Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Mihin unohtui suvaitsevaisuus

Perussuomalaisia tai heidän kannattajiaan moititaan usein suvaitsemattomiksi pelkän mielipiteen vuoksi. Mielipiteet maahanmuuton epäonnistumisesta tulkitaan tahallisesti väärin. Taustalla on ennakkoluulo siitä, että Perussuomalaisten asenne maahanmuuttoon johtuu kielteisestä ennakkoasenteesta, johon ei ole perusteita.

Olen vuodesta 2000 vuoteen 2011 asti tehnyt kokopäiväisesti nuoriso- ja perhetyötä, erityisesti maahanmuuttajien ja vähemmistöjen parissa. Olen myös vetänyt sählykerhoa, johon useat somalilapset osallistuivat. Olen pitänyt nuorisokahviloita, jossa maahanmuuttajien osuus on kolminkertainen kantaväestöön nähden. On järjestetty maahanmuuttajaäitien ja lasten kohtaamispaikkoja, joissa maahanmuuttajat ovat saaneet tutustua valtaväestöön tai olla vain keskenään.

Minulla ei ole ennakkoasenteita maahanmuuttajia kohtaan. Olen aina halunnut auttaa nuoria yhtäläisesti taustasta riippumatta. Tänään minun on kuitenkin tunnustettava, että olemme osin epäonnistuneet maahanmuuttajien kotouttamisessa. Onko vika sitten Suomessa ja suomalaisissa? Onko vika meidän vai joidenkin maahanmuuttajien asenteissa?

Eilen vaalitiimissäni mukana ollut keski-ikäinen nainen oli yksin vuokraamassani toimistokopissa Vantaalla. Pihalla liehui tuulessa komeasti perussuomalaisten värein ja logoin varustettu vaalilippuni. Yhtäkkiä alkoi pauke kopin seinissä. Vaalityöntekijäni meni ulos ja näki lähes kymmenen maahanmuuttajaa potkimassa ja hakkaamassa koppia.  ”lopettakaa heti!” Huusi vaalityöntekijäni. Tämän jälkeen alkoi ala-arvoisen kielenkäytön opinnäyte, joka sisälsi valkoisen itseään myyvän naisen termit, tämä maa on meidän ja me hakataan sut, sanavaraston.

Tämä ei ikävä kyllä ollut ensimmäinen kerta kun maahanmuuttajanuoret ovat Koivukylässä osoittaneet halveksuntaa valtaväestöä tai heidän aatettaan kohtaan. Koivukylän Paalupaikan nuorisokahvilan työntekijät ovat lähiaikoina kahdesti käyneet Koivukylässä sijaitsevassa moskeijassa puhumassa nuorten käyttäytymisestä ja pyytäneet, että he puuttuisivat siihen. Joidenkin maahanmuuttajien käytös on ollut niin uskomatonta, ettei siihen ole muut nuoret aiemmin kyenneet. Valtaväestön nuoret ovatkin aika-ajoin kaikonneet nuorisotilasta kokonaan, koska pelkäävät.

Moskeijan edustajien kanssa käydyt keskustelut ovat johtaneet nuorten käytöksen muutokseen, mutta vain hetkeksi. Itsekin kävin eilen moskeijassa keskustelemassa päivän tapahtumasta. Maahanmuuttajien vanhemmat ovat itsekin huolissaan nuortensa käytöksestä, mutta liian usein näyttää siltä, etteivät he saa asiaa hallintaan.

Useat Koivukylässä asuvat vanhemmat ovat toistuvasti kertoneet maahanmuuttajanuorten ja jopa lasten huonosta käytöksestä ja uhkailuista, ei vain nuoria, vaan myös aikuisia kohtaan. Käytös on sen kaltaista, ettei siihen yksikään kantaväestöön kuuluva ole aiemmin kyennyt. Huorittelu, haistattelu tai raiskauksilla tai tappamisella uhkailu ei ole hyväksyttävää, eikä sellaisen edessä tule vaieta. Ihmiset pelkäävät erityisesti lastensa puolesta, joutuessaan tämän kaltaisen käytöksen todistajiksi.

Tapanilassa sattunut nuoren naisen joukkoraiskaus viimeistään osoitti, että maahanmuuttajanuorten parissa tehty työmme oli pahasti epäonnistunut. Yksi rikokseen syyllistyneistä oli nuorisotilassamme aktiivisesti käynyt nuori. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki maahanmuuttajat eivät onnistu yhteiskuntaan kiinnittymisessä. Viimeksi Porvoossa tapasin vaalikierroksella sählykerhossani aikoinaan olleita jo aikuiseksi kasvaneita nuoria miehiä. Heidän asenteensa Perussuomalaisia kohtaan oli päinvastainen kuin eilisten nuorten. En siis laita kaikkia maahanmuuttajanuoria samaan pakettiin. Epäonnistumiset ovat yksilöllisiä, mutta sitäkin vakavampia ja usein myös tiheälukuisia.

Koivukylän kaltaisilla aluilla tulisi tehdä vahvaa nuorisotyötä maahanmuuttajien parissa ja sen ensisijainen vastuu tulisi olla heidän oman yhteisönsä jäsenillä. Heillä jos joillakin luulisi olevan auktoriteettia yhteisönsä nuoriin. Jostain se negatiivinen asenne naiseen tai toisuksoiseen oli omaksuttu, eikä sitä yksin suomalainen yhteiskunta kykene korjaamaan. Ei, vaikka miten monta kerhoa käynnistämme.

Mikäli maahanmuuttajanuoret eivät kiinnity yhteiskuntaan, synnyttää se vihaa ja katkeruutta kaikkia maahanmuuttajia kohtaan. Tämä on vältettävissä, mutta se vaatii toimia ja myös maahanmuuttopolitiikan uudelleen arvioimista. Me voimme välttää naapurimaamme Ruotsin tekemät virheet, mutta sekin vaatii uskallusta käydä avointa ja kiihkotonta keskustelua. Maahanmuuttopolitiikan uudelleen arvioimisen vaatimus ei ole asennevikaisuutta. Jos asennevikaa on, jää jokaisen lukijan itsensä päätettäväksi missä tai kenessä se asennevika on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Me voimme välttää naapurimaamme Ruotsin tekemät virheet, mutta sekin vaatii uskallusta käydä avointa ja kiihkotonta keskustelua. Maahanmuuttopolitiikan uudelleen arvioimisen vaatimus ei ole asennevikaisuutta. Jos asennevikaa on, jää jokaisen lukijan itsensä päätettäväksi missä tai kenessä se asennevika on."

Oikein. Epäkohdista on voitava puhua. Nyt on vallalla vaikenemisen kulttuuri, joka vain pahentaa ongelmia.

Tyypillistä vaikenemiskultuurillemme on, että tähänkään kirjoitukseen ei ollut tullut vielä yhtään kommenttia. Kansalaiset eivät uskalla leimautumisen pelossa ottaa kantaa omalla nimellään.

Markku Lehtinen

Samaa touhua n hgin päärautatieasemalla ja asematunnelissa joissa maahanmuuttajat ovat agressiivisia ja ylimielisiä. Suomen kielen taito rajoittuu kolmeen sanaan: "vittu", "perkele" ja "rasisti". Se on jännä homma, että tää aihe on valtamedioissa tabu

Kari Savinen

Tässä olisi ehkä hyvä tilaisuus harrastaa ns. tutkivaa journalismia siten, että laitetaan muutama näitä tasa-arvon ja maahanmuuton puolustajia nauhurin ja piilotetun nappikameran kanssa yksin kävelemään sellaiselle aluelle jossa näitä "työperäisiä maahanmuuttajia" majailee. Puolustajista kun suriäänisimmät ovat vielä naispuolisia.

Nauhoituksia voitasiin sitten purkaa, vaikka suorassa TV-lähetyksessä.

Yleisellä paikalla kun kuvaaminenkin on vielä sallittua.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Koivukylässä? "Käytös on sen kaltaista, ettei siihen yksikään kantaväestöön kuuluva ole aiemmin kyennyt. Huorittelu, haistattelu tai raiskauksilla tai tappamisella uhkailu ei ole hyväksyttävää, eikä sellaisen edessä tule vaieta. Ihmiset pelkäävät erityisesti lastensa puolesta, joutuessaan tämän kaltaisen käytöksen todistajiksi."

Aika pahaa täytyy olla kyllä jos väitteesi pitää paikkaansa. Itse muistan vartijana ollessani että Koivukylässä oli silloin ns. "särkyneiden ikkunoiden katu", vandalismia ja muuta oli paljon. Paikan erityissävyyn näytti kuuluvan yleinen vartijoille irvistely. (Oli se miellyttävämpää kuin Kontula jossa oli siihen aikaan toistuvasti joukkotappeluita. Siihen kykenivät ihan kantasuomalaiset. Toki tässä taannoin tapasin ihmisen joka oli minulle niin iloinen kun muisti että en pitänyt natseista. Minä taasen muistin että kyseinen kaveri työnsi minua kerran pöydällä. Kantasuomalainen.)

Oltiin 2000 -luvun alkua. Touhu kantasuomalaista. Kuulosti juuri tuolta se elämä siellä silloin. Aluehan toki on rauhoittunut siitä. Ja itse asiassa jo tuolloin alue oli rauhallisempi kuin aikaisemmin. En puutu teon vähättelyyn, mutta "ei koskaan kyenneet" -henkistä voisi odottaa sellaisilta ihmisiltä jotka eivät ole eläneet 1980 -luvulla tai aikaisemmin. (Lama-aikana eläminen lapsena ja nuorena oli raakaa, sen muistan päällimmäisenä kokemuksena.)

Monsieur Poétique

Koivukylä/Havukoskessa on meidän "Rosengårdin" ja "Rinkebyn" siemen. Kun suomalaiset kieltävät tämän edelleen johdonmukaisesti, aluetta ei enää koskaan tulla saamaan takaisin. Siellä ei sitten enää päde Suomen lait. "Tää maa on meidän" kertoo olennaisen.

Mauri Skön

Miksi toiset suomalaiset saavat kieltäytyä esim, todistuksen jaossa naisopettajan kättelystä vedoten hygieniasyihin, mutta toiset ei?

Kari Savinen

Yksi vaihtoehto näiden maahanmuutajien, mikäli heitä on aivan pakko tänne tuoda, olisi se että heidät majoitetaan jonnekin maaseudulle sellaiselle paikkakunnalle jossa he eivät vie kallista asuntotilaa työtätekeviltä suomalaisilta.

Etelä-suomessa ei liene liikaa muutenkaan vapaita kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, ja ne tulisi olla suomalaisten käytössä

Nyt olisi useista lopetetuista varuskunnista jäänyt sen verran majoituskapasiteettia, että nämä maahanmuuttajat voidaan kyllä majoittaa ilman suurempia ongelmia.

Kielenopiskelun ja työhöntutustumisen voisi toteuttaa esimerkiksi siten, että heidät laitetaan joka päivä metsään tekemään ohjattua metsänhoitotyötä, polttopuita jne. joilla sitten lämmittäisivät kasarmirakennukset. Ilalla lämmittelyn ohessa voisi sitten pitää tunnin pari kielitunteja.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

"olisi se että heidät majoitetaan jonnekin maaseudulle sellaiselle paikkakunnalle jossa he eivät vie kallista asuntotilaa"

Aivan koska siellä he eivät ole vaarassa syrjäytyä ja oppivat varmasti kunnioittamaan Suomen lakeja...

"Kielenopiskelun ja työhöntutustumisen voisi toteuttaa esimerkiksi siten, että heidät laitetaan joka päivä metsään tekemään ohjattua metsänhoitotyötä, polttopuita jne.Ilalla lämmittelyn ohessa voisi sitten pitää tunnin pari kielitunteja."

Varo ettet koskaan muuta Islantiin (Maahanmuuttajaksi), kenties ehkä joudut jäätikölle louhimaan jäätä rikkaiden cocacolaan. Ja tekemään itsellesi oman iglun jonnekkin erämaahan että olisit poissa alkuperäisten islantilaisten silmistä. Sinä varmasti kotoutuisit todella hyvin? etkö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset