

Kilpaileva toiminta

Työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.

Työntekijä ei saa työsuhteen kestäessä ryhtyä kilpailevan toiminnan valmistelemiseksi sellaisiin toimenpiteisiin, joita 1 momentissa säädetty huomioon ottaen ei voida pitää hyväksyttävinä.

Työnantaja, joka ottaa työhön henkilön, jonka tietää olevan 1 momentin perusteella estynyt ryhtymästä työhön, vastaa työntekijän ohella aikaisemmalle työnantajalle aiheutuneesta vahingosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #22

Suoraan työsopimuslaista:

"3 § Kilpaileva toiminta

Työntekijä ei saa tehdä toiselle sellaista työtä tai harjoittaa sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa työsuhteissa noudatettavan hyvän tavan vastaisena kilpailutekona.

Työntekijä ei saa työsuhteen kestäessä ryhtyä kilpailevan toiminnan valmistelemiseksi sellaisiin toimenpiteisiin, joita 1 momentissa säädetty huomioon ottaen ei voida pitää hyväksyttävinä.

Työnantaja, joka ottaa työhön henkilön, jonka tietää olevan 1 momentin perusteella estynyt ryhtymästä työhön, vastaa työntekijän ohella aikaisemmalle työnantajalle aiheutuneesta vahingosta."

EDIT. Hups, vastasin ennen kuin huomasin Pekan jo vastanneen.

Tässä asiassa on nyt kyse siitä, että ay-liike haluaisi vihdoinkin kieltää sellaisen, minkä Pylkkönen ja Blåfield luulevat jo olevan kiellettyä. Mika Niikkokin voi joskus olla oikeassa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

Jos näin on ja tuo on oikeasti käytössä oleva pykälä siten kuin te annatte ymmärtää, se on syytä poistaa pikimmiten.

En ole ikinä törmännyt moiseen eikä sopimukseni ole koskaan estänyt toimimista toisen palveluksessa samalla alla raksalla, teollisuudessa tai muuallakaan. Pomo on aina tiennyt asiasta. Ainoastaan tuotekehitystyössä tuollainen pykälä on ollut ja silloinkin siinä on tarkasti rajattu esimerkiksi se että jos työ loppuu työnantajasta johtuvasta syystä, kilpailukielto ei ole voimassa.

Selvyyden vuoksi lienee syytä kirjata lakiin huomattavasti nykyistä tarkemmin mitä kilpailukiellolla tarkoitetaan ja mitä ei. Olen varmasti kanssanne samaa mieltä siitä ettei työntekijän oikeutta tehdä töitä toisille tai vaihtaa työpaikkaa tule rajoittaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Luoko nollatuntisopimus työpaikkoja?"

No ei mutta työttömyystilastot näyttää nätimmältä.

Reijo Jokela

"Järjestelmä, joka ei kannusta pienipalkkaisen tai osa-aikaisen työn vastaanottamiseen on hyvinvointimme kannalta kestämätön".

Kuitenkaan asian korjaamiseksi ei todellisuudessa olla edes yrittämässä mitään, vaan näperellään täysin toisarvoisten asioiden parissa.

Pekka Pylkkönen

Nollasopparit ovat tehokkaimpia tapoja järjestää työvoimaa sinne missä sitä tarvitaan. Parlamentti on vaan laiminlyönyt työnsä ja vaikka kuinka pitkään ja jättänyt tulonsiirtojärjestelmän päivittämättä tähän päivään.

Nollasoppareiden kielto olisi kyllä kieltämättä seuraava looginen askel. Ainakin niille jotka ovat tottuneet siihen että hyvinvointi tulee kuin manulle illallinen ilman että tarvitsee tehdä muuta kuin inistä liian pienistä tukiaisista.

Pekka Heliste

Nollatuntisopparin voi korvata keikkasopimuksella eli määräaikaisella tai työkohtaisella sopparilla

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Nollatuntisopimusten kieltoa ajava aloite on oikeastaan aika kuvaava. Tutkimuksen mukaan suurin osa nollatuntisopimuksella työskentelevistä on tyytyväisiä tilanteeseen. Silti nollatuntikielto halutaan ajaa väkisin läpi. Päivän selvää on, että tämä kostautuu työpaikkojen menetyksenä. Yrittäjän riski kasvaa, kun jokaiselle pitää aina löytyä tietty tuntimäärä. Käy niin, että on työtä, mutta ei tekijää ei uskalleta palkata.

Pekka Heliste

Ei tarvi löytyä tiettyä tuntimäärä,jos palkkaa keikkasopparilla

Pekka Heliste

Työsopimuslain mukaan on mahdollista palkata henkilö määräajaksi tai määrättyä tehtävää varten

Mikä estää käyttämästä tätä ?

Kun olin asiakaspalvelun vetäjänä niin minulla oli rinki, johon kuului parikymmentä henkilöä.Jos tuli sairastumisia tai vikoja akoi ilmaantua ylimäärin niin ei muuta kuin soittelemaan riniläisille ja joille sopi , tulivat töihin

HR järjestelmässä oli henkilötiedot ja vanha palkka.Jos se kelpas niin ei muuta kuin kirjoittamaan tehtävä ja aika ja tulostus niin soppari oli valmis allekirjoitettavaksi.

Vei aikaa muutaman minuutin

Eikä tarvittu nollatuntisopimusta

Aloitteleva yrittäjä voi menetellä samalla tavalla

Pekka Pylkkönen

No siis tarvitseeko sitä paperia joka kerta kirjottaa jos vanhat ehdot kelpaavat? Tuollainen systeemi nimenomaan on hyvä, kutsui sitä sitten millä nimellä tahansa. Jäljelle jää vain sosiaaliturvan sujuva sovittaminen tuohon systeemiin.

Pekka Heliste

Heh, saathan sinä kaupastakin kuitin joka kerrasta vaikka ostat samaa maitoa kuin edellisellä kerralla.

ja monesta liikkeestä lähdet kilo aperia mukana

Jos ei jaksa tulostaa yhtä paperia niin täytyy olla laiksa yrittäjä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset