Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Ruotsin rajatarkastukset alkavat, mitä tekee Suomi?

Ruotsin päätös rekisteröidä kaikki maahan saapuvat pakolaiset (tästä päivästä alkaen) on joululahja Suomelle. Se on myös oikea askelDublinin-sopimuksen henkiin herättämiseksi. Suomi on keskustellut Dublinin-sopimuksesta ja tämän kaltaisista toimista Ruotsin kanssa jo pitkään. Ruotsin tekemä päätös on osoitus Suomen hallituksen saavuttamasta maalista. Hyvää työtä ulkoministeri Soini. Hyvää työtä sisäministeri Orpo. Olette kiitoksenne ansainneet, sillä Ruotsin tekemä päätös vaikuttaa merkittävästi Suomeen tulevien pakolaisten määrään.

Missään pelissä yksi maali ei kuitenkaan takaa voittoa, ellei omasta maalialueesta pidetä huolta. EU:n alueella on satoja tuhansia rekisteröimättömiä pakolaisia ja Ruotsissa yksistään tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia.  Ruotsin päätös ei siten suoraan lopeta pakolaistulvaa Suomeen, jos Ruotsissa olevat rekisteröimättömät pakolaiset poliisin pelossa päättävät lähteä hakemaan turvapaikkaa Suomesta.

Tämä johdosta Suomen tulee aloittaa rajatarkastukset ja käännyttää tulevat turvapaikanhakijat takasin Ruotsiin. Pakolaisten käännyttäminen tulisi aloittaa samaan aikaan kun Ruotsi aloittaa omat rajatarkastuksensa. Koska Ruotsi on turvallinen maa, Suomeen jätettävälle turvapaikkahakemukselle ei ole perustetta.

Jos Ruotsista tulevien turvapaikkahakemusta ei oteta vastaan, Suomi toimisi Dublinin-sopimuksen hengen mukaisesti ja tukisi Ruotsin tekemää päätöstä osoittaa siirtolaisille, ettei Eurooppa ole valintatalo, jossa pakolainen voi hakea turvapaikkaa mistä itse haluaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Harri Immonen

'Hyvää työtä ulkoministeri Soini. Hyvää työtä sisäministeri Orpo'

Haluan jatkaa listaa. Hyvää työtä perussuomalaiset kansanedustajat, puolueen jäsenet ja kaikki ihmiset jotka eivät ole tämän järjettömän ajojahdin alla taipuneet.

Huonoa työtä demarit, huonoa työtä vihreät, huonoa työtä vasemmisto ja huonoa työtä rkp. Edelleen huonoa työtä mätä ja politisoitunut lehdistö, huonoa työtä Li Andersson. Huonoa työtä suvaitsevaisto ja mustamaalajat. Erityisen huonoa työtä ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja, tämän 'natsi' jahtinsa myötä uskottavuutensa täydellisesti menettänyt yksi pää-arkkitehdeistä. Yök Jari Tervo, Kimmo Grönlund, Juha Suonranta ja Tuomas Muraja. Huonoa työtä suvakoituneen lehdistön mannekiini Atte Jääskeläinen. Muistetaan paikallislehteämme myös... Kuinka pahasti sitä voi arvostelukykynsä menettää Anssi Mehtälä? Eroa.

Huonoa työtä kaikki muutkin Matti Putkosen listalaiset: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144073014441...

Suomi ei kykene tulevina vuosina auttamaan senkään vertaa hädässä olevia ihmisiä, tai järjestämään työtä maahanmuuttajille, mikäli yhteiskuntajärjestelmämme romahtaa tämän järjettömän hyysäyksen tuloksena.
Suojellaksemme yhteiskuntaa, meidän täytyy tarvittaessa olla valmiit sulkemaan raja, eikä tämän toteamisessa ole minkäänlaista rasismia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Perussuomalaiset ottivat käyttöön rajavalvonnan Ruotsissa? Onhan se nyt ilman muuta yllälistatun rupusakin syytä, ettei hallitus saa aikaan minkäänlaista päätöstä mihinkään suuntaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomi on aloittanut rajojensa valvonnan ennen Ruotsia. Ruotsin muutos samaan suuntaan ei tarkoita, että Suomen tulisi muuttaa omaa käytäntöään.

Tähänkin asti suurin osa pakolaisista on tullut Ruotsin kautta. Olemme nämä turvapaikanhakijat ottaneet vastaan ja rekisteröineet turvapaikanhakijoiksi. Ruotsin päätös osaltaan vähentää toivottavasti myös Suomeen kohdistuvaa kauttakulkuvirtaa ilman, että Suomen tarvitsee muuttaa olennaisilta osiltaan mitään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Valvonta ilmeisesti ei vielä ole aivan täydellistä. Lehden mukaan poliisi etsii Suomessa noin 10 000 laittomasti maahan tullutta, rekisteröimätöntä henkilöä:

http://www.iltalehti.fi/pakolaiskriisi/20151111206...

Kai se on sitten helpompi haeskella heitä helsinkiläisistä lähiöistä kuin ottaa koppi Juutinrauman sillalla tai Torniossa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ennen rajanylityspaikoilla aloitettua valvontaa, Suomeen saapui tuhansia rekisteröimättömiä tulijoita.

Suomi aloitti valvonnan myöhään, mutta uskon sen olevan tuloksellista. Ja yhtä kaikki, ei minun tarvitse tätä murheenani kantaa. Uskon viranomaisten osaavan hoitaa maahanmuuton valvonnan minua (tai sinua) paremmin.

Ja se, että Ruotsi aloittaa tulijoiden maahantulotarkastukset, parantaa Suomen tilannetta olennaisen paljon. Ei Suomen siis tarvitse muuta kuin nauttia hedelmistä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä kymmentuhatta tullutta ei ole minkään viranomaisemme tiedossa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kuten edellisessä kommentissani jo totesin, nämäkään 10000 ei ole minun ongelmanani. Viranomaisemme hoitavat tilannetta. Älä sinäkään, Aimo, heistä huolta kanna.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #42

Toivotaan, että sinä ja kaltaisesi löydätte nuo kadonneet jo heidän turvallisuutensa vuoksikin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #45

Ei Aimo, ei minulta ketään ole kadoksissa. Ei minun tarvitse ketään haeskella. Eikä sinunkaan. Viranomaiset hoitavat hommat. Älä suotta huolehdi-

Samuli Helminen

"Ruotsin rajatarkastukset alkavat, mitä tekee Suomi?"
Miettii, pohtii, funtsaa, fantsuttelee?

Miten olisi käytännön toimenpiteet asian suhteen?

Niemeläiselle tiedoksi, ota pää pois pensaasta ja ajattele itse. Suomi ei ole tehnyt mitään asian eteen, ottanut vain kiltisti kaiken vastaa. Mitään sopimuksia, tai muuta vastaavaa ei olla Suomessa tai euroopassa toteutettu.

"Suomi on aloittanut rajojensa valvonnan" EI ole mitään rajavalvontaa aloittanut!
Jos rajanylityspaikoilla on "valvontaa" ei tarkoita sitä että on rajavalvontaa. Käsitteet haltuun.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Rajavalvontaa eli rajatarkastuksia on kai sitten vain rajanylityspaikoilla. Ei siinä nyt hirveää eroa tunnu olevan. Suomihan on ottanut käyttöön rajatarkastuksia ja pikakäännytyksiä esim. Albaniasta tulleille ensimmäisten joukossa ja nyt muut seuraavat perässä. Suomella on siis hyvin hallittu maahanmuuttopolitiikka, kuten aina.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Karo, muistelet varmaankin Kännön aikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei Ruotsikaan mihinkään muuhun ylimääräiseen rajavalvontaan ryhdy kuin Juutinrauman sillalla tai Tanskan lautoilla tulevien tarkastukseen. Suomi menettelee Tornion sillalla aivan samoin ja on menetellyt jo ennen Ruotsia.

Jotenkin tuntuu, että peruspersujen hurraahuudot tästä uutisesta ovat hiukan väärinkäsitykseen pohjautuvia. Luullaan, että nyt kaikki muuttuu ja "mutakuonoille osoitetaan kaapin paikka". Kysehän on vain menettelytapaerosta. Itse turvapaikan myöntämisen suhteen ei ole ilmoitettu minkäänlaisia muutoksia harjoitetussa politiikassa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Helminen, ei minun tarvitse ryhtyä sen enempää toimiin kuin tähänkään asti. Meidän viranomaisilla on homma ollut koko ajan erinomaisen hyvin hanskassa tähänkin asti. Ministerit ovat olleet tehtäviensä tasalla ja Ruotsikin on reagoinut asiaan - Suomea hitaammin tällä kertaa. Asia on siis ihan hyvässä hoidossa.

Otappa sinäkin, Helminen, rennosti. Paina pää sohvatyynyyn ja odottele rauhassa. Kyllä viranomaiset osaavat asian hoitaa. Heille maksetaan siitä.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Kansanedustaja Niikon avaus huomioitu myös uutisen muodossa, linkki: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/138080-yllattava-s...

Teppo, US

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Paha juttu kun olemme nyt tuhlanneet kaikki reussimme, tilat ja rahat ja kykymme auttaa niitä oikeasti kärsiviä sodan alle jääneitä ihmisiä.
Hullua - Syyriassa soditaan ja meille luikkii Irakilaisia nuoria miehiä marisemaan sapuskoista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsin päätös tarkoittaa tätä:

Kyseessä on Schengen-sopimuksen sallima väliaikainen toimenpide, jonka on tarkoitus olla voimassa 10 päivää. Aikaa voidaan sen jälkeen pidentää vielä 20 päivää lisää.

3 vaihtoehtoa
Rajalle ilmaantuville pakolaisille annetaan kolme vaihtoehtoa:

1) Henkilö voi hakea turvapaikkaa Ruotsista.

2) Henkilö voi palata maahan, josta oli tulossa.

3) Jos henkilö haluaa hakea turvapaikkaa jostain muusta maasta, kuten Suomesta tai Norjasta, häntä kehotetaan etsimään toinen reitti kyseiseen maahan.

Eli jos henkilöllä ei ole asianmukaisia papereita tai hän ei halua hakea turvapaikkaa Ruotsista, hänet käännytetään rajalta takaisin.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14472944578...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mutta että jopa Ruotsi, kaikkien turvapaikanhakijoiden suosituin kohde ja selkeästi avoimemmin suhtautunut tähän kriisiin. Taitaapa se todellisuus läjähtää päin naamaa sittenkin, ei millään maalla ole resursseja tällaiseen pakolaistulvaan.

Määräaikainen juu, epäilen vaan, että tämä tulee jatkumaan muissakin maissa, ja kohta ne euroopan rajat sitten kokonaan suljetaan, siinä oli sitten se Schengen-alue. Sipilä ja Orpo jo tästä varoittivat ja on täysin mahdollista, että näin käy.

Saksa vielä sinnittelee, mutta en usko että kauan, eipä taida sielläkään enää juna-asemilla olla ihmisiä toivottamassa pakolaisia tervetulleiksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitä ylipäänsä voi tarkoittaa ilmaus "Euroopan rajat kokonaan suljetaan"? Schengenin ulkorajoillahan on aina ollut voimassa rajatarkastusjärjestelmä. Nykyinen tilanne johtuu siitä, että Kreikalla ja Italialla ei ollut mitään konstia estää satojen tuhansien ihmisten tuloa tarkastuspisteiden ulkopuolelta.

Pitäisikö Välimereen rakentaa piikkilanka-aita?

Schengenin sisärajoilla väliaikaiset rajatarkastukset ovat sallittuja. Saattaahan järjestelmä kaatuakin, mutta en kyllä ymmärrä, mitä myönteistä siinä kukaan voi nähdä. Sen jälkeenhän kukaan ei voisi palata alueen sisällä mihinkään ilman papereita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #23

Onko joku sanonut, että rajojen sulkeminen olisi hyvä tilanne?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Vaikka kuinka moni, tuolla vähemmän fiksuissa somen osissa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #28

Niimpä, mutta tässä blogissa ei, kyllähän tuolla kylillä jutellaan kaikenlaista, mutta ei kai se tänne kuulu.

Miten itse näet tämän rajatarkastusten lisäämisen, tuntuu, että se ottaa jotenkin koville, pitäisikö kaikki siis olla niinkuin ennenkin, eli vapaa kulku turvapaikanhakijoille, sinne minne haluaa.

Näytä myös omatkin mielipiteesi, äläkä vain tyrmää toisten ajatuksia, niin ja mielellään tässä blogissa, ettei tarvitse koko maailman palstoja kaivella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #36

Miksi minun pitäisi olla tästä jotenkin eri mieltä kuin Suomen viranomaiset?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Turha kiitellä soineja ja orpoja. Laura Huhtasaari otti siitä jo kunnian Facebookissa.

"Laura Huhtasaari: Ehdotin tuota Ruotsin pääministerille, kun olin Islannissa."

Matti Kolehmainen

Urpo lutkuttaa peukaloaan ja pelkää kysyä äiti-Merkeliltä mitä pikku Urpon pitäisi nyt tehdä. Siinä Suomen linja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Hyvää työtä ulkoministeri Soini."

Mitä Soini on saanut aikaiseksi, esimerkki?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hmmm. Tää oli kyllä paha. Ootas vähän.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Heti nimityksensä jälkeen hallituksen olisi pitänyt ymmärtää, että Italian Lambedusaan ja Kreikkaan jo talvella alkanut laittomien siirtolaisten tsunami tulee johtamaan.
Sisäministerin olisi pitänyt valvoa, että poliisi ja rajavartiolaitos olisivat käynnistäneet tehostetun ulkomaalaisvalvonnan, Suomi olisi vaatinut
1) muita sopijavaltioita pitäytymään Dublinin sopimuksessa,
2) ilmoittanut irtautuvansa väliaikaisesti Schengenin sopimuksesta ja käynnistänyt oman kansallisen rajavalvonnan sisärajoilla sekä
3) vaatinut Pohjoismaisen passivapaussopimuksen noudattamista mm. Tanskalta ja Ruotsilta.

Ulkomaalaisvalvonta käynnistettiin vasta syyskuussa ja Tulli, jonka tehtävänä on tavaraliikenteen valvonta,
suorittaa Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistoiminnasta annetun lain perusteella jonkinlaista valvontaa.

Tornion 3 raja-asemaa sekä Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Karessuvanto vuotavat edelleen.

Jotenkin tulee edelleen näistä valvontatoimenpiteistä mieleen lumetoimet.

Harri Immonen

Unohdat nyt Jyrki ilmeisen tahottomasti yhden aivan olennaisen asian. Kuinka näitä toimia olisi kukaan tervemielinen uskaltanut laittaa toteen tämän opposition, lehdistön ja muiden vaikutusvaltaisissa asemissa olevien ihmisten järjestämän mamutuksen alla? Esimerkiksi Jussi Halla-ahon kasvot löytynevät jokaisen punavihreää-aatetta ajavan todellisuudesta vieraantuneen järjestön tikkataulua koristamasta.

En itsekään ole kaikkia Jussin mielipiteitä jakanut, mutta olen kyllä ymmärtänyt oikean asian ja huolen siellä taustalla. Halla-aholle nostan erityisesti kypärääni tämän osoittaman henkisen jaksamisen vuoksi. Nyt varmasti helpottaa, koska uskon että jatkossa myös suvaitsevaisto on lopultakin valmis pohtimaan tätä kriisiä kaikki osatekijät huomioiden.

Nyt käytännössä kaikki asiat mistä Halla-aho on varoitellut, toteutuvat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"...ilmoittanut irtautuvansa väliaikaisesti Schengenin sopimuksesta..."

Täyttä höpönlöpöä. Schengen sallii väliaikaiset rajatarkastukset. Onhan meillä poliitikkoja, jotka mielellään irtautuisivat väliaikaisesti myös YK:sta ja evoluutiosta, varmaan painovoimastakin, mutta Suomen ja Euroopan etu on olemassaoleviin sopimuksiin perustuvan yhteistyön tiivistäminen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Lyödäänkö vetoa, että ei ole kohta ainoa maa, joka näin tekee, ja ''väliaikaista'' sepä nähdään. Ei Saksakaan kauaa, enää pysty ottamaan kaikkea vastaan. Vieläkö siellä asemilla ihmiset toivottaa iloisena kaikki tervetulleiksi?.

Ei se ihme ole, jos sama suhdeluku on kuin suomessa, että 70% hakijoista ovat paremman elintason perässä, siitä ne ruuhkat syntyvät.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Suomen ja Euroopan etu on olemassaoleviin sopimuksiin perustuvan yhteistyön tiivistäminen."

Joo, kaikenlaiset kriisit yhdistää. Tai pakottaa yhdistymään.

Tämä kriisi on päin honkia hoidettu, mahdollistettu. Jopa haluttu. Samoin kuin talouskriisi. Siitäkin on varoiteltu jo alusta asti. Ja silti... Laajentuminen. Vaikka väkisin.

"We do it anyway"-van Rompuy

Kaikki kriisit näyttävät johtavan kohti yhä tiivistyvämpää Eurooppaa.

Tämä EU federaatioprojekti näyttäytyy mulle jonkinlaisena "kriisien kautta voittoon" projektina.

Rehellisesti sanottuna alkaa näyttää siltä että kun Eurooppalaista yhtenäisyyttä ei näytetä haluttavan riittävissä määrin vapaaehtoisesti, se ajetaan läpi "pakolla".

Maali voi maailmanpoliittisesti olla oikea ja hyvä. Ehkä. Mutta tämä käytetty "konfliktijohtamisen" strategia saattaa lyödä nilkoille.

Takapotkuna tästä pelleilystä saattaakin seurata se paljon pelätty nationalismin nousu... Ainakin ruohonjuuritasolla.

Ja sitäkautta syntyvien sisäisten kriiseilyjen hallintaan tarvitaan taas lisää mielipiteen muokkausta ja sananvapauden rajoittamista. Vihjailuja vääristä ajatuksista ja marginalisointia.

Tasapäistämistä. Monokulttuuria.

Kaikki sen suuren unelman eteen...

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Lapin Kansa / Pohjolan Sanomat
Viikonvaihde 07.11.2015 klo 07:33
Päivitetty 09.11.2015 klo 9:59
Pekka Juntti

http://www.lapinkansa.fi/viikonvaihde/miksi-rajaa-...

"Miksi rajaa valvoo väärä viranomainen?
Tulli poimii länsirajalla turvapaikanhakijat talteen, mutta lain mukaan työ ei kuulu heille. Tullin tehtävä on valvoa tavaraa, ei ihmisiä. Miksi valtiojohto ei komenna rajalle viranomaisia, joille asia kuuluu?"

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ruotsi ei valvo Suomen ja Ruotsin rajaa, ei-haluttujen pakolaisten ohjailu Suomeen jatkunee ennallaan. SJ:ltä vapaaliput ja liivihemmot opastaa busseihin Haaparannassa. Sillan Saga kyllä laittaa sillan kiinni etelässä, mutta Ruotsin sisällä on varmasti 100000, mahdollista pahnanpohjimmaista jakamaan pohjoismaista älyttömyyttä yrittämällä asettua Suomeen. Ottaisi oikeusministeriö Norjan tavoin kantaa tähän ongelmaan pikalainsäädännön turvin syynä valtakunnan turvallisuuden vaarantuminen.

Pekka Heliste

Ruotsi valvoo rajaa samalla tavalla kuin Suomi Torniossa

Pakolaisen on joko käännyttävä tai rekisteröidyttävä

Sen jälkeen turvapaikkaa on haettava siinä maassa johon on rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Jari-Pekka Vuorela mitä tarkoittavat nuo lauseet:

"Jos kuitenkin yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttää, sopimuspuoli voi neuvoteltuaan muiden sopimuspuolten kanssa päättää, että sisärajoilla suoritetaan rajoitetun ajan tilanteen edellyttämiä kansallisia rajatarkastuksia. Jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää välittömiä toimia, kyseinen sopimuspuoli toteuttaa tarvittavat toimet ja ilmoittaa niistä mahdollisimman pian muille sopimuspuolille."

* * *

Annettu: 22.03.2001
Ulkoasiainministeriön ilmoitus Schengenin säännöstön soveltamisesta

Ulkoasiainministeriö ilmoittaa, että jäljempänä määriteltyä Schengenin säännöstöä sovelletaan Suomessa Euroopan unionin neuvoston 1 päivänä joulukuuta 2000 tehdyn päätöksen 2000/777/EY mukaisesti 25 päivästä maaliskuuta 2001 lukien.

Eduskunta päätti 15 päivänä heinäkuuta 1998 (EV 62/1998 vp)

hyväksyä ne Luxemburgissa 19 päivänä joulukuuta 1996 Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 tehtyyn Schengenin sopimukseen tehdyn pöytäkirjan määräykset, jotka vaativat eduskunnan suostumuksen ja

hyväksyä ne Luxemburgissa 19 päivänä joulukuuta 1996 Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 tehdyn Schengenin sopimuksen soveltamisesta Schengenissä 19 päivänä kesäkuuta 1990 tehtyyn yleissopimukseen tehdyn sopimuksen ja siihen liittyvän päätösasiakirjan määräykset, jotka vaativat eduskunnan suostumuksen.

Benelux-talousliiton valtioiden, Saksan liittotasavallan ja Ranskan tasavallan hallitusten välinen SOPIMUS tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla

Tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 Benelux-talousliiton valtioiden, Saksan liittotasavallan ja Ranskan tasavallan hallitusten välillä tehdyn
SCHENGENIN SOPIMUKSEN SOVELTAMISESTA TEHTY YLEISSOPIMUS

I OSASTO
TARKASTUSTEN POISTAMINEN SISÄRAJOILTA JA HENKILÖIDEN LIIKKUVUUS
1 LUKU
SISÄRAJOJEN YLITTÄMINEN

2 artikla

1. Sisärajat voidaan ylittää kaikkialla ilman henkilöiden tarkastamista.

2. Jos kuitenkin yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttää, sopimuspuoli voi neuvoteltuaan muiden sopimuspuolten kanssa päättää, että sisärajoilla suoritetaan rajoitetun ajan tilanteen edellyttämiä kansallisia rajatarkastuksia. Jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää välittömiä toimia, kyseinen sopimuspuoli toteuttaa tarvittavat toimet ja ilmoittaa niistä mahdollisimman pian muille sopimuspuolille.

3. Henkilötarkastusten poistaminen sisärajoilla ei rajoita 22 artiklan määräysten soveltamista eikä kunkin sopimuspuolen lainsäädännön mukaista poliisitoimivallan käyttöä koko alueellaan toimivaltaisten viranomaisten toimesta eikä velvollisuutta omistaa, pitää mukanaan ja esittää sen lainsäädännössä määrättyjä lupia ja asiakirjoja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lauseet tarkoittavat juuri sitä mitä sanoinkin: Schengenin sopimus sallii väliaikaiset rajatarkastukset.

Itse sen sijaan höpisit omituisia siitä, että irtauduttaisiin väliaikaisesti Schengenin sopimuksesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ansar Al-Islam terrorijärjestö suunnitteli iskua "Pohjois-Eurooppaan"

http://yle.fi/uutiset/17_terroripidatysta_eri_puol...

Oletteko nyt edustajat edelleen täysin varmoja siitä, että avoimet rajat ovat tällaisessa tilanteessa oikea ja teille valtakirjansa antaneiden äänestäjien etuja palveleva ratkaisu?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Stop the press: maailmalla on terroristeja. Ja varmaan ne on paljon helpompi löytää jostakin vuoristoluolasta kuin norjalaisesta vankilasta.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

"Koska Ruotsi on turvallinen maa, Suomeen jätettävälle turvapaikkahakemukselle ei ole perustetta."
Eikö se ole niin että Dublinin sopimus velvoittaa jäsenmaata, ei turvapaikanhakijaa? Silloin se, että Ruotsi on turvallinen maa ei ole rittävä peruste käännyttää turvapaikanhakijaa, vaan hakemus on otettava vastaan.
Eikä turvapaikanhakijan myöskään tarvitse esittää perusteita sen hakemiselle, vaan sen myöntämiseen. Eli vaikka olisi kuinka huonot syyt, hakemus on otettava vastaan ja käsiteltävä.

Käyttäjän AnttiOllikainen kuva
Antti Ollikainen

"Norjalainen media syyttää Venäjää siitä, että se tietoisesti muodostaa edellytykset Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan pakolaisten siirtymiselle Venäjän kautta Norjaan.

Independent Barents Observer —internetjulkaisun päätoimittaja Thomas Nilsen ilmoitti omassa kirjoituksessaan, että kyseessä on venäläinen provokaatio, joka on valmisteltu huipputasolla Moskovassa.

Hänen mukaansa siihen kuuluu "lihasten pullistelu" rankaisun muodossa, koska Norja on liittynyt mukaan USA:n ja EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin, Ukrainan kriisin vuoksi."

http://fi.sputniknews.com/politiikka/20151112/5610...

Koska tulee Suomen vuoro? Koska Itäraja alkaa vuotamaan?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Tällä toimenpiteellä on tuskin mitään merkitystä.Tarkastuksia ei tehdä kaikille koska resurssit iihen eivät riitä. Lautoilta ulostulevista ehditään tarkastamaan ehkä joka kolmas. Koska etninen profilointi on kiellettyä,tarkastukset johtavat naurettavuuksiin. Esim. jos ensimmäinen tulija on Per Svensson (kaljanhakumatkalta palaava), hänet tarkastetan, hänen jälkeensä tulevaa kahta Muhamedia ei saa tarkastaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tarkoitatko, että resurssit eivät riitä ihmisten pysäyttämiseen, mutta ne riittävät heistä huolehtimiseen vuosien ajan?
Silloin resurssit ovat väärin suunnattuja.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto
Pekka Heliste

USA ja Meksikon raja on esimerkki siitä , ettei massivinen vartiointikaan pysäytä maahantuloa

Aina löytyy aukkoja, jopa DDR karattiin samoin Pohjois-Koreasta

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Pöytäkirja Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kansalaisten vapauttamisesta velvollisuudesta omata passi sekä oleskelulupa muussa Pohjoismaassa kuin kotimaassa oleskellessaan 17/1954

Asetus Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan kesken passintarkastuksen poistamisesta pohjoismaiden välisillä rajoilla 12 päivänä heinäkuuta 1957 tehdyn sopimuksen voimaansaattamisesta 10/1958

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/195...

6 artikla

Sopimusvaltioiden on pohjoismaisilta ulkorajoiltaan käännytettävä jokainen ulkomaalainen,
a) jolla ei ole voimassa olevaa passia tai muuta sellaista henkilöllisyystodistusta, jonka sopimusvaltioiden asianomaiset viranomaiset ovat hyväksyneet passiksi,
b) jolta puuttuu säädetty maahantulo- tai työlupa saapumisvaltioon sekä siihen tai niihin pohjoismaisiin valtioihin, joissa ulkomaalainen aikoo käydä,
c) jolta voidaan olettaa puuttuvan tarvittavat varat toimeentuloa varten siinä tai niissä sopimusvaltioissa, joissa hän aikoo oleskella, sekä kotimatkaa varten,
d) jonka voidaan olettaa elättävän itseään epärehellisiin keinoin,
e) joka aikaisemmin on tuomittu vapausrangaistukseen ja jonka voidaan olettaa tekevän rangaistavan teon pohjoismaisessa valtiossa tai jonka aikaisemmin toimintansa vuoksi tai muuten syystä voidaan epäillä tulevan harjoittamaan sabotaasia, vakoilua tai luvatonta tiedoitustoimintaa jossakin sopimusvaltiossa,
f) joka on merkitty jonkin sopimusvaltion karkoitettujen ulkomaalaisten luetteloon.
Muutenkin voidaan ulkomaalainen käännyttää rajalta, jos muista syistä katsotaan, ettei hänelle ole annettava lupaa saapua yhteen tai useampaan sopimusvaltioon.
Edellä b) - f) kohtien sisältämät määräykset eivät koske ulkomaalaista, joka aikoo matkustaa sopimusvaltioon, johon hänellä on maahantulolupa tai maahantuloon oikeuttava oleskelulupa.

10 artikla

Jokainen sopimusvaltio sitoutuu ottamaan takaisin ulkomaalaisen, joka 6 artiklan a) ja b) kohtien mukaisesti, kun kysymyksessä on maahantulolupa, ja f) kohdan mukaisesti, olisi asianomaisen valtion toimesta pitänyt käännyttää sen ulkorajalta ja joka ilman lupaa on tästä valtiosta matkustanut toiseen pohjoismaiseen valtioon.
Jokainen sopimusvaltio sitoutuu myöskin ottamaan takaisiin ulkomaalaisen, joka ilman voimassaolevaa passia ja ilman erityistä lupaa, milloin sellainen vaaditaan, on matkustanut suoraan asianomaisesta valtiosta toiseen pohjoismaiseen valtioon.
Edellä sanottu ei koske ulkomaalaista, joka on oleskellut takaisin lähettämistä vaativassa valtiossa vähintäin vuoden laskettuna siitä ajankohdasta, jolloin hän luvattomasti saapui maahan, tai joka luvattoman maahantulonsa jälkeen on saanut oleskelu- ja/tai työluvan siellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset