Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Joulujuhla ilman Jeesusta jäi ontoksi

Joissain joulujuhlissa ihmetellään, miksi lasten joulujuhlista kristillisyys halutaan riisua pois? Monissa perheissä on petytty siihen, kuinka ohjelmissa tepastelevat vain tontut ja joulupukit, kristillisen perinteen puuttuessa kokonaan. Joulu ilman Jeesusta on kuin yrittäisi viettää syntymäpäivää ilman päivänsankaria. Tunnelma ei löydy tontuista ja touhusta, vaan joulun sanomasta ja sen sankarista.

Lapsuudessani, kuten jo pari tuhatta vuotta on pidetty itsestään selvänä, että jouluun kuuluu seimi, tietäjät ja Jeesus. Vielä viisi vuotta sitten kotikuntani kaupungin johto puuttui rehtorin tai päiväkodin johtajan yrityksiin poistaa kristilliset elementit lasten juhlista. Tänä vuonna kristillisestä juhlaperinteestä päättäminen on saamani vastauksen mukaan luovutettu yksilöiden käsiin.

Kristillinen kulttuuriperinteemme on jäämässä ahtaalle, jos joulun merkitys poistetaan. Selitykseksi ei kelpaa maahanmuuttajalasten lisääntyminen. He tietääkseni eivät joulujuhlien sanomasta loukkaannu. Ei ainakaan se turvapaikkaa hakeva perhe, joka tänä jouluaattona osallistuu jouluaterialle ja joulunviettoon kanssamme. Pikemminkin syy löytyy yksittäisestä kantasuomalaisesta ja päättäjästä itsestään.

Koulut ja päiväkodit arkailevat syyttä joulujuhlissa. Sekä perustuslakivaliokunta (2014) että eduskunnan apulaisoikeusasiamies (2013) ovat linjanneet, että juhlan teemaan liittyvät perinteet eivät tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista. Tästä huolimatta rehtorin tai päiväkodin johtajan elämänkatsomus yksistään voi tyrmätä kokonaisten perheiden oikeuden päästä osalliseksi joulujuhlasta ja sen perinteistä.

Kuntapäättäjien ei tulisi unohtaa, että heille on uskottu kristillisen joulu- ja kevätperinteen vaaliminen. Tätä valtaa, jonka eduskunta on vahvistanut, tulee käyttää. Kristillistä perintöä ei tarvitse hävetä saati kieltää. Ilman omaa identiteettiä tässä monikulttuuristuvassa maailmassa, kristillisten perinteiden tilalle on tulijoita. Älkäämme siis luopuko kansakuntamme rikastavista perinteistä. Perinteistä joissa piilee siunaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (156 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Ehkä selitystä kannattaa etsiä esim. siitä, että vain 27% kansasta osaa sanoa uskovansa kristinuskon Jumalaan. Kansa on maallistunut ja se on hyvä kansanedustajankin huomata.

Käyttäjän TuomasMkip kuva
Tuomas Mäkipää

... ja senkö takia tulisi luopua ikiaikaisista kuolemattomista arvoista että osa kansasta menettää uskoaan ? Näiden aikojen ihmisistähän kirjoitetaan Raamatussa hyvinkin selvästi. On oma valinta tahtooko olla senkaltainen. Minä en tahdo, ja siksi rukoilen että saisin olla vapaa kaikesta siitä mihin laittomuuden ihminen sortuu.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kyllä. Sen takia.

Jeesuskin käski rukoilla yksityisesti, eikä kailottaa sitä muille. Saati sitten järjestää uskontoon liittyvää juhlaa yleisölle, josta suurin osa ei ko. uskoa tunnusta.

Jukka Pekkarinen Vastaus kommenttiin #10

Rukoilu ja Evankeliumin eteenpäin vieminen on eri asia ja Jeesus itse sanoi " Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni ja julistakaa( kailottakaa) Evankeliumia ! !

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #17

Lähetyskäskyssä Jeesus käski mennä vain Juutalaisten kaupunkeihin ja lähteä nopeasti pois sellaisista paikoista joissa käännytys ei ole tervetullutta.

Kauno Voutilainen Vastaus kommenttiin #90

Jeesus käski Sanassaan. Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumi kaikkeen maailmaan jne. Ilosanoma Jeesuksen pelastus sanomasta on tarkoitettu kaikille ja tasapuolisesti ketään syrjimättä. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut ettei yksikään joka Häneen uskoo hukkuisi vaan saisi iankaikkisen elämän ja pelastuisi kadotukselta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #159

Voisiko Voutilainen kertoa mikä on se iankaikkinen elämä, joka kestää siis miljoonia vuosia? eiköhän jossain vaiheessa jo ala tympimään! Ja mikähän on se kadotus?

Jukka Pekkarinen Vastaus kommenttiin #90

Kannatas lukea sitä raamattua..ei toikaan pidä paikkansa kun osittain..Jeesus sanoi : menkää kaikkeen maailmaan ja julistakaa Evankeliumia..ei pelkästää juutalsiten luo..ja jeesus sanoi myös menkää myös pakanoiden luo..

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #10

Hannu Ala-Olla,

väitteesi on täysin perätön.
Suomalaisista on jotain 75 % kristittyjä eikä meillä ole mitään syytä olla pitämättä esillä kristillisyyttä minkään pienen narisevan radikaalivähemmistön takia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #36

Arto: Se, että kuuluu kirkkoon ei tarkoita opillisesti yhtään mitään. Alle puolet kirkkoon kuuluvista, 42%, uskoo raamatun jumalaan, 6%, lisää johonki muunlaiseen jumalaan, 32% johonki korkeampaan voimaan joka ei ole mikään persoonallinen jumala ja 10% ei ollenkaan ja loput 10% ei tiedä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040319466064_u...

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #43

Ei minua haittaa jos se prosenttiluku onkin tuon perusteella 80 % joille Jouluun kuuluva kristillisyyden osuus on ok ja kiva vuosittainen asia.

Eikä tuo lukukaan toisaalta ole niin ratkaiseva vaan se oma asenne.
Eihän kukaan vaadi sinua uskomaan mihinkään että voit osallistua hyvin mielin perinteiseen juhlaan jonka ohjelmasta osa tai kaikki on kristillistä.

Ahdasmielisyydeksi tai merkilliseksi ideologiseksi propagandaksi minä tuon koen jos se ohjelma jotakuta rassaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #53

Ei noista prosenteista voi tuollaista johtopäätöstä vetää. Vain sen, että jos kristityn vähimmäisvaatimus on että uskoo siihen raamatun jumalaan, nii niitä on vain kolmasosa kirkkoon kuuluvista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #53

Ahdasmielisyyttä on tämän keskustelun puitteissa vain vaatimus uskonnon pakkotuputtaminen tapahtumaan, jonka pitäisi olla kaikille koululaisille yhteinen, mutta joille kaikille se uskonto ei ole millään tavalla merkityksellinen tai on jopa omaa vakaumusta vastaan.

Kertoisitko meille yhdenkin perusteen miksi koulujen tapahtumissa pitäisi olla uskonnollista sisältöä?

Jollei kristinusko pysy hengissä järjestämällä omilleen omia juhlia vaan pitää pakottaa kaikki mukaan, sen on jo aika kuolla pois.

Kauno Voutilainen Vastaus kommenttiin #92

Ei se ole mitään pakkotuputtamista vaan ilosanomaa Jeesuksen pelastuksesta ihmisiä kohtaan jotka kaikki ollaan syntisiä ja pelastusta vailla. Jeesus tuli auttamaan ja pelastamaan. Kristityt maailmassa lisääntyy kaikesta huolimatta. Kiinassa, Afrikassa, Brasilia, Intia jne. Jeesuksen pelastus on iloinen asia.
Yhteiskuntamme perustuslaki nojaa Raamatuun ja sen arvoihin. Ilman Raamatun ohjetta olisimme tyhjän päällä ja ilman todellista rakkautta. Raamattu on edelleen maailman luetuin ja tutkituin kirja, jota ovat yrittäneet tuhota niin kommunistit, natsit ... siinä onnistumatta, koska Sana on ikuinen ja pysyy olimmepa me mitä mieltä tahansa. Ilosanoma Jeesuksesta on kaikkien ulottuvilla ja ei todellakaan ole mitään pakkopullaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

27% uskoo kirkon jumalaan.

http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/suomalaiste...

Raamatun opetuksiin -luojan kiitos- uskoo joku kourallinen. Niillä saisi tehtyä maasta kuin maasta kunnon helvetin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #36

Uskon tunnustaminen ja kirkkoon kuuluminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Meillä on kirkon pakkojäsenyyden seurauksena perinteitä, joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisen uskomisen kanssa. Suomen kansasta vähemmistö uskoo kristinuskon jumalan olevan olemassa.

Kristinusko ei kuulu julkisee.n perusopetukseen, eikä sen yhdeydessä järjestettäviin juhliin. Se sanotaan selkeästi perusopetuslaissa.

Mutta ymmärrän hädän. Kun kirkko ja perhe eivät pysty uskontoa enää ylläpitämään, halutaan pakottaa edes vaikutelma uskonnosta työntämällä se koulujen tapahtumiin, joihin se ei millään perusteella kuulu

Kauno Voutilainen Vastaus kommenttiin #10

Jeesus saarnasi ja julisti evankeliumin ilosanomaa tuhansille julkisesti ja toreilla ja kaduilla ja juhlissa ja temppelissä jne. Älä väännä Sanaa toiseksi kuin se mitä on kirjoitettu Sanassa. Jeesus ei todellakaan ollut hiljaa vaan paransi ja auttoi ihmisiä julkisesti siellä missä liikkui. Samoin mekin Suomessa saamme pitää julkisia kokouksia ja ilosanoma festareita jne ilosanomaa jakaen kaikelle kansalle. Suomessa on sanan vapaus myös kristityille ja juutalaisille ja muslimeille ja vapaa-ajattelijoille jne. Tässä pitää kysyä että kuka onkaan se ahdasmielinen joka ei sallisi Jeesuksen ilosanoman kertomista vapaassa Suomen maassa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"siksi rukoilen että saisin olla vapaa kaikesta siitä mihin laittomuuden ihminen sortuu."

Avaisitko tätä hieman,kun en osaa arvata mistä laittomuudesta nyt kirjoitat?

Teemu Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

No laittommuus on tässä aika laaja käsite:

sitä on sekä haureus (esiaviollinen seksi, homoseksuaalisuuden harjoittaminen yms.), hillitön tappaminen esim. abortit, Jumalan pilkka, valehtelu, varastaminen, aviorikokset, jne. jne.

näin lopun aikoina, pyhät pyhittyvät ja saastaiset saastuvat entisestään. Jumalan pelkoa ei ole enää, koska maalla on mennyt liian hyvin, ihmiset luulevat että eivät tarvitse Jumalaa. Pian täyttyy Suomen kansan syntiastia, ja Jumala ottaa ja kurittaa tätä juopunutta kansaa.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #14

Esiaviollinen seksi ja homoseksuaalisuuden harjoittaminen ovat aivan laillisia asioita. Lisäksi seksuaalisuus on hyvä ja mukava asia; seksi rentouttaa, vähentää stressiä sekä lisää läheisyyttä kumppaneiden kesken. Abortti, sekin on aivan laillinen toimenpide ja monesti varsin tarpeellinen myös terveydellisistä syistä.

Teemu Sillanpää Vastaus kommenttiin #23

Ei raamatun mukaan, ja raamatun tulee olla jokaisen ihmisen ja valtion ylin lakikirja. tämän minun sukupolven tyhmyys "laillistaa" kaiken pahan, tekee pahasta "hyvää" ja hyvästä pahaa.

seksi on Jumalan antama lahja avioliitossa elävälle yhden miehen ja naisen liitolle.

aborteissa tapetaan syntymättömiä lapsia, ja abortteja ei muutenkaan tarvitsis tehdä (niitä ei tarvitse tehdään koskaan muutenkaan), jos ihmiset lukisivat raamattua ja tajuaisivat yrittää mahdollisimman hyvin noudattaa sitä, ei niitä "ei-toivottuja" raskauksia tulisikaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Vastaavasti fundamentaaliset islamistit väittävät, että koraanin pitäisi olla lakikirja.

Teemu Sillanpää Vastaus kommenttiin #30

no fundamentaaliset muslimit toimivatkin siten niinku niiden opit koraanissa opettavat, mutta kristinuskossa ja islamissa yksi suuri ero on, että raamattu opettaa tekemään hyvää ja rakastamaan muita ihmisiä, niin kuin veljiä ja siskoja rakastetaan. Islamin koraanissa vaaditaan tappamaan kaikki kristityt ja juutalaiset, ja jos joku eroaa islamista, tämäkin tulee tappaa.

kristinuskon Jumala ei pakota ketään pysymään siinä, mutta parempi kaikille ihmisille itselleen olisi parasta, että etsisivät Jeesusta, jos ei halua viettää iankaikkisuutta helvetin tulessa.

eroa on myös se, että jos kaikki kristinuskossa kaikki noudattaisivat raamattua, kaikilla olisi asiat paljon paremmin. Islamia jos kaikki muslimit noudattaisivat täysin niiden pyhääkirjaa, ihmisiä kuolisi paljon enemmän.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #28

Onneksi ei ole eikä pidäkään olla, elämme demokratiassa emmekä teokratiassa.

Teemu Sillanpää Vastaus kommenttiin #72

elämme maassa, jonka arvot ja laki ovat perustuneet Kristinuskoon ja Raamattuun, Jumalan pelko on ollut hyvin paljon läsnä, sen takia Jumala on sallinutkin meidän elää rauhassa ja hyvinvoivina maailmasodan jälkeen.

mutta nyt tämä kuriton ja itsepäinen idiootti sukupolvi kapinoi herraa vastaan, ja meitä odottaa kurinpalautuksen aika.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #28

Raamatun käsitys siitä, mikä on laillista ei kuulu nyky-yhteiskuntaan.

Raiskaamaansa naista ei enää saa vaimoksi pikkurahalla ja orjuuskin on kokonaan kiellettyä.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #94

Kun kommentoidaan raamatunaikaisia käsityksiä ja yhteiskunnallisia normeja, lakeja ym. niin vähintään voisi yrittää ymmärtää asiat oikeassa tarkoituksessa ja kontekstissa.

Se, että raiskattu nainen päätyi raiskaajan huostaan ei ollut raiskaukseen syyllistyneelle tarkoitettu etuoikeus vaan siinä oli ajateltu nimenomaan naista, joka ei olisi kelvannut puolisoksi enää kenellekään.

Avioliitossa ei tuolloin ollut ensisijaisesti tarkoitus olla rakkautta, vaan avioliitto oli naiselle ainoa sosiaaliturva ja toimeentulon edellytys, ja miehen velvollisuus oli elättää nainen, jonka avioitumismahdollisuudet oli pilannut lopullisesti.
Samoin kuin nykypäivänä mies on velvollinen maksamaan elatusmaksuja siittämistään lapsista.

Käytännöstä voi olla mitä mieltä tahtoo, ja arvostella sitä. Mutta asioiden vääristely, laiskuudesta, pahantahtoisuudesta tai vaikka vain tietämättömyydestä johtuen on toinen juttu.

Samoin orjuus oli tuohon aikaan sosiaaliturva, ja heprealainen orjuus oli nimenomaan suunniteltu köyhien tarpeita varten. Ei rikkaiden hyödyksi ja jotta orjien omistajat voisivat kohdella orjiaan miten vain ja ottaa näistä kaiken edun ja hyödyn itselleen.
Tässä mielessä se orjuus, josta Mooseksen kirjassa annetaan ohjeita oli aikanaan erittäin radikaali juuri siksi, että se painotti orjien ihmisoikeuksia ja koko järjestelmä oli köyhien turvaksi rakennettu.

http://raapustus.net/?id=114#orjuus

Ota selvää asioista ennenkuin esität omia tulkintojasi. Tai mieluummin älä esitä omia tulkintojasi ollenkaan, vaan perusta kommenttisi tosiasioille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #152
Kauno Voutilainen Vastaus kommenttiin #94

Se kuuluu koska perustuslaki pohjautuu Jumalan sanaan ja sen arvoihin tahdoimmepa sitä tai emme.
Kysyn vaan että onkos tuo touhu muuttunut sitten raamatun päivistä tähänpäivään. Ei ihminen ole juurikaan oppinut historiastaan esim. Holokausti 30-40 luvuilla ja juutalaisiin kohdistuvat terroriteot Gazassa, Euroopassa, Ukrainassa 2014-2015 luvuilla. Sodan jälkeen usko Jeesukseen auttoi Suomen nousuun. Kyösti Kallio kehoitti kansaa rukoilemaan Raamatun Jumalaa ja se toimi ja toimii edelleen.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #23

Harvinaista tavata Suomessa suomalainen (?) joka esittää että ei muista eikä tiedä yhtään mitään Raamatusta eikä sen 10 käskystä joihin tuolla viitattiin eikä Suomen lakiin.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #54

(Tuo oli siis Pertti Laineen kommenttiin vastaus, linkittyi jonnekin muualle)

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #54

Mielenkiintoista, emme ole koskaan tavanneet ja olet tietävinäsi noin paljon minusta. Ehkä oma tulkintasi "aivot romukoppaan" vertauksesta onkin lähempänä totuutta.
Olen lukenut Raamattuakin varmaan enemmän, kuin moni kristityksi ilmoittaunut.
Suomessa noudatetaan Suomen lakia eikä yli 1700 eaa. kirjoitettua Hammurabin lakia, josta Mooseksen lakikin on peräisin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #54

Jännä kuinka nuo kymmenen käskyä voidaan tarpeen vaatiessa vetää esiin, mutta kun tilanne sitä vaatii, Vanhaa Testamenttia ei enää kuulukaan noudattaa.

Miten on? Noudatetaanko Vanhan Testamentin lakeja vai ei? Mitä niistä?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #95

Ei siinä oikeasti ole mitään ihmeellistä. Uusi testamentti puhuu siitä paljonkin. Mooseksen kirjoissa on paljon sellaista mikä oli nimenomaan Israelin kansan lakipykäliksi, monesti vielä nimenomaan erottamaan ne muista kansoista.

Uusi testamentti tekee pesäeron, toteamalla että kristityn ei tarvi ympärileikata, eikä yrittää noudattaa lakia jota näiden isätkään eivät ole pystyneet noudattamaan. Se sanoo että tämä uusi liitto sen sijaan on varmasti toimiva juttu. ;) Omassa blogauksessani vastasin kommentissa vastaavaan juttuun lähteineen.

Kymmenen käskyä on sitten poikkeus, jonka Jeesus itse vahvisti. Voi olla jotain muutakin, mutten nyt ole varma, eikä ole hirveätä kiinnostusta ruveta tutkimaan näitä taas.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #116

Hmm. Eli Jeesus siis vahvisti kymmenen käskyä, muttei niitä noin kuuttasataa niitten jälkeen lueteltua? Puhuiko Jeesus tosiaan konkreettisesti kymmenestä käskystä?

Apostolit sitten rukkasivat sääntöjä, kuten esimerkiksi tuon ympärileikkausasian, mutta oliko heillä auktoriteettia tehdä moinen muutos? Jos oli, sitten pitää jokaisen kritityn myydä omaisuutensa ja kantaa se apostolien jalkojen juureen.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #127

Tässä on nyt ymmärrettävä ja otettava huomioon, että uusi testamentti ei ole kristitylle sitä mitä Mooseksen laki oli vanhan liiton juutalaisille. Siis luettelo sääntöjä, joita kaikkia tulee noudattaa tunnollisesti.

Juuri siitä meidät on Jeesuksen vuoksi vapautettu.

Suuri osa uuden testamentin ohjeista on annettu tietyille ihmisille tiettynä aikana tietystä syystä, kuten laajemmin ajatellen Raamatun ohjeet yleensäkin. Tässä mielessä Raamattua voi yrittää ymmärtää lukemalla sitä vähän niinkuin romaania. (Luetko romaaneja?)
Romaanissa on juoni, tarina. Ja henkilöitä. Ja tietyssä vaiheessa tarinaa annetaan tiettyjä ohjeita tai neuvoja tietyille henkilöille tietystä syystä tai tiettyjen henkilöiden tulee tehdä jotain siksi, että tarina on menossa juuri siinä vaiheessa kuin on.
Ja meidän täytyy osata sijoittaa itsemme (uuden liiton pakanakristittyinä) oikeaan kohtaan sitä juonen punaista lankaa, joka kulkee koko Raamatun läpi.

Kristinusko ja kristillisyys ei täten ja joka tapauksessa ole pilkuntarkkaa sääntöjen ja ohjeiden kirjaimellista noudattamista vaan sen ymmärtämistä ja sen etsimistä mikä on Jumalan tahto ja miten Jumalan tahtoa ja tarkoitusta parhaiten voidaan toteuttaa siinä ajassa ja niissä olosuhteissa joissa nyt elämme.

Lue antamani linkit. Niissä on perusteellista tietoa juuri näistä asioista.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #95

Tähän on eri yhteyksissä vastattu monta kertaa, mutta allaolevassa linkissä on harvinaisen hyvä ja tyhjentävä vastaus kysymykseen, joka sinällään on hyvä ja aiheellinen.

http://raapustus.net/?id=103

Jos haluaa ymmärtää kristinuskoa, on ymmärrettävä MITÄ tarkkaan ottaen tapahtui siinä kun vanha liitto vaihtui uudeksi. MIKÄ muuttui ja miksi. Mitä tarkoittaa lain alta armon alle siirtyminen.

Tuntuu että nyky-yhteiskunnassa ateistit ja uskonnottomat ovat ottaneet oikeudekseen määrittää kristinuskon, mutta vilpitön kysymys, kuten sinun esittämäsi (jonka ainakin toivon olevan vilpitön :) ) on juuri tästä syystä aina ilahduttava.

Kannattaa perehtyä koko tuohon sivustoon. Paljon hyvää ja tärkää asiaa.

Mutta muutenkin, jos kristinuskon viitteet kaikesta suomalaisesta kulttuurista siivotaan pois, vääristyneet käsitykset ja väärän tiedon levittäminen voi ottaa vallan. Kristilliset perinteet ovat ainakin luoneet luottamuksellista ilmapiiriä uskovien ja uskonnottomien välille siten, että on ainakin nähty, että vaikka kristityt uskovatkin outoihin juttuihin, eivät nämä jutut sentään ole mitenkään vaarallisia, vaan niistä on saatu rakennettua kaunista taidetta ja kulttuuriperintöä. Musiikillisesti, draamallisesti, runollisesti ja visuaalisesti.

Jos kristinusko joskus on palannut täysin maan alle, ja kaikki tieto kristinuskosta on huhujen ja arvailujen varassa, kristittyjen asema tulee olemaan vaakalaudalla monessakin mielessä. Kuka meitä sitten puolustaa ja hillitsee ja oikaisee vihamielistä juoruiluja ja pahantahtoisia tulkintoja? Sinäkö?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Miten hillitysti pitää tappaa, että se olisi laillista?

Teemu Sillanpää Vastaus kommenttiin #27

no tappaminen on aina hillitöntä, tappaminen on joka tapauksessa väärin, vahinkojakin sattuu, mutta silti se on syntiä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #29

Onko tappaminen silloin syntiä kun Raamattu sitä vaatii?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #14

Onko jokin muunlainen,kuin hillitön tappaminen,siis joku sellainen hillitysti suoritettu sitten luvallista? Entä oiskohan ne uskostaan juopuneet siellä ensimäisten kuritettavien joukossa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Eutanasia. Ja Suomesskin on käypä hoito lopettaa vanhuksia nestehukkaan. Kuulemma tuskaton kuolema.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #104

Olen tehnyt hoidon lopettamispäätöksen aivokuoleelle äidilleni,katseltuani ja kuunneltuani parisen viikkoa epäinhimillistä taistelua aivojen tuhoutuessa vähitellen,se oli sanoinkuvaamattoman hirveää,kuten oli myös päätös lopettaa rakkaimman ihmiseni kituminen.Mistään käyvästä hoidostahan ei ole kyse,ei käyvästä,eikä muustakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #132

Sellaisesta toivoisi omalta kohdalta lähiomaisen säästyvän.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #14

On se sen verran laaja käsite,että miksi laittomuudet juuri raamatusta pitäisi ottaa? Mikä tekee siitä pätevämmän kuin esim. koraani tai Aku Ankka?

Sekö,että siihen uskotaan? Uskotaan Koraaniin ja Aku Ankkaankin..

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Ikiaikaisista" arvoista? Tarkoitat tuontikulttuuria joka tuotiin tänne miekan kanssa ja pakotettiin hylkäämään suomalainen kulttuuriperinne.

Näistä ikiaikaisista arvoista paavin kirje vuodelta 1171 sanoo seuraavaa:

"»Ylen raskas ja vaikea valitus on esitetty apostoliselle istuimelle siitä, että suomalaiset aina, kun heitä uhkaa vihollisten sotajoukko, lupaavat säilyttää kristillisen uskon ja pyytävät hartaasti saarnaajia ja kristillisen lain selittäjiä, mutta sotajoukon vetäydyttyä kieltävät uskon, halveksivat ja ankarasti vainoavat saarnaajia.»"

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Mitään ikiaikaisia arvoja ei ole olemassa. Kristinusko on meilläkin tuontitavaraa, eikä ollenkaan tarpeellista sellaista. On ihan yhden tekevää mitä jossain Raamatussa tai Koraanissa kirjoitetaan, pelkkiä tarinoita kaikki tyynni. Sekulaari, humaani yhteiskunta on pikkuhiljaa toteutumassa, kun ihmiset ajattelevat järkevästi ja toteuttavat elämäänsä ilman uskoa henkimaailmaan. Uskonnon vapaus on toki säilytettävä, aina on oleva ihmisiä, jotka haluavat heittää aivonsa romukoppaan.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #20

Pertti Laine,

kirjoituksesi on vihamielinen kansan ryhmittymää kohtaan. Leimaat kristityt aivottomiksi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Siinä on merkittävä ero että halveksuuko kristittyjä vai näiden omaksumaa naurettavaa paimentolaiskulttia.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ymmärrän uskonvakaumuksen ja miksi jonkin asian puute sen kannalta tuntuisi ontolta.

Harmittaa vain, kuinka nämä tekstit edelleen kirjoitetaan itsestäänselvyyksiksi, siten että omat arvostukset pitäisivät olla normi meille kaikille kansalaisille. Että oma toisarvoisuuteni ei olekaan ok Mika Niikolle.

Arto Jaaskelainen

Eihän kysessä olekaan mikään pelkkä oma arvostus vaan se että suomalaisista on ~75 % kristittyjä eikä siinä ole mitään vikaa että kristillisyyttä pidetään esillä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Siihen on mahdollisuuksia riittävästi kirkoissa tai vaikka kauppatorilla, jossa voidaan laulaa vaikka suvi- ja jouluvirttä vuorotellen kellon ympäri minun puolesta. Jos tapakristityt kouluikäisine lapsineen eivät jaksa tai halua moisissa tilaisuuksissa käydä, on heidän ongelmansa. Julkinen koulutuslaitos, jossa on myös uskonnottomien ja muiden uskontokuntien lapsia, voisi demokratian nimissä pidättäytyä uskontunnustuksellisesta toiminnasta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mikä mahtaa sinun määritelmäsi kristitylle olla?

Samaan kerhoon kuuluminen ei sitä mielestäni vielä osoita. Etenkään kun tuohon kerhoon on itseltä kysymättä liitetty.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Missä päin maailmaa on pari tuhatta vuotta joulunviettoon kuulunut seimi ja tietäjät? Missä joulu on alettu viettämään Jeesuksen syntymänä?
Ei kai kukaan ole poistamassa joulun merkitystä kristityiltä?
Täälläkin Tampereella on kaikissa kirkoissa monia jumalanpalveluksia, joissa taatusti korostetaan Jeesuksen merkitystä. Lapsille on tarjolla seimiasetelmia.
Näihin seurakuntien järjestämiin perinteisiin tilaisuuksin vaan voi olla vaikeata autottomien päästä kun ei bussit kulje. Eläkeläiselle joka lapsesta asti on käynyt jouluna kirkossa voi tuntua kurjalta kun ei sinne pääse. Tätä toivoisin kuntapäättäjien ottavan huomioon. Bussikuljetuksia on järjestetty vain vainajien luo jouluaattona.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onneksi tähän asiaan ei ole vielä ehditty laatimaan lakia, tai asetusta. Joulua viettäköön kukin tavallaan nauttien Jeesuksesta, pipareista tai ihan mistä tahansa oman valintansa mukaan. Ilman joutavanpäiväistä Jeesustelua.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Näin juuri. Meidän perheessä Joulu on talvipäivän seisauksen juhla ja mukavaa yhdessäoloa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

joulujuhla ilman jeesuksesta höpöttämisen tekopyhyyttä olisi paljon parempi kaikkien kannalta...varsinkin niiden joka huomaa tämän tekopyhyyden.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Joka pitäjästä löytyy kirkko, monista useampikin. Järjestäkää kristityt niissä joulujuhlanne, tunnustuksettomaan julkiseen koululaitokseemme kristityt perinteet eivät kuulu.

Kristinusko on varastanut joulun muilta, antakoon sen nyt pakkovallan päätyttyä takaisin.

Arto Jaaskelainen

Hannu Ala-Ollila,

kas kun et ehdota että kristityt eivät saa tulla ollenkaan kouluun. Kuvittelet ilmeisesti olevasi jokin korkeampi määräilyvalta kun ajattelet voivasi kieltää mielivaltaisesti kristillisen enemmistön asioita.

Kristilliset perinteet kuuluvat kouluun ihan siinä kuin sen kristilliset oppilaatkin ja opettajat, tahdoit tai et.

Kristinusko ei ole varastanut keneltäkään mitään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Haha :D arvaa mitä kristityt teki? Korkeampana määräilyvaltana kielsi kansan "vääräuskoiset" tavat! Kristinusko varasti meiltä suomalaiset perinteet, uskonnon ja tavat. Pyhät paikatkin tuhottiin. Nyt sitte ollaan niin suvaitsevaisia ja marttyyrejä että huhhuh!

Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Sama asia olisi jos vaikka muslimit päättäis ottaa vallan, polttais kirkot, pakottais teidätkin kääntymään islamiin ja pistettäis sinne kouluihin islamin uskonnon tuputusta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kristilliset oppilaat kuuluvat kouluun, kristilliset perinteet eivät. Eikä siinä määräillä kristittyjä vaan kielletään kristittyjä määräilemästä muita. Ero on melkoinen, mutta ymmärrän ettei tyranni pidä elkeitään väärinä vaikka ne hänelle osoitettaisiinkin.

Mitä tulee kristinuskon varkauksiin, et liene kovin hyvin perillä kulttisi historiasta. Nimenomaan paras esimerkki näistä varkauksista on joulu, joka oli kaikilla uskonnoilla talvipäivänseisauksen juhla. Pakkovaltansa voimalla kristinusko on tuon juhlan varastanut itselleen. Ja nyt itkee kun kaikki eivät enää siihen haluakaan alistua.

Lisäys:
Ja onko mun nimi oikeasti niin vaikea, ettei sitä saa kirjoitettua oikein vaikka se nenän edessä ruudulla lukee?

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #99

"Kristilliset oppilaat kuuluvat kouluun, kristilliset perinteet eivät. Eikä siinä määräillä kristittyjä vaan kielletään kristittyjä määräilemästä muita. Ero on melkoinen, mutta ymmärrän ettei tyranni pidä elkeitään väärinä vaikka ne hänelle osoitettaisiinkin."

Jos suomalaisessa kulttuurissa joulujuhlaan ei olisi koskaan liitetty mitään kristillistä, en olisi sitä sinne vaatimassa.

Mutta Suomi on aikanaan syntynyt kristillisille arvoille, ja siksi kristillisyys joulujuhlassa, laulut ym. merkitsee monille tärkeitä ja arvokkaita muistoja ja tunnelmaa, jota ei voi korvata. Tämän vuoksi moni ateisti ja uskonnoton onkin sanonut, tai ainakin yrittänyt sanoa, että vaikka ei uskokaan Jumalaan, perinteiset joululaulut ovat tärkeitä.

Minusta kaikista paras ja sovinnollisin ratkaisu tässä tilanteessa kun kristillisyys on tullut vakaaksi ja monelle tärkeäksi osaksi jouluperinteitä, säilytettäisiin joulussa tietyt kristillisperinteiset elementit, jotka voivat joillekin olla vain kulttuuriperintöä, joka tuo muistoja lapsuudesta, liittää sukupolvet yhteen jne. ja joillekin ne voivat olla uskonnonharjoittamista ja joku joululaulun säkeistö sydämestä lähtevä rukous.

Samoin jos eläisin jossain maassa, jossa on toinen valtauskonto, en olisi vaatimassa kulttuurista poistettavaksi kaikkea tähän uskontoon liittyvää. Enkä tosiaankaan kammoksuisi olemista samassa tilassa ja tilaisuudessa niiden kanssa, jotka tätä uskontoa tunnustavat ja siihen uskovat. Voisin olla tekemättä tiettyjä asioita, liikkeitä ja eleitä, jotka viittaavat uskonnonharjoittamiseen (kuten polvistuminen, seisomaan nouseminen, kynttylän sytyttäminen jne.) mutta tuollaista äärimmilleen vietyä allergiaa en kokisi, enkä sitä ymmärrä.

Olen ollut muutaman kerran joulujuhlassa, josta oli ihan vaivan kanssa karsittu kaikki kristinuskoon viittaavakin. Ja mieleen jäi lähinnä väkinäisyys, tylsyys, sisällöttömyys, täydellinen tunnelman ja ylipäätään TUNTEEN puute.
Jos ei ole edes tarjota mitään tilalle, jotain mistä saisi yhtä voimaannuttavaa tunnetta ja tunnelmaa joulujuhliin, niin joulusta voisi samantien luopua kokonaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #155

"Mutta Suomi on aikanaan syntynyt kristillisille arvoille, ja siksi kristillisyys joulujuhlassa, laulut ym. merkitsee monille tärkeitä ja arvokkaita muistoja ja tunnelmaa, jota ei voi korvata"

Niin. Pakolla synnytetty pitää ilman muuta vaalia. Sitä muistoa ja tärkeyttä voi vaalia niin kirkko kuin perhekin. Ei kuitenkaan ole mitään perustetta, miksi koululaitoksen pitäisi tämä vaaliminen toteuttaa.

Valtauskonto on sana ja asema, jota ei pitäisi olla millään uskontokunnalla. Eikä sitä meidän koululaitoksessamme voi sitä vaalia kun tunnustuksettomuus on lakiinkin kirjattu.

Väkinäisyys on valitettava seuraus siitä, että kirkko on pakkovaltansa aikana juurruttanut itsensä keskuuteemme. Se ei ole tekosyy luoda uutta, kyllä se väkinäisyys siitä nopeasti karsiutuu. Koulun joulujuhla on erityisesti lukukauden päätösjuhla ja sen ympärille voi ihan ilman virsiäkin laatia oikein juhlavan tilaisuuden. Se 'voimaannuttavuus' ei tule kuin niille, joiden vakaumukseen se kuuluu, eikä ole mitään tekosyytä jolla voidaan pitää juhla joka ei tosiasiassa ole kaikkien juhla. Tunnetta tulisi hakea yhteisöllisyydestä, eikä kirkko tai kristinusko tosiasiassa ole enää merkittävä osa koululaisten elämää.

Vielä siitä voimaantumisen kokemuksesta. Juuri se on kirkon tehokeino käännytystyössä, eikä sitä pidä päästää moista tekemään kouluissa jossa päätöstapahtumaan osallistuminen on osa kansalaisvelvollisuutta. Hävetä kristittyjen pitäisi moista vaatiessaan.

Kauno Voutilainen

Ei sitä kukaan ole varastanut. Jeesus antaa parempaa kuin tontut ja pukit pystyy koskaan antamaan. On selvää ettei ihmiset tonttujen ja pukkien kyttäysohjelmassa kauan viihdy. Kuka jaksaa peikkoja kauan katella. Ei kukaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

" Joulujuhla ilman Jeesusta ontto".Meillä on tänä iltana joulujuhla, johon tulee vierailemaan satuolennoista (Jeesus/joulupukki) se mieluisampi, eli joulupukki.
Odotan, että tilaisuus ei ole mitenkään ontto.

Arto Jaaskelainen

Raimo Tossavainen,

elämmekö vuotta 2015 jälkeen Kristuksen syntymän ? Yritätkö kieltää historiallisen totuuden ?

Kyllähän joku voi olla tietysti tyytyväinen elämään vääristellyssä totuudessakin jolloin esimerkiksi joulupukki, puolue, raha tai mikä tahansa muu voi olla se elämää hallitseva arvo kristillisyyden sijaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mitä olen lukenut teologisen ja uskontotieteen alan tutkimuksia, muun muassa Räisänen, niin nämä väitetyt "historialliset totuudet" käyvät hyvin häilyviksi.

Raamatun evankeliumit jotka kuvaavat Jeesuksen elämää, ovat keskenäänkin ristiriitaisia ja nehän on kirjoitettukin vuosikymmeniä väitetyn Jeesuksen kuoleman jälkeen. Eivät tosiaankaan mitään silminnäkijäkertomuksia. Jeesuksen syntymäajasta ollaan hyvin montaa mieltä ja esim. ylösnousemuksesta ei voida päätellä juuri muuta kuin että opetuslapset tunsivat kokivansa jotain erikoista joka sai heidät käännytystyöhönsä. Tällainen joukkohaltioituminen on kelvannut kirkonihmisille "todisteeksi", vaikka siinä ei tarvitse olla muuta kuin mitä karismaatikot väittävät käännytyskokouksissaan tapahtuvan.

Se kai jotenkin varmuudella tiedetään, että joku saarnaaja tai saarnaajia kulki raamatun ajankohtina ja paikoissa tietyn tyyppisen sanoman kanssa. Ko. henkilön jumalaisesta luonteesta ei ole mitään tosiasiaa olemassa todisteeksi.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho Vastaus kommenttiin #57

Teoriassa voidaan puhua historiallisesta Jeesuksesta koska tästä puhutaan niin paljon erilaisissa lähteissä, mutta toisaalta niin puhutaan Aku Ankasta, Mikki Hiirestä ja muista populaari-ilmiöistä. Todennäköisesti Jeesus on ollut kiertelevä tarina.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Arto Jääskeläinen. Kohtaan 46
Kerroppa mitä tarkoitat vääristetyllä totuudella? Tulin juuri lastenlasten luota, jossa vieraili joulupukki.
Oli todella hieno tapahtuma, eikä siellä kukaan kaivannut Jeesusta. Joulupukkiin en usko, puoluetta tunnustan, raha on juuri ja juuri riittänyt, sekä ystäväpiiri on laaja.
Minä en perusta elämääni harhakuviin uskomalla Jeesukseen ja Jumalaan. Enkä usko iankaikkiseen elämään. Mitä muuten teet sillä miljoonia vuosia kestävällä iankaikkisella elämällä, jota raamatussa luvataan? Tuleekohan jossain vaiheessa aika pitkäksi? En kaipaa heidän armoaan enkä synninpäästöjään.
Vaikka Jeesus ei kulje rinnalla, niin elämäni on suht hyvin sujunut jo 65 vuotta. Sitten kun aika jättää, niin se oli siinä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Blogistille tiedoksi, että ensimmäisinä satoina vuosina Jeesuksen kuoltua ei suinkaan vietetty Jeesuksen syntymäjuhlaa vaan kaikki Jeesukseen liittyvä juhlinta keskittyi hänen palaamiseensa Messiaana maan päälle.

Kun tämä toive Jeesuksen lupauksista huolimatta osoittautui turhaksi, siirrettiin painopiste syntymäjuhlaan 300-luvulla.

Perinteillä on taipumus muuttua ajan kuluessa.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Jeesus ei maininnut paluun ajankohdasta mitään muuta kuin, että aikojen lopussa toteutuu paluu, joten valvokaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Markuksen evankeliumissa on luku "Ihmisen pojan tuleminen", jossa tarkasti kuvataan lopun ajan tapahtumien kulku ja lopuksi todetaan :

"Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu." Mark.13:30

Kaikista muistakin evankeliumeista löytyy Jeesuksen lupaus paluusta vielä silloisen sukupolven eläessä. Ellet minua usko, usko edes Raamattua, vaikka kovin vaikeaa sekin näyttää olevan.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma Vastaus kommenttiin #87

"Ellet minua usko..."
Lapsellinen kommentti, koita aikuistua.
Ei siinä tarkoiteta sen hetkistä sukupolvea.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #89

Jos kaikkitietävä ja -voipa jumala ei pystynyt tarkoitustaan pukemaan sanoiksi niin, että se on yksiselitteinen, voitanee siitäkin vetää joitain johtopäätöksiä.

Voinet selittää meille miten se ei tarkoittanut senhetkistä sukupolvea, jolle se tarinan mukaan sanottiin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #89

Vesa Luoma,

Eikä kyllä tarkoiteta meidänkään sukupolvea, mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Onko Suomi ja muut kansalaiset vastuussa sinun onttoudestasi? Onko tämän onttouden ylittäminen tärkeämpää kuin uskonnonvapaus? Kuka estää sinua noudattamasta uskontoasi kotonasi, kirkoissa ja kaduilla? Kouluissa on myös kirkko, jossa lapsesi ovat käyneet? Montako kertaa olet käynyt kirkossa vuoden sisällä täyttämässä onttouttasi? Jos minun päässäni on järjen onttous ja sydämessä tyhjä olo niin olisitko sinä halukas maksamaan rituaalista jolla tämä täyttyisi? Tulisiko veronmaksajien rahoilla taata täyttymys kaikille onttouksille? Mitä valtio tekee meidän molempien monenlaatuisten onttouksien täyttämiseksi? Tarvitaanko äidinkielen sensoreita korjaamaan pahimmat latteudet, kliseet ja onttoudet?

Arto Jaaskelainen

TuomoGren,

tiedät oletettavasti hyvin että aika pieni ryhmittymä on vastuussa vihamielisyydestä kristillisyyttä kohtaan. Suomalaisista on kuitenkin ~75 % kristittyjä, ei ole mitään perustetta rajoittaa uskonnon esillä oloa kouluissa.

Miksi kuvittelet että kansanedustajan pitäisi Sinulle täällä selittää yksityisasioitaan kuten monestiko hän käy kirkossa ?

Uskomatonta henkilökohtaisuuksiin menevää törkyä.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Niin. Kristinuskovihamielisyys on todella mitätön ja merkityksetön ilmiö. Siitä valittamista tehdäänkin aivan liikaa.

Kuten huomasit kaikki kysymykseni olivat kysymyksiä. Niihin vastaamiseen en pakota, enkä käsittääkseni velvoittanutkaan. Niitä yhdisti kuitenkin se teema, että onko "onttous" se joka on velvollisuudeksi yhteiskunnalle. Tämä on merkittävä kysymys koska se kertoo siitä että onko yhteiskunnassa kristinusko aidosti torjuttu vai ei. Kysymyspatteri ei ole törkyä.

Esimerkiksi viimeisin uskonnonvapautta koskeva kirjoitukseni käsitteli juridisen ja käytännöllisen puolen kautta sitä mikä ero on "pahastumisella" ja "osallistuttamisella". Tämä on tarpeen koska perustuslaki ja uskonnonvapauslaki sanovat tiettyjä asioita siitä mikä on valtion velvollisuus järjestää. Ja nimenomaan velvollisuus järjestää. Että ei joudu esimerkiksi osallistumaan uskonnonharjoittamiseen (seisten kunnioituksen osoittaminen Enkeli taivaassa voi olla sellainen. Kysymys on toki suurempi kuin "lauletaanko vai ei". Kysymys on toteuttamistavan yksityiskohdista. Ja tästä kohden ollaan kyllä aika ongelmissa.)

Yhteiskunta ei saa myöskään estää positiivista uskonnonvapautta. Kysymys kirkon olemassaolosta ja vaikka kaduilla virsien laulamisesta ovat tässä tärkeitä. Sillä uskonnonvapautta ei selvästi mitenkään vainota tai estetä tai rajoiteta velvoittavalla tavala (kuten perustuslaki tai uskonnonvapauslaki) tavalla. Ne ovat julkisia tiloja joissa uskontoa ja sen näyttämistä ei ole kriminalisoitu.

On turhaa puhua enemmistöistä ja vähemmistöistä kun teemana on perustuslaki ja uskonnonvapauslaki. Laki on sama kaikille. Sivistyvaltio eikä teokratia, kato.

Toki ymmärrän jos osui arkaan paikkaan. Onhan usko monista yksityisasia. Miksi kirkossakäyminen olisi yksityisasia jos uskonto ei ole yksityisasia vaan jotain joka pitää tehdä näyttävästi julkisilla paikoilla, kuten joulujuhlassa? Mika Niikko on suuressa viisaudessaan itse esittänyt että Jumala on hyvyydessään suonut eduskunta-asiat. Joten selvästi häntä ei arasteluta. Ei minuakaan arasteluta. Kävin kirkossa viimeksi toissaviikolla. Aikana kun se ei ollut muodikasta. Enkä häpeä yhtään!

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #45

Kristinuskovihamielisyys ei ole merkityksetön kun katsoo tämänkin palstan kommentteja.

Ei valtio järjestä rahallaan kristinuskoa, se on jo valmiiksi olemassa.

Myös kauppa on julkinen paikka enkä minä tule vaatimaan Sinua julkisesti tilille monestiko käyt Prismassa, viinakaupassa tai kanikonttorissa. Jotain asiallisuutta kuitenkin.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren Vastaus kommenttiin #47

Valtio tukee rahallaan kristinuskoa ja velvoittaa eiuskovaisia ottamaan osaa palvontarituaaleihin. Olisiko Niikko valmis hyväksymään sen, että hän ottaisi osaa pariin muslimien lauluun kun laulattaminen ei muka tukisi tätä uskontoa?

En hae tässä uskontoneutraaliutta jossa esim Enkeli Taivaan ei saisi olla. Vaan että otetaan yhteislauluna jossa on jo astetta vahvemmin henki että "ota osaa tai itke ja ota osaa". Tämä taas ei riipu enää siitä että mikä loukkaa tai mikä ei loukkaa. Kysymys on siitä mitä sanoo uskonnonvapauslaki.

Esimerkiksi jos olisi esitys johon osallistuvat ovat valinneet menevänsä siihen ja muut kuuntelisivat niin tilanne olisi hyvin erilainen. Toisaalta näihin virsijuttuihin ja niiden vapaaehtoisuuksiin on ollut vallalla henki jossa "ketään ei pakoteta" mutta joka vuosi on lehtiin asti tullut ylilyöntejä. Näistä ei ole kuitenkaan koskaan seurannut oikeastaan mitään rangaistuksia ja sanktioita. Jos aiheena olisi "lainkuuliaisuus" niin tässä uudessa järjestelmässä on lähes mahdotonta rikkoa uskonnonvapauslakia kun mikään laki ei velvoita pitämään joka tilaisuudessa uskonnollista laulamista. Kun taas vanhassa järjestelmässä toistettiin lain kirjainta rikkovaa juttua siksi että moni kokee että lain henki olisi toisenlainen ja että de facto noilla asioilla ei ole väliä. Ja näin on pakotettu ottamaan osaa uskonnolliseen virsilauluun tai seisten kunnioitushyppelehtimiseen vastoin omaa vakaumusta. Jokainen kerta tätä on lain kirjaimen rikkomista. Eikä Niikko ole niistä pahastunut koskaan. Mutta toki hänen suhteensa lakiin on tiettävästi käsilaukun ja päälleajon suuruinen.

Tyhjät tunteet ja surut ja murheet. Jos ne kieltäisi ja niiltä suojeltaisiin niin kuoltais kaikki! Kun ei saisi sanoa mitään tai tehdä mitään. Edes kuolla ei tosin saisi, kun sekin surehduttaa monia. (Väittävät että jopa minun kohdalla.) Mutta sille ei oikein mikään laki mahtaisi.

"Myös kauppa on julkinen paikka enkä minä tule vaatimaan Sinua julkisesti tilille monestiko käyt Prismassa, viinakaupassa tai kanikonttorissa. Jotain asiallisuutta kuitenkin."

Siis ei saa kysyä että käytkö prismassa ja kuinka usein? Olen tehnyt työkseni markkinatutkimusta. Ja voi että kysyttiin. Koko ajan. Ja ihmiset iloiten vastaavat. Tilivelvollisuus ja saa kysyä ei ole ihan sama asia.

Toki ymmärrän että kysymys ahdistaa jos kirkossakäymismäärä olisi vähäistä. Mutta jos tämä ahdistaa Niikkoa tällä tavalla niin osaisi varmaan vastata sitä ilman että fanipoikansa palkalla tai palkatta vastailevat niihin heidän puolestaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Suomalaisista on kuitenkin ~75 % kristittyjä, ei ole mitään perustetta rajoittaa uskonnon esillä oloa kouluissa"

Mikä tarkoittaa, että ~25% EI OLE kristittyjä. Se on täysin pätevä syy rajoittaa uskonnon esilläoloa kouluissa. Toinen, vielä pätevämpi peruste on perusopetuslaki, jonka mukaan koululaitos on tunnustukseton. Perustuslakikin taitaa vaatia ettei valtio aseta mitään uskontoa erityisasemaan.

Palaan vielä tuohon prosenttilukuun. Ilmeisesti väität, että kristityn määritelmäksi riittää ko. kerhon jäsenyys, jota ei suuressa osassa tapauksista ole edes ollut oma päätös? Että niihin oppeihin uskomisella ei ole niin väliä? Koko uskonto on pelkkä tuhnu, jos tuo määritelmä riittää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #101

Kirkon mielestä kaikki kastetut ovat kristittyjä. Arto ja Mika ovat tosin käsittääkseni helluntailaisia, joiden opin mukaan kristitty on sellainen joka on henkilökohtaisesti tullut uskoon ja mielellään käynyt sitten kasteella, ja jotkut vaativat vielä että sitä raamattuakin noudatetaan, mutta helluntailaiset ovat maallistuneet tässä aika tehokkaasti. Meikit ja uudelleenavioitumiset on ihan pop sielläkin. ;)

Eli hienosti Arto vetää että 75% on kristittyjä, vaikka vain kolmasosa tuosta uskoo edes raamatun jumalaan! :D Eikö tämä ole sitä rusinat pullasta meininkiä mistä monesti syytetään?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Käyvätkö helluntaina heränneet kirkoissa..eivät taida käydä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Voi ei, suomalainen teokratia on murtumassa, mikä tragedia! Vain Niikko ja muutama uljas ristiretkeläinen uskaltavat vastustaa tätä kehitystä ja viedä yhteiskuntaamme rohkeasti kohti ISIS:n ja Saudi-Arabian viitoittamaa tietä, missä yksilöitä ei tarvitse kohdella oikeudenmukaisesti vaan vallanpitäjien henkilökohtaiset uskonnolliset aatteet voidaan nostaa jalustalle.

Arto Jaaskelainen

Vaikka suomalaisista on hyvin selkeä enemmistö kristittyjä niin joidenkin vihamielisyys kristinuskoa kohtaan on nostettu Suomessa jalustalle.
Kristillisvihamielisyyshän on radikaalien mielestä oikeudenmukaista ja tasa-arvoista.

Samoin vihamielinen kirjoittelu kristinuskoa kohtaan näyttää kukkivan täällä, samat trollit roikkuvat heti herjaamassa.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Sillä, montako suomalaista on kristittyjä, ei ole mitään merkitystä. Siitä, miten asiat ovat, ei voida johtaa sitä, miten asioiden pitäisi olla. Humen giljotiini leikkaa kärjen useilta "argumenteiltasi" tässä keskustelussa.

Niikko itse määritteli kristinuskon keskustelun teemaksi, joten turhaan itket, kun silloin keskustellaan kristinuskosta. Minä tosin vastustan kaikkien uskontojen nostamista framille yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja julkishallinnon toimijoissa, kuten kouluissa.

Se, että kritiikki kohdistuu sinun suosikkiuskontoosi blogauksen tekijän toiveiden mukaisesti, ei indikoi mitään vihamielisyyttä.

Lauri Rantasalo

Ellen nyt ihan väärin muista. Suomessa on voimassa uskonnon vapaus. Sisältyykö siihen myös se, ettei pakko tuputeta sitä uskontoa joka välissä?

Kukaan kristillinen ei varmaan kauheasti arvostaisi, jos joutuisi Islamin uskoisten tai Hindujen uskonjuhlaan osallistumaan, mutta kuitenkin yrittää väkipakolla sitä omaa uskontoaan muille tuputtaa.

Kaikki saavat minun puolestani uskoa mihin tahtovat. Se vapaus on suotu perustuslaissa suomalaisille. Siihen kristinuskoiset usein vetoavat. Mutta unohtavat antaa sen saman vapauden toisin uskoville?

Saadakseen vapauden olla oma itsensä ja uskoa mihin tahtoo. On pakko myös suoda se vapaus muille, eli älä valita. Se on hinta jonka maksat siitä, että saat itse uskoa mihin tahdot.

Käyttäjän deviationcore kuva
Tuomas Rimppi

"Joulujuhla ilman uskonnon tuputtamista jäi ontoksi"

Käyttäjän AnssiBekowskyKeskivli kuva
Anssi Keskiväli

Eiköhän se joulu löydy ihan omasta itsestään, ilman pukkeja, tonttuja, Jeesusta ja Saturnusta.

Eli toisinsanoen: jos ei joissakin juhlissa oo sun mielestä tarpeeksi jotakin mikä sua itseäsi miellyttää, niin aina sä voit järkätä ihan omat bileet joista voit sitten tehdä just semmoset kuin itse haluat :)

Sit toisekseen historioitsijat on asiaa tutkineet ja sen todenneet, että Jeesuksen syntymä ei sijoittunut vuoden loppupuolelle, vaan kesälle. Kristityt ovat omineet roomalaisten saturnalia-juhlan sovittamalla vapahtajansa syntymän sille ajanjaksolle. Eli ei tässä todellakaan ole pariatuhatta vuotta ollut yleisenä konsensuksena se, että jouluun kuuluu seimi, tietäjät eikä Jeesus. Lisäksi nimi joulu juontuu eurooppalaisesta sanasta yule.

Vielä tuosta kristillisestä kulttuuriperimästä sen verran, että Suomeen kristinusko tuli vasta semmoiset 1000 vuotta sitten, eli ei se kristillinen joulun juhliminen täälläkään ole seimineen ja tietäjineen ollut niinkään kauaa, kuin Sinä tunnut uskovan.

Ja tässä maassa tosiaan on uskonnonvapaus, eli ihmisillä on vapaus kieltäytyä halutessaan uskonnon tuputtamisesta joko itselleen tai huoltamisvastuussa oleville alaikäisille läheisilleen.

Mukavaa kekriä nyt kuitenkin, juhlit itse sitten mitä haluat, Cola-Pukin saapumista tai Jeesuksen syntymää :)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Suomeen kristinusko tuli vasta semmoiset 1000 vuotta sitten, eli ei se kristillinen joulun juhliminen täälläkään ole seimineen ja tietäjineen ollut niinkään kauaa, kuin Sinä tunnut uskovan"

Ja kun uskontoon kuuluminen oli laillinen pakko usean sukupolven ajan, ovat kyseisen uskonnon juhlamenot perinteitä samaan tapaan kuin orjankahleiden aiheuttamat arvet.

Käyttäjän MikaelVonHellstrm kuva
Mikael Von Hellström

Vapaasti siteeraten Jeesusta:"Eivät kaikki ne johta sanovat Herra Herra, pääse Jumalan valtakuntaan vaan se jotka tekevät minun taivaallisen Isäni tahdon."

Kristinusko on paljon enemmän kuin seiminäytelmät ja jouluvirret. Käytännön kristillisyys on sitä miten kohtelemme lähimmäimmäisiämme ja varsinkin sitä kärsivää heikommassa asemassa olevaa ihmistä.

Minusta (tunnustuksellisen) uskonnon voi hyvin erottaa irti koulutuksesta ja koulun juhlista ilman että kristillisyys siitä yhtään kärsii.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Niin juuri, kristityt, muslimit jne edelleen harjoittakoon uskontoaan ihan omassa piirissään niin paljon kuin haluavat. Uskonto ei kuulu valtioille; kouluihin tai mihinkään muuhun julkiseen laitokseen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Niikko, miksi ole huolestunut yllä esittämistäsi asioista? Vääjäämätön tosia loppupelissä kuitenkin on, että uskonto ja tuonpuoleinen elämä ovat täyttä pluffia. Missähän se teidän paratiisi on, kun ei se ainakaan taivaassa ole, tai sitten se on jäänyt huomaamatta kun olen lentänyt.
Kannattaisikohan tarmo uhrata vähän hyödyllisimpiin asioihin?

Arto Jaaskelainen

Tuonpuoleisesta voinet keskustella tarkemmin jossain muualla, suomalaiset kristilliset Joulun perinteet oli täällä aihe.

Meillä on kristilliset perinteet ja meistä on jotain 75 % kristittyjä. Tuon valossa en näe mitään syytä miksi perinteitä pitäisi hävittää.

Juhlitaan reilusti Jouluamme kaikkine kristittyine perinteineen. Ei rajoitus/kieltämismenttaliteetilla päädytä mihinkään hyvään.

Käyttäjän AnssiBekowskyKeskivli kuva
Anssi Keskiväli

Eipä se pakottamismentaliteettikaan oo hirveän hyvä lähtökohta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mikä on siis kristillisyyden määritelmä? Nimi rekisterissä vai usko? Jos Kirkon Tutkimuskeskuksen mukaan vain 27% kansasta osaa sanoa uskovansa kristinuskon Jumalaan niin mistä keksit, että 75% on kristittyjä? Tiesithän, että hieman vajaa miljoona ev. lut kirkon jäsentä(kaikki alle 18v.) ei voi edes itsenäisesti erota kirkosta.

Kristillisiä perinteitä ei olla hävittämässä, ne eivät vain kiinnosta kansaa. Jos laulu on kuitenkin kaunis niin se säilyy vaikka se kertoisikin Jumalasta.

Kukaan ei siis edelleenkään ole kieltämässä yhtään kristillistä perinnettä. Kyse on siitä, että niitä ei kenenkään tarvitse Niikolle esittää jos ei itse halua.

Toni Heinonen

Onttoa juhlia kesäkuussa syntyneen jäbän synttäreitä joulukuussa. Jouluahan on vissiin vietetty pohjolassa ennen Jessee.

Timo Lehtonen

Kun jokin asia jossain aiheessa muuttuu/muutetaan, niin ajattelen yleensä, että mikä mahtaa olla seuraava asia, joka muuttuu ko. aiheessa.
Ehkä seuraava asia tässä aiheessa (kehityksessä?) on se, että luovutaan joulun viettämisestä asteittain ja lopulta kokonaan: luovutaan siis kahdesta juhlapyhästä. Miksi Turussa julistetaan vuosittain joulurauha – siitäkin luovuttaneen, jos luovutaan joulusta… suomalaiset tekisivät per vuosi hieman enemmän työtunteja - puretaan normeja. Jos koulun joulujuhlassa ei ole enää Jeesusta seimessä, niin mihin perustuen joulujuhlassa on edelleen joulupukki, tonttuja, joulukuusi ja lauletaan joululauluja jne. Itse olen samaa mieltä kuin Mika ko. asiasta. En ole uskovainen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Historia ei taida olla Lehtoselle tuttu käsite. Se on luopumista ja ihmiset kollektiivisesti päättävät mikä jää ja missä muodossa.

Me olemme täällä onnellisessa asemassa kun saamme itse päättää mitä perinteitä pidämme ja mistä luovumme. Niin kauan kuin Niikot eivät sanele joulujemme sisältöä voimme lähimmäisenrakkauden ohella juhlistaa vaikka vapauttamme.

Timo Lehtonen

Jussi Kangasluoma arveli, ettei historia olisi minulle tuttu käsite.
Olen siitä joskus kyllä kuullut, mutta piti ihan tarkastaa mitä sillä sanalla tarkoitetaan suomen kielessä:
http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #40

Nyt varmaan tunnistat, että paljosta on luovuttu ja paljon on tullut tilalle ja niin on jatkossakin.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #40

Timo Lehtonen se on tykästynyt Kielitoimiston sanakirjaan, ja se onkin hyvä sanakirja. Semanttinen pohdiskelu on erinomaista aivojumppaa ja pitää mielen virkeänä.

Muuten, Kielitoimiston sanakirjassa sana ‘avioliitto’ määritellään näin: “määrämuodoin ja -edellytyksin (vihkimällä) vahvistettu kahden ihmisen yhteiselämän muoto." (Huom. Siis “kahden ihmisen”.)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ei joulusta luovuta. Se on muuttunut monta kertaa ennenkin, eikä tähänkään mennessä ole luovuttu.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ilman jouluakin meillä olisi luultavasti talvipäivänseisaukseen liittyvä juhla, joka olisi ihan samaan tapaan vapaapäivä.

Joulurauha taas olisi ollut ilman kristinuskoa esimerkiksi talvirauha, sellaiset olivat vanhinta lainmuotoa meillä. Oli naisrauhaa, markkinarauhaa sun muuta, jolla hallitsija pyrki osoittamaan huolehtivansa alamaisistaan.

Joulupukit ja tontut ovat siellä, koska ne eivät ole minkään uskonnon tunnuksia ja sopivat siksi KAIKILLE TARKOITETTUUN juhlaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Roomalaiset viettivät kylvön ja maanviljelyn jumalan Saturnuksen juhlaa 17.-21.12.

Germaaneilla nykyinen joulunaika oli vuodentulon ja vainajien juhla, jolle oli ominaista rituaalinen oluen juonti.

Joulukausi on on vetänyt puoleensa ja sulattanut itseensä kansainvälisten perinnekerrostumien vaiheita, minkä seurauksena meidän nykyinen joulumme Suomessa vuonna 2015 näyttää juuri tällaiselta kuin se näyttää.

Kauno Voutilainen

Vai että pukit ja tontut eivät ole minkään uskonnon tunnuksia. No nythän repes.
Pukit ja tontut ovat ateistista pakanallista perintöä ja perustuu tonttujen pirulliseen kyttäämiseen ja pukki antaa lahjan vain kilteille lapsille.
Jeesus tuli maailmaan sitä varten että kaikki ihmiset kiltit ja tuhmat saavat elämän lahjan, synnit anteeksi halutessaan.

Timo Lehtonen

Jussi Kangasluoma kirjoitti: "...kun saamme itse päättää..."
Ketkä me? Tarkoitatko suomalaisten enemmistöä, vai keitä?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Esimerkiksi oppilaat ja opettajat saavat kouluissa päättää ohjelmasta. Sitä ei voi Niikko sanella vaikka olisi kuinka luja uskossaan.

Juho Mikkonen

Ei täällä ole juuri mitään muitakaan kristillisiä elementtejä paitsi kristinuskosta jalostuneet arvot. Ne eivät kaipaa minkäänlaisia uskonnollisia symboleita taustalleen. Tässä kirjoituksessa on ainoastaan kyse nillityksestä, joka syntyy siitä kun omiin arvoihin sattuu. Voi harmi kun yksilöillä on mielipiteitä.

Arto Jaaskelainen

Juho Mikkonen,

Suomalainen Joulu perinteisine elementteineen joihin kuuluu myös kristillisiä osia on valtaosalle täysin normaali asia josta jotkut perinteitä vastustavat ryhmät ovat "nillittäneet" ja toistuvasti yrittävät vaientaa tätä perinnettä kaikenlaisilla verukkeilla.

Aika rajoittuneena pidän katsantoa jos joku ei "kestä" perinteisen Joulun kristillistä osuutta.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

On aivan sama, vaikka siihen kuuluisi tervassa ja höyhenissä kieriskely. Jokainen voi kotonaan harjoittaa ihan mitä perinteitä haluaa ja kirkot ovat ilmeisesti edelleen käytetettävissä uskonnon harjoittamiseen kenenkään sitä estämättä. Pointti oli siinä, ettei uskonnon harjoittaminen kuulu yhteiskunnalle, eikä julkisen vallan pidä suosia tai tukea mitään uskontoa. Kyse ei ole mistään verukkeista, vaan kaikille tasa-arvoisen sekulaarisen yhteiskunnan puolustamisesta. Tosin tasa-arvo on fundamentalisteille ilmeisesti kauhean vaikea ymmärtää; vertaa esim. Iranissa vallitseva teokratia.

Ja tosiaan, en halua osallistua uskonnon harjoittamiseen edes perinteiden muodossa. Jos jossakin lasteni joulujuhlassa on laulettu Enkelitaivaan, niin enpä ole noussut seisomaan "kunnia" kohdassakaan.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #111

"...kaikille tasa-arvoisen sekulaarisen..."

Tuohan oli varsinainen valhe ja mahdottomuus koko sanayhdistelmä.

Jos jokin määritetään vain sekulaariseksi se on sitten vain sekulaarinen.

Joulun vietto josta ei karsita kristillisiä aineksia on tasa-arvoinen kaikille eikä rajaa pois muuta ohjelmaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #121

Kouluissa vietetään lukukauden päättäjäisiä. Pyhinä ja muina vapaapäivinä ei koulussa käydäkään. Kristityt voivat kenenkään häiritsemättä juhlia omaa jouluaan keskenään.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #121

Ei ole. Vakaumusten tasa-arvo toteutuu vain sekulaarissa yhteiskunnassa.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #126

Lainaus: "Vakaumusten tasa-arvo toteutuu vain sekulaarissa yhteiskunnassa."

Perätön väittämä. Tasa-arvo toteutuu vain kun kaikki näkemykset ovat sallittuja eikä pelkästään se sekulaarinen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #138

Sekulaari YHTEISKUNTA, ei sekulaarit yhteiskunnan kansalaiset. Kun YHTEISKUNTA ei lakeineen ja käytäntöineen suosi tai kiellä mitään näkemyksiä, silloin voi olla vakaumusten tasa-arvo ja juuri sitä kommentoija tarkoitti.

Sekulaarisuus ei ole vakaumus, eikä oikeastaan näkemyskään tässä kontekstissa.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #121

Ranska on sekulaarinen, joten siellä ei toteudu vakaumusten tasa-arvo,ihanko olet sitä mieltä?

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Kristityt papit kauhistelivat viikinkien pakanauskoa ja erityisesti joulua ja sen barbaarista juhlintaa." Esi-isäimme keskitalvi meni jokseenkin näin http://historianet.fi/sivilisaatiot/viikingit/viik...

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kulttuuri ja omakohtainen usko ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eli yrität sanoa, että kulttuuria saa käyttää tekosyynä sinun omakohtaisen uskosi levittäisessä?

Juha Kuittinen

Tämä on vasta esimakua. Somalia ja Brunei ovat kieltäneet joulun juhlimisen. Joulu n juhlimisesta voi saada jopa viisi vuotta vankeutta.

Perusteluna juhlinnan kiellolle on, että juhlinta voi vahingoittaa islamin uskoa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ainakin Brunei kielsi vain joulun julkisen juhlimisen. Vähän tarkkuutta.

Ero on sikäli selvä, tunnustuksettomaan perusopetukseen liittyvän kaikille yhteisen päättäjäisjuhlan yhteyteen liitettäviä muiden uskontojen tunnustuksellisia sisältöjä vastustettaisiin aivan yhtälailla. Luultavasti enemmänkin kun te kristikansa niiden osalta ymmärtäisitte täysin, miksi ne eivät sinne kuulu.

Lisäys
Tulipa epäselvästi sanottua, koitetaanpa uudestaan. Eli koulun joulujuhlien vaatiminen uskonnottomaksi ei ole sama asia kuin Bruneissa joulun juhlimisen kieltäminen(jota siis tosiasiassa ei edes tapahtunut). Sehän on päinvastoin: vaaditaan kiellettäväksi uskonnolliseen juhlaan osallistumiseen pakottaminen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Voiko blogisti tosiaan olla jossakin julkisessa luottamustehtävässä?

"Kuntapäättäjien ei tulisi unohtaa, että heille on uskottu kristillisen joulu- ja kevätperinteen vaaliminen."

Mitä hittoa, eiköhän tuo vaaliminen kuulu kirkolle. Sibeliusta ja Gallen-Kallelaa juhliessa jäi vähemmälle huomiolle, että tänä vuonna tuli 150 vuotta myös siitä, kun kunnat erotettiin seurakunnista.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Ihmeellisen filosofisoinnin sijasta kysyn vain; miksi joulujuhlaa vietetään? Jos ette tiedä se on Jeesuksen syntymän juhla.
Lapsille joulu on enemmän joulupukki ja pukin tuomat lahjat. Olisiko syytä muuttaa joulu PUKKIJUHLAKSI?

Niin kauan kuin Suomi on pääosin kristillinen kansa, joulu on hyvä pitää jouluna, joka on tällainen hyvä joulu kuin se nyt on lapsille ja aikuisille.

Eri asia on, että nykyään Suomessa lapsille annetaan enemmän Muhammed nimiä kuin Jari nimiä. Ja Islamin uskonto on osoittanut luonteensa omassa keskuudessaan puhumattakaan siitä, että yhteinen vihollinen ovat kristityt.

Kehitys Suomessakin osoittaa, että näille matuille annetaan periksi kaikessa, koska ollaan niin "suvaisevaisia". Kristillisen Suomen aika loppuu. Vain ajan pituudesta on kysymys. Arkkipiispa Kari Mäkinen on pahin korkeassa asemassa oleva vaikuttaja tässä kehityksessä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Niin kauan kuin Suomi on pääosin kristillinen kansa"

Onko tosiaan? Miten tämä mitataan? Täysi-ikäisenä vapaaehtoisen uskontunnukstuksen tekevein määrällä vai ilman omaa tahdoilmaisua alaikäisenä kulttiin liitettyjen lukumäärällä?

Kehtaatko sanoa, että "kristitty" tarkoittaa sinulle niin vähän, että jälkimmäinen on sinusta pätevä laskutapa?

- - - -
"miksi joulujuhlaa vietetään? Jos ette tiedä se on Jeesuksen syntymän juhla"

Väärin. Se on juhla, joka keksittiin, jotta pakkovallasta nauttiva kirkko saisi karsittua pakanoiden alkuperäiset perinteet laittamalla tilalle jotain omakeksimäänsä. Jeesuksen syntymäpäivan ajankohdaksi sille ei ole ollut mitään valideja perusteita.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Ihmeellisen filosofisoinnin sijasta kysyn vain; miksi joulujuhlaa vietetään? Jos ette tiedä se on Jeesuksen syntymän juhla.
Lapsille joulu on enemmän joulupukki ja pukin tuomat lahjat. Olisiko syytä muuttaa joulu PUKKIJUHLAKSI?

Niin kauan kuin Suomi on pääosin kristillinen kansa, joulu on hyvä pitää jouluna, joka on tällainen hyvä joulu kuin se nyt on lapsille ja aikuisille.

Eri asia on, että nykyään Suomessa lapsille annetaan enemmän Muhammed nimiä kuin Jari nimiä. Ja Islamin uskonto on osoittanut luonteensa omassa keskuudessaan puhumattakaan siitä, että yhteinen vihollinen ovat kristityt.

Kehitys Suomessakin osoittaa, että näille matuille annetaan periksi kaikessa, koska ollaan niin "suvaisevaisia". Kristillisen Suomen aika loppuu. Vain ajan pituudesta on kysymys. Arkkipiispa Kari Mäkinen on pahin korkeassa asemassa oleva vaikuttaja tässä kehityksessä.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Joulua vietetään, koska on talvipäivän seisaus. Roomalaiset juhlivat Saturnalia, juhlassa Saturnus-jumalan kunniaksi. 350-luvulla kristillinen joulu siirrettiin samalla paikalla. Meillä Suomessakin tuota siis juhlittiin jo paljon ennen, kuin tänne kristinusko väkipakolla asetettiin, hallinnollisista ja poliittisista syistä.
Minulle on toki ihan sama, miksi tätä juhlaa kutsutaan, vaikka joulu-sanalla ei ole mitään tekemistä Jeesuksen kanssa, vaikka tosin esim. englannin kielinen vastineella taas on.

Me uskonnottomat emme kuitenkaan ole kiinnostuneet jeesustelusta, emmekä halua julkisiin tilaisuuksiin minkään sortin uskontoa, koska uskonto ei julkisiin palveluihin kuulu. On varsin huono peruste, että jos vajaa 80% kuuluu johonkin järjestöön, osa tahtomattaan, niin yhteiskunnan pitäisi tukea sen aatteita julkisissa laitoksissaan. Samalla logiikalla pitäisi muillekin järjestöille jakaa siivu jäsenmääränsä mukaan mm. koulun juhlallisuuksiin.

Arto Jaaskelainen

On varsin huono peruste että kun joku harva yksittäinen henkilö narisee Joulun vieton kristillisestä osasta niin hän haluaisi kieltää sen kaikilta muiltakin.

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine Vastaus kommenttiin #117

On varsin huono peruste,että kun joku yksittäinen fundamentalisti haluaa pakottaa muutkin osallistumaan uskontonsa harjoittamiseen.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #129

Ei läsnäolo jouluohjelman esityksessä tarkoita uskonnon harjoittamista vaikka ohjelma olisi uskonnollinen. Edellyttää vain normaalia suvaitsevaisuutta ja kohteliaisuutta, joskus myös oppimisen tai muiden maailmaan tutustumisen halua.

Olen minäkin ollut muun uskoisten tilaisuuksissa eikä siitä ole mitään ongelmaa minulle syntynyt. Kysymys on omasta asenteesta. Joko sitä asiallista suhtautumista on tai sitten ei.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #137

Jos yhteinen joulujuhla on jotain mihin ei osallistuta vaan vain läsnäollaan, niin on juhlan ohjelmassa mennyt jotain pahasti pieleen. Muiden maailmaan tutustumisen ei voi olla juhlan teema vain osalla osallistujista kun tapahtuman pitäisi olla kaikkien yhteinen.

Oletko sinä ollut jonkun muun uskoisten tilaisuudessa, jonka PITÄISI olla sinun tilaisuutesi kuten koulun päättäijäisjuhlien pitäisi olla jokaisen koululaisen juhla?

Otto Lotto

"Yule on englanninkielinen nimitys muinaisten germaanien talvijuhlalle. Kuukalenterin vuoksi yulen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon leviämisen myötä Yulen sisältö korvattiin kristillisellä sisällöllä, mutta juhlan nimi säilyi Yulesta suomennettuna jouluna."

Minun mielestäni kristityt voisi muuttaa oman juhlansa vaikka "Jeesuksen syntymäpäiväksi" tai "Kristuspäiväksi", ihan kuten itse haluatte. Muttä älkää nyt koittako viedä meiltä pakanoilta tuhannen vuoden riiston ja sorron jälkeen tätäkin juhlaa lopullisesti ja unohduttaa jopa Joulu-sanan alkuperäistä merkitystä. Kiitos.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näin juuri. Englanninkielisten kunniaksi on sanottava, että heillä on sekä Yule että Christmas. Suomen joululla ja Ruotsin julilla ei ole mitään perinteistä, ikiaikaista yhteyttä jälkimmäiseen.

Joyous Kwanzaa!

Riitta Hankonen

Suomessa on uskonnonvapaus, joka ulottuu myös kouluun. Se tarkoittaa vapautta uskoa tai olla uskomatta. Siksi kenenkään ei pitäisi joutua harjoittamaan uskontoa (tai jonkun toisen uskontoa) vasten tahtoaan. Uskonnon harjoittamista varten ovat kirkot ja muut uskonnon omat tilat.

Kotonaan jokainen voi ottaa Jeesuksen mukaan jouluun niin voimallisesti haluaa.

On totta, että evankelis-luterilainen uskonto on ollut osa suomalaista yhteiskulttuuria. Toisin uskovat ja uskonnottomat ovat olleet marginaalissa. Tilanne on muuttunut moniarvoisuuden myötä. Tätä voi olla vaikea hyväksyä, jos moniarvoisuus on kirosana.

Arto Jaaskelainen

Ei läsnäolo jouluohjelman esityksessä tarkoita uskonnon harjoittamista vaikka ohjelma olisi uskonnollinen. Edellyttää vain normaalia suvaitsevaisuutta ja kohteliaisuutta, joskus myös oppimisen tai muiden maailmaan tutustumisen halua.

Olen minäkin ollut muun uskoisten tilaisuuksissa eikä siitä ole mitään ongelmaa minulle syntynyt. Kysymys on omasta asenteesta. Joko sitä asiallista suhtautumista on tai sitten ei.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eli asenteella vaan tapahtumaan, joka on muille juhla?

Ei mene läpi. Koulun joulujuhla on KAIKKIEN oppilaitten juhla, ei kristittyjen oppilaiden juhla ja muiden läsnäolotilaisuus.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Lasta ei pitäisi kasteessa pakotta kirkon jäseneksi. Nimen voisi antaa pappi tai maistraatti. Jos tämä ihminen haluaa liittyä siinä vaiheessa, kun pystyy asiasta itse päättämään, niin liittyköön omasta tahdostaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ihan varmasti niin Mika Niikko, kuin kuka hyvänsä, löytää jouluisia juhlia, joissa eivät pääosissa ole tontut ja joulupukit, jos sellainen malli jotenkin ahdistaa. Samaa satua ja tarinankerrontaa se on yhtä lailla Beetlehemin kuin Korvatunturinkin tapahtumat.

Matti Irjala

Io saturnalia ja hyvät keskitalven juhlat noin muutenkin sinulle Mika ja teille kaikille muille ikiaikaisten jouluperinteiden faneille.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

1.
Kansa on kristitty kansa on mielestäni silloin, kun valtaosa kansasta kuuluu kirkkoon.
On riestysti islamin uksoisia kansoja, hyvin erilaisia. Yhtä osaa voi pitää myös ISISin edustamana. Niissä ei anneta "vääräuskoisille" erivapauksia.
2.
Kristityille Joulu on Jeesusken syntymäjuhla. Ei Joulun vaaliminen riipu siitä, olisiko Jeesus toivonut tällaista juhlaa itselleen vai ei. Eikä se riipu edes siitä, onko joulu ollut alunperin jotain muuta. Ei edes sitten, vaikka joulu olisi ollut alunperin pakanallinen juhla.
3.
1 ja 2 varmasti pitävät paikkansa. Mutta ellei se ole sitä, niin sitten, jos haluamme joulun säilyttää, se voitaisiin muuttaa "PUKKIJUHLAKSI lapsia varten. Samalla sen voisi siirtää lauantaiksi, jolloin koko joulun merkitys täyttyisi pukin käytyä tiomassa lahjat ja lasten saatua leikityksi niillä PUKKIPÄIVÄN ja sunnantain ajan.
3.
Ehkä ymmärrystäsi auttaisi jos ottaisit mustat lasit silmiltäsi ?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Kristityille joulu varmasti onkin Jeesuksen syntymäjuhla, ja monissa maissa myös juhla jossa Jeesuslapsi tuo lahjat.

Pitäisikö joulun nimi muuttaa pukkijuhlaksi? Ei tietenkään. Joulu pyhän nimenä ei millään lailla liity kristinuskoon. Täällä on juhlittu joulua jouluna ennen kristittyjäkin.

Muuttakaa vaan itse nimi ja juhlikaa vaikka Jeesuslapsijuhlaa. Me muut juhlitaan joulua!

"[–] sana “joulu” viittaa esikristilliseen, pimeyden taittumista juhlivaan pyhään, johon Jeesuksen syntymäpäivä myöhemmin sovitettiin.

Monet pohjoismaiset kielet ovat säilyttäneet vanhaa aurinkojuhlaa merkitsevän sanan joulupyhien nimessä (Suomen joulun lisäksi Skandinavian kielten “jul”, islantilainen “jól” ja viron “jõul”), kun esimerkiksi englannin kielellä pakanallinen “Yule” on vaihtunut selvästi kristilliseen Christmasiin.

Joulu-sanalla on yhteinen etymologia pyörää tarkoittavan “hjul”-sanan kanssa. Sen taustalta löytyvät pyöreää ja pyörimistä kuvaavat sanat viittavat myös aurinkoon.

Ironista tässä on, että myös sana “juhla” periytyy samasta muinaisgermaanisesta “jehwla”-kantasanasta, kuten joulukin. Se on vain lainattu suomen kieleen vielä aikaisemmin." https://kielinmielin.wordpress.com/2008/12/24/hell...

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Tarkoittaako Olli sitä, että kirkkoon kuuluvien tulisi muuttaa joulun nimi joksikin muuksi ?!? Se vasta ihmeellistä olisi, koska kansa tuntee joulun kristillisenä juhlana ja lapset pukin tulemisena lahjoineen jne.
Ei ole mitään merkitystä sillä, mistä nimi on lähtenyt liikkeelle, vaan sillä, minä valtaosa kansasta tuntee joulun.
Ehdotankin, että kielitetilijät yms. pienet vähemmistöt, joita asia tuntuu kovasti vaivaavan, keksivät joululle toisen nimen. Sanotaan tätä ehdoitustani nyt sitten vaikka demokratiaksi tai enemminstön diktatuurtiksi. Ei sillä väliä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Sinä olit itse se joka puhuit sen muuttamisesta pukkijuhlaksi, pistin vaan vastaan. Nyt ei sitten käykään, kun osuu omalle kohdalle? Minulle on ihan sama millä nimellä kristityt joulua juhlii, mutta ihan turhaa ininää vaatia muuttamaan sitä nimeä, varsinkin, kun se nimi ei ole kristillistä alkuperää.

Kristityt ovat ulkomailla muuttaneet sen nimen aikoinaan. "Christmas".

Samanlaista turhaa ininää on vaatia että avioliitto nimitys muutettaisiin.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

En suinkaan ehdottanut, että Joulu muutettaisiin PUKKIJUHLAKSI. Halusin tällä vain kuvailla miten absurdia (typerää, outoa, surkeata, jne-.) olisi jos joulu olisi "PUKKIJUHLA".
Ehkä olet "liikaa" kielitieteilijä tai historioitsija koska et näytä ymmärtävän, miksi valtaosa suomalaisista kokee joulun ja toistaiseksi valtaosas suomalalsista lienee haluavatkin säilttää sen samanalaisena. Olen sen kyllä jo selittänyt tällä palstalla toiselle.
Mielihyvin annan sinun viettää joulua ihan valitsemallasi nimella.
Onneksi olet toistaiseksi vähemmistönä. Ja tulet olemaan sitä vielä enemmän, jos suomi joskus tulee muuttumaan islamilaisenemmistöiseksi. Se tilanne ei kaiketi tyydyttäisi edes monikultturisuuden innokkaita kannattajia tai kielieksperttejä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

En ole kielitieteilijä, enkä historioitsija.

>et näytä ymmärtävän, miksi valtaosa suomalaisista kokee joulun ja toistaiseksi valtaosas suomalalsista lienee haluavatkin säilttää sen samanalaisena.

Onko lähteitä? Kun joku kolmannes kansasta uskoo raamatun jumalaan, väitettäsi on vaikea niellä. Tosin, kysymys ei ole enemmistöstä, vaan uskonnonvapaudesta.

Jos Suomi tulee muuttumaan islaminenemmistöiseksi, niin edelleen paras tilanne olisi että koulussa ei sitä uskontoa tuputettaisi. Jos enemmistö päättäisi, kuten sinä haluaisit, olisi itsestäänselvyys että se vaihtuisi islamiin.

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Nyt puhutkin koulusta. Mielestäni asia koski joulua ja joulujuhlia.

Mutta löysin kyllä netistä tietoa siitä, montako % Suomen kanasalsista kuuluu kirkkoon. Kokeile itsekin. Arvaan, että pystyt siihen.

Osittain myös edellisen perusteella uskon, että valtaosa suomalaissta haluaa pysyttää joulun, joulujuhlat ja sille nimen joulu.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Mitä ihmettä sillä on tekemistä kuinka suuri osa oppilaista kuuluu kirkkoon? Suomessa koulut ovat tunnustuksettomia ja juhla on kaikkien yhteinen.

Kaikille tarkoitetun tilaisuuden on oltava sellainen, ettei siinä joudu osallistumaan mihinkään palvontamenoihin.

Jos 'kansankirkko' on niin heikossa jamassa, etteivät sen jäsenten lapset saa kylliksi uskonnollista sisältöä elämässään jos sitä ei ole valtio järjestämässä, jotain on pahasti vialla. Siinä kirkolle miettimistä.

Arto Jaaskelainen

Lainaus: "...joudu osallistumaan palvontamenoihin..."

Ei läsnäolo jouluohjelman esityksessä tarkoita uskonnon harjoittamista vaikka ohjelma olisi uskonnollinen. Edellyttää vain normaalia suvaitsevaisuutta ja kohteliaisuutta, joskus myös oppimisen tai muiden maailmaan tutustumisen halua.

Olen minäkin ollut aivan muun uskoisten tilaisuuksissa läsnä eikä siitä ole mitään ongelmaa minulle syntynyt. Kysymys on omasta asenteesta. Joko sitä asiallista suhtautumista on tai sitten ei.

Suomalainen Joulu perinteisine elementteineen joihin kuuluu myös kristillisiä osia on valtaosalle täysin normaali asia josta jotkut perinteitä vastustavat ryhmät ovat "nillittäneet" ja toistuvasti yrittävät vaientaa tätä perinnettä kaikenlaisilla verukkeilla.

Aika rajoittuneena pidän katsantoa jos joku ei "kestä" perinteisen Joulun kristillistä osuutta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #141

Vielä puoli kahdeltatoista yöllä riitelet täällä sen sijaan että pyhittäisit lepopäivän.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #142

Minä olenkin aivan varmasti syntinen :)

Hyvää Joulua kaikille mielipiteisiin katsomatta !

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #141

"Ei läsnäolo jouluohjelman esityksessä tarkoita uskonnon harjoittamista.."

Katsopa ihan huviksesi vaikkapa mitä sana 'virsi' tarkoittaa. Se tarkoittaa nimenomaan palvontamenoa ja mikäli se pitäisi sitten olla hiljaa, ei kyse ole juhlasta vaan palvontamenon todistajana olemisesta.

Suomalainen joulu perinteisine elementteineen on uskonnon pakkovallan kahleista jääneiden arpien esittelyä. "valtaosalle" ei ole minkäänlainen argumentti kun tilaisuuden pitäisi olla KAIKILLE.

Itse pidän rajoittuneena katsantoa, että "kestäminen" olisi riittävä tulos yhteisestä juhlasta. Ei kukaan lienekään väittänyt, etteivät muunuskoiset tai uskonnottomat "kestäisi" kristillistä sisältöä joulujuhlassa vaan, että heille se ei ole silloin juhlaa.

Arto Jaaskelainen Vastaus kommenttiin #151

Hannu Ala-Olla,

aivan, juhla ei ole tarkoitettu vain Sinulle vaan kaikille.

Joulutilaisuus missä on myös perinteisesti kristillistä sisältöä on kaikille aivan ok, iloinen ja normaali asia. Tuohon on vain harvoja poikkeuksia jota olet todistamassa.

Ei Joulun perinnettämme ole tarvetta karsia, sensuroida tai hävittää pienen narisevan radikaalijoukon takia. Ei perinteistä Joulua tarvitse pilata kaikilta muilta Sinun vaatimustesi perusteella.

Perinteinen Joulu mukaan lukien sen kristillinen osuus on demokratiasta seuraava oikeus joka meillä kaikilla on. Olkaamme siitä ylpeitä ja vaalikaamme kaunista perinnettämme. Vain joissain hyvin erilaisissa valtioissa Joulun sisältöä pyritään sensuroimaan, ei kunnioiteta tai ei vietetä lainkaan.

Kauno Voutilainen Vastaus kommenttiin #166

Arto puhuu asiaa. Pidetään Joulu edelleen koko kansan juhlana vaikka kaikki eivät halua sitä viettääkään. Joulun sanoma on iloinen ja toivoa, uskoa ja rauhaa levittävä juhla, joka ei syrji ketään. Ajanlaskummekin on laitettu Jeesuksen syntymään niin onhan se aika tärkeä etappi koko maapallolle elikkä mennään kohta 2016 jälkeen Kristuksen. Hyvää ja siunattua vuotta 2016 kaikille.

Sauli Voutilainen

Sauli Voutilainen
Vastaus kysy lapselta jolta oikeat vanhemmat on esim.ole voineet hoitaa heitä tai lapsilta on huostaan otossa viety vanhemmat ilman lasten omaa tahtoa .voitko osoittaa tonttujen kautta näille lapsille että .Jumala niin paljon sinua rakastaa Tyttö tai Poika että hän antoi ainoan poikansa Jeesuksessa että pääset oikeiden rakastavien vanhempien luo tai vanhempasi palaavat ikävöivät luoksesesi .toivoisin että juhlassa arkisiset perheongelmat tuotaisiin esille kuinka havainnollisesti jeesus näitä lapsia tulee rakastamaan.

Onko tontut tuoneet sen joulu rauhan viimeisillä vuosikymmenillä tuskin kukaan on kiinnostunut niistä tontuista mutta omien lapsien tulevaisuudesta kyllä .ihmettelen miksi palstalla kirjoitaa isät joilla ei ei tunnu olevan lapsia jotta heillä todella olisi kiinnostusta lapsista muuta kuin väittelystä tällä palstalla .mielipiteet ovat kuin olisi kysymys mistä pidät ja et pidä .vihalla selitetään kun raamattua ei tunneta ja ei viitsitä kuunnella sitä joka tuntee sekoitetaan senkin usko joka etsii todellista ratkaisua . kristin usko on aivan muuta kuin tahdon tai en tahdo sen edessä on jokaisen joskus oltava . ateisti sanoo en usko ikuisuuteen kun kuolen se on siinä .miten sitten lotossa kun on pelannu 10 vuotta eikö ole aika pitkään pitänyt pelata että voitti täys osuman .se joka ei uskonut voittavansa ei viitsinyt uskoa voittavansa ja jäi katkeraksi kun näki että muut voitti mutta minä en .onko siis aivan saman tekevää uskonko vai en usko .onko siis joulujuhla jeesuksesta kertomus vain pelkkä tahdon kysymys jos se tahdonko antaa lapsilleni turvallista kristinuskoa on osoittanut kannattavaksi lapsen tulevaisuudelle. niin kuin tahtoo voittaa lotossa jonne menee joka viikko miljoonia euroja siihen tahto riittää ja usko .niin minne se tahto menee kun me jälleen kerran ajattelemme että ei se Joulujuhla mitään anna kun se ei ole juhla kun ei se useimpia aikuisia kiinnosta ihmisiä joilla ei ole selkärankaa seistä lapsensa hyvinvoinnin puolesta samoin käy sinun elämässä saat olla varma jos et sinä valitse lapsellesi hyvää kasvatusta niin he valitsevat sen joka tapauksessa pitemmän kautta ja jälleen kerran mitä sinä et viitsinyt uskoa edes tähän joulujuhlaan .usko on tärkeä lapselle koska elämässä tarvitaan uskoa miksei sitten Jumalaan kun sieltä tulemme ja sinne menemme

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset