Messu Mielipiteitä lapsista/nuorista, päihteistä, arvoista, valtakunnan politiikasta ja Vantaan Kaupungin päätöksenteosta

Ahvenanmaa vastaanottaa Syyrian pakolaiset

 

Sisäministeri Räsänen haluaa ensivuonna viisisataa Syyriasta sotaa pakoon lähtenyttä Suomeen. Elisabeth Nauclér ehdotti jo tiistaina eduskunnan täysistunnossa, että Syyrian pakolaisia voitaisiin vastaanottaa Ahvenanmaalle. Tästä oli kuulema peräti maakuntapäivien päätös.

Mikäli hallitus pakolaisten vastaanottamisesta päättää, Nauclérin ehdotus on kannatettava. Kunnissa jäisi kädenvääntö siitä, kuinka monta pakolaista kykenemme vastaanottamaan. Se kun ei ole osoittautunut hyväksi bisnekseksi kunnille aiemminkaan, mikäli tukijakson päätyttyä pakolaiset jäävät kuntaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulle pakolaispolitiikassa on jäänyt vain maksajan rooli. Pakolaiset kun muuttavan kolmen vuoden jälkeen Helsingin seudulle ja kuntalaiset maksavat jatkon riippumatta siitä, miten keskeneräistä kototutuminen on. Vuosina 2008–2010 pääkaupunkiseudun muuttovoitto on syntynyt lähes kokonaan vieraskielisestä väestöstä, joista pakolaisten osuus on merkittävä.

Ahvenanmaalla rullaa paremmin taloudellisesti kuin mannersuomella. Ahvenanmaalla on tuhat asukasta vähemmän kuin asuinpaikassani Korsossa (29.000). Silti Ahvenanmaalla on varaa ylläpitää 16 kuntaa. Jos ministeri Virkkuselta kysytään, 200 000 asukkaan Vantaa taas on liian pieni kunta yksistään. Ahvenanmaan jokaisessa kunnassa on tietenkin oma kirjasto muine palveluineen. Suomen maakunnista Ahvenanmaa saa reilusti eniten taloudellista tukea valtiolta asukasta kohti laskettuna.

Tosin jos ministeri Räsäsen ehdotuksen mukaan sovitusta 750 pakolaisen vuosimäärästä poiketaan, olisi kustannukset luonteva maksaa kehitysaputyön miljardibudjetista, myös kolmen vuoden jälkeen. Ei kai nyt hallitus halua lisätä valtion ja kuntien velkaa. Tästähän on valtion talousarviokeskustelun yhteydessä eduskunnassa keskusteltu koko viikko.

Nauclérin kotouttamisen onnistuminen mitataan kolmen vuoden päästä. Syyrialaiset eivät ehkä opi suomenkieltä, mutta toivottavasti ruotsin kielen. Jos juurtuminen Ahvenanmaalle ei toteutuisi, on Tukholma lähellä. Ruotsinkielentaitoisena Ruotsin syyrialaisen siirtokunnan keskuudessa tulevaisuus olisi houkuttelevampi kuin pääkaupunkiseudulla. Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa tulisi myös tuettua ja kaikki olisivat tyytyväisiä. Ainakin Vantaa ja ai niin, tietenkin Nauclér.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Ahvenanmaa vastaanottaa Syyrian pakolaiset"

Hyvä näin, heidät täytyy myös velvoittaa elättämään itse ne pakolaiset.

Kantasuomessa tuonkaltaisia siivestäjiä on jo ihan liikaa. Meillähän pitäisi ensisijainen vastuu olla omista kansalaisista ja työttömiä on jo riittävästi ihan omasta takaa, jokaviikkoiset yt-neuvottelujen tulokset lappaa lisää ihmisiä kilometritehtaalle.

Sen vuoksi tämä maa ei tarvitse mamutusta 30-40 vuoteen, jos edes senkään jälkeen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

""Ärade herr talman! Årets budgetförslag präglas av de svårigheter vårt land och hela Europa står inför. Den nordiska välfärdsmodellen finansieras med stora lån.
Ålänningarna betalar skatt till Finland och får sedan medel tillbaka i form av en klumpsumma som uträknas på statens inkomster utan lån. Årets budget innebär därför en stor nedskärning och åtstramning för det åländska samhället. Det här är något vi inte sysselsätter oss med här i riksdagen, men det kan vara bra att veta att Åland i solidaritetens tecken måste vidta stora inbesparingsåtgärder. Det kan också vara värt att notera att Åland trots svåra tider är berett att ta emot flyktingar från Syrien, en viljeyttring som samtliga partiledare på Åland solidariskt ställde sig bakom i ett uttalande förra veckan.""

Hieno juttu tämä solidaarisuus, ja myös Kuopio voinee vastaanottaa osan syyrialaispakolaisista. Pakolaisten vastaanotto, kotoutuminen, kieliopinnot jne... sujuvat täällä savolaisen lupsakasti ja nyt jo varmaankin myös totunnaisesti, kun Ylä-Savon kuntien vastaanottamien afgaanipakolaisten kotoutumisprojekteista on saatu kokemusta.

http://yle.fi/uutiset/uusia_pakolaisia_yla-savoon/...

Olavi Mansikka

No mitäpä voita muualle sijoittamaan jos kerran Ahvenanmaa haluaa. antaa mennä vaan sinne

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vielä yksi argumentti Ahvenanmaan puolesta. On tunnetusti tiedossa, että maahanmuuttajien on helpompi oppia ruotsi kuin suomi. Sitä paitsi Ahvenanmaa kuuluu Suomeen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Sinne vain.
Ja tökäthän koko saari sitten ruossinpuolelle, pitkhöt koko ihanuuren.

;)

Eero Kaikkonen

Pakolaiset Ahvenanmaalle ja homot perään, mikäli Hakkaraiselta kysytään..

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/hakkarain...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset